Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszórójavítás (otthon)
 
Témaindító: weasels, idő: Márc 18, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   100 / 119
(#) fery45 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Aug 19, 2019 /
 
Kedves P_László!
Azt kellene leírnod, hogy a Te, vagy céged mágnesezője hogyan működik.
Ha az általad említett minimális 5 kJ munkára gondolok, akkor 2,5 kW teljesítménnyel 2 másodpercig kell működnie. Nem tisztázódik, hogy a legyengült mágnes erősebbre mágnesezése mekkora mágneses mezővel történik! Szerintem ismernünk kell a régi mágnes erősségét, majd ennél jóval (hányszorossal) erősebb elektromágnessel mágnesezzünk, melynek megszűnésekor mekkora remanencia marad hátra, amitől erősebb lesz a régi mágnes.
Felvetődik egy másik kérdés is. Nevezetesen egy mágnest hogyan lehet lemágnesezni nulla szintre, majd jól összeragasztva a jó légréssel, újra mágnesezni az eredeti értékre.
Megtörtént már sok alkalommal, hogy a ragasztás elbomlása miatt a mágnes henger alakú pólusa oldalra ugrott és beszorította a tekercset. Ezen már korábban itt vitatkoztunk, de eredményre sem jutottunk.
Tisztelettel HF.
(#) fery45 válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 19, 2019 /
 
Kedves Kovidivi!
Az 1963-s RÁDIÓTECHNIKA-ban részletes cikk sorozat jelent meg a sztereó rendszerről. Javaslom az elolvasását vagy hasonló szakkönyvet!
Tisztelettel HF.
(#) troby hozzászólása Aug 20, 2019 / 2
 
Végre megjött Kínából a huzal és eljutottam odáig, hogy megcsináljam a csévetestet.
Szerintem nem lett rossz főleg így elsőre. Amikor beletettem a mágnestérbe a belső és külső részre is belefért 3-3 pet palack műanyag része, akkor ez így jónak mondható? Illetve a régin volt 4-5 furat azt nekem is le kell másolnom?
Írtátok, hogy mivel ilyen műanyag-gumi szerű anyagból van a membrán és a porvédő azt nehéz lenne vissza ragasztani, én mégis szeretném leszedni a központosításhoz. Van itthon B-7000 ragasztóm esetleg azzal megoldható? Köszönöm szépen.
(#) tdi75 válasza troby hozzászólására (») Aug 21, 2019 /
 
Szerintem azt a 4-5 lukat hagyd a fenébe. Azt a ragasztót nem ismerem, így abban nem tudok nyilatkozni, de a csévéd az nagyon szép lett. Nekem kb. a negyedik vagy az ötödik próbálkozásom lett ilyen.
(#) P_Laszlo válasza fery45 hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
Teljesen más a módszer, így nem lehet a ferriteket kezelni.

Megoldható pillanatok alatt.
(#) P_Laszlo válasza troby hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
Sokkal jobb, mint amiket látok mostanában.

A B7000, valami oldószeres átlátszó cucc, valószínűleg megfogja valamennyire.

A 4 furat jót tesz, ha megvan.
(#) tdi75 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
Szerintem is jó a négy furat mert csökkentheted vele a lengő tömeget meg még ki tudja hogy hogyan fog hatni a lengőrendszerre nem véletlenül szokták csinálni, de így megtekerve én már nem állnék neki kifúrni. Azt akkor kellett volna amikor a lemez még sík volt a lemez valami lukasztó szerszámmal.
(#) troby válasza tdi75 hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
Köszönöm, kifúrtam mert aztán átgondoltam hogy ha nincs ott gondolom nagyobb a csillapítása annak a levegőnek mint ha picit nagyobb helyen tudna áramolni. Nem volt nagyon nehéz kifúrni elég gyors fúróval csináltam. Már csak össze kellene állítanom de az még egy két hétig várat magára.
(#) msteve válasza tdi75 hozzászólására (») Aug 22, 2019 / 1
 
Nem fúrni szokták,inkább kivágni,mondjuk bőrlyukasztóval.
Nem a tömeg csökkentése a feladata,hanem a nyomáskülönbség kiegyenlitése.
Magyarul,ha a pólustörzs nincs kifúrva,akkor a porvédő alatt a jel ütemében nyomásváltozás alakul ki.Ha lyukak vannak a tekercsen,akkor ez nem alakul ki.
Ha a mágneskör ki van fúrva akkor nincs szükség a kivágásokra
(#) fery45 válasza tdi75 hozzászólására (») Aug 26, 2019 /
 
Kedves troby!
A lyukak fontosak, mert a rezgés folyamán a tekercs belsejében a hengeres pólus és porvédő közötti térben lég kompresszió és expanzió lép fel, mely a rezgést aszimmetrikusan csillapítja. A lyukakon a légnyomás kiegyenlítés történik. Több cég a középső henger alakú pólust átfúrja, így a kiegyenlítés hátra felé történik. A porvédő fontos, mert a rezgő aktív felület közelít a sík alakzathoz. A kónusz ferde felület, melyről a hanghullámok rossz hatásfokkal lépnek ki a térbe. A kónusz belső részén hátrébb indulnak a hanghullámok mint a külső gyűrű szerű felületről. A középső hangoknál, ahol a fél hullámhossz néhány cm, már jelentkezik a fizikai jelenség. A magas hangoknál fokozottabb a hátrányos fizikai jelenség. Nem véletlen, hogy a magas hangokat sugárzó hangszórók membránja gömbsüveg!
A süveget egyszerű technokollal is beragaszthatod.
Szép a tekercsed, gratulálok!
Tisztelettel H.F.
(#) fery45 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Aug 26, 2019 / 1
 
Kedves P_László!
A pillanatokra vagyok kíváncsi!
Tisztelettel H.F.
(#) P_Laszlo válasza troby hozzászólására (») Aug 31, 2019 /
 
Ebben az esetben nincs nagy különbség a fúrt és nem fúrt verzió között, de jobb így. A ragasztót majd száradás után nézd meg.
(#) troby hozzászólása Szept 17, 2019 /
 
Valaki ismeri a Budapest 13. kerületben lévő Burning-Elektronic hangszró javító műhelyet, mik a vélemények róla?
(#) mineral válasza troby hozzászólására (») Szept 21, 2019 /
 
Szia! Itt van a szakinak pár referencia* videója. Nézz bele. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2019
(#) troby válasza mineral hozzászólására (») Szept 21, 2019 /
 
Köszönöm érdemes volt belenézni...
(#) fery45 válasza mineral hozzászólására (») Szept 24, 2019 /
 
Kedves mineral!
Megnéztem az általad ajánlott Linket. Nekem az a rész jött fel, ahol különböző trágár hozzászólások vannak, ócsárolva a hangszóró javítást. Én már itt jeleztem, hogy évtizedeken keresztül javító voltam, de mindig találkoztam hangszórókhoz nem értő ügyfelekkel. Mi, javítók igyekszünk az eredeti gyári állapotot vissza állítani. Ha gyárilag olyan a hangszóró, akkor javítva is olyan lesz. Miért ezt vásárolta az ügyfél? A vásárláskor nem kérdezte a véleményünket.
Leggyakoribb kérés, hogy a leégett tekercsű hangszórót tekercseljük nagyobb teljesítményűre, tízszeresre, esetenként százszorosra! Nem értik meg, hogy ez nem megy.
Megtévesztő, hogy a gyártó cégek sokféle hangszóró teljesítményű szabvány ajánlás alapján adnak hangszóró teljesítményt. Például az IEC 263-3 és az IEC 268-5 ajánlás tízszeres érték ugyanazon a hangszórón. Akkor még nem beszéltünk a PMPO és PEAK értékekről, meg a többiről.
Felteszem a kérdést, hogy aki hangszórót vásárol, az tisztában van azzal, hogy erősítőjére milyen hangszórót kell kapcsolnia? Esetenként több hangszórót, mert több hangszóró üzemeltetésére tervezték a nagy teljesítményű erősítőt. A vásárolt egy darab leég, újra tekercselt is leég, még a sokadik is, akkor meg mi végeztünk vacak munkát?
Sokat lehetne erről írni. A trágár hangnemben megszólalóknak ajánlom, hogy képezzék magukat elektroakusztikai szinten mielőtt berendezéshez nyúlnak.
Tisztelettel H.F.
(#) mineral válasza fery45 hozzászólására (») Szept 24, 2019 / 1
 
Kedves Fery45! a szaki* videói 95%-ban erről szólnak. Véleményt nem mondtam a szakemberről. (Mert már több oldalról kitiltottak emiatt.) A szaki* videói egyikében meg is említ, hogy rontom az üzletét... Szóval véleményt nem mondok. Csak a videót mutattam meg. A látottak , hallottak alapján döntse el mindenki, hogy a szaki* megfelelő-e neki avagy sem.
(#) P_Laszlo válasza mineral hozzászólására (») Szept 24, 2019 /
 
A videókban látszanak a kész munkák is.
(#) Ge Lee válasza mineral hozzászólására (») Szept 25, 2019 / 1
 
Elég nagy merészség a trágár beszéde alapján bármilyen következtetést is levonni arról hogy hogyan dolgozik, mert azt addig nem nagyon lehet, amíg nem vetted a kezedbe a munkáját.
Mellesleg, teljesen át tudom érezni a csalódottságát egy ilyen esetben, mert tapasztaltam már, mondjuk én éppen ezért eleve el sem vállaltam volna. Mondjuk azt sem értettem sosem, hogy miért jó az bárkinek, ha egy 2-3000Ft-os hangszórót mondjuk megjavíttat 4000-ért, meg még ugye oda is kell valahogy juttatni meg vissza, vagy személyesen vagy postán, és akkor az a 4000 lehet hogy nem is 4 hanem 5 vagy 6.
És ha újat vesz az akkor legalább új, a javított meg az életben nem lesz olyan mint a régi volt.
(#) lóri válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 25, 2019 /
 
Régebben néztem egy filmjét (aztán többet is) és jó, hogy láttam. Valami Jamo volt és belenézhettem ezáltal. Olyat akartam venni, de elment a kedvem. Trágárság ide vagy oda, spórolt nekem egy kis pénzt. Hasonlít a Kispál énekesére.
(#) P_Laszlo válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 25, 2019 /
 
Idézet:
„És ha újat vesz az akkor legalább új, a javított meg az életben nem lesz olyan mint a régi volt.”


Miért ne lenne. Csak úgy kell csinálni. És ellenőrizni.
(#) fery45 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Szept 25, 2019 /
 
Kedves Mindenki!
Igen! Ezzel egyet értek. Valóban jól kell dolgozni, ha lehetséges. Bár megjegyzem, hogy a rengeteg külföldi hangszóróhoz eredeti gyári alkatrész beszerezhetetlen. Tehát hazai alkatrészekkel javítunk mindent. Erre előre felhívjuk a figyelmét az ügyfélnek. Közöljük az előre várható árat. Ha ezt felvállalja, akkor miért reklamál? Miért nem gondolnak arra, hogy a hangszóró is el tud romlani, és indokolt lenne a pótalkatrész importálása? Elromlanak százezer forintos hangszórók is, meg a harminc ezres is!
Ismétlem: megfelelő minőségű munka esetén nem lehet megállapítani a javítást. A javított ugyan úgy szól mint az eredeti. Nekem volt olyan üzlettársam, aki a leégett tekercsű hangszórókat hozta javításra, majd újként eladta a boltjában. Egyszerűen csak az történt, hogy új hangszórókat nagy teljesítményű erősítőre kapcsolták. Leégtek. Garanciálisan ócsárolták a hangszórót és vissza fizettettek.
Sok esetben a javítás ténye csak teljes hangszóró szét szedés, tejes alkatrész és ragasztás vizsgálattal állapítható meg. Ehhez ismerni kell az eredeti gyári alkatrészeket és ragasztást.
Végezetül : csoda hogy tudunk javítani! Ugyan is a hangszórókat nem készítik javíthatóra! A ragasztással végleges össze szerelésben gondolkodnak a gyártók.
P_Lászlónak talán nem kell külön mondanom, hogy a szoc.-ban a Vieoton és az EAG teljes szerelvényt szállított a Gelkának!
Tisztelettel H.F.
(#) rison77 válasza troby hozzászólására (») Okt 11, 2019 / 1
 
Gál Leventét semmiképpen sem ajánlom, az csak egy dolog, hogy alpári és minősíthetetlen a stílusa, de konkrétan olyan elképesztő agyszüleményeket kreál, hogy csak les az ember. Érdemes böngészni a Google értékelését, főleg a legutolsót, ahol gyakorlatilag tönkre vágott egy 50.000 Ft-os fejhallgatót. Valaki el tud egyáltalán képzelni olyan embert aki 25e Ft helyett inkább beépített mindkettő oldalra valami kínai drivereket 13e Ft-ért, és evvel a másik jól működő eredetit is tönkre téve miközben tudja , hogy a minőség konkrétan egy 2000 Ft-os eldobható füleséhez hasonló lesz?
(#) pedav hozzászólása Okt 30, 2019 /
 
Sziasztok!

Valaki már dolgozott hernon 360 voice coil bonder ragasztóval? Ez jól tapad az alumíniumhoz?

Köszi,
Üdv: Dávid
(#) doktor válasza fery45 hozzászólására (») Okt 31, 2019 /
 
Idézet:
„P_Lászlónak talán nem kell külön mondanom, hogy a szoc.-ban a Vieoton és az EAG teljes szerelvényt szállított a Gelkának!”


Nincsenek személyes tapasztalatai./ Fiatal/
(#) P_Laszlo válasza pedav hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Másra találták ki.
(#) P_Laszlo válasza doktor hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Most is bárki vehet szerelt lengőrendszert.
(#) fery45 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Kedves P_László!
"doktor" hozzászólására válaszoltál, de szabad legyen ehhez nekem is hozzá szólni. Ha jól értem, akkor szerelt lengőrendszer most is kapható. Akkor "mac Audió" hangszóróhoz hol kapható és mennyiért? A matrica szerint "product of China". Legtöbbször külföldről importált hangszórókat javítunk.Ha ezek olyan jók, akkor miért kell javítanunk? Azon senki se csodálkozzon, hogy a hazai cég szerelvényével javított hangszóró másképpen szól.
A szeptember 25-i hozzászólásomat még annyival kiegészíteném, hogy ismeretlen ragasztóval ragasztják az alkatrészeket, melyeknek oldószerei is ismeretlenek. Próbálgatásra kényszerülünk. Ez is mutatja, hogy a hangszórókat nem gyártják javíthatóra!
(#) Ge Lee válasza fery45 hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Csak egy kérdés. Kinek jut egyáltalán eszébe manapság az, hogy egy néhány ezer forintba kerülő hangszórót amin ráadásul Made in China felirat van, tekercseltessen? Lehet hogy árban semmit nem nyer a mutatvánnyal, de ha nyer is mondjuk 1-2 ezret, akkor az új helyett van egy javított hangszórója, ami nekem akkor se biztos hogy kellene ha ingyen javítanák.
Nyilván más a helyzet ha a hangszóró árában van még egy nulla, na de akkor arra már vigyáz is az ember általában. Aki meg nem az vessen magára.
(#) P_Laszlo válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Azért néha kell javítani ilyen autós szörnyetegeket, de nem gyakran vállalom el. Meg lehet csinálni rendesen, de a hangszóró értékének kb. a felébe kerül a javítás.
Következő: »»   100 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem