Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   710 / 959
(#) nedudgi válasza vargham hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Telefontöltő például hogy működik?
(#) proba válasza Petyaa hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Ha egy általa tervezett kicsit bonyolultabb dolgot végigvitt a prototípustól a rendeltetésszerű használatig. És ezt hiba nélkül elkövette. Így legalább a gyártás, és a felhasználó igényeit is módjában állna megismerni. Na akkor esetleg nevezhető tervezőnek.
(#) vargham válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Könnyedén.
Pl Legrand Forix
(#) nedudgi válasza vargham hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
És ugyanolyan könnyen ki is húzható?
A gyerekem 39, a leányom 37 éves - így a gyermekvédelem annyiban érint, hogy gyakran emlegetem a kedves mamáját annak, aki kitalálta.
(#) kendre256 válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
És a telefontöltő tervezőjének kedves mamáját nem emlegeted? Azt sem igazán indokolt, hogy különböző vastagságú legyen a dugó fém és műanyag része. Hacsak a műanyaggal való spórolás nem...
Gagyik ezek legtöbbje... Én elfogadom a védelemre való igényt, de valahogy használhatóbbra kellene megtervezni, legyártani a dolgokat. Csak ez manapság nem divat, nem használatra, hanem fogyasztásra terveznek. Az is lehet, hogy az aljzat más anyaggal működne (jobban csúsznának egymáson, meg nem csiszolódnának össze a védőlemezek), csak az valószínűleg drágább lenne. Némelyik sokat használt aljzatba már a hagyományos, erős, végig fém dugó sem akar belemenni (mondjuk az legalább kijön).
(#) pucuka válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Akkor már unokáknak is lenniük kéne.
Egyébkén valóban jó lenne tudni mi indolja a telefontöltő lábainak lépcsőzetes kiképzését.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2019
(#) nedudgi válasza kendre256 hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Ha Philips tévé kábelén nem lenne ott a TÜV, VDE, meg hasonló minősítések logója, akkor azt mondanám, hogy jogos. De ott van, így szegényke ebben a vádpontban szeplőtelen.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2019
(#) nedudgi válasza pucuka hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Azt hiszed, a nejem akár egy másodpercre levenné a szemét az unokákról?
Ezen és is sokat gondolkodtam, legutoljára abban maradtam, hogy ebben a szigetelés a lényeg, félig kihúzott csatlakozónál már nem lehet megérinteni a vezető felületet, ha földelt dugaljhoz használjuk.
(#) kendre256 válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Nekem azzal nincs is bajom, hogy egy része szigetelve van, de miért vékonyabb a dugó a szigetelésnél? Mondjuk némelyiknek a vezető része is elég vékony, egy-egy használtabb elosztóból ki is tudnak esni. (Aztán meg nekünk panaszkodnak, hogy "Nincs net" mert a lötyögő csatlakozó miatti feszültségingadozás lefagyasztja a routert... )
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2019
(#) nedudgi válasza kendre256 hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Ezt én sem értem. Mint írtam, ez nem a telefontöltők speciális tulajdonsága, rádiókon, meg mindenféle (piskótacsatlakozós/öntött) kábelen is ilyen. Ezzel nincs is baj, amíg egy gyermekzáras konnektorból ki nem akarjuk húzni.
Az eredeti elképzelés szerintem az volt, hogy a 6A terhelhetőségű csatlakozóba ne lehessen bedugni egy 16A-t igénylő készüléket.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2019
(#) KTobi válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Az olcsó adapterek kialakítása szörnyű. Hagyományos aljzatba nem marad meg, meg kell ütni, hogy összébb legyen az érintkezője, hogy ne akarjon kiesni. Ezek után gyerekzáras elosztóba nem lehet bedugni.
Konnektorokat nem szerelünk 30cmre a padlótól, az se normális aki ezt kitalálta, legalább egy méter magasra rakjuk alap esetben.
(#) gyuszo válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Idézet:
„A konnektorokat meg általában 30cm-re rakják a padlószinttől, ami pont egy mászni már tudó baba magassága. Próbáld neki elmagyarázni, hogy ne nyúljon bele,”

Egyszerűbb lenne a konnektorok előírt szerelési magasságát legalább 40-50 cm-re felvinni.
A még kúszó-mászó kisgyereknek nem tudod elmagyarázni, de a nagyobbnak talán már igen.
Ezzel az aprósággal is sokat lehetne tenni.
(#) nedudgi válasza KTobi hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Pontosítsunk. A 16A konnektorba dugott 6A csatlakozó lötyöghet, főleg, ha a konnektor érintkezője már kitágult.
Emlékeim szerint a 30cm közelében szerepel a "legalább" szócska is.
(#) erbe válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Idézet:
„általában 30cm-re rakják a padlószinttől”

Nincs ott semmiféle legalább. A szőnyegszegély-kábelcsatornára fixen telepített dugaljak a szegély (~4 cm) magasságára vannak a szőnyeg vagy parketta felett.
(#) gyuszo válasza erbe hozzászólására (») Szept 13, 2019 / 1
 
Na annak a mérnöknek tört ki volna a ceruzája, aki a padlószegély konnektort megtervezte, nemcsak szerelni nehéz legörnyedve, hanem később használni is. A szőnyegpadló közelsége újabb veszélyt ad. Én 40 cm-nél alacsonyabbra szerelésnek nem látom értelmét. Sokszor a bútorokon elhelyezett készülékek vezetékei nem érnek le addig, aztán előkerülnek a hosszabbítók. A padlón futó, lógó vezetékek nemcsak nem esztétikusak, hanem veszélyesek is.
A takarítást is nehezíti.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2019
(#) ötfelezős válasza Balaa16 hozzászólására (») Szept 13, 2019 /
 
Melyik iskolában mutatják ezt a táblázatot? Kérd vissza a tandíjat. Ott kezdődik, hogy amiben az A csoport lakásokra értelmezhető, az csak 70-től 79-ig volt érvényes szabvány.
(#) fulcsii válasza ötfelezős hozzászólására (») Szept 13, 2019 /
 
Én meg ajánlom mindenki figyelmébe aki nincs tisztában a számításokkal,

https://play.google.com/store/apps/details?id=it.Ettore.calcolielet...;hl=hu
(#) viaplan válasza kadarist hozzászólására (») Szept 13, 2019 /
 
Köszönöm a 0 hiánya ilyenkor miért nem kapcsolja le az áramvédő kapcsolót?
Eddig azt hittem, az a lényeg, hogy a fázis(okon) és a 0-n átfolyó különbség miatt kapcsol.
Bár itt nálunk a 0 és a föld vezeték összeérintésekor is lekapcsol.
(#) hegman hozzászólása Szept 13, 2019 /
 
ÁVK-hoz kapcsolódóan ezeket pár napja fényképeztem. Legrand volt persze már hibás. Annak érdekes lehet aki még nem látott ilyet belülről.
(#) llax válasza viaplan hozzászólására (») Szept 13, 2019 /
 
Az összes átvezetett vezető áramának összege számít. Az pedig nulla lesz minden esetben, ha nincs szivárgás/földzárlat, az áramkör kizárólag azok között záródik.
(#) llax válasza hegman hozzászólására (») Szept 13, 2019 /
 
Már alakítottam is át ilyet Olcsó 2P "AC" 30mA-esből készítettem "A" 10mA-est. (nem lakás védelmére, hanem "teszt" konnektorhoz, mellette 2P C2A biztosítás)
(#) brugo hozzászólása Szept 20, 2019 /
 
Szervusztok,
Nem lenne jobb ha a földelő szondát a pincébe verném le ?
(#) Atis57 válasza brugo hozzászólására (») Szept 21, 2019 /
 
Szia!

Ha egy 2m X 2" csövet le tudsz kalapálni?
esetleg a pince betonba a vasháló összehegesztve , az is jó.
(#) gyuszo válasza brugo hozzászólására (») Szept 21, 2019 /
 
Csak ne egy olyan helyen, ahol talajvíz van és átlyukasztod a szigetelő réteget.
Ez a helyszíntől függ.
(#) brugo válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 22, 2019 1 /
 
Azt hiszem kaptam még jobbat van közvetlenül a ház mellett egy kút amit nem használunk van benne viz. Van egy kb 1 kg-os réz lapom arra csavarozom a föld drotot és be vizbe.Mi a véleményetek ?
(#) obenhof válasza brugo hozzászólására (») Szept 22, 2019 / 1
 
Ne...légyszíves ne. Ha ez a lehetőség komolyan felmerült benned, hívj szakembert mielőtt balesetet okozol!
(#) szilva hozzászólása Szept 23, 2019 /
 
Üdv!
Épp próbálom gatyába rázni egy családi ház elektromos hálózatát, volt itt vegyesen alu és réz a falban, össze-vissza színekkel, meg hasonló nyalánkságok. A régi vezetékezés gyakorlatilag teljesen ki lett húzva a falból, egy-két helyen most a csövezést bővítem/javítom.
Egyetlen problémás szakasz van jelenleg, ahol gyakorlatilag a fél házat körbekerülve megy a bojlerhez a vezérelt ("éjszakai") áram, és vele párhuzamosan a használati áram is a hátsó szobába, egy másik csőben. A vezérelten nincs sehol kötődoboz, a villanyszekrényből elindul két fekete és egy kék szigetelésű, ránézésre 4mm2 alu vezeték, és minden jel arra mutat, hogy kötődoboz nélkül, egy darabban megy hátra, képtelenség kihúzni.
A kérdésem az lenne, hogy ha szeretnék valami értelmes távolságokban elhelyezni kötő(átmenő) dobozokat a vezérelt áramon, azt külön kell-e választani a minden napszakitól, vagy tehetek fel közös dobozokat, amin a vezérelt csak áthalad, a minden napszaki meg esetleg le is ágazik benne?
(#) gyuszo válasza szilva hozzászólására (») Szept 23, 2019 /
 
A vezéreltet tedd külön csőbe, külön átmenő dobozokkal.
(#) Alkotó válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 23, 2019 /
 
Ez tanácsnak jó, de semmi nem indokolja elvárás oldalról.
(#) szilva válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 23, 2019 /
 
A külön cső rendben van, de pont azért kérdem, mert ugyanabban a magasságban futnak a csövek és a külön doboz kialakítása macerásabb. Van erre valami előírás?
Következő: »»   710 / 959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem