Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szobatermosztát bekötése
Lapozás: OK   86 / 125
(#) Tylla1 válasza 18david18 hozzászólására (») Szept 17, 2019 /
 
Alapvetően én ott látom a "problémát" - és javíts ki, ha tévedek -, hogy a szobatermosztátos vezérlésnél, hogy egyszerre induljon a szikráztatás-gázszelep és szivattyú, a kazán panelén a 4-es bekötési pontot kell használni. Ha a szobatermosztát megszakítja a kapcsolatot a 3-as bekötési ponttal - ahol a fázis van -, mert elérte a beállított hőmérsékletet a helyiség, akkor leáll a láng és a szivattyú is, de így a szivattyúnak "külön" nem lehet további feszültséget adni a késleltetett leállításhoz, mert ha kap, akkor a láng sem áll le. Helyes így a logika vagy helytelen?
(#) 18david18 válasza Tylla1 hozzászólására (») Szept 17, 2019 /
 
Szia! Igen ez így van. Ezért kell egy külön 230V-ról üzemeltetni az időrelét és a szivattyút. Vagy megoldható a kazán bemeneti 230V-járól, ami ugye mindig fix. A többi már csak a bekötésen múlik.
(#) Tylla1 válasza 18david18 hozzászólására (») Szept 17, 2019 /
 
Igen, indíthatnám független 230V-ról is az időrelét és a szivattyút, de akkor mi hozza szinkronba az indulását a gázzal, szobatermosztát használata mellett? Mert most a 4-es ponton ez történik.
(#) 18david18 válasza Tylla1 hozzászólására (») Szept 17, 2019 /
 
Szia! Jogos a kérdés. A Finder 80.01 időrelén van egy B1 nevezetü bemenet. Amire a kazánból kijövő, szivattyúra kapcsolt fázist kell kötnöd. Ez fogja adni az időrelének az indítást. Majd ha ez megszünik (leáll a kazán), akkor a beálított ideig bekapcsolva marad az időrelé, azaz a beálított ideig keringetni fog a szivattyú. Ehez úgy kell bekötni a kazánt, hogy ha leáll a főégő akkor áljon le a szivattyú is. Ha ez megvan utána kell az időrelét beépíteni. Készítettem egy kapcsolási rajzot, igaz kézzel rajzolt de szerintem megteszi. Amire oda kell figyelni, hogy az időrelé B1 bemenetére minden féle képpen a szivattyú fázisa kerüljön. Ezt fázisceruzával lehet a legegyszerűbben kideríteni. Természetesen az áramütés veszélyére fel kell hívjam a figyelmed. Úgyhogy csak óvatosan!
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2019
(#) Tylla1 válasza 18david18 hozzászólására (») Szept 17, 2019 /
 
Köszönöm szépen a kapcsolási rajzot! Emésztgetem a látottakat, de nem tűnik nagyon bonyolultnak a kialakítása.
A fázisceruza már hozzánőtt a kezemhez és becsukott szemmel tudom a fázisokat a különböző működési folyamatok során
(#) VIM válasza 18david18 hozzászólására (») Szept 18, 2019 /
 
Szia! Ez szerintem úgy lenne jó, hogy a Finder B1-et a kazán 4. pontjára kell kötni, a termosztátot a 3. és 4. pontokra (a termosztát ad indító impulzust a Findernek a fázis odakapcsolásával) és a Finder 15. és 18. pontjait sorba kötni a szivattyú P pontjával. A fehér vezetéknek a 8. ponton kell maradnia. Ugyanis a termosztát csak a főégőt kapcsolja le ha a 8. ponton van bekötve a fehér vezeték, a szivattyú az működik tovább. Ekkor lehet egy késleltetve kikapcsolást adni a szivattyúnak a Finderrel. Ha visszakapcsol a termosztát indul a főégő, mert a III. szivattyú üzem a főkapcsolótól függően működik ami be van kapcsolva de indul a szivattyú is, mert a Finder táplálást kap a termosztát "rövidzárján" keresztül ami odakapcsolja a fázist a B1.-re. A Finder majd akkor "bontja" a 15-18 pontokat ha ismét kikapcsol a termosztát és letelik az időzítés. Ha több időm lenne bele rajzolnám a meglévő rajzba de .... csak holnap lesz rá lehetőségem.
(#) 18david18 válasza VIM hozzászólására (») Szept 18, 2019 /
 
Szia! Az általam közölt verzió ugyan úgy működne, csak egyszerűbb a bekötése.
(#) potkem13 hozzászólása Szept 19, 2019 /
 
Üdv mindenkinek.
Egy kis segítségre lenne szükségem, egy siemens vezeték nélküli termosztát bekötésében.
Most a napokban vettem, és puffertartály szivattyúját vezérelné.
Beállítás megvolt, a pincében a vevő reléje szépen kattog utasításra.
A vevőnek adtam egy L+N
Viszont a szivattyút hogyan kössem rá?
Válaszokat és a segítséget előre is köszönöm.
(#) elektroton válasza potkem13 hozzászólására (») Szept 19, 2019 /
 
Az Y1 helyére. A Q11-re szintén a fázit(L), a Q14ről a szivattyú L pontjára.
(#) Bakman válasza potkem13 hozzászólására (») Szept 19, 2019 /
 
Erre nem lehet biztosan jót válaszolni. Ismerni kellene a fűtési rendszert és azt, hogy melyik szivattyút akarod vele vezérelni, milyen módon.
(#) potkem13 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 19, 2019 /
 
Ez egy zárt rendszerű központi fűtés. Már a szerelőmet várom, hogy berakjuk az 1000l-es puffert. Minden megvan hozzá, keverőszelep stb....
A kazán és a puffer között egy szivattyú szívja a vizet melyet egy csőtermosztát vezérel hogy hány fokon kapcsolja be a szivattyút. Ezzel nincs is gond, ez marad ahogy volt. A másik szivattyú (willo yanos 25/1-6) tolná a vizet a pufferből a radiátorok felé, amikor a nappaliban lévő egység jelet ad a pincében lévő vevőnek, hogy indítsa a szivattyút.

A termosztát és a vevő Siemens RDE100.1 RFS
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2019
(#) potkem13 válasza elektroton hozzászólására (») Szept 19, 2019 /
 
A vevőben is hidalhatok egy kábellel?
A képen rajzoltam.
(#) Bakman válasza potkem13 hozzászólására (») Szept 19, 2019 /
 
Igen, ott is lehet átkötés, nem kell túlvariálni.

A leírtak alapján jónak tűnik, egy-két dolgot kivéve. A csőtermosztátot inkább cseréld le egy digitális temrosztátra, jóval megbízhatóbb. Valamint a puffertartály alsó harmadára, negyedére is kellene egy termosztát. Ha már ott is túl meleg a víz, bírálja felül a szobatermosztátot hogy legyen hőelvétel a rendszerből.
(#) potkem13 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 19, 2019 /
 
Sajnos az idén csak ennyire telt a kasszából......
Csak felügyelettel, fogunk fűteni az idén. Nincs mit tenni, minden megtakarításunk belement.
(#) Bakman válasza potkem13 hozzászólására (») Szept 19, 2019 /
 
Idézet:
„Csak felügyelettel, fogunk fűteni az idén”
(#) sunyisanya válasza Tylla1 hozzászólására (») Szept 22, 2019 /
 
Szia! Én is ugy csináltam meg,hogy külön tápról(220v) -ról működtettem a szivattyút,egy digitális termosztáttal sorba kötve.2500 ft- ért vettem egy kinai digitális termosztátot,amin három kijelző van,ami az aktuális,a ki és be kapcsoló hőfokot mutatja.
Ennek az érzékelőjét,rá tettem közvetlen a kazán előremenő csövére,és be állítom úgy,hogy amikor a lakásban a termosztát ki kapcsolja a kazánt,de még a szivattyú nyomja előre a vizet,és 38 c foknál leállítja a szivattyút.Majd mikor bekapcsol a kazán,és eléri a 42 c fokot,újra megy a szivattyú. De ezek a kapcsolási fokok lehetnek eltérőek,kinek hogy a jó,ezt ki kell tapasztalni.Tökéletesen működik.
(#) BekkNekker hozzászólása Szept 24, 2019 /
 
Egy kis segítséget szeretnék kérni!

A képen látható MMG AM-t szeretném, egy computherm E280-ra cserélni ( ha lehetséges  ).
A régi termosztát bekötését is mellékeltem.
Gondolom a sárgát leszigetelem, a kéket az N-be, a barnát az Lbe kötöm… (vagy NO és COM? )

Az új termosztát kapcsolási rajza alapján itt hiányzik nekem 2 vezeték, ha jol gondolom .(ami a kazánt köti össze a termosztáttal. Vagy esetleg ami a termosztátnak ad áramot )
Ja, és a kazánom egy régi Termo Öv 25 Color ..
Össze tudom ezt hozni, mi hiányzik?

Teljesen laikusként látom a dolgokat, segítséget előre is köszönöm!
(#) vision61 válasza BekkNekker hozzászólására (») Szept 24, 2019 /
 
Szia!

Az MMG termosztátnál a három vezeték: fázis, nulla, kapcsolt szál (nem biztos, hogy nálad is így lett bekötve, ki kell mérni, melyik a kapcsolt szál).
Az új termosztátot bekötheted ugyanerre a három vezetékre, HA a termosztáton belül a relé kontaktusa nem kapcsolódik egyik bemeneti pontra sem. Ekkor csak egy áthidalást kell bekötni az L és a COM közé.
(#) proli007 válasza BekkNekker hozzászólására (») Szept 24, 2019 /
 
Hello!
Kék=N
Zöld-sárga= NO
Barna=L
Áthidalás az L és COM közé.
(#) szerik8 hozzászólása Okt 6, 2019 /
 
Sziasztok!

A következő dologban szeretném a segítségeteket kérni. Adott egy Computherm q3 (a régebbi) szobatermosztát, egy Hőterm 29 ESB gázkazán és a hozzá tartozó WILO Star Rs 25/6 keringető szivattyú. A probléma a kazán és a szivattyú bekötésénél adódik. Kettő dugalj van egymás mellett, a bal oldali a szivattyúé, a jobbos a kazáné. A baloldaliba érkezik kettő vezeték a termosztátról, ( zöld-sárga a közös pontjáról, fekete a NO pontról, +1 kék ) . A jobboldali dugaljba van egy direkt fázis, egy nulla és egy védőföld. Hogyan kössem be , hogy működjön? (A szétszedése előtt áthidalások is voltak a dugaljak között.) Mellékletként csatolok képeket.
(#) proli007 válasza szerik8 hozzászólására (») Okt 6, 2019 / 1
 
Hello! Vélhetően így volt/lesz bekötve.

Hőterm.png
    
(#) Mega Bass hozzászólása Okt 7, 2019 /
 
Sziasztok!

Van egy Junkers Eurostar típusú kombi cirkónk. Junkers TR21-es termosztáttal van vezérelve. Az előző lakásban egy Q7-essel oldottam meg a kérdést az kép ponton kapcsolta a Saniel Duvalt. TR21-es termosztátra (3 vezetékes bekötésű) azt írják a gyártónál, hogy "folyamatos teljesítmény szabályozású" kazánokhoz való, 24V DC vezérlőjellel, termikus visszacsatolással. Itt ugye nem jöhet szóba a Q7-es. A hozzá való TR100-ast már nem lehet kapni. Konkrétan használtat sem találtam csak a Német ebay-en aki persze nem küld ide csomagot. Tudtok esetleg valami jó alternatívát kínálni, amivel tudok napszakokat programozni és nem kerül horror árba?
Köszi!
(#) VIM válasza Mega Bass hozzászólására (») Okt 7, 2019 / 1
 
Szia! Szerintem a hálózati becsatlakozó kábel melletti kettő pont (LS/LR) a sorkapocsba amiben az áthidalás van (ki kell venni), oda kell kötni a két pont szabályzású Q7 termosztátot.
(#) Tomi111 válasza Mega Bass hozzászólására (») Okt 7, 2019 / 1
 
Szia! Simán be lehet kötni a TR21-es helyére a Q7-et. Nem a gyári javasolt bekötés, de nálam már hosszabb ideje működik hasonló megoldás hiba nélkül. A TR21-es 2-es és 4-es pontjait kell bekötni a Q7 2-es(COM) és 3-as(NC) kapcsaira( nem elírás). A TR21-esben a 2-es és 4-es a két egymástól messzebb lévő láb, köztük van egy üres hely. A TR21-es 1-es lábára menő vezetéket szigeteld le, az a +24V, erre nem lesz szükség. A 2-es a jel bemenet a kazán felé, a 4-es a test. E kettőt összekötve leáll a kazán, ha nincs összekötve, akkor pedig fűt, ezért kell a Q7-be a COM - NC bekötés! Így a kazánhoz nem kell nyúlni. De megpróbálhatod először, ha a meglévő TR21-et leveszed(bekapcsolt kazánnál), csak az elejét, abban van a panel, a sorkapocs a falon marad. Mikor leveszed, be kell indulni a fűtésnek, persze, ha a kazán téli állásban van, a két pontot egy vezetékkel összekötve (2-es és 4-est) le kell állnia.
Vigyázz, az 1-est és 4-est ne zárd össze, mert ezzel rövidre zárod a kazán 24V-os tápját! Áramtalanított kazánnál szerelj!
(#) szerik8 válasza proli007 hozzászólására (») Okt 7, 2019 /
 
Nagyon szépen köszönöm a segítséged.
(#) Mega Bass válasza VIM hozzászólására (») Okt 8, 2019 /
 
Szia VIM,

Nekem is ez lett volna az első tippem, anno a Saunier Duvalnál is úgy volt, hogy a kapocs helyére kellett a másféltől származó termosztátot kötni, a saját márkásnak külön helye volt.

Igazából azért bizonytalanodtam el, mert visszaolvasva a topicban volt egy hasonló kérdés vagy 6 éve. Ott is a TR21-et akarta kicserélni a kérdező (valami FÉG készüléke volt) egy Q7-re akit gyorsan leoltottak, hogy gondol ilyen hülyeséget "folyamatos teljesítmény szabályozású" kazánt akar 2 pontos bekötéssel használni majd tönkre megy az elektronikai panel és többe lesz a cseréje. Erre beszerzett egy használt TR100-ast végül kiderült, hogy az ő kazánja nem támogatja így maradt a T21.
(#) Mega Bass válasza Tomi111 hozzászólására (») Okt 8, 2019 /
 
Szia Tomi111,

Köszönöm szépen, te milyen kazánhoz használod és mit jelent a hosszabb ideje?

Ahogy fentebb is írtam a topicban volt egy hasonló kérdés vagy 6 éve. Ott is a TR21-et akarta kicserélni a kérdező (valami FÉG készüléke volt) egy Q7-re akit gyorsan leoltottak, hogy gondol ilyen hülyeséget "folyamatos teljesítmény szabályozású" kazánt akar 2 pontos bekötéssel használni majd tönkre megy az elektronikai panel és többe lesz a cseréje.

Ezek szerint, ha a 24 voltot kihagyom a "buliból" a maradék két vezetéket pedig a ahogy írtad a COM-ra és az hűtési részre (NC) kötöm akkor mivel a bemeneti jelet használom így a kazán tud működni folyamatos teljesítmény szabályozással? Vagy mi a különbség ez a mód és ha a TR21-es kábelezést leszerelve és a Ls/Lr pontra bekötve normál módon a Q7-est?
(#) zoszka válasza Mega Bass hozzászólására (») Okt 8, 2019 /
 
Ls/LR
A teljesítményszabályzás megmarad a beállított fűtővízhőfok oldalon, viszont elveszíti a szobahőmérséklet modulációt, 10-15% túlfogyasztással.
(#) Tomi111 válasza Mega Bass hozzászólására (») Okt 8, 2019 /
 
Ahogy zoszka írja, a szabályzás megmarad, azonban csak a fűtővízhőfok függvényében szabályoz( pl:60fokra állított fűtővíznél a 60fokot közelítve csökken a teljesítmény). A TR21-el a szobahőmérséklet függvényében is szabályoz, pl 18 fok van ottbenn és te 23-ra állítod. Ilyenkor max lángon indul, majd ahogy a szobahőmérséklet megközelíti a 23fokot, csökkenti a lángot(teljesítményt). De ezt a szabályzást, ha leveszed a TR21-et, mindenképpen elveszíted, ha annak a helyére, ahogy írtam, vagy ha a LsLR-re kötsz másikat.
Ez a TR21 úgy szabályoz, hogy két vezetéken megkapja a kazántól a DC 24v-a harmadikon a jelet küldi vissza a kazán felé. Ha nem kell fűtés, akkor közel a testen van a jel, ilyenkor áll a kazán, ha fűtést kér a termosztát, akkor 24V lesz a jel, ami folyamatosan csökken, ahogy emelkedik ottbenn a hőmérséklet. Ennek arányában csökkenti a kazán az égő teljesítményét. Ha másik termosztátot veszel, ami csak ki/be kapcsol két vezetéken, ez a szabályzás elveszik.
Az én esetem speciális. Valami 20év körüli junkers kazán(pontos típust nem tudok, nem itthon van, kombi átfolyós kazán), ehhez való a TR21-es termosztát. Én az általam említett módon kötöttem be, de nekem relé váltja a bekötést, mert a termosztátot fenn hagytam a fűtéshez, és a kazán gyári átfolyós használati melegvíz ellátását megszüntetve egy külső hőcserélős tartályt fűt váltószelepen keresztül. Ekkor megszakítom a termosztát jelét, amit szabadon hagyva beindul a kazán. Ezt tudod kihasználni te is, így a kazánhoz nem kell nyúlni. ( a lényeg: a 24V-ot összezárni nem szabad és ide külső feszültséget kötni tilos!)
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2019
(#) petya84b hozzászólása Okt 8, 2019 /
 
Sziasztok!

Adott egy Immergas Victrix 24 kazán és egy újabb fajta Computherm Q7 termosztát, amit szeretnék wifisre lecserélni. A kinézett egy Computherm E300 lenne. Ennél viszont a két 220-as vezeték mellett további kettőt mutat a rajz amin a kazánnal össze van kötve a termosztát, míg nálam a Q7-nél csak a szokásos fekete-kék-zöldsrága vezetékek vannak. Most akkor betudom kötni az újat vagy külön be kell húzni valamilyen vezetéket a kazántól a termosztátig? Illetve ha megoldható a jelenlegi állapotokkal, akkor hova kösse ezt a 3 vezetéket?
Esetleg hasonló árban tudtok ajánlani megbízhatóbb wifis termosztátot ami jó lenne ehhez az immergas kazánhoz?
Következő: »»   86 / 125
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem