Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2162 / 2486
(#) martin96 válasza Petii39 hozzászólására (») Máj 1, 2019 /
 
Szia!
Veszel egy ilyen TPA3116-os modult, amin már van egy bluetooth is.
Ehhez kell egy laptop táp, vagy venni egy 24V-os 100W-os tápegységet.
(#) villanyipi válasza Petii39 hozzászólására (») Máj 1, 2019 / 1
 
Szia!
Idézet:
„Van két 40 Wattos hangszóróm (4 ohm, 15VA)”
Ezt felénk 15 wattos hangszórónak ismerik .
(#) djcaveman hozzászólása Máj 1, 2019 /
 
Sziasztok.
Javítok egy Technics SU V 670-es gépet. AN7062 feszültség meghajtó ic beszerzésében valaki tud esetleg segíteni? Google sajnos csak az elmebajos, ekszpesszes hirdetéseket adja fel.. onnan meg vagy egy üres 18 lábas tokot kapok, vagy egy olyat, ami azonnal elfüstöl. Beszerezhető e ez az ic még?
(#) Petii39 válasza villanyipi hozzászólására (») Máj 1, 2019 /
 
Csak a névleges terhelhetőség 15VA.
(#) Alkotó válasza Petii39 hozzászólására (») Máj 1, 2019 /
 
Másodszor is említed a 40W-ot, de a 15VA-t is írod. Ezek ellentmondanak egymásnak.
A 'VA' = Volt * Amper, ami éppen a "W" (itt most elektromos teljesítményt jelent). Egy trafógyártót megkérdeztem miért adják meg a teljesítményt VA formában. Elmondta, hogy ez maximális kimeneti áramnak és a névleges feszültségnek a szorzata (ha több van akkor azok összege), tehát éppen az amit a felhasználó tudni akar. Ettől a felvett teljesítmény a hatásfok és a cos(fi) miatt több, de az a felhasználót általában nem érdekli.
(#) Andralin hozzászólása Máj 4, 2019 /
 
Sziasztok!

Tanácsot, segítséget szeretnék kérni hangjel illesztés kérdésében.
Az autómban a rádió fejegységből kidobtam a CD modult és fejlesztettem a helyére egy Orangi Pi alapú mp3 lejátszót. A helyes, korrekt illesztésben kérek segítséget.

A lejátszóból kilépő sztereó hangjel a fejegységben 1µF csatolókondenzátoron keresztül egy HEF4052-es szelektorra jut. Jól gondolom, hogy itt nem kell semmit illetsztenem különösebben?

A fő kérdés a jelszint megfelelő illesztése lenne. A lejátszón digitálisan be lehet állítani a kimenő hangerőt. Itt egyszer akarom belőni egy fix értékre és utána értelemszerűen csak a fejegységen állítani az aktuális hangerőt használat közben. Hogyan állítsam be a kimenő hangerőt, hogy az erősítőnek átadott jel ne legyen sem alulvezérelt, sem túlvezérelt?

Nem vagyok nagy mestere a témának, de gondolkodtam egy megoldáson. Mi lenne, ha letöltenék egy 1 kHz-es szinuszos hangminta mp3-at és azt játszanám le a lejátszón? Közben nézném oszcilloszkóppal a jelalakot a fejegységen, az ekvalizátor fokozat után, a végfok előtt. Addig emelném a kimenő hangerőt a lejátszón, amíg még nem torzul a jelalak.

Ez így működhet, használható ötlet? Vagy tudnátok ajánlani valami jobb, profibb megoldást a jelszint beállítására?
(#) latyakosa válasza Andralin hozzászólására (») Máj 4, 2019 /
 
Fülre úgy állítanám be, hogy a fejegység 80-90% hangerejénél kezdjen torzítani a lánc.
(#) mlaci989 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Máj 4, 2019 /
 
Szevasz.
Megérkeztek az új ic-k. CD4094BE 2 darab meg 1 darab HCF4094BE.
Beraktam őket és működik is a készülék. Annyi a hibája,hogy a sáv kijelzö ledek nagyon gyengén világítanak. Megmértem 0,42 volt van rajtuk munka közben. Még a SORRUND CONTROLL kijelzésén (5 darab led) 2,14 volt.
(#) Andralin válasza latyakosa hozzászólására (») Máj 5, 2019 /
 
Akkor csak így enni elég, fülre? Nincs értelme külön méregetni?
(#) latyakosa válasza Andralin hozzászólására (») Máj 5, 2019 /
 
Van értelme mérni ha precíz akarsz lenni. Biztosan pontosabb lesz annál amit fülre állítasz be. Pl ismerni fogod a bemeneti érzékenységét a szelektortól a végfokig terjedő láncnak.
Az 1kHz-s jellel könnyen meg tudod találni hol a kivezérelhetőségi határa a komponenseid esetében. Azonban a hangszórók helyett műterhelést javaslok az erősítőre tenni a tesztelés idejére.
Érdemes hagyni túlvezérlési tartalékot képezni a láncban, illetve a beállítás után ismert zenével is meghallgatni.
(#) Karesz 50 válasza mlaci989 hozzászólására (») Máj 5, 2019 /
 
Örülök, hogy működik.
Ha zavar a LED-ek gyenge fényereje, első körben mérj rá az LED-ek előtét ellenállásaira, hogy nincsenek-e "megnyúlva", ehhez az ellenállás egyik lábát forraszd ki a mérés idejére. A 0.42V gyanúsan kevés, ha az ellenállás rendben van, akkor LED csere. Azért a LED-ek tápjára is mérj rá, rendben van-e (ezzel kezdd).
(#) mlaci989 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Máj 5, 2019 /
 
Led-ek tápot TS54 TS55 tranyókról kapják. Emitterekre megjön a +5 volt. Rajtuk ugye esne 0,7 tehát 4,3-4 V. Előtétek a rajzon 120,valóságban 65 ohmosak (színkód szerint is). Na most a tápláló tranyókról mindössze 1,1 volt jön le. Ledek jók.
(#) Karesz 50 válasza mlaci989 hozzászólására (») Máj 5, 2019 /
 
A LED tud olyat csinálni, hogy gyengül a fényereje. Nem néztem meg a kapcsolási rajzot, de nyilván úgy van ahogy írod és akkor 40-60 mA folyik rajtuk amitől tönkre mehetett. Cseréld ki őket nagy fényerejűre, a 65 (?) Ohm-ot pedig 270R-re. (A kérdőjel azért van, mert 62/68 Ohm a szabványérték.)
(#) Andralin válasza latyakosa hozzászólására (») Máj 6, 2019 /
 
Nagyszerű, akkor így meg fogom próbálni.
Nagyon köszönöm a tanácsot!
(#) tothbela válasza Andralin hozzászólására (») Máj 7, 2019 /
 
Eső után köpönyeg, de az lett volna a megoldás, hogy már a CD játszó (mivel ez gyárilag rendben volt) jelszintjét meg kellett volna mérni. Persze nem zenével, mert ember legyen a talpán aki számszerűen meg tudja adni annak RMS értékét, legfeljebb a csúcsát. Azt meg egy nem agyonkomprimált felvételnél ki ell várni. Tehát mérőjel. Van ilyen CD, vagy le is tölthető valahonnan egy rar file. Adott hangerő állás mellett megmérve a hangszóró kimenetet megvan a referencia. Ezt a CD anyagot MP3-ba tömörítve ugyan akkora hangerő állásnál lehetőség van ugyan akkora kimeneti jel beállítására.
(#) Andralin válasza tothbela hozzászólására (») Máj 7, 2019 1 /
 
Köszi a tippet, ez tényleg hasznos lett volna, de nekem se jutott eszmbe.

Most meg már nem is fogok kínlódni vele, mert a CD játszót igazi kihívás volt életre kelteni. Szegény fejegység 23 éves már, az autóban a CD kb. 8 éve nem működött, most jutottam el odáig, hogy mp3-as lejátszót teszek be helyette.
Így is muszáj volt egyszer még valahogy lejátszásra bírni a CD-t, már a műhelyasztalon, hogy ki tudjam fürkészni milyen adatcsomagokat küld a fejegység CPU-jának a zene elindulásakor és ezt Arduino-val szimulálom most már, mert különben a fő CPU némítva tartja a kimenő hangot amíg nem indul el a lejátszás.
Végül napokig szenvedtem a különböző trimmer potikat csavargatva, mire sikerült még egyszer utoljára lejátszásra bírni a CD-t, akkor is csak pár alkalommal indult el, pont amennyire akkor kellett. Mégegyszer nem vállalnám be, az biztos.
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2019
(#) VoltsAnimations hozzászólása Máj 7, 2019 /
 
Üdv!
Átrajzoltam Eagle programmal R_Ludvig Quad405 modját (mellékelt kép).
Aki ráér esetleg és használja ezt a progit leellenőrizhetné nekem, hogy jó lett-e a kapcsolás, nagyon megköszönném. Én már vagy 100-szor átfutottam de az az igazi ha látja más is. Az alkatrészméretek még nem pontosak de az kapcsolásnál nem is fontos, majd a NYÁK-nál.
Előre is köszi a segítséget!
(#) reloop válasza VoltsAnimations hozzászólására (») Máj 7, 2019 /
 
Üdv! Az Eagle-t pillanatnyilag nem tudom megnyitni, de talán nem is szükséges, hiszen a kapcsoláshoz van bevált NYÁK-terv. Bővebb információt a Quad 405 témában találsz.
A történethez hozzátartozik, ezt a modifikációt Bernd Ludwig úgy tervezte meg, hogy az eredeti Quad 405 panelben lévő alkatrészeket módosítja, illetve kiegészíti. Azon lehetőségek, melyek egy új nyomtatott áramkör készítésével nyílnak meg, ebből a modifikációból kényszerűen kimaradtak.
Ha vannak saját ötleteid, vagy elvárásaid a Quad-dal kapcsolatban, azt a Quad 405 tuning témában oszd meg a Fórumtársakkal.
(#) VoltsAnimations válasza reloop hozzászólására (») Máj 7, 2019 /
 
Azért készítettem új rajzot, mert van egy olyan fétisem, hogy 1 nagy panelen legyen minden, szimplán csak az esztétika miatt. Illetve pontosan ehhez a változathoz csak pdf-et találtam, amivel ezt nem lehet kivitelezni.
(#) Beringer 600 hozzászólása Máj 15, 2019 /
 
Sziasztok
A barátomnak van egy Yamaha erősítője,ami egyik oldala javításra szorúlt 5200 s 1943 tranyókat kapott mert az eredetit már nem lehetett kapni
Az a gond hogy kb fèl hangnál le kapcsol a vèdelem
Tudnátok tanácsot adni hogy hol keressem a hibát?
(#) krisz69 válasza Beringer 600 hozzászólására (») Máj 15, 2019 /
 
Típus ? Kapcsolási rajz ? Mik lennének az eredeti vég tranzisztorok ?
(#) tothbela válasza Beringer 600 hozzászólására (») Máj 15, 2019 / 1
 
Egyszerűen csak kapott végtranzisztorokat a rosszak helyett, vagy javítva is lett? Egy tranzisztorcsere még nem minősül javításnak. Ha elpukkan egy alkatrész, az többnyire visz magával mást is.

Egy pontos erősítő típus kellene, fotók a jó és a javított oldalról.
(#) Ge Lee válasza tothbela hozzászólására (») Máj 15, 2019 / 1
 
Idézet:
„Egy tranzisztorcsere még nem minősül javításnak.”
Már csak azért sem, mert szinte kizárt hogy a munkapont ugyanoda álljon vissza ahol előtte volt. Egyszer hoztak hozzám is egy ilyet, "hozzáértő" kicserélte benne a végtranyókat, a 100mA-es nyugalmi áramból meg 600mA-es lett. Természetesen trimmer sem volt benne, forraszthattam párhuzamosan az ellenállást a másikkal...
(#) tothbela válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 15, 2019 /
 
Még egy tipuson belül sem. Nem ok nélkül kell válogatni ha párhuzamosítani van kedve az embernek.
(#) Beringer 600 válasza tothbela hozzászólására (») Máj 17, 2019 /
 
A gazdija el vitte a szervizbe,de azért köszi
(#) Beringer 600 hozzászólása Máj 19, 2019 /
 
Sziasztok!
Legyetek már szívesek meg nèzni,hogy ez a kapcsolás èletkèpes e
Köszönöm szèpen
(#) Steven19 válasza Beringer 600 hozzászólására (») Máj 19, 2019 /
 
Szia. Ha könyvben találtad ezt akkor biztos hogy jó. De a D1-2 helyére inkább egy tranzisztort tegyél be, van is erre példa kapcsolás, amivel a nyugalmi áramot betudod állítani és ha azt a végtranzisztorok hűtőbordájára teszed akkor hő kompenzált lesz a nyugalmi áramod.
(#) Beringer 600 válasza Steven19 hozzászólására (») Máj 19, 2019 /
 
Én meg építettem,de valahogy nem akar indulni.
Nem régen a facebook-on,erről volt szó,hogy másnak sem indult.
S azért kérdeztem,hogy esetleg nem e szerzői hiba van a kapcsolásban,s ezért nem indul.
(#) Steven19 válasza Beringer 600 hozzászólására (») Máj 19, 2019 /
 
Egy rosszul beforrasztott tranzisztor is tud galibát okozni, vagy egy hamis/hibás tranzisztor, bármi lehet. Ami könyvbe/újságba kerül azt kipróbálták közreadás előtt. Tán nem tesznek be kamu kapcsolásokat.
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2019
(#) ozpecs hozzászólása Máj 19, 2019 /
 
Ez a rádiótechnikában meg a Sipos könyvben is megjelent, nekem se müködött, igaz nem sokat vacakoltam vele biztosan valami pici probléma volt vele.
Következő: »»   2162 / 2486
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem