Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszórójavítás (otthon)
 
Témaindító: weasels, idő: Márc 18, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   95 / 119
(#) fery45 hozzászólása Márc 25, 2019 /
 
Azt hiszem, hogy tovább tartó vita alakul ki köztünk, amit nem szeretnék, hiszen ennek az oldalnak nem a személyeskedés a feladata.
Tévedsz. A külföldi hangszórókat valóban magyar alkatrészekkel javítjuk, méghozzá közmegelégedéssel. Van Magyarországon olyan hangszórókat gyártó cég, mely a külföldi hangszórókat is befogadja javításra. Én is több ilyen hangszórót elküldtem hozzájuk, és a saját szerelvényüket szerelték be a mágnessel rendelkező kosárba. Sokak megelégedésére kitűnően szólnak, mint külföldi eredeti állapotukban. Ez minősíti a külföldiek "marketing" minőségét.
Az általunk végzett javítások után, én saját műszeres méréseimet is elvégzem. Nincs csak meghallgatásos módszer. Ezt ki kérem magamnak. Ismeretlenül, hogy jössz ahhoz, hogy elmarasztaló véleményt állítasz bárkiről is?
Amit írtam eddig, az nem "marketing " vélemény. Saját szakmai tudásom és tapasztalatom alapján állítok. Ezek méréssel bárki számára ellenőrizhetők.
A DF valóban úgy működik, ahogy én is írtam. Nevezetesen kis impedanciánál kicsi mozgási indukált feszültség. Tehát a 8, 16 ohmos és 50 ohmos hangszórók helyett még kisebb ohm számút kellene tervezni, akár 1 ohm körülit, vagy még kisebbet. Persze ez újabb más problémát vetne fel.
Tisztelettel H.F.
(#) P_Laszlo válasza fery45 hozzászólására (») Márc 25, 2019 1 / 1
 
A közmegelégedés nem túl egzakt mérési módszer. De én elhiszem neked.

A hozzászólásaid alapján nem ismered az elméleti hátteret, és nem készítettél még hangszóróadatlapot, vagy ahhoz szükséges méréseket.

Szívesen ellenőrzöm neked bérmunkában, mostanában kb. 8000,- az óradíjam.

A DF-ról alkotott véleményed sületlenség.
A valóságban DF=Zl/Zs
(#) fery45 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Márc 27, 2019 /
 
Kedves P_László!
Én egész életemben olcsóbban dolgoztam, uzsorázás nélkül, sokak megelégedésére. Nem tartottak zsebmetszőnek. A műszer parkommal nem szorulok mások mérésére.
A legtöbb hangszóró 12-13 alkatrészből van össze szerelve. Ezek között van olyan, mely soha nem szorul javításra, más csak néhányszor, néhány meg mindig. Szomorú, hogy csak ezt a néhányat nem tudják a tervezők és gyártók olyanra készíteni, hogy soha, vagy nagyon ritkán kerüljön javításra. Ez minősít benneteket.
Én írtam egy könyvet hangszóró javításról. 50 hibajelenséget írok le, és ennek javítási módját. Szomorú, hogy ez csak néhány hangszóró alkatrészre terjed ki. Ez még csak kézirat formájában létezik, mert a kiadóm későbbi időpontra vállalta a kiadást.
Ezzel nézz szembe, amikor tükörbe nézel!
Befejeztem.
H.F.
(#) bajibela válasza fery45 hozzászólására (») Márc 27, 2019 / 1
 
Kedves Ferenc!

Én annak idején azt tanultam, hogy optimális illesztés akkor alakul ki egy generátor és egy fogyasztó között, ha azok ugyanakkora impedanciával rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy a forrás impedancia és a terhelő impedancia megegyezik.
Egy elektroncsöves erősítő kimenő impedanciája általában, hacsak nem valami különleges erősítőről beszélünk, több kiloohm. A csöves korszakban (is) igyekeztek elhagyni a kimenőtranszformátort. Erre két út kínálkozik. Az egyik módszer szerint magas impedanciájú hangszórókat használtak, a másik módszer a fent nevezett különleges áramköri megoldások alkalmazása (katódkövető, stb.), ami lehetővé tesz kisimpedanciás hangszórók használatát.
Több 1920-as években készült rádiókészülékem van, amik gyönyörűen szolnak annak ellenére, hogy 4-5 kiloohm-os lengőnyelves hangszóróval rendelkeznek. Ezek a hangszórók nagyon rossz hatásfokúak, ezért a sugárzási tulajdonságaik javítására exponenciális tölcsérbe szereltek.
Az alacsony impedanciára való áttérés amiatt következett be, mert az elektronikai ipar áttért a félvezetőkre. Egy tranzisztoros erősítő kisimpedanciás terhelést kíván.
Ezért vesztek ki ,ára a nagyimpedanciás hangsugárzók, nem pedig amiatt, mert a Lenz-törvény miatt harmonikus torzításuk nagyobb a kisimpedanciás társaiktól.
Mivel a számomra szükséges nagyimpedanciás hangszóró egy múzeális készülékbe kerül, a konstrukció eredetiségének megtartása miatt van rá szükségem.
Szerelhetnék persze a készülékbe egy illesztő transzformátort, meg egy kisimpedanciás hangszórót, de ezzel alapjaiban változtatnám meg a készüléket.
Nem egy önálló, egyedi konstrukció elérése a célom, hanem az eredeti állapot lehető legjobb megőrzése.
Üdvözlettel:
Baji Béla
(#) P_Laszlo válasza fery45 hozzászólására (») Márc 28, 2019 1 /
 
Remek, de ez nem ad választ a felmerült elméleti hiányokra. A hangszórójavítás általában betanított munka volt mindig.
(#) P_Laszlo válasza bajibela hozzászólására (») Márc 28, 2019 /
 
Az első mondatot azért átgondolnám. Legalábbis elektrodinamikus hangszóró-feszültséggenerátor között. )
(#) fery45 válasza bajibela hozzászólására (») Márc 28, 2019 /
 
Kedves bajibela!
Megértem a restaurációs tevékenységedet. A célod az eredeti állapot visszaállítása. Sok szerencsét kívánok.
Nekem is van egy régiség gyűjteményem. A lengőnyelves hangszórók korában még nem foglalkoztak külön a harmónikus és egyéb torzításokkal. Ilyen hangszóróim is vannak a maguk készülékeivel. Készültek papír kónuszú hangszórók is.
Az elektroncsöves készülékek a 30-s évek végétől alkalmaznak kis impedanciás hangszórókat kimenő transzformátorral. Lásd Kádár Géza: Rádió készülékek kapcsolása első kötet! Az áttérés a dinamikus hangszórókra azért történt, mert a lengőnyelves hangszórók elektromos teljesítménye és hangereje kicsi volt. Az elterjedő mozikban nem lehetett a nagy tömeg számára a hangos filmet vetíteni. A filmeken villámlási, robbanási hangerőt kellett nyújtani a 30-s évektől.
Én fent tartom az állításomat, nevezetesen a mozgási indukció jelenségét. Sajnos sokan nem ismerték még fel a jelenséget, és más féle magyarázatokat adnak. A dinamikus hangszórók hatásfoka még rosszabb a lengőnyelvesekhez képest, csak 3-5%! Ez is csak dobozba szerelten igaz. Doboz nélkül, csak magában, ne is beszéljünk. A dinamikus hangszóró egyik nagy előnye, hogy fájdalom határig lehetséges hangerőt produkálni nagy számú hallgatóság számára.
Megjegyzem: végezz szirénákon, jármű dudákon villamos teljesítményt, majd akusztikus hangerőt!
Üdvözlettel H.F.
(#) P_Laszlo válasza fery45 hozzászólására (») Márc 28, 2019 1 /
 
A probléma azzal van, hogy nem érted a folyamatokat, és nem ismered a hátterüket, viszont saját, könnyen magyarázható elméleteket találsz ki.
Az elektrodinamikus hangszóró hatásfoka megint értelmetlen dolog. Már csak azért is, mert az alap áttétel veszteségmentes. Ami ebből a szempontból számít, az a névleges bemenőteljesítmény mellett produkált maximális hangnyomás. De ez nem hatásfok.
Ami valóban létezik, az a T-S modellből levezethető ref. hatásfok, de ez sugárzásjavító foglalatba (dobozba) építve is ugyanannyi, mint dobozon kívül mérve. Mondjuk ez természetes is.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2019
(#) Lebemann hozzászólása Márc 31, 2019 /
 
Sziasztok! Első bejegyzésem itt, vadi új vagyok. Üdvözlök mindenkit. Ha ismert és sokat tárgyalt téma, akkor elnézést, hogy ezeregyedszer is felhozom, ha nem, akkor megköszönöm a segítséget. Autóhangszóróm eldurrant erős basszusú techno zene hatására. A memrán elvált, részben leszakadt a ragasztásról. Mivel orvosolható, mivel ragasszam meg? (Nem nagy cucc újat venni sem, de én ilyen "megjavítós" mentalitású vagyok)
(#) gulyi88 válasza Lebemann hozzászólására (») Márc 31, 2019 / 1
 
Fölösleges megragasztani a habszélt, kb véget ért a szavatossága, rövid időn belül megint szét fog szakadni. Cserének lenne értelme, ha mégis buherálni szeretnéd.
Én is megjavítós vagyok, de ez nem az a kategória, amit megéri javítani. Ha csak nem a feladat kihívása miatt.
Nekem is most döglődik legalább egy, kb 2 éve az akkori garnitúra szintén eljátszotta ugyan ezt, akkor kicseréltem használt darabokra (ezek döglődnek most). Úgyhogy úgy döntöttem, hogy veszek bele négy újat, ezek meg mennek elektrolomnak...
(#) Lebemann válasza gulyi88 hozzászólására (») Márc 31, 2019 /
 
Köszönöm a gyors választ! Gyanítottam amúgy, hogy ez lesz a végkifejlet. Mindenesetre akkor nem okozok azzal sem bajt, ha jól megkínálom Technokollal, megszáradás után visszateszem, hogy amíg nem veszek másikat, szóljon.
(#) P_Laszlo válasza Lebemann hozzászólására (») Márc 31, 2019 1 / 1
 
Párszáz HUF lehet egy membránszél hozzá, ha nem speciális méret. Ha 125mm-es, akkor én is elég gyakran javítok ilyet, főleg azért, mert általában más nem fér be a helyére.
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2019
(#) fery45 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 1, 2019 /
 
P_László!
Írtam, hogy veled nem vitatkozom tovább és befejezem. Amit írtál az magadra is vonatkozik szerintem.
(#) fery45 válasza Lebemann hozzászólására (») Ápr 1, 2019 / 1
 
Kedves Lebmann és gulyi88!
Két eset van. Az egyik: amikor a perem anyagában olyan öregedési folyamat játszódik le amitől elreped. Menthetetlenül csak csere segít. Gyárilag hamar öregedő anyagot használtak. Lelki ismeretlen tervezés és munka.
A másik, hogy az illető nem tudja, hogy mekkora az erősítő (rádió végfok) és hangszóró teljesítménye. Nagy teljesítménnyel járatott hangszóró a mély hangok hatására a nagy amplitúdó miatt elszakad.
Ma szép számmal vannak 40-60 éves hangszórók, melyeket az ötvenes években gyártottak és ma is kifogástalanul működnek. Akkoriban az ÁVH a tervező mérnököket kőbányába vitte volna, ha vacak anyagot és valótlan teljesítmény adatot közöltek volna a hangszórókra.
Javaslom, hogy keress fel hangszóró javítót.
Tisztelettel H.F.

sas78.JPG
    
(#) fery45 válasza fery45 hozzászólására (») Ápr 1, 2019 /
 
A kép egy ötvenes években gyártott széles sávú hangszórót mutat.
(#) P_Laszlo válasza fery45 hozzászólására (») Ápr 1, 2019 1 /
 
Sosem vitatkoztunk, csak tévedéseket javíthattam. Nagyokat, és a valósággal szöges ellentétben állókat.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2019
(#) P_Laszlo válasza fery45 hozzászólására (») Ápr 1, 2019 1 /
 
Ez csacsiság.

Egyrészt. Pereme a lavórnak van. A hangszóróknak membránszéle szokott lenni.

Természetes folyamatokról beszélünk. A műanyaghabok 10-15 év alatt elbomlanak. Ezt mindenki tudja. Tény. Viszont nem jelenti azt, hogy rosszak lennének, vagy a tervező hibázott volna. Hiszen az élettartam alatt jól működnek, teljesítik a feladatukat, aztán pedig kicserélhetők. Rengeteg pozítív tulajdonságuk van, amit a legjobb/legigényesebb, audiofil célokra dolgozó hangszórógyártók, ismernek, alkalmaznak, és kihasználnak a mai napig.

Másrészt. A régi hangszórók misztifikálása nem segít. Emögött nem valós érvek, tények vannak, legfeljebb nosztalgia.

Az a helyzet, hogy a 40-60 évvel ezelőtt gyártott hangszóróknál, nem is tudtak volna mást használni, csak a papírmembránok saját anyagából formázott membránszéleket. Nem volt más technológia. Nyilván ezeknek a hangszóróknak sosem volt normális mélytartománya, 100Hz alatt többnyire életképtelenek voltak, főleg a kisebb méretűek, vagy a nagyobb érzékenységűek. Ami mélyük volt, az is csúnya, rezonáns, életszerűtlen. A T-S arányuk miatt. Persze, akkor még nem tudták errefelé, hogy mi az.

Szóval az akkoriban gyártott hangszórók már legyártásuk pillanatában sem működtek kifogástalanul. És ennek csak az egyik oka volt a membránok papírszéle. Ezen kívül is rengeteg problémájuk volt. Amiket azóta nagyjából már sikerült kezelni.

Az 1960-as évek vége felé jött a változás, amikor nagyobb engedékenységű membránszéleket kezdtek készíteni, Videoton szabadalom volt az akusztikus felfüggesztés egyik megoldása, hab és gumi alapanyagú membránszélek jöttek, és tulajdonképp ezek tették lehetővé a mélytartomány jelentős kiterjesztését (legalább egy oktávval alacsonyabb frekvenciákig). Minden hangszórónál.

Nyilván ezt az előnyt azóta sem engedték el a gyártók és felhasználók. Mindenki szereti a basszusokat, akármilyen hangszerből is jönnek. Mert hiába tart sokáig egy papír- vagy textilszélű hangszóró, ha az alkatrészek, és a gyártói-tervezői hibák miatt, sosem működik, sosem működhet úgy, ahogy szeretnénk. Ilyenkor a hosszú élettartamú felfüggesztések előnye annyira redukálódik, hogy sokáig szól majd bénán.

Kérjük a nagyszámú és felesleges hangulatjel alkalmazást mellőzni!
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2019
Moderátor által szerkesztve
(#) macilaci66 hozzászólása Ápr 1, 2019 /
 
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Az Orion HS 288-as 8ohm-os hangfalamba tönkrement a tölcséres középsugárzó pilléje. Hol lehet ilyen pillét beszerezni? A típusa: MT40
(#) P_Laszlo válasza macilaci66 hozzászólására (») Ápr 2, 2019 /
 
Sehol, már vagy 30 éve. Csak javítani lehet. Ha épek a membránok, akkor jól visszaállítható az eredeti állapot, ha nem, akkor sem kell félni, van hozzá új membrán, kicserélhető az is.
(#) macilaci66 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 3, 2019 /
 
Köszi, ez megnyugtató, hogy kicserélhető a membrán rész, de a kérdésem pont az volt, hogy honnal, hol tudok beszerezni hozzá alkatrészt.
(#) P_Laszlo válasza macilaci66 hozzászólására (») Ápr 3, 2019 /
 
Sehonnan. A membrán forrása is megszűnt. De a membrán mint alkatrész, neked nem jó semmire, ahhoz még kell lengőcséve, össze kell rakni, központosítani, a műanyag tartóba is újra központosítani, beragasztani.

Pille, vagyis az eredeti szerelt membrán, tartóval, már harminc éve nincs, de ezt az előbb is írtam neked.

Szóval csak javítani lehet.
(#) fery45 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 3, 2019 /
 
Kedves macilaci!
Itt most P_Lászlónak igaza van. Ha a műanyag része ép és csak a tekercs szakadt le vagy égett, akkor új tekercset szoktunk készíteni, és ragasztani, de komoly központosítási problémák vannak. Esztergályossal központosító sablont kell készítetni. Ez így sokba kerül, nem éri meg.
Üdvözlettel H.F.
(#) fery45 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 3, 2019 / 1
 
P_László! Megfogadtam, hogy nem vitatkozom veled, de annyi mindent hordasz össze, hogy nem veszed észre a hülyeségedet.
Írod "... 10-15 év alatt elbomlanak." Tévedsz, már 3-5 év alatt is! Nem kell sütnie a Napnak a gépkocsi kalaptartójában. Látszik, hogy nem javítasz hangszórókat. (Most én is rakhatnám a vigyor képeket.)
Miért kell ilyen vacak elbomló műanyagból készíteni ezeket, amikor stabilabb műanyagok is vannak, és van textil! Miért tud nekem a kisiparos társam tartós textil peremet beszállítani. Mégis fent kell tartanom a véleményemet.
Basszus sugárzás. Ha jó hangszóró tervező vagy, akkor be kell látnod , hogy hosszú tekercsnyak és nagy átmérőjű pille képes nagy amplitúdók létre hozására. Sok hangszóróra a mély hangokon a mágnes pólusba verődik. Képtelen nagy amplitúdójú mély hangok leadására.
H.F.
(#) P_Laszlo válasza fery45 hozzászólására (») Ápr 3, 2019 1 /
 
A vélemény szabad. Viszont ezeknek semmi köze ahhoz, amit én írtam. Igazából nagyon nehéz vitatkozni a valósággal. Szóval velem most igazából nem is lehet, nem is kell, nem is igénylem, főleg érvek nélkül.

A műanyaghab membránszélek átlagos élettartama a tíz év (van jobb is, rosszabb is, a lényegen nem változtat). A Hangszóró 2000-nél kb. 10-12 év után kerülnek vissza membránszél cserére a hangszórók. Ez viszont ellenőrzött. Hogy te mit láttál, mikor, hol, azt senki nem tudhatja. Amúgy, ne zavarjon, hogy évente ötezer darab habszélű hangszóró legyártásához és kb. 1000db javításához van közöm. Ettől nagyobb mintája nincs az országban senkinek ezekből az alkatrészekből.

Hogy az audiofil gyártók miért használják, már többször leírtam, egyértelmű, mérhető előnyök a mélyátvitelben, és az fr-SPL válasz egyenletességében (persze nem önmagában a habszéltől, hanem annak az okos felhasználásától). Az átlag HiFi hangszóróknál meg azért kerül képbe, mert egyszerű vele dolgozni, és az előnyök nagy része náluk is érvényesül. Még így is.

Azok a "vacak" textilszélek, amiket neked készítenek, például alkalmatlanok jó alacsonyfrekvenciás viselkedés és kifinomultabb, jó dinamikus viselkedésű középtartomány létrehozására. Viszont alkalmasak lehetnek átlagos PA hangszórók megjavítására.

Amúgy ilyen egyszerű. Nézőpont kérdése. Rengeteget írtam már, nincs jó vagy rossz hangszóró. Csak felhasználási célra megfelelő, vagy arra alkalmatlan. De ahhoz, hogy ezt átlássa valaki, érteni kell az elektroakusztikához. Anélkül pont ide jutunk, ész nélküli pufogtatás, köpdösés, szubjektív élmények, kitalációk, saját elméletek alapján (és ez a párbeszéd egy remek példa a jelenségre).
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2019
(#) P_Laszlo válasza fery45 hozzászólására (») Ápr 3, 2019 /
 
Illetve, lehet tovább is menni, akármilyen lengőcséve sem használható, csak az eredeti technológiával fog normálisan működni. Az viszont egyik hangszórójavító szakembernél sincs meg Magyarországon. Csak gyártóknál. Ahogy az sem mindegy, mivel/hogyan ragasztod. Mindkettő, jelentős, mérhető eltéréseket okoz.

És membrán cserénél is (mert cserélhető az is) törekedni kell az eredetihez minél közelebb álló alapanyagra, itt pl. nem árt a műanyagfóliát megtartani.
(#) P_Laszlo válasza fery45 hozzászólására (») Ápr 3, 2019 /
 
Az alsó oktáv lesugárzása azért ettől egy pár fokkal bonyolultabb. De tény. Mindenféle hangszóró létezik. Viszont, annál jobb nekünk, minél kisebb a membránkitérés. Bármilyen frekvencián.
Itt az amplitúdó kifejezés használata nem annyira életképes. Nem elég pontos megfogalmazás.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2019
(#) fery45 hozzászólása Máj 8, 2019 / 1
 
P_Laszlo!
Sokat gondolkoztam, hogy "fel vegyem a kesztyűt", és vitába szálljak. A fenti állításaid között szép számmal vannak valótlan dolgok.
A hangszóró javítás más mint a gyártás. Gondold végig, hogy mi erős mágneses térben dolgozunk speciális bronz szerszámokkal. A ragasztók kötési ideje akár 24 óra is lehet, nem 3-4 perc, mint a futószalag szerelésen. A sort lehet folytatni. A javítás technológiája is sokat fejlődött. Itt is van műszeres bemérés. Megjegyzem: a gyárak számára hol van süketszoba? Nekem van stúdióm. Van aki 4-6 négyzetméteres jó hangszigetelésű kabint épített igen jó hangelnyelő belső borítással. Az éjszakai órákban elcsendesednek a vidéki városok. Ezek után frekvencia menet, lesugárzási karakterisztika, keletkezett hangerősség, rezonanciák a fel- és alharmónikusokkal, és sok egyéb mérésre kerülhet sor. A mérő mikrofonok ma már elérhető árban vannak. Más hangfrekvenciás műszerek is elérhetőek. Ez már nem "barkácsolás".
Írod: "... annál jobb nekünk, minél kisebb a membránkitérés. Bármilyen frekvencián." Tévedsz! Nagyon fontos adat. Ez adja a hangerőt, a besugárzott területet, a minél nagyobb számú közönség számára nyújtható információ vagy zenei élmény nagyságát. A hangszórók jó része nem szobában szól mint egy rádió vagy TV. A szobámban bárhol vagyok egyedül vagy egy-két családtaggal. Hanem rendezvény hangosításkor, nagy számú tömeg előtt. Az ilyen hangszórók iránt más akusztikai igénnyel lépünk fel. Egy több utas hang(fal), hangdoboz lesugárzási karakterisztikája fontos adat. A lesugárzás a frekvencia és terület függése is komoly kérdés. Sok alkalommal a mély-, közép-, és magas hangok eltérő sugárzása miatt a hangosítás kész kudarc.
Abban igazad van, hogy itt "... az amplitúdó kifejezés használata nem annyira életképes. ...". Én is a kitérést szeretem használni.
Üdvözlettel H.F.
(#) P_Laszlo válasza fery45 hozzászólására (») Máj 9, 2019 2 /
 
Vitára, most nincs lehetőség, nem érted az eméletet, de leírhatod, amit gondolsz. Ez egy fórum.
(#) troby hozzászólása Máj 21, 2019 /
 
Sziasztok, vettem egy JBL control 28 hangfalat és a mély hangszórója nagyon halkan szól, kivettem belőle és rámérve 0.6 Ohmot mérek, ha mozgatom a membránt akkor az érték változik.
Erősítőre kötve ha finoman benyomom a membránt akkor hangosabban szól és dinamikája is lesz a hangszórónak. Jól gondolom, hogy a tekercselése a mágnes széle körül menetzárlatos lett és ha benyomom rendesen a mágnestérbe akkor azért hangosodik fel? Esetleg lehetséges ilyen értékű hangszóró és a hangváltóban keressek hibás, ott cseréltem egy 2A es biztosítékot de minden más, védő izzó épp volt.
Ha szétszedésre kerülne a sor a fekete ragasztót mi oldja fel mert a nitrohigító meg sem kottyant neki.
Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2019
(#) tothbela válasza troby hozzászólására (») Máj 22, 2019 /
 
A leírtak alapján menetzárlatos. Viszont ne kezdj neki otthon a javításnak, mert az elég összetett művelet. Ha visszaolvasol néhány oldalt, majd a személyeskedést kiszeded a hozzászólásokból, beleláthatsz a javítás nehézségébe. Én csak kontárkodom, nem tartom magam hangszóró javítónak, de a kontárkodáshoz is rengeteg tapasztalat kell.

Ezeket a ragasztókat nem fogja oldani akármi. Szét tudod szedni, ismerkedni jó játék, de a javítás messzebb van. De hogy ne csak mellébeszéljek, segítséget is mondok. Bár hangszóró függő hogy mit mivel ragasztanak, de ezek a legritkább esetben oldhatóak. Melegítésre viszont meglágyulhatnak, így szét lehet választani a részeket. Egy pici darabot levágva a ragasztásról meg lehet vizsgálni hogy mivel érdemes harcolni vele. Ha olvasztható, akkor egy meleg kés lehet a szerszám. Persze nem a henteskést kell gázon melegíteni, hanem egy hőfokszabályzós pákát kell ellátni a szükséges formájú pengével. Azért kell egyedi forma, mert olyan helyekhez kell hozzáférni, ami nem könnyű. Most csak a porvédő, a szegély, és a központosító pille elválasztásánál tartunk. Ott van még a lengőcséve. Az már nem fog olvadni. Az egy másik művészet. Viszont sérülés nélkül nem lehet leszedni. Bár sikerült már úgy tekernem lengőt hogy az egyben volt a membránnal, nem egyszerű. Tehát ha kioperáltad a lengőt, a helyét megtisztítva, szükséges mértékben felcsiszolva mehet bele a gyári új lengőtekercs. Ha magad szeretnéd tekerni, akkor szükséged lesz vagy kaptonra, vagy alu cséveanyagra attól függően mi volt eredetileg. Kell még ragasztó is. Ez problémás, mert legyen szilárd, és hőálló. Vannak két komponensű ragasztóanyagok, de erről olvashatsz a fórumban. Az eredeti tekercs lehetett rézből, de akár alu huzalból is. De nem ritka hogy fazonhuzal. Otthon csak a réz elérhető, persze abból is kell megfelelő átmérő. Kell tekercselő szerkezet......
.....Ha mindez megvan, kész a hangszóró, akkor az fog ugyan szólni, de biztosan más lesz néhány paraméter, amiért is nem fog illeszkedni az eredeti dobozba.

Szóval meggondolandó.
Következő: »»   95 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem