Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Codefon kaputelefon
 
Témaindító: ovaozse, idő: Márc 24, 2013
Lapozás: OK   13 / 29
(#) akeebaby hozzászólása Ápr 19, 2019 / 1
 
Sziasztok,

mindenkivel egyetértek és köszönöm hogy nem estünk egymásnak, még ha a véleményünk nem is mindig egyezik !!!

Z86:

A 3000 az valóban sok, de kérdés hol kérnek ennyit érte..... a Panelokban 700-1500 körül szokták adni, a belvárosban változó nagyon a budai jobb helyeken ahol 300 -400 eFt ért bérlik a lakást és 20 ezer feletti a közös költség ott az 5000/db -t sem sokallják és el is kérem, cserébe ha elromlik vagy valami kérés van vele akkor ingyenesen cserélem, másik helyre programozom stb......

dehogyisnem:

neoviki: a részletek amúgy engem is érdekelnek, tippem szerint a korábbi másolás volt hibás
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2019
(#) nedudgi válasza neoviki hozzászólására (») Ápr 19, 2019 /
 
Közgyűlésen kérdezd meg, hogy miért kerül ennyibe egy új proxy. A közös képviselő előveheti a gondnokot, hogy miért, vagy megbíznak, hogy ezentúl csináld olcsóbban.
(#) neoviki válasza akeebaby hozzászólására (») Ápr 21, 2019 /
 
Szia Akeebaby és természetesen Mindenki!
Igen a másolással volt a probléma, mert először kimentettem egy .txt fájlba és amikor onnan visszaírtam akkor vagy csupa 0-át rakott be vagy a kimentésnél beállított kódolást rakta be az író program hexa kódjába és péladául nulákkal kiegészített decimálist írt ki. (szövegként kezeli ezeket a kódokat a program)
Számomra a tanulság, hogy hexaba mentsem el a .txt fájlba ha meg kívánom tartani a proxy kódját és aztán kézzel írjam be a másoló program hexa helyébe, vagy egyszerűen beolvasom a másolóba az eredetit és rögtön másolok.
Persze ez a kis tanulási folyamat nem volt hiába való, mert például amikor nekiálltam összehasonlítani az EEPROMban tárolt kódokat és kódzáramhoz mellékelt kódtáblát és összevetettem még a proxyk tárolásának kódjával, sok fejtörést okozott egy triviális dolog. A kapu kódok mintha decimálisban lettek volna beírva mig a többi hexában. Azaz amikor beütöm a kapukódot nem decimális bevitelt alkalmazok hanem ott is hexat csak nem lépek ki a 0-9 tartományból és karakterenként van tárolva a kód kettesével. A mastercode minden karaktere (számjegye egyesével) ráadásul visszafele. Érdekes megoldás.
Tudom Akeebaby, hogy az általad kimásolt EEPROM részletből is látható ez de teljesen más látni, változtani a kódot és úgy kiolvasni. Kicsit bűvészkedni itt ráadásul kockázat nélkül!
Aztán az EEPROM másolás funkció is egy kockázatos dolog annak aki nem figyel. Fordítva betett (mármint az írandó és olvasandó EEPROM rossz behelyezése) is érdekes eredményt fog adni.
A hogyanok le vannak írva itt és máshol is de engem a miértek is érdekelnek.
Mindenkinek köszönöm a segítséget jó itt tanulni, és természetesen nem egy új kollegát üdvözölhettek személyemben.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2019
(#) dehogyisnem válasza neoviki hozzászólására (») Ápr 21, 2019 / 1
 
Szia Neoviki!

Igen tudom, hogy nem akartad szétkapni.
Az intelem inkább azoknak szólt akik ilyesmit tanácsoltak.
Tibor
Egy fapados proxy kalkulátor csatolva...
(#) Busz hozzászólása Ápr 21, 2019 /
 
Adott egy Codefon?? kaputelefon, 2 számjegyű csak a kijelzője, a kérdés hogy hogyan lehet illetve lehet-e kóddal használni?

Mert elvileg a nyitókódom 123 de csak 2 szegmens van a kijelző, kulcs ikon nincs is.

kapu.jpg
    
(#) dehogyisnem válasza Busz hozzászólására (») Ápr 21, 2019 /
 
Szer-Busz!
Bocs a szóviccért...
Ez nem Codefon, hanem egy régebbi KA-TE analóg.
Nyitás (törlés)+(kaputelefon-száma)+(kód)+(törlés)
Tibor
(#) Busz válasza dehogyisnem hozzászólására (») Ápr 21, 2019 /
 
De a kód 3 jegyű, a kijelzőn meg csak kettő szegmens van.
A lakásból távirányítással kilehet nyitni nade kóddal sehogyan sem akar.
(#) szs válasza Busz hozzászólására (») Ápr 21, 2019 / 1
 
Dehát ezt írta le, és félig-meddig a fényképeden levő leírásból is ez derül ki (szeretsz amúgy úgy fényképezni, hogy csak a számodra lényeg látszik, a teljes kép nem)
1, lépés: TÖRLÉS gomb
2, lépés: LAKÁSSZÁM (előnullák nélkül, ha az 1-es lakásban laksz, nem 01, csak 1) -valószínűleg ezt hagyod ki
3, lépés: LAKÁSKÓD (nálad 123)
4, lépés: TÖRLÉS gomb

Így írja a haszutmellémafor.
KA TE
KA TE tájékoztató
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2019
(#) dehogyisnem hozzászólása Ápr 22, 2019 /
 
Szervusz !
Ha egy picit belegondolsz, a kódot amúgy sem kellene hogy kiírja. mert akkor ugye más és láthatja .
A gyártó spórolt 1 db kijelzőt. 99 lakásig a kettő digit is elég. Innentől kezdve szerintem egyértelmű. Amúgy elég érdekes, hogy 123 a kódod. Javaslom keresd fel a közösképviselőt.
(#) akeebaby hozzászólása Ápr 23, 2019 / 1
 
neoviki: maximális respect ! Átérzem amit írsz, megvan az érzés.

Busz: ez egy régi Ka-te központ én cserélni szoktam, neked gondolom küzdeni kell vele meg a közös képviselettel

Leírást találsz a neten sokat!!!
(#) Z86 válasza akeebaby hozzászólására (») Ápr 23, 2019 /
 
Szia!

BP 15.kerületében, 10 emeletes panel lakótelep...
Egy régi, sok sebből vérző, agyon barkácsolt MKT-ból átalakított Codefone Digit rendszer.
Két kapu, elől felcsengetés+proxy, hátul csak proxy és valamiért mindkét olvasóra külön-külön kell feltanítani a kulcstartókat. A KK a telepítéskor adott lakásonként 3 proxy-t aztán viszlát. Csak tőle lehet rendelni és igen, 3ezer/stück, mivel a haverja a kauptelefonos.
Amikor rákérdeztem kedvesen hogy miért ennyi, a válasz az volt, hogy ne legyen mindenkinek 500db, meg hogy az albérlők ne tudják elvinni "tévedésből" (az idézőjelet mutatta hozzá az ujjaival ). Gondolom így mindenki vigyáz arra a háromra...
Csak tudod ez így eléggé kiszúrás, mert nekünk már csak egy működik, mivel sorra mennek tönkre, de ha tudnám másolni valahogyan, vagy feltanítani az újat...
Nem tudom a KK mennyire fog örülni, ha egyszer éjjel megyek haza és az utolsó proxy is meghal és "tévedésből" sikerül betörnöm azt a No. 1 minőségű 50 éves kaput (két tolózár meg a zsanér tartja a helyén...)
(#) Z86 válasza Z86 hozzászólására (») Ápr 23, 2019 /
 
Mellesleg ha már szóba elegyedtünk:
https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2247540.html#2247540
Volt ez a hozzászólás, remélem tudsz segíteni, mert én legszivesebben végig vésném a központig és cserélném az egészet digitálisra...

Személy szerint a 3-as (L) és az A jelű kapcsokra érkező vezetéket szakítanám meg, vélemény?
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2019
(#) akeebaby válasza Z86 hozzászólására (») Ápr 24, 2019 /
 
Szia Z86 !

Gyere valamikor a 11 ker. felé és annyit másolok neked amennyit akarsz ha van egy működő!!! Ha hozol proxyt akkor megkapod ajándékba a másolást!!!

A korábbi HSZ-nél nem írtam a "lehalkítás" módját?

Na akkor majd most, a Codefon központokban a "ne zavarj" üzemmód egyszerűen elérhető, a kézibeszélőt leemeled és így hagyod. Ekkor a központ lent csengetést jelez de a lakásban csendben marad, időnként egy halk pattanást hallani amikor ellenőrzi a fenti készülék meglétét a felcsengetéskor. De ez biztosan nem zavar senkit.

A képeden látható lakáskészülék egy MKT analóg és még a kézi összeszerelésű régi darab.
A központban a lakáskészülék figyelését én alapból ki szoktam kapcsolni, mert sokan vannak úgy hogy a kaputel nem kell de a kódos vagy proxy-s beengedést használni akarják.
Kipróbálni úgy tudod, hogy a saját lakásodban lekötöd az egyik szálat és leballagsz a kapuba magadat felcsengetni. Ha azt írja ki hogy OFF akkor aktív a készülékfigyelés.

Ha felcsengetést hallasz akkor tehetsz fent rá egy kapcsolót is.
A te környezetedben a kódzár némileg bonyolíthatja, mivel előfordulhat az hogy a központ beenged leszerelt készülékkel, de a kódzár nem.... vagy fordítva . Ezt ki kell próbálni.

Ennél a rendszernél sajnos nem osztja meg az EEPROM tartalmat a központ a kódzárral így mindkettőre fel kell programozni a kártyákat. Én csináltam olyat is hogy két központ volt egy rendszerben és ott is mindkettőre fel kellett tenni.

Csere..... panelban nem nagyon lehet jól kivitelezni bár vannak rá módszerek éppen ilyet csinálok most.
Az alap probléma az hogy egy KÖZÖS és egy egyéni szál fut be minden lakásba, sokszor a közös az az alsó lakónál kötve van és ha ő elbontja akkor nem megy a többi felette lakónak.
Sok esetben a lakásokon belül vezették a gerinc vonalat így bonyolult a csere vagy lehetetlen.
Analóg és Digitális nem keverhető.. illetve csak korlátozottan. Azt még néha elbírja a rendszer ha az MKT dekóder kártya közöse megy fel és egy készüléket felteszek digitálist és annak az egyéni szálát átkötöm a digitális busz pozitív pontjára. Ez sok mindentől függ, de néha ezzel ki lehet javítani egy lakás vonalhibáját. Azonban a második és harmadik ilyennél lehal a rendszer és azt csinálja, hogy az analóg részre kötött készülékek csörögnek rendesen, de ha beemelsz akkor is folytatja tovább. Ennek megvan a műszaki és technikai oka amire én mér találtam is megoldást, de most nem fejtem ki.

Szóval a legegyszerűbb ha a villanyóra szekrényekben új gerincet építek ki minden emeleten biztosítva a kötési lehetőséget, így ha valakinek vonal gondja van akkor egy kaputelefon cserével és az ajtajáig történő kábelezés díjával kaphat digitális működő vonalat.
Alt. a gerinc kiépítését a közös képviselet fizeti, a többit mag az adott lakó így mindenki terhet vállal a buliból és mindenkinek jó lesz
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2019
(#) tiva77 hozzászólása Ápr 30, 2019 /
 
sziasztok

Olyan kérdésem lenne hogy adott egy Codefon 10 lakásos kaputelefon rendszer. Az lenne ott a feladat hogy rá kellene kötni egy elektromos zárat, mert ez a telepítéskor lemaradt. Az a cég aki ezt csinálta már nem létezik. Az lenne a kérdésem hogy erre ha rákötünk egy elektromos zárat az működni fog vagy szükség van programozásra , mesterkódra is?
Előre is köszönöm a válaszokat.

üdv: Tivadar
(#) dehogyisnem válasza tiva77 hozzászólására (») Ápr 30, 2019 /
 
Szervusz!
Amennyiben a telepítő cég megszűnt, keressetek másikat. Vagy ha van a házban barkács kezű ember az is nyugodtan megcsinálhatja . Elméletileg nem kell hozzá programozni. Ha úgynevezett Impulzuszár kerül beszerelésre akkor érdemes rövidebbre venni az időzítést. Ha sima elektromos zár kerül bele, akkor a proframozással el lehet játszani. Ha visszaolvasol a topikban találsz jó pár leírást.
Majd oszd meg mire jutottatok.
Tibor
(#) tiva77 válasza dehogyisnem hozzászólására (») Ápr 30, 2019 /
 
szia

A társasház kezelő cég az egyik ismerősé. Ő kért meg erre a feladatra. Családi házas kaputelefonokat szoktunk néha telepíteni de ezt a codefont nem ismerem.
A gyártó weboldalán sok információ meg van azokat már átnéztem.
Elvileg a mester kód rajta van a panelon.
Ha elvégzem a jumperral a resetet akkor a lakáskódok törlődnek vagy megmaradnak?
Bár utánna kell majd még kérdeznem hogy egyáltalán megvannak e a lakáskódok .

Tivadar
(#) dehogyisnem válasza tiva77 hozzászólására (») Ápr 30, 2019 /
 
Kedves Tiva77!
Lassan csepegtetett információkból nehéz használható segítséget fabrikálni.
Tehát szerelő-féle ember vagy....Lapozzunk Amúgy codefon témában a legjobb helyen jársz...
Van itt pár figura aki látott már közelről kaputelefont Igaz Akeebaby?

A reset csak a (szerelői, programozói) kódot állítja vissza a gyári értékre. 6 számjegy alkoholos filccel felírva. Csatolok egy képet (az agyas megoldotta a dolgot, de nem fogott ki rajtam)
Csak akkor kell ha nem tudsz belépni a programozásba!

1. Döntsétek el milyen elzár legyen benne...!
2. Elzár beszerel, DOOR pontra ráköt.
3. Letesztel 000-kulcs-******-kulcs-(9) (teszt, többször is nyomható, ha jó akkor -del kilép.)
4. Ha imp zár akkor 000-kulcs-******-kulcs-2-(1)-kulcs-del (kb 1 mp)több ne legyen
5. Ha sima zár akkor 000-kulcs-******-kulcs-2-(5)-kulcs-del (kb 5 mp)vagy amennyi oda kell.
6. Örül...
7. Ha 6. nem jön össze, írok priviben telószámot.
8. Ha összejön iszunk sert

Üdv:
Tibor
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2019
(#) Sufnitek hozzászólása Máj 13, 2019 /
 
Sziasztok !

Ezer éve nem foglalkoztam vele, ezért csak a biztonság kedvéért rákérdezek.
Adott egy 1+1 vezetékes 2 lakásos Codefon rendszer. A tulaj szeretne egy külön kapunyitó gombot is, nem messze a kaputól.

Ha jók az emlékeim , akkor a közös szál és a lakásszál rövidzárásával lehet a kapunyitást elinditani . Jól emlékszem ?

Köszi előre is
(#) dehogyisnem válasza Sufnitek hozzászólására (») Máj 13, 2019 /
 
Szervusz!

Itt annyi az "alapelv", hogy ha diódás (egyszer nyomós) akkor akkor simán, ha MKT (nyomva tartós) akkor nem. Gondolom szeretnéd minél kevesebb mozdulattal megúszni a dolgot...
(#) Sufnitek válasza dehogyisnem hozzászólására (») Máj 14, 2019 /
 
Szia!
Sima diódás . Persze nem szeretnék vele sokat foglaltoskodni

Köszi a megerősítést
(#) kisbala hozzászólása Máj 31, 2019 /
 
Sziasztok!
Tud valaki segíteni nekem abban hogy egy codefon digitális készülék csengetését lehalkítsam? Úgy hogy a beszéd ne változzon.
Nem vagyok hozzáértő, találtam egy fórumot, amiben írtak erről, de nem tudom értelmezni. Esetleg ebben segítene valaki.

https://elektrotanya.com/content/codefon-kaputelefon-csengo-lehalki.../38329

Köszönöm.
(#) Zsolt 73 válasza kisbala hozzászólására (») Máj 31, 2019 /
 
Szia !

Íme a megoldás a problémádra !
(#) kisbala válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Jún 2, 2019 /
 
Szia!

Köszönöm a segítséget. Ma kipróbálom.
(#) proba válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Jún 2, 2019 /
 
Sokkal egyszerűbb ha az elé a tranzisztor elé tesz egy 100K ellenállást, ami után az 1K-t tetted. minden más maradhat a régiben.
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Jún 2, 2019 /
 
Szerintem Így jó.

halk.jpg
    
(#) SzabóRobi hozzászólása Júl 19, 2019 /
 
Sziasztok!

Nem találtam gyári megoldást a problémámra, így szerelem kell. Abban szeretnék segítséget kérni, hogy hogyan oldható meg ezekben a kézibeszélőkben, hogy ne csörögjön, hanem világítson? Nagyon kellemetlen, mikor betegvizsgálat közben felüvölt, mint valami légvédelmi sziréna...
Előre is hálásan köszönöm, ha tud valaki segíteni.
(#) proba válasza SzabóRobi hozzászólására (») Júl 19, 2019 /
 
Lehet a környéken találsz megoldást: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2019
(#) SzabóRobi válasza proba hozzászólására (») Júl 21, 2019 /
 
Szia!

Köszönöm a hozzászólást, de szerintem ez nekem nem biztos, hogy jó megoldás lesz. Hacsaknem abban az esetben, ha csengetéskor jelentősen magasabb fesz van a póthangszóró kimenetén. Miután ugyanazon hangszórón csörög, amin utána beszélni is lehet, így nem látom benne a megoldást.
Azt gondolnám laikusként, hogy az a kapcsoló, amivel felveszem a telefont, az kapcsol 5-6 V-ot ide-oda. Inkább erről az oldalról lehet próbálkozni eredményesebben.
De bármilyen megoldást szívesen veszek...
(#) Z86 válasza akeebaby hozzászólására (») Aug 8, 2019 /
 
Szia akeebaby!
Remélem hamarosan megkapod, mert ismét gondom támadt a "jó öreg tákolmánnyal".
Eladták a földszinti lakást hosszas szájkarate és alkudozás után, az új lakó pedig be is költözött (ez kb. 3 hónapja volt).
Múlt héten egyszercsak fel akartam csengetni a kaputelefonnal és felcsengetés helyett azt írja ki hogy "OFF"... Proxy beenged, de a pl. a pizzáshoz már le kell mennem...
A "gondnok" inkább csak gond(lakáskészülékre esküszik), mert már egy hete jön megnézni hogy a lakáskészülék e a rossz.
Írtad hogyha a földszinten szétszedik a fűzést, akkor elmegy mindenkié, ezt lehet fentről ellenőrizni valahogyan? (mondjuk nem úgy hogy mindenkihez becsöngetek ) Multiméterre gondoltam, de nem tudom mennyit kellene a két vezeték között mérnem. Ha tényleg a készülék mondta be az unalmast, azt még akár vasárnap is kicserélem...
Remélem szombatig tudsz majd válaszolni
(#) dehogyisnem válasza Z86 hozzászólására (») Aug 8, 2019 /
 
Szervusz! Nem vagyok Akeebaby de talán én is tudok valami okosat mondani.
Milyen lakáskészülékről van szó?
Ha digit készüléked van akkor 13,5-14 körül. Hogy a "fűzést" hol szedik szét az lényegtelen. Ha feszkó van akkor elég panelt cserélned, nem kell az egészet kikukázni. Én úgy tesztelem, hogy lenyomom a váltókapcsolót és rövidre zárom az ajtócsengő érintkezőt. Ha picsog akkor delej van. Ettől még lehet rossz a panel

Ha mkt akkor nincs mit mérni. A panel nem igen szokott rossz lenni, bár volt vadiúj is ami nem volt okés. Ilyenkor leginkább az illesztő panel a központnál szokott megfáradni. Van hogy több port is egyszerre, mert "elhúzzák" egymást.

Mindkét panel relatíve filléres tétel. Sokat nem vesztesz vele..
Tibor
Következő: »»   13 / 29
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem