Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Lapozás: OK   234 / 244
(#) misi93 válasza Primary hozzászólására (») Ápr 29, 2019 /
 
Köszönöm a válaszaitokat.
Hmm valahogy sejtettem, hogy ezt írjátok (gondoltam mivel dupla hangszóró van benne ezért nagyobb lesz a basszus is...).
Az omnitronicot akkor meg sem említem
Mélyet szeretnék (nem házi mozi/vájt fülű mélyet, hanem "disco" mélyet).
Most így olvasgattam a hsz-eket és találtam voice Kraft márkában is nagyobbat: ezt
esetleg vagy ezt, de ez sajna nekem már drága...
Miben nyilvánul meg hogy egy hangfal 2 vagy 3 utas? tudom mit takar, de hangzásban van különbség?
(#) misi93 válasza ozpecs hozzászólására (») Ápr 29, 2019 /
 
Azt hittem ezek kb egy kalap alatt készülnek csak a márkajelzés változik...
(#) misi93 válasza Cinema hozzászólására (») Ápr 29, 2019 /
 
Milyen hangszórókra gondoltál? A minőségbeli különbség megmutatkozik mély tartományban és a hangszóró érzékenységében is?
(Amúgy egy T-Amp TA1050-el hajtom őket).
(#) misi93 válasza golem hozzászólására (») Ápr 29, 2019 /
 
Nekem sincsenek panaszom rájuk, lehetne benne több a mély, nekem nincs mélynyomóm külön ,ezért lenne jó a mély is ha lenne több. Bár kolegáim szerint nincs velük baj, de nekem kevés a mély valahogy. Mélynyomót nem szeretnék külön venni, ha lehet, 2 hangfallal szeretném megoldani mindent is, ezért gondoltam lecserélni nagyobbra.
(#) pcmaster90 hozzászólása Máj 10, 2019 /
 
Valaki próbálkozott már hasonló láda építésével?
(#) golem válasza misi93 hozzászólására (») Máj 11, 2019 /
 
Én gondolkodtam a hangváltójába tenni egy kondit csak a hangszoró elég nagy tartományt fogad magába.
(#) Cinema válasza misi93 hozzászólására (») Máj 12, 2019 /
 
Például Eminence, vagy Fane, McKenzie, Celestion, Beyma, stb.
Igen, nagyobb érzékenység, kicsivel gyengébb mélytartomány, ugyanolyan felépítés mellett.
Mert lehet ám variálni egy-egy alap-konstrukción belül, hogy jobb mély, vagy nagyobb érzékenység, - vagy mindkettő együtt, sokkal magasabb áron.

Üdv!
(#) Cinema válasza pcmaster90 hozzászólására (») Máj 12, 2019 /
 
Kérdéses, hogy milyen hangszórókat ajánlanak ebbe a dobozba?
Én még igazán jót ilyen "Bandpass" ládákból nem hallottam, mindegyik torzan szólt, azt pedig a mélyhang-tartományban sem kellemes hallgatni.

Üdv!
(#) Dióda válasza pcmaster90 hozzászólására (») Máj 12, 2019 /
 
Ezek a bandpass ládák igazából csak egy adott térben és adott elhelyezésben jók. Szabadtéten elvérzik mert szinte csak a környezetében hallasz valamiféle mélyhangot.
A tl vagy annak csúfolt dobozok mint pl a rutse már jobb egy fokkal de az meg nagy illetve ha nem tudod rendesen sávszűrőzni akkor olyan jellegzetes hülye hangot ad mikor a konyhaszekrényen kezdessz el húst klopfolni , kissé kongós és eléggé dobozos membránhangú.
A w ládák már megint egy fokkal jobbak de ott is fontos a sávszűrés illetve a tölcsérezés miatt kell neki hely ahol érvényesülni (kifutni) tudja magából a hangot bár ez valamelyest a rutse ládára is igaz. Az arany kompromisszum még mindíg egy jó reflex láda nagy hangszóróval mivel annyira nem kényes a sávszűrésre és kicsi illetve nagyobb hely beszólására alkalmasak. Nekem személy szerint a harminc év alatt mióta ezzel foglalkozom és már sokmindent hallottam a beyma 15p1000-es láda jött be a legjobban illetve a nagytesója ami duplázva van ergo olyan mintha két láda lenne egymás mellett. Mélyei feszesek de ha kell lemennek a bányabéka segge alá is.Kis térben is de nagyban is jól muzsikálnak. Akár sub üzemmód akár szimpla bass üzemmódban is megállják a helyüket.
Persze ez mind szép és jó dolog de ezek csak a ládára vonatkoznak.
A hangszóró dolog már megint egy másik helyzet amin kegyetlenül sokminden múlik.
Mert ugye egy adott méretű hangszórón belül mondjuk vegyünk egy 40centis példányt eléggé eltérőek vannak. Eltérő abban hogy miféle membránanyagúak, miféle kosárral mekkora mágnessel minő lengővel vannak szerelve. Ezek mind a felhasználási célt és az adott hangzásképet befolyásolják. Bár sajnos eléggé tré módon vannak ezek úgymond publikálva és nemnagyon adnak meg róluk elégséges információt a felhasználhatóság oltárán .
Valamelyest a felhasználók tapasztalati és tudási szintjéhez mérten kell őket kezelni. Mert egy lemezkosaras 40-es kis mágnessel és vékonynak mondható lengőcsévével sosem lessz nagyteljesítményű sub sugárzó, az inkább egy nagyobb top vagy középmagas ládába való.
De mondjuk egy 40-es öntvénykávás 30centis mágnessel szerelt baromerős membránú jószág meg nem igazán egy top ládába való az inkább mehet a sub-ba és oda is való.
Szóval eléggé szerteágazó dolog ez . A márka szerintem kissé itt már háttérbe szorul mert itt már nemnagyon lehet húdenagy csodákat mutatni két hangszóró között olyant amit józan paraszti ésszel ne látna az ember. Itt inkább megint a tapasztalat és az ember saját füle a mérvadó dolog. Sajnos itt azt sem lehet mondani hogy menj el a boltba és hallgasd meg mit szól mert ilyen hangsugárzókat sehol sem tudsz kipróbálni és megfülelni hogy mit szólnak illetve hogy a dobozba mit fog produkálni beépítés utánn. Kicsit hangyányit lutrinak is tartom a dolgot ezért van az hogy itt a hangszóróval kell kezdeni és nem a ládával. Ergo a hangszóróhoz készítjük a ládát és nem fordítva.
(#) misi93 válasza golem hozzászólására (») Máj 13, 2019 /
 
hát igen, mert közép-mély.
(#) pcmaster90 válasza Cinema hozzászólására (») Máj 13, 2019 /
 
Tény és való hogy nagyon oda kell figyelni a méretezése mivel elég bonyolult s ez mellett még az állóhullámokból adódó rezonanciákat is ki kell küszöbölni mert különben minden fog belőle jönni csak mély hang nem.De szerintem ha sikerül jól belőni nagyot bír szólni az biztos főleg így dupla isobarik-us elrendezésben.
(#) misi93 válasza Cinema hozzászólására (») Máj 14, 2019 /
 
Huh ez elég sok variálás lehet, sajnos nincs rá lehetőségem, hogy próbálgassak nyilván egyet megvennék ami biztosan jó. De az meg nincs leírva sehol, hogy " ha ebbe a hangfalba ilyen és ilyen hangszórót teszel akkor nagyon, de nagyon b@szós hangcuccod lesz"...
Az erősítő lehet befolyásoló tényező? Tamp vagy behringer europower esetleg QSC?
Nekem Tamp van lehet le cserélném hátha van amelyik jobb.
(#) Cinema válasza misi93 hozzászólására (») Máj 14, 2019 /
 
Például: Celestion FTR 15-4080FD, ebből négy darab, hmm. ez igen komoly hangnyomást tudna és a terhelhetősége is elég. Bőven megfelel hozzá egy 800W-os végfok, ami 8Ohm-ra és 800W-ot tényleg tud. Könnyűsúlyú végfokokkal nem érdemes foglalkozni, ha legalább 14-18kg, akkor az jó lehet.
Ja ennek azért ára is van, de a tudása az meggyőző és hosszútávon ilyesmivel éri meg megépíteni és használni.

Üdv!
(#) djv hozzászólása Máj 15, 2019 /
 
Üdvözletem!
Hangfalkábellel kapcsolatban lenne némi kérdésem.
Adott egy 2000W-os erősítő (4 ohmom) és 2db egyenként 1000W-os hangfal (8 ohmosak).
Ugye ez sztereó üzemben csak 2x 500W (1kW) max teljesítményt eredményez. Viszont párhuzamosan kötött hangszórókkal monóban elérhető a 2kW.
Az lenne a kérdésem, hogy elég csak az első hangszóróhoz használni vastag (11 AWG) kábelt és onnan használható vékonyabb, vagy a teljes bekötést egyazon vastagsággal kell megoldani a teljes hosszban?
Az erősítőtől az első hangfal lenne így kb. max 6m-re és egy 14 AWG vastagságúval vezetném tovább max még plusz 5m-re.
Ez táblázatból a max hossz/teljesítmény/ellenállás alapján van számolva:
11AWG/4ohm=12,5m
14AWG/4ohm=5m

Tudom, szőrszálhasogatásnak tűnik ezen spórolni, de szabadtéri rendezvénynél az 1kW még épp elfogadható volt és bár tudom, hogy ez hangerőben közel sem a duplája, de talán picit több lenne... és 2-3 alkalmas szabadtéri hangosításért nem szeretnék drága kábelekbe pénzt ölni, ha a meglévő ilyen-olyan vastagságúakat ezzel a párhuzamos móddal el tudnám használni veszteségmentesen.

Tehát röviden: elég-e csak az első hangfalig vastag kábelt húzni és onnan tovább vékonyabbat?
(#) P_Laszlo válasza djv hozzászólására (») Máj 15, 2019 /
 
Ezeket táblázatból nem érdemes nézegetni. Nincs sok értelme. A soros ellenállását kell kiszámolni, megmérni, és eldönteni, hogy megfelel-e a céljaidnak.

A lényeg.
11AWG 6m R1=0,05ohm
14AWG 5m R2=0,08ohm

R1 + (Z || (R2 + Z))

Az 5 század ohm és a 4R lezárás megfelelő, ahogy a 8 század ohm, és a névleges 8R lezárás is. Nem éri el az 0,1dB-t a hangnyomáscsökkenés.

Miért AWG-ben számolsz?
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2019
(#) djv válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 15, 2019 /
 
Mert a hangkábelekre AWG értékek vannak írva és ehhez fellelhető a neten táblázat (igaz lábban):
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2019

awg.jpg
    
(#) pucuka válasza djv hozzászólására (») Máj 15, 2019 /
 
A táblázatodból is kitűnik, hogy a kábelhosszak elég lazán vannak kezelve. Érdemesebb inkább kiszámolni, nem egy ördöngős feladat, ahogy P_László is teszi, bár ahogy látod, rövid távon (néhány méter) nincs túl nagy jelentősége. Ettől függetlenül érdemes (mindíg érdemes) kiszámolni, így tudhatod, hogy hol tartasz.
(#) P_Laszlo válasza djv hozzászólására (») Máj 15, 2019 /
 
Úgy rémlett, hogy a boltokban négyzetmm-re árulják. Az olcsóbbakat biztosan.
(#) mek-elek válasza djv hozzászólására (») Máj 15, 2019 /
 
Nem vagyok járatos a PA-ban, nagy teljesítményű hangfalakat legfeljebb képeken láttam.
Azonban vannak olyan tapasztalataim, hogy gyári hangfalakban, nem a legjobb minőségű a gyári kábelezés. Én kicsiben a készülékben, a teljesítményrészben használt vezetéket a hangszórókig vittem. Szóval elképzelhető az is, hogy hangfalon belül is kilehetne a bekötő kábeleket cserélni.
De ezt csak ötletszámba írtam Neked.
(#) tothbela válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 15, 2019 / 1
 
Audiofil körökben természetes az energetikailag szükségtelenül vastag kábelezés, de ott nem is az a cél. PA rendszeren sok kW teljesítménynél az elfűtött energia drágább. Többek közt ezért is részesítik előnyben az aktív hangváltót a passzívnál. A vastagabb vezeték főleg hosszú távolság esetén nyeri el értelmét. Egy rövidebb szakaszon akár vékonyabb is elégséges.

Sokszor felmerül bennem a vastag kábel használatának értelme, amikor a magas damping faktor, meg a minél alacsonyabb hozzávezetési ellenállás a cél. Persze értem, csak amíg egy fél kW-os hangszóró 0.25 mm átmérőjű huzalból van tekerve, passzív váltónál meg a soros induktivitás DC ellenállása gyakorta egy tizede a hangszóróénak, akkor mekkora legyen a vezeték megengedett maximális ellenállása.
(#) rolie válasza djv hozzászólására (») Máj 15, 2019 /
 
Szia!
Én erre nem tudok bütyköt kötni:
Idézet:
„Adott egy 2000W-os erősítő (4 ohmom) és 2db egyenként 1000W-os hangfal (8 ohmosak).
Ugye ez sztereó üzemben csak 2x 500W (1kW) max teljesítményt eredményez. Viszont párhuzamosan kötött hangszórókkal monóban elérhető a 2kW.”

Ha a veszteségeket nem nézzük, akkor pusztán a fizikából kiindulva az erősítő 2x1000W teljesítmény leadására képes 4 Ohm terhelésen. 8 Ohm-on ez 2x500W, ahogy írtad is. Viszont ha párhuzamosan kötöd a ládákat és egy oldalra kötöd az 1x1000W leadott teljesítmény, azaz ládánként 500W, ugyanott vagy ahol a part szakad. Ha hidalod a végfokot (már ha hidalható), akkor pedig 8 Ohmra tud leadni 1x2000W-ot, 4 Ohm-mal túlterheled. Ha a veszteségeket is nézzük akkor a félvezetők nagyobb áramterhelése miatt nagyobb a maradékfeszültség és a rajtuk keletkező hő, ezért ebből a szempontból a 2x500W sztereó konfiguráció a legkézenfekvőbb (szerintem).
(#) P_Laszlo válasza rolie hozzászólására (») Máj 15, 2019 /
 
Mostanában, erősítők felhasználói leírásában, meg szokták engedni hídban az alacsonyabb impedanciájú terhelést, ameddig a táp és a végtr. bírja.

Egyébként nem itt sántít a történet.
A gondok ott kezdődnek, hogy a Wattok önmagukban semmit nem jelentenek. Először is, milyen 1000W az, ami az erősítőből kivehető, hány % THD mellett?
Milyen az az 1000W-osnak mondott mélyhangszóró, amivel a hangsugárzót szerelték? Eleve gyanús, mert 1000W névleges terhelhetőség, egy hangszóróval nem nagyon létezik.
De ha még létezik is (valamilyen magasabb csúcstényező mellett lehetséges lehet), hosszútávon, folyamatos használat közben, a kompresszió miatt, az utolsó +3dB bemenőteljesítményből sosem lesz +3 hangnyomásnövekedés, legfeljebb +1, de néha inkább semmi. Csak rövidebb időkre érvényesíthető ez a többlet.
Mellette viszont, a felére csökkenő DF, nem tesz jót a hangszóróknak.
Szóval támogathatóbb a 2*8R szt. verzió. De ha nem órákig, folyamatosan szól az a rendszer, akkor meg lehet próbálni a 8R || 8R (=1*4R) megoldást is.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2019
(#) pcmaster90 hozzászólása Máj 15, 2019 /
 
Szerintetek ezzel érdemes foglalkozni ,van vele esetleg tapasztalatotok?

MASTER AUDIO LSN21/8

MASTER AUDIO LSN21/8
(#) Csupasz hozzászólása Máj 19, 2019 /
 
Tudnátok valami okosságot arra, hogy a vezeték nélküli mikrofon (Audio Technika) hangja, mitől darabosodik meg? Főzőverseny, 1 miki, 4 zsűritag, és az egyiknél darabossá vált a hang. Mindenkinél ok. Gain-t lehúztam, úgy is. Mindenki másnál szépen szólt. Mi okozhatta?
(#) andras99 válasza Csupasz hozzászólására (») Máj 20, 2019 /
 
Elsőre arra tudok gondolni, hogy az illető úgy fogta meg a mikrofont, hogy rámarkolt az antennára, így leárnyékolva azt. Azt nem írtad milyen frekis a cucc, de ha 2,4Ghz-es, akkor fokozottan érzékeny ilyenekre. De persze ezer más oka lehet. Pont abban a pontban árnyékolta le valami, alakult ki interferencia. A tagnál is lehetett interferenciát okozó eszköz. Mobil, okosóra, stb. Az is lehet hogy nem a vezeték nélküli kapcsolattal volt gond, hanem szimplán nagyon halkan/távolról beszélt a mikrofonba, és működésbe lépett a beépített zajzár.
(#) Csupasz válasza andras99 hozzászólására (») Máj 20, 2019 /
 
570mega körül van hangolva, az kiesett. Az okos cucc nem tudom, volt- e nála. Ő beszélt a leghangosabban, ezért tekertek lejjebb a gaint. Mögötte volt egy x alakú fém satormerevito, esetleg az? Még nem találkoztam ilyen jelenséggel...
(#) pucuka válasza Csupasz hozzászólására (») Máj 20, 2019 /
 
A vevőnek általában két antennája van, a diversity vétel miatt, ez szükséges a reflexiós környezet hatásainak csökkentésére. Ezért nem hiszem, hogy a sátormerevítő katasztrofális hatással lenne.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2019
(#) TAttila77 válasza Csupasz hozzászólására (») Máj 20, 2019 /
 
Hali. Melyik típust használod?
- A mikrofonoddal nincs baj (szerintem). Nekem is At-k vannak. Használunk kollégámmal jó néhányat. Ami nagyon fontos az, hogy van bennük egy SQUELCH rádió frekis zajzár, na neked ez lépett működésbe. Ez akkor csinál ilyet, ha a többi ilyen sávon üzemelő mikrofon frekvenciájának beállítása közel van, vagy ütközik, vagy a belső összegző áramköre a másik készüléked frekveciáját látván a mellék termék (RF) valamelyik felharmónikussal összevész. ennek eredménye az amikor neked kihagyogat- elnémúlgat. Amikor ráadásúl a menüben a SQUELCH küszöb szintje rosszúl is van beállítva, akkor mégjobban csinálja! Két kéziadó-zsebadó frekijeik egymáshoz nemhogy 500kHz de még az RF termékeik miatt plusz 250kHz-et rászámolva kell odébb hangolni, de ez még sokkal bonyolultabb, ha több ilyen vezetéknélküli True Diversity vevő szetted van, pl. rack-ben elhelyezve, ekkor már komoly splitter kell az antennáiknak.
2010-ben tán ha jól emlékszem egy napos fejtágításon voltunk kollégámmal az AUDMAX kft.-nél a Fogadó utcában. (Ők forgalmazzák elsődlegesen az Audio-technikát) Akkor már volt a DVB-T földfelszini tv adás vétele, ami megintcsak beleszólt a sávokba, aztán jött a 4G ,ami miatt az egész "E" sávot (az AT-re vonatkozik az "E" sáv 700-860 MHz) betiltották. Valamikor az Audmaxosok adtak egy kis pc-s számolókát ami egyszerű volt és megmondta ha beírtál négy vezetéknélküli szett frekilyét, melyik ütközik a másikkal, vagy annak valamelyik RF termékével és a program adott ki helyette négyet, ahová beállítva jól dolgoztak. A mikroport rendszereink miatt sokszor kellett is mert nem minden rendezvényen RF szemét mentes az éter.
-A másik dolog ami miatt dadoghat a mikid, hogy messze van a kéziadó-zsebadó a evőtől és alíg látják egymást.
-Harmadik dolog pedig, hogy egyes digitális "kapcsolóüzemű erősítőkkel, annak végfokjának, tápjának frekvenciájával, vagy valamilyen felharmónikusával veszhet össze a mikrofonod. Ezért ilyen dolgoktól jó távol tartsd.
Ha lehetőséged adja használj hozzájuk közösítő splittert, esetleg külső pl. logper antennát, mint én is sok esetben, ha több azonos gyártmányíú-típusú mikrofonod van.
Bocsi , hogy most tudok írni. Remélem segítettem valamelyest. Ha valami gondod van írj privátot. Remélem tudok segíteni.
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2019
(#) pucuka válasza TAttila77 hozzászólására (») Máj 20, 2019 / 1
 
Egyszer, még rádiós koromban volt közvetítés busójárásról. Az én riporterem nyakában egy felpszkált 35 MHz -es mikrofon. (nekem muszáj volt biztosra mennem, a prémiumom forgott veszélyben) Látom ám, hogy nem vagyok egyedül, a TV közvetítő kocsi is jelen van. Körüljárva látom a 35 MHz -es antennát, gondoltam szólok nekik, hogy nehogy összeakadjunk. Persze nagy mellénnyel elhajtottak. Mondom jól, van látjuk még egymást. Meg is történt, csak csak odakullogtak, hogy egyezzünk meg, ki melyik frekit (náluk csatornát)használja.
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2019
(#) Csupasz válasza TAttila77 hozzászólására (») Máj 20, 2019 /
 
Szia, egy miki ment csak. Viszont kb. 1m-re volt tőle a végfok. Azt nem értem, hogy miért csak pont annál az egy embernél dadogott. Mellette álltak négyen.
Következő: »»   234 / 244
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem