Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása
 
Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   127 / 181
(#) papacica válasza gépromboló hozzászólására (») Márc 17, 2019 /
 
Én sima celuxot használok,pengével meg levágom a széleit és kész.Nem szakad el tekerés közben sem
(#) devergo74 hozzászólása Márc 24, 2019 /
 
Sziasztok.
Van egy kis problémám a Technics 615-ös deckel kapcsolatban. Amikor a kazettán lévő szalag a vége felé van, akkor nem indul el a tekerés hátrafelé, csak áll egy helyben. Szíjakat cseréltem plusz görgő is cserélve lett. Mit kellene ellenőrizni, vagy cserélni még?
(#) pucuka válasza devergo74 hozzászólására (») Márc 24, 2019 /
 
A kuplungot, a csévélőorsó alatt.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2019
(#) devergo74 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 24, 2019 /
 
Köszi, megpróbálom megkeresni melyik is lehet az, nem vagyok egy profi magnószerelő de hátha rátalálok.
(#) Totottkaposzta24 hozzászólása Márc 25, 2019 /
 
Üdv!
Orion SM250-be keresnék donor mehanikát!
Akinek van ne tartsa magában!
Köszönöm!
(#) Tomi94 hozzászólása Ápr 4, 2019 /
 
Sziasztok!

Kérnék egy kis segítséget, oszcillátor élesztéshez.

Az induló sztori, teljesen szétbarmolták a szóban forgó magnóban (Sony TC-K75) ezt a modult. Fólia alig volt a nyákon, újra kellett gyártani azt a részt, ami meg is történt, teljesen új alkatrészekkel raktam össze. Leszámítva a trimmert, meg az oszcillátor kimenőtrafót, aminek már előttem kitörték 3 lábát, de persze kapni ilyet teljesen esélytelen. Szóval az egy mechanikusan és korban hasonló, Sony eredetű, de persze más törlőfejű Wega C700SH-ból lett kivéve. Lábkiosztása egyezik, a gyári szám az oldalán már nem az utolsó számjegyig, más adatom pedig nincs róla. A donor készüléket ugyanis szinte a Google sem ismeri, nem hogy még szervizkönyvet találjon hozzá.

Ott tartok, hogy beindul az oszcillátor, de a 100 kHz-es gyári adat helyett kb. 50 kHz-en jár. Törlőfej szerintem jó, 4.5 ohm az ellenállása, tehát biztos nem szakadt. Szóval az a tippem, hogy az illesztő tekercs nem stimmel hozzá - sajnos mivel az eredeti (már ha az volt, és nem egy akárhonnan előhúzott, belegányolt darab) egy összeégetett hulladék volt, amit már ki is dobtam, annak a menetszámai sincsenek meg, ez pedig nem igazán tűnik bonthatónak. Úgyhogy a rajzrészlet alapján, mi mást lehetne módosítani ahhoz, hogy a megfelelő frekvencia előálljon? A bázisnál levő kondenzátorokat talán?
(#) pucuka válasza Tomi94 hozzászólására (») Ápr 4, 2019 /
 
C509 18 nF értékét változtasd, csökkentsd 10 nF -ra, vagy még kisebbre.
(#) gépromboló válasza papacica hozzászólására (») Ápr 6, 2019 /
 
Köszi, még nem próbáltam, de hamarosan az is eljön. Most a magnóval van gondom, mert nem tökéletes. A VU-métere el van kalibrálódva és az engem zavar. Itt a kép az érintett részről, ami a műszer rész erősítője. Próbálkoztam az R133/233 cserélésével, nem befolyásolta az eredményt. Az R135/235 változtatásával sikerült ugyan eredményt elérnem, de ha beállítom mondjuk 0dB-nél azt, hogy szinkronban legyenek a ledek, akkor -40-nél már eltérés van és fordítva. Lehet, hogy az R136/236 párossal kellene operáljak? Még a diódákra gondoltam, de azokra nem jellemző, hogy normál körülmények között elkalibrálódjanak, mint az ellenállások. vagy mégis? Lehet, hogy valamelyik megfutott egy picit?
Az érdekes, hogy mindkét gépemben (azonosak, Sony TC-K461S) el van állítódva a VU, egyikben a bal csatorna "erősebb", a másikban meg a jobb.
Valakinek valami tippje? Köszi

vuméter.jpg
    
(#) megott válasza gépromboló hozzászólására (») Ápr 6, 2019 /
 
Először mechanikailag kell makulátlanra tisztítani és helyre majd beállítani a dolgkat ezekhez szükséges pár eszköz, ezek hiányában csak egy katyvasz lesz, vu métert pl bemeneti jelszinthez lövünk, nem lejátszáshoz.
(#) gépromboló válasza megott hozzászólására (») Ápr 7, 2019 /
 
Mechanikailag rendben van, a vumétert meg felvételnél néztem, adtam neki mono jelet, sőt, a hangerő potméter után még közösítettem is a jelet, hogy hátha a poci a ludas, de ugyanaz az eredmény, a vuméter két csatornája nincs szinkronban.
(#) doktor válasza gépromboló hozzászólására (») Ápr 8, 2019 /
 
Letöltöd a szervizkönyvét, általában részletesen leírják a beállítás módját, jelszint paramétereit.

Nem sikerül beállítani, a gyári értékre abban az esetben kivezérlésjelző összes alkatrészét kiforrasztva ellenőrizni szükséges, majd oldalanként megegyező értékűre párban cserélni.
Gyakorlatilag , minden alkatrész beszerezhető hozzá.
(#) gépromboló válasza doktor hozzászólására (») Ápr 8, 2019 /
 
Ettől féltem én is, hogy ez következik. Szervizkönyv megvan, a képet onnan ollóztam. Hát, akkor nekiugrom és majd megírom, hogy mire jutottam.
(#) doktor válasza gépromboló hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
Megott is megírta+ a gépkönyv alapján megoldható.
Kísérletezni van kedved, a két kivezérlésjelzőt is felcserélheted, de biztosan beállítás, vagy alkatrész hiba lesz/ kondenzátorok/, mert ezek, a gyári értékekkel, jól működnek.
(#) Sata hozzászólása Ápr 23, 2019 /
 
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni a következő érdekes hibajelenséggel kapcsolatban.
Adott kettő Technics RS-B765 deck,amik a beállítás előtti állapotban szinte teljesen együtt működtek,kisebb magas hangok visszaadási különbséggel.Kivezérlés mérők is!
A gépek beállítását QZZCFM Test kazettával végeztük a Service manual szerit.
A beállításhoz Maxwell MX-25 304 digitális multimetert,és INSTRUSTAR ISDS205B Oscilloscopot használtunk.
1. elvégeztük a fej beéllítását (tesztkazetta 8kHz, -20dB jelnél)
2. Majd a playback gain adjustment( lejátszási erősítés beállítása) következett,aminél a testkazettáról a 315 Hz, 0dB jelnél a deck kimenetén 400mv +/- 0,5DB kell mérni,illetve beállítani.
És elérkeztünk a probléma kezdetéhez,mert az egyik decknél a kimeneten lévő 400mV-ot simán be lehetett állítani,úgy hogy a kivezérlés mérő 0 dB-t mutatott,de a másiknál ha a kimeneten 400mV-ot állítunk be,akkor a kivezérlésmérőre +2 dB fölött állt,és hogy azon is 0 dB legyen a kijelzőn,így vissza kellett venni 375mV-ra.
És most jön a probléma,mert egy műsoros kazettával ismét meghallgatva a két gépet azt tapasztaltuk,hogy annál a decknél,aminél simán be lehetett állítani a 400mV-ot,szinte minimális lett a változás,de amelyiknél nem jött össze,és még vissza is kellett venni a testkazetta jeléhez képest,az a készülék hangosabb lett,és a kivezérlésmérője is +4 dB-el többet mutat,mint a másik készüléké.
Egyenlőre fogalmunk sincs,hogy mi ver át,miért nem lett ugyan olyan a kettő RS-B765-ős deck.
Elronthattunk valamit a beállításnál,vagy a hiba a kijelzőnél,vagy valahol az erősítő áramkörben lehet?
A Segítséget,válaszokat előre is köszönöm!
(#) gépromboló válasza doktor hozzászólására (») Ápr 26, 2019 /
 
Köszi a tanácsot, kicseréltem a kondikat újakra és majdnem tökéletes lett. Zenehallgatás közben nem vevődik észre, hogy a bal csatornát még mindig picivel erősebbnek látja. Majd még kicserélem a 68k-s és 270-es ellenállásokat is, akkor már biztosan minden tökéletes lesz.
(#) doktor válasza gépromboló hozzászólására (») Ápr 26, 2019 /
 
Szívesen.
A lényeg a gyári értéknek megfelelő minőségi alkatrészt érdemes beépíteni, oldalanként lehetőleg szimmetrikusan cserélni, mért alkatrészekkel.
(#) gépromboló válasza doktor hozzászólására (») Ápr 27, 2019 /
 
Csakis, az ellenállásokat is párban, mérve cseréltem. Vettem mindegyik értékből 10-10 darabot és szépen összeméricskéltem, párokat csináltam, úgy építettem be.
(#) doktor válasza gépromboló hozzászólására (») Ápr 28, 2019 /
 
Ez a célravezető megoldás.
A készülék öregedésével, együtt változhat a kijelző egyen futása, fényereje.
(#) gépromboló hozzászólása Máj 3, 2019 /
 
Újabb gondom akadt a Sony géppel (TC-K 461S). Remélem valakinek van tapasztalata a dologban. Szereztem beállító kazettát és azt fedeztem fel, hogy a gép hangja lüktet. Kb. fél másodpercenként egy pillanatra megváltozik a visszaadott hang, majd helyreáll. Mintha valami megakasztaná a mechanikát lejátszás közben. Szétszedtem, megtakarítottam, megkentem, semmit nem találtam. Kattogást nem hallok. Lehetséges, hogy a kis tengelyt (most nem ugrik be hogy minek hívják) meghajtó motor vezérlése csinál ilyet? Esetleg egy elröegedett kondi miatt? Köszi
Ja, mindkét gép ugyanazt csinálja, fülre ugyanazzal az ismétlődési periódussal.
(#) kistee válasza gépromboló hozzászólására (») Máj 3, 2019 /
 
Tipp: lehet, hogy a gumigörgő deformálódott.
(#) pucuka válasza gépromboló hozzászólására (») Máj 3, 2019 /
 
Juj, már megint a kondicserés javítás.
Sokkal nagyobb az esélye egy mechanikus hibának. a sok gumi alkatrész könnyen okozhat ilyen hibát. Működés közben figyeld meg a görgőket, szíjakat, tárcsákat, hogy ez a lüktetés melyik alkatrész mozgásával hozható összefüggésbe. Ennek a mérőműszere egy állítható frekvenciájú stroboszkóp lehet. Ma már nem nehéz ilyet faragni, egy 555 -ből oszcillátor, és egy nagy fényerejű LED. Húzol egy csíkot a forgó alkatrészre, addig tekered a LED villogásnak a frekvenciáját, amíg állni nem látod a csíkot. Ha bicsaklik az állás, ott a hiba.
Ha nem találsz összefüggést, akkor a motorvezérlőt is megnézheted, de ahhoz legalkalmasabb egy oszcilloszkóp.
(#) doktor válasza gépromboló hozzászólására (») Máj 3, 2019 /
 
Szerintem, ha ez a műanyag mechanikás, nem érdemes vele foglalkozni.
Megjegyzem, saját felvétellel is észlelned kellene a hibát.

Sok időd van:
Tápegységtől elindulva, érdemes mindig kezdeni mennyire stabil a feszültség, ezután következne a mechanika teljes szétszerelése, , perselyek, csapágyak tisztítás -kenés illesztése, valamint jó minőségű szíj , nyomorgörgő beszerzése / már ez sem egyszerű/.
(#) ikon hozzászólása Máj 3, 2019 /
 
Egy három fejes Onkyo TA-2870 Kazettás deck javításához kérem hozzáértő forum társak segitségét.
Lejátszás közben kb.a szallag 3/4 részénél leáll,nem tekeri az orsóra a szallagot.Szét szereltem,láthatóak a fogaskerekek,a motor által meghajtott középső fogaskerék egyszerüen megáll.Gyorstekercselés előre-hátra,amit ugyanaz a motor és fogaskerék rendszer vezérel normálisan müködik.Az orsó sulyának növekedését nem birja a motor? vagy egyéb surlódás - szorulás probléma lehet?
Köszönettel várom tapasztaltabb forum társak válaszát.
IKON
(#) CHZ válasza ikon hozzászólására (») Máj 4, 2019 /
 
Motorhiba is lehet, kopott, beégett kommutátor okozhatja. Kisebb feszültségről megy a motor lejátszás közben és érintkezési felület hibája miatt megállhat.
Egy szíj is hiányzik, bal orsó és a mellette lévő fogaskerékről, hiánya nincs összefüggésben a jelenlegi a problémáddal. Lejátszás közbeni szalagfeszítés lenne a feladata.
(#) Gafly válasza CHZ hozzászólására (») Máj 4, 2019 /
 
Még az is lehet, hogy szándékosan hiányzik, ideiglenes javítás szándékával (kicsit könnyebb legyen a felcsévélés).
(#) CHZ válasza Gafly hozzászólására (») Máj 4, 2019 /
 
Lehet.., általában elszakad és beesik valahová.
(#) ikon hozzászólása Máj 4, 2019 /
 
Köszönöm a választ! Ha jól értem, az érintkezési felület hibája miatt nem kap megfelelő feszültséget a motor,igy gyengébb erőt tud kifejteni.Ahogy az orson lévő szallag mennyisége eléri a kritikus értéket,-kb. 20 perc után - nincs erő a további csévélésre és LEÁLL!
Eddig jó!De mi lenne a megoldás?Motorcsere? - gondolom a motor javítása ha lehetséges is,már méreteinél fogva is nagyon kényes ügy.
Az nem lehetséges hogy már a motorhoz érkező áram feszültsége nem a megfelelő érték?-igaz hogy sehol nem találtam az elöírt feszültség értéket!
A hiányzó szíjról...hát nem tudtam hogy hiányzik.Létezéséröl tudtam,meg is van az új,-ugyanis megvásároltam a szíj készletet - a fő szíjat a lendkeréknél kicseréltem,a kis szíj helyét nem találtam,gondoltam a fogaskerekek mögötti fémlap mögött van,hát tévedtem - ez hiányzott!
A deck története: Jóhiszemüen az interneten megvásároltam a decket,mikor bekapcsolom a kijelző csodás de nem indul el.A régi tulaj - rég nem használták,lehet hogy szíjat kell cserélni.Nekiálltam amatörként a javításnak.Szíj csere után elindult,de jelentkezett a fentebb leírt probléma - jól átvertek.Csak sikerüljön rendbetenni.
Mégegyszer köszönöm a választ.
Üdvözlettel IKON
(#) CHZ válasza ikon hozzászólására (») Máj 4, 2019 /
 
Kösd ki a motor kivezetéseit és forgasd meg 9V DC feszültségről, előre és hátra, motorba tisztítóanyag is próbálj adagolni. Ezzel a módszerrel sikerült néhány motort kitisztítanom.
(#) gépromboló válasza doktor hozzászólására (») Máj 4, 2019 /
 
Köszi a válaszaitokat, igyekszem mindre egyben válaszolni.
-a gumigörgőt cseréltem, semmi változás (van már vagy négy gurigám hozzá )
- saját felvételnél is érzékelhető a pulzálás, de mivel már a felvételben benne van, így visszajátszásnál sokkal kaotikusabb a dolog
- nem tudom, mi számít műanyag mechanikának, de itt egy videó egy hasonló mechanikáról (azt leszámítva, hogy az autoreverse). A lendkerék minden esetre műanyag. Csúúúcs.
-szerintem még ma nekiugrom és feszültségeket fogok mérni, a melóban éppen ezen gondolkoztam, hogy le tudom mérni a motorra jutó feszt.
-a mechanikát szétkaptam a tegnap, semmit nem találtam, friss kenést kapott minden, amit elértem (vazelin, amit korábban valaki itt ajánlott valakinek). Szíjak vadiújak, erősek, a széles szíj tényleg széles, kétszer olyan széles, mint a gyári LOL
- oszcilloszkópom nincs, de van a gépemben hangkártya és egy szupi kis progi, a Soundcard Scope (magyarul is tud), nagyon jól felszerelt ingyenes progi, majd készítek egy bemenetet hozzá, hogy a motorvezérlést mérhessem vele.
(#) gépromboló válasza gépromboló hozzászólására (») Máj 4, 2019 /
 
Hoppá, úgy tűnik, hogy a kazetta a hibás, bár még nem tudom biztosan megmondani, mert az egyetlen készülék, amivel még le tudtam játszani a két decken kívül, az a walkmanem, de azon is tisztán hallani ugyanazt a lüktetést. Írtam most az illetőnek, aki készítette a kazettát, majd meglátom, mit válaszol. (Remélem a jövő héten megérkezik a Kínából bő hónapja megrendelt szíj csomagom is és akkor hétvégén felgumizom a Schneider gépet, azzal is le akarom játszani, hátha mégis csak nálam van a hiba!)
Egyébként újra szétkaptam a decket, semmit nem találtam, ami olyan időközönként egy pillanatra megakaszthatná a szalagot. Amúgy, ha valaki kíváncsi, itt a flac fájl, amit a kazettáról csináltam, hátha ebből ki lehet valamit bogozni.
Következő: »»   127 / 181
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem