Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Futófény
 
Témaindító: NBalage, idő: Szept 16, 2005
Lapozás: OK   23 / 25
(#) levaitamas hozzászólása Máj 15, 2019 /
 
Sziasztok!

Megépítettem az alábbi kapcsolást, működik szépen.
Állandó tápot kap. Azt szeretném elérni, hogy csak akkor induljon a "futás", ha egy záró nyomógombot megnyomok.
Hogyan lehetne ezt megoldani?

Üdv

futofeny.gif
    
(#) proli007 válasza levaitamas hozzászólására (») Máj 15, 2019 / 1
 
Hello! Pld. a gomb nyomásást megtárolod akár egy 555-el, és annak kimenetét a 4017 Reset bemenetére (RST) kötöd. Akkor a Q0-án fog várakozni, míg a Reset állapot fen áll. (Mivel a 4017-nek egy kimenete mindig aktív, az össze Led nem lesz sötét, csak ha elveszed a GND-t a Led-ek "alól".)
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2019
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 15, 2019 / 1
 
Mi a helyzet? Lemerevedtél..
(#) levaitamas válasza proli007 hozzászólására (») Máj 15, 2019 /
 
Szia!
Kormányablakba kellett mennem.
Köszönöm!
Kipróbálom és jelentkezem a fejleményekkel.
(#) proli007 válasza levaitamas hozzászólására (») Máj 15, 2019 / 2
 
Oké. Egyébként az R4-re semmi szükség. Mint ahogy a 10db. 470 Ohm-ra sem. Egy is elég lenne a Led-ek katódja és az 555 7-es lába között. Tekintve hogy csak mindig egy Led világít..
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2019
(#) levaitamas válasza proli007 hozzászólására (») Máj 15, 2019 /
 
Idézet:
„az össze Led nem lesz sötét, csak ha elveszed a GND-t a Led-ek "alól"”


Gondolatolvasó vagy. Azt nem írtam, további feltétel, hogy egyetlen LED se világítson, csak ha gombnyomás történik. Akkor viszont az egyes LED-től induljon mindig.
(#) proba válasza proli007 hozzászólására (») Máj 15, 2019 /
 
Esetleg egy tirisztor, mint tároló elem? Az egész kap áramot vagy sem.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2019
(#) proli007 válasza proba hozzászólására (») Máj 15, 2019 /
 
Természetesen a tirisztor is jó tárolóelemként, csak kis teljesítményűnek kell lenni, hogy a tartóárama elég alacsony legyen.
(#) levaitamas válasza proli007 hozzászólására (») Aug 12, 2019 /
 
Szervusz Gábor!

Mostanra sikerült megépíteni az áramkört. Nagyon jól működik.
Köszönöm a segítségedet!

Üdv
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2019
(#) Prome hozzászólása Jan 4, 2020 /
 
Sziasztok! Tanácsot kérnék: "mozgófilmet"szeretnék csinálni ledekkel. A 4017-es IC-t néztem ki alapul, de lehet mondtok jobb ötletet. Egyszerű futófényről van szo, de a 4017 IC lábaira nem 1 hanem sok led lenne rákapcsolva s ledek nem egymás mellett lennének, hanem kulönböző ábárkat rajzolnának ki, majd a ledcsoportok egymás után felvillannának. Az első kérdésem, mi a maximális ledszám amit a 4017-es 1-1 lába elbír?
Számit e ha egy egy lábon eltérő számu led van s esetleg nem is egyforma ledek?
Az egyszerűség kedvéért ugyanaz a led nem lenne több lábra kötve. Olyan kapcsolást nem találtam amin sok led van. Hogyan tudom meghatározni a ledszámokat bizonytalan, bontásból származókülönböző ledek segitségével?
A másik kérdésem kaszkádba kapcsolnám a 4017-eseket, van e ebben valami mennyiségi korlát? találtam egy kapcsolást asszem nekem ez megfelel, hány db 4017-esig bővithetem a sort táárervezés nélkül?
Köszönöm
Amennyiben tudtok erre jobb, leginkább még ennél is egyszerubb vagy kevesebb alkatrészből megoldást, az is érdekelne. LÉnyegében csak egy ledcsoport futofényről van szo a határ az egysezruség. De nem ragaszkodom 100-100 ledből állo 100 elemes ledcsoport futofényhez, már csak azért se mert ez 10 000 ledvől állna, de érdekelne mi az elvi határ mindkét szám esetében akkor ha csak a mellékelt vagy ahhoz hasonlo kapcsolást veszek alapul.

vegtfut.gif
    
(#) Massawa válasza Prome hozzászólására (») Jan 4, 2020 /
 
Egy tok maximálisan 500 mW-t bir el, egy egy kimenet meg 100 mW. Többi meg fejszámolás vagy esetleg egy ULN2803A - az kimenetenként 0,5 A-t tud.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2020
(#) ferci válasza Prome hozzászólására (») Jan 4, 2020 /
 
Szia!
Célszerű úgy tervezned, hogy lehetőleg egyforma számú ledek legyenek sorbakötve minden csoportban, így nagyjából egyforma tápfeszről mehetnének ( és nem a 4017 tápfeszéről, hanem sokkal nagyobbról is! ).
Ha nem ugyanaz a ledek száma, vagy "eldugsz " pár darabot, vagy áramgenerátorosan táplálod a láncot.
A 4017 ebből következően nem hajthatja meg direktben a ledeket, hanem vagy tranzisztorokkal, vagy kis fetekkel, így a ledek árama is maximális lehet.
Gondolom, a kimenetek illesztésével tisztában vagy, ha már 4017-tel foglalkozol.
Az, hogy hány db 4017 lesz kaszkádban, leginkább tőled függ, mert az 555 kimenete elég sok darabbal elbír.
Először oldd meg a téma elejét, aztán bővítheted tovább.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2020
(#) Lacaboy hozzászólása Jan 21, 2020 /
 
Sziasztok!

Relékből szeretnék epíteni 4ledes futófényt.
Egy relebol es kondenzatorbol kialakitott oszcillatort mar csinaltam. Ezzel vezerelnem a leptetest.
Kizarolag ic es tranzisztor nelkul szeretnem megoldani.
(#) proba válasza Lacaboy hozzászólására (») Jan 21, 2020 /
 
Akkor ne az órajelet csináld vele, hanem bővítsd tovább. Esetleg ha rajza van a meglévőnek...
(#) Lacaboy válasza proba hozzászólására (») Jan 21, 2020 /
 
Koszi a valaszt de lehet en fogalmaztam rosszul.
Szoval van egy relem ami ki be kapcsol ez adja a lepteto jelet.
Az a kerdes hogy hogyan tudok olyan kizarolag reles leptetot csinalni ami impulzusokra leptet 4db ledet. ?
(#) proba válasza Lacaboy hozzászólására (») Jan 21, 2020 /
 
Ha nincs ütemeződ, akkor kb a tranzisztoros multivibrátorhoz hasonló áramkörrel 4 jelfogó szerintem. Bekapcsolásnál az első késleltetve meghúzatja a másodikat, az a harmadikat, az a negyediket, az meg bontja az elsőt, az a másodikat.. Aztán már csak az érintőket kell összevariálni.
A másik esetben, az ütemadó jelére behúz az első, öntartásba megy, mikor megszakad a jel, behúz a második,( öntartás) ismételt jelre behúz a harmadik,( öntartás) megszűnéskor jön a negyedik,( öntartás) a következő alkalommal jön az 5. ami törli az összes eddigi tárolt állapotot, kezdődhet újra az egész.
(#) Prome hozzászólása Jan 24, 2020 /
 
Köszönöm szépen a segitséget. Most megint egy problémás helyzethez keresek megoldást. Magasfény ledhez kell futofény, ellenben nem feltétlenul kell 7 db ledes, 3 is elég lenne, esetleg 4. A gond az, hogy az a követelmény, hogy a lehető legkisebb és legkevesebb alkatrészből legyen. Azt képzeltem el, hog SMD lenne a 4017, s az 555-öt egy villogo leddel potolnám. Igaz hogy az 555 SMD-ben majdnem akkora, mint a villogo led, de ahhoz kellenek kiszolgálo egységek, a villogo ledhez ugy tudom nem. Amit nem értek, hogy ezen a képen nincs ellenállás a ledeknél, s az másik két IC-nél is alig van másik kiszolgálo elem. Bővebben: Link Megoldhato esetleg ugy mégse a 4017-et használom, hanem a 74LS14-et és a 74LS93-at, de villogo led lesz az utobbi 14-es lába és a táp között, és tényleg nem lesz semmi más, csak a 2 db IC a villogo led s a 16 led. (meg persze a 470 ohmos ellenállás aminek más érték kéne mert a tápfeszultség csak 4 volt lenne. (az nem baj ha 16 led van az csak jobb, a 4 ledet ara az esetre irtm ha ez nem menne s másmegoldás kéne szintén kevés alkatrésszel.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2020
(#) Bakman válasza Prome hozzászólására (») Jan 24, 2020 /
 
Van ott ellenállás, 470 Ω. Mivel egyszerre csak egy LED világít, egy közös ellenállás elég.

Egy mikrokontrollerrel amelyiknek van négy aktív kimenete (Totem-pole), négy ellenállással 12 LED-et lehet vezérelni.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2020
(#) Prome válasza Bakman hozzászólására (») Jan 24, 2020 /
 
Ja hogy felváltva ad polaritást? És tudnál adni tipust is, hogy esetleges kapcsolási rajzra s programra rákeressek? NUllárol hogy tudok elindulni efelé? s ennek akkor nem kell semmi csak tápfesz és a ledek meg a belevitt program? és persze az ellenállások.

Bővebben: Link ez lenne az? a filenév töredék alapján találtam.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2020
(#) asch válasza Prome hozzászólására (») Jan 24, 2020 /
 
Csipből akár a nyolclábú ATTiny-k is már alkalmasak. Pl keresés: https://www.hestore.hu/search.php?f=price_p1&o=asc&q=attiny

DIP és SMD is van. Ezeknek van belső órajele, így csak tápot kell adni nekik, illetve illik egy kondenzátort tenni a GND és VCC közé. Ennél több nem kell, hogy működjön. A RESET-et illik még egy ellenállással VCC-re kötni.

PIC-ből is tuti, hogy bármelyik legalább 8 lábú, ha ahhoz könnyebben találsz programot.

Elvben hatlábú is jó lenne, de akkor a RESET-et rendes lábként kellene használni, és azután problémásabb az újraprogramozás. Ennyire nem érdemes spórolni, legyen inkább nyolclábú. A nyolc lábból 5 tetszőlegesen használható.
(#) proli007 válasza Prome hozzászólására (») Jan 24, 2020 /
 
Hello! Esetleg egy ilyesmi megoldás túl bonyolult lenne?
(#) Prome válasza proli007 hozzászólására (») Jan 24, 2020 /
 
Minden megoldás érdekel, még az is lehet hogy tanulásként mindet megcsinálom végul. Ha jol látom ennél több az alkatrész, de nem kell programozni. a 4017 és 55 páodban miben tér el a gyakorlatban? A másik amit irtam még fentaz a gond hogy az egyik 74-es több mint ezer forint ugyanakkor joval több ledet hajt meg. A mikrokontrolleres verzioban meg gondolom átprogramozással utána bármit meg lehetne csinálni. Ez is eléggé csábít.
(#) Bakman válasza Prome hozzászólására (») Jan 25, 2020 /
 
Nem erre a kapcsolásra gondoltam. A 'Charlieplexing' egy módszer arra, hogy kevés lábbal sok LED-et hajtsunk meg (Wikipédia), vagy sok gombot kezeljünk (Hobbielektronika).

A felhasznált lábak számától függően lehet x mennyiségű LED-et vezérelni. x=n^2-n Pl. Tíz lábbal már 90 LED-et lehet működtetni.

Ahogyan asch már leírta, egy átlagos és viszonylag egyszerű nyolc lábú mikrokontroller esetén öt lábat lehet használni ilyen célra, cserébe a kontrollert programozni kell.
(#) Prome válasza Bakman hozzászólására (») Jan 25, 2020 /
 
Köszi, olvasom, asszem ezt még emésztenem kell. De felmerult bennem egy régi ötletem a táncolo százlábu. szeretném megkérdezni, milyen mikrokontrollert javasolto arra,ha pl. 100 mini léptetőmotort kell egyenként vezérelni egy megadott korreográfia szerint? nem elég a sima szervo mert elég precizen kéne csinálni. Látom ezt: és látom ezt: meghajto modul és látom ezt https://www.hestore.hu/prod_10035505.htmlLéptetőmotor ezek erre elvileg alkalmasak, de jobb lenne sokkalta kisebb hisz robotlábakrol van szo, és azt hinném elég valami kisteljesitményu motor is de a fő kérdés milyen icvel hajthatom meg? bocsi az offért de fogalmam sincs melyik topicban kellene ezt feltennem s itt jutott eszembe erről a Charliepexing modszerről, mégha ezzel nem is valosithato meg.
(#) asch válasza Prome hozzászólására (») Jan 25, 2020 /
 
A százlábú a futófénynél sokkal bonyolultabb. Én úgy csinálnàm, hogy 1-2-4-x motort vezérlő modulokat fűznék valami buszra, es 1 kozponti cucc parancsolna mindnek. Egyszer vezéreltem sok motort egyszerre pwm-mel: amikor egyszerre indul mind az lerántja a tápot rendesen! Közös órajellel meg lehet csinálni, hogy egymást kiegészítő fázisokban menjenek a pwmek, ezzel kicsit lehet spórolni a tápon. De ezt megcsinálni igen komplex feladat.
(#) Prome válasza asch hozzászólására (») Jan 25, 2020 /
 
Olyan mikrokontroller nincs amibe bele van intergálva több léptetőmotor vezérlő? Mondjuk 10? S akkor lenne 50 lába ami 10 motort vezérel s a többi láb a táp, test, reset, amin programozni lehet, stb? S akkor programbol oldhato meg hogy egyszerre csak egy motor menjen ha nem akarunk a táppal is vacakolni. Kisméretu léptetőmotorra gondolok, olyan kicsire aminek integrálhato lenne a vezérlője. Nincs ilyesmi? Nem feltétlenul baj, ha nem száz lábu elsőre, gondolom annyi végkép nincs egybeintergálva.
(#) kaqkk válasza Prome hozzászólására (») Jan 25, 2020 /
 
Ebből kell 2 motoronként (van smd vátozatben is) Sajnos olyan pic nincs amire gondolsz .
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2020
(#) Prome válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 25, 2020 /
 
köszi. még mindig jobb mint az én példám. bár gondolom ehhez is kellenek kiszolgálo alkatrészek.

ez ugyanez lenne csak készen?Bővebben: Link. Esetleg olyan variácio is van aminek USB a vége s laptopra kell illeszteni? Az első kisérletekhez nem foglalkoznék a mikrokontrollerrel is amihez nem is értek. Ha azt el tudnám érni hogy megadott poziciokba állitsam a lábakat már valami lenne
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2020
(#) kaqkk válasza Prome hozzászólására (») Jan 25, 2020 /
 
Igen amit linkeltél az egy kész egység (elvileg 2 léptetőt tud meghajtani , usb-s léptetőmeghajtóról nem tudok maximum a CNC gépeknél ahol a program egy Gkód -ot követve mozgatja a léptetőmotorokat (csak azt nem tudom miért itt beszéljük ezt meg ?? Keress rá a témák közt a léptetőmotor kifejezésre ..
(#) Prome válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 25, 2020 /
 
párdon
Következő: »»   23 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem