Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő inverter javítás
Lapozás: OK   93 / 114
(#) 13_Balu50 válasza kivancsi4 hozzászólására (») Aug 31, 2019 /
 
Eredetileg a segédtápon nincs zéner dióda, de majd rendelek 18V/1 W osat és ráforrasztom a panelra, kiveszem az IC t a foglalatból aztán majd megirom mi a helyzet, és ha nem lesz jó csak akkor szedem szét a trafót. Ezt már megcsináltam a "dara"utmutatása alapján, de nem vált be, leht tul kicsi volt a zéner, vagy valamit elnéztem.
(#) 13_Balu50 válasza Phile80 hozzászólására (») Aug 31, 2019 /
 
Köszönöm , Alkatrész teszterem van, a szekunder oldalit megmérte , de a rossznak véltet már nem.
(#) dara válasza Phile80 hozzászólására (») Aug 31, 2019 /
 
Nem momdod,én ér cc 15 éve foglalkozom kapcs üzemű dolgokkal,rengeteg trafót bontottam áttekerés céljából,egyetlen egy sem volt pill ragasztóval de még műgyantával sem kiöntve rögzive.Mind katonszalag,vagy a sárga megfelelőjével volt rögzive.Ez a táptrafó is csak a két U nál van összeragasztva mint jellemzó az összesre.Az meg szétszedhető.Én siva is fakadnék ha jó vasakat dobánék a kukába.Még az eltörteket is összeragasztom pill ragasztóval,legfeljebb nő az Al értéke de az meg kompenzálható a tekercselésel.
(#) 13_Balu50 válasza dara hozzászólására (») Aug 31, 2019 /
 
Nem egészen értem, vegyem ki az ellenállást ami a HI+315-re megy, adjak az IC-nek labortápról 16 V-ot, jó de hova kapcsoljak 50-100V-ot és milyet 50Hz-est ?
(#) Phile80 válasza dara hozzászólására (») Aug 31, 2019 /
 
Én napi 8 órában ezeket javítom, ha gondolod küldhetek neked rossz trafókat , amin nem látszik semmi csak a mérési adatok alaján lehet megállapítani a hibát. Volt olyan, hogy a mérési adatok alapján is jó volt, csak ha megkapta 300V-ot akkor volt baj.
(#) dara válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Aug 31, 2019 / 1
 
Ami megy a segédtápra 300V azt szakids meg,csak a segédtáp 300V helyére adj 50-100V egyent,meg az ic nek tápot.
(#) dara válasza Phile80 hozzászólására (») Aug 31, 2019 /
 
Hát ezekre kiváncsi lennék,a többit magánba.
(#) 13_Balu50 válasza dara hozzászólására (») Aug 31, 2019 /
 
Oké köszönöm, így már értem, hétfőn délutáni órákban tudok sort keriteni rá, csak akkor leszek otthon.
(#) dobo hozzászólása Szept 1, 2019 /
 
Sziasztok. Pár hegesztőt életre keltettem már de nem mindig helyreállítottam. Van olyan gépem ami kapcsolóüzemű segédtáppal rendelkezett. Ebben az áramkörben pár alkatrész elégett és a trafóból is kifolyt a sárga szalag olvadéka. Ezért az IC-k adatlapját tanulmányozva arra jutottam hogy külső tápot adok a vezérlésnek 15 V-ot.
Ezt egy régi nyomtató 2A-es tápjával tettem meg. A gép elindult és a mai napig működik ezzel a megoldással.
Nem szép nem szakszerű de működik.
(#) Chipmunk1960 válasza dobo hozzászólására (») Szept 1, 2019 /
 
Igen, én is kényszerültem már rá, pont a trafó menetzárlat miatt, más áramellátást keressek, mert pont olyan trafót nem találtam.
(#) zolifoto válasza Gafly hozzászólására (») Szept 2, 2019 /
 
Szia! Köszönöm a választ! Ez nekem eszembe sem jutott, pedig nagyon logikus. A héten viszem is Szegedre egy ilyen tisztítóműhelybe.
(#) Phile80 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Szept 2, 2019 /
 
4,5mH. A TOP 258-al kevertem, az ahhoz való trafó csak 0,5mH.
(#) 13_Balu50 válasza Phile80 hozzászólására (») Szept 2, 2019 /
 
Köszönöm szépen ! Épp most értem haza keresek egy ilyet van itt hol egy pár tápegységem amiben van ilyen E28-as trafó van.
(#) 13_Balu50 válasza Phile80 hozzászólására (») Szept 2, 2019 /
 
Korábban mértem "alkatrész teszterrel mérve 5-6 láb között 0,4R és 160uH, a 7-9 láb között 0,13 R" volt. A 4,5mH ismeretében újra átmértem, de már kiforrasztott állapotban a trafót. Sekunder rész 4-5 láb között 0,03mH, 4-6 láb között 0,06mH, a primer rész 7-9 láb között 2 mH körül.
Ennek ismeretében azt hiszem lehet hogy kár szétszednem a tarfót az csak jó lehet.
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Szept 2, 2019 /
 
Kiforrasztott állapotban kapcsoltam a primer oldali 7-9 lábra egy szabályos 30kHz köröli négyszögjelet, a szekunder oldalon az 5-6 lábon megjelenik ez a jelalak csak kisebb.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2019
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Szept 2, 2019 /
 
Butaságot írok, és ti nem javíttok ki, a 4-5 és a 4-6 lábon van a két tekercs amit néznem kellett volna a szkópon, egyébként hasonlit az első képen lévőre mindkettő. Szerintem jó az impulzus trafó, de addig nem rakom vissza mig nem lesz jó a segédtáp, majd ráforrasztok 5 szál vezetéket és úgy fogom próbálni.
(#) mpisti válasza dara hozzászólására (») Szept 3, 2019 /
 
Sanyi akkor szerencséd volt. Pár darabot már én is szétszedtem, de a többsége olyan volt amelyikről a huzalt és a csévetestet sarokköszörűvel átvágva sem tudtam leszedni. Csak a meleg "használt" neki, amikor a cséve megolvadt, a ferrit is csak akkor esett szét -volt hogy több darabban talán a meleg miatt.
(#) 13_Balu50 hozzászólása Szept 3, 2019 /
 
Csak nem akar elindulni ez a segédtáp, 18V/1,3W-os zéner beépítve, IC nélkül megvan a 18V, ha berakom akkor viszont ugyan az a helyzet próbál indulni, de nem tud. Hálózatra kapcsolva, külső segédtáppal megy a hegesztő 62 V van a kimeneten. Az összes alkatrészt leellenőriztem a segédtáp részben és nem találtam hibásat. C13, C17, C18,C22, kondenzátorokat újra cseréltem. Valószínü, hogy kap egy hálózati trafót 2X12V -ost , a HI+315 V- ra menő ellenállásokat, kiveszem meg a segédtrafót aztán ennyi.
(#) dara válasza mpisti hozzászólására (») Szept 3, 2019 /
 
Szia Pisti.Igen szerencsém lehetett.Olyannal már találkoztam hogy a vasat valami szuper anyaggal ragasztották össze,én mikrozni szoktam a vasakat az asszony örömére,és nem tudtam széthúzni túlmelegitettem és eltört.De csévére a drótot még egynél sem találtam hogy beöntötték volna,vagy ne tudtam volna letekerni.Mirózással ovatosan,2x3x10mp szoktam ennyitől a legtöbb elenged széthúzható.Ha némelyik eltört pill ragasztóval összeragasztom máris nem kell bele légrés.
(#) 13_Balu50 válasza dara hozzászólására (») Szept 3, 2019 /
 
Nekem is szétjött még mind, de néha azért eltörik a ferrit. Én berakok még a mikróba 2 pohár vizet a trafó mellé, hogy ne károsodjon a mikró.
(#) 13_Balu50 hozzászólása Szept 6, 2019 /
 
Ma megjöttek az alkatrészek, a segédtáp elindult, a hegesztő megy. Gyakorlatilag ami gyanús volt ebben a részben mindent cseréltem. Az UC3842 ic-t. A diódákat D3-D11 ig mindet, a Q1 tranzisztort (hibás volt kiforrasztva). A Q2 Fet-et (hibás volt szintén kiforrasztva). Az elektrolit kondenzátorokat már korábban cseréltem. Amit még cseréltem az öcsi panelon az LM324 ic-t. Ellenállást viszont egyet se kellett cserélni, és a segédtrafó is jónak bizonyult, kár lett volna szétszedni.Mindenkinek
köszönöm aki hozzászólásával segített.
(#) version hozzászólása Szept 23, 2019 /
 
Üdvözlöm a fórumozókat.
Az első bejegyzésem.
Néhány napja cserben hagyott a DomTool 4-es 160 A-os inverteres MMA
hegesztőgépem.
10 éve használtam, eddig nem volt baj vele.
Csináltam egy pöttyintést a kapuoszlop és egy 3-as lemez között.
Leoldott a kismegszakító, miután megnéztem 10 A és hűtő működött róla.
A kapu a kismegszakítótól nagyjából 70 m-re van.
A kábel mint később kiderült MT 2x1.5 mm2 réz a födbe ásva, a dugaljban laza kötéssel.
A kismegszakító átkötve, visszaballagás a kapuhoz inverter próba, semmi szikra
egyáltalán nem ad áramot.
A hűtőventilátor rendben forog, ahogy szokott a hiba előtt.
Levettem a burkolatot, szaga nincs, látszólag nincsen semmi mechanikus
károsodás. Mitől is lenne egy pöttyintés volt az összes munka amit csináltam
vele. A másik gond a panel dupla elrendezése.
A lényeges alkatrészek nem látszanak.
A hozzáértőktől kérek tanácsot, hogy hol kezdjem a hibakeresést.
(#) 13_Balu50 válasza version hozzászólására (») Szept 23, 2019 /
 
Ilyet még nem javítottam, de hasonlót már igen. Attól, hogy még nem látszik " látszólag nincsen semmi mechanikus károsodás" lehet, hogy mégis van. Ugyanis feltehetőleg a nagy alluminium hütöbordára fel van gyárilag ragasztva egy panel, azon vannak a nagy teljesitményü, IGBT-k vagy FET-ek ill a teljesítmény diódák. Ezt a modult valószinüleg csavarokkal rögzitették a fő panelhoz, amelyek eltávolítása előtt a nagy pufferkondenzátorokat ki kell sütni, ugyanis a hálózati csatlakozó kihúzása után is jelentős energiát tárol amely életveszélyes !!! és további károkat okozhat a berendezésben. Én egy 230V/100W-os égővel szoktam lemeríteni puffer kondikat.
Nem azt mondom, hogy egyből itt kell kezdeni a javítást, várd meg a mit mondanak az okosabbak, vagy akik már javítottak ilyet, én csak hobbi szinten vagyok ebben a témában. Keress hozzá kapcsolási rajzot,ez legyen az első dolog.
(#) Chipmunk1960 válasza version hozzászólására (») Szept 24, 2019 /
 
Szia, Nem találtam a tanyán rajzot hozzá, de az még nem jelenti azt, hogy valamivel nem egyezik/hasonlít nagyon. Ha a venti pörög akkor a segédtáp talán rendben. Meg kellene nézni a relés részt az említett kondi-k körében, hogy behúz-e, illetve feltöltődnek-e? Ha hallatszik a relé kattanás, a kondikon a fesz rendben, akkor a végfokot kell Ohm-ikusan előszór végigmérni, nem ment-e át valami rövidzárba. Jó lenne a poti feletti IC típusa, ill, ha kiguglizod a datasheet-et, megvan-e rajta a tápfesz? Nem tudom, milyen műszertettséggel, rendelkezel, de lehet a végfokot, a bordával le kell venni a további mérésekhez.
(#) version válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Szept 25, 2019 /
 
Köszi a választ.
Megnéztem a relét, bekapcsol, nagyjából 4 másodperc múlva elenged.
A potméter feletti IC felső sor: 7FLITEOS6 1 alsó sor: ST E 9AM6OS
Kerestem kapcsolási rajzot, itt a fórumon találtam infót:

Kondora kérdése: A francia DomTool cég welder 2.5 inverterének szerviz könyvét vagy kapcsolási rajzát szeretném megszerezni.
Sajnos túlterheltem, aminek következtében egy varisztor elégett, a ventillátor sem indul (állandóan ment).

micetto válasza:Ha jól tudom, akkor ez a gép megegyezik a GYSMI 125-tel, (legalábbis az enyémnek a paneljére ez van írva). Ennek a kapcsolási rajza néhány oldallal korábban itt van a fórumon http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_1071004.html?highlig...071004

Itt dara szerint a gysim megegyezik a domtool inverterrel.
https://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=144369

Megnéztem a panelok közötti áthidaló lábakat úgy látom 20 db láb van beforrasztva.
Miként lehet a forrasztásokat kíméletesen melegíteni egyszerre?
Mérőműszerek vannak csak a panelon nem ismerem fel az egyes egységeket, hogy minek mi a
szerepe.
(#) 13_Balu50 válasza version hozzászólására (») Szept 25, 2019 /
 
A 14 lábu ic valószinüleg L6386 IC-nek felel meg, a ( a 8 lábu az UC3845-nek. Az L6386 IC vezérli az IGBT-et ( vagy FET-eket) 2 pár tranyó segitségével, az UC3845 meg, adja a jelet az L 6386- nak. A mellékelt link alapján. Van benne még egy LM324 IC a védelmet látja el.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2019
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Szept 25, 2019 /
 
Még egy az LM 324 is 14 lábu ic, a panelről könnyen el lehet dönteni, hogy melyik az.
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Szept 25, 2019 /
 
AZ uc3845 iC 6 lába a kimenet ez egy négyszögjel és ez egy 3k3 ellenállással kapcsolódik az L6386 ic 3 lábára. Amig ez a négyszögjel nincs meg addig az L6386 nem indul el. Viszont előbb az UC3845 nek kell elindulnia. AZ UC3845 ellenőrzése 2 módon, a második megbízhatóbb.
Ellenőrzés multiméterrel .Az uc3845 kimeneti impedanciájának végtelenül nagynak kell lennie, ha a kimeneti impedanciája nagyon kicsi vagy értéke nulla, akkor hibásnak tekinthető.
Ellenőrzés oszcilloszkóppal.
Hálózati csatlakozó NINCS bedugva!!! , vagyis nem szabad hálózati feszültségre kapcsolni.
Adj labortápról kb 100mA áramkorláttal 16V-nál nagyobb DC feszültséget a vcc 7-es lábra és az 5 láb gnd közé. Ebben az esetben el kell indulnia. Oszcilloszkóppal nézve az IC 6-os lábán több tiz kHz-es négyszögjelnek kell lenni.
(#) 13_Balu50 hozzászólása Szept 25, 2019 /
 
Bocsi, most vettem észre a nagyításkor hogy a potinál lévő smd IC az 16 lábu, amit feljebb írtam csak a mellékelt linken lévő rajzra vonatkozóan állja meg a helyét. 7FLITEOS6 valami programozható ic , biztosan nem az L6386 megfelelője, azt valahol máshol kell keresni, ha jó a rajz amit linkeltél.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2019
(#) 13_Balu50 válasza version hozzászólására (») Szept 25, 2019 /
 
Egy tipp.
A panelok közötti áthidaló 20 lábról az ónt én egyesével szedném le ónszívó szalag segítségével, majd ami még maradt, azt pillanatforrasztómra hajlitanák olyan hosszú hegyet ami átéri a 20 lábat,és egyszerre melegiteném vele, ugy talán ki jönne és nem olvadna le a panelról a rézfólia.
Következő: »»   93 / 114
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem