Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   712 / 959
(#) 06smici hozzászólása Okt 6, 2019 1 /
 
Sziasztok!
Ti hogy szoktátok a falba szorult vezetékeket kihúzni? Csúsztatott zsalus ház, ki tudja hogy kanyarog a cső a falban, de valahol nagyon megszorult. Belefutottam pár vezetékbe, amik meg se mozdulnak. A vésésen kívül van más trükk rá?
Az ember azt gondolná, hogy ha egyszer be bírták húzni, akkor az ki is jön onnét
(#) gyuszo válasza 06smici hozzászólására (») Okt 6, 2019 /
 
Így kellene lennie. Bővebben: Link. De lehet, hogy azon a szakaszon kell még lenni egy kötődoboznak, vagy egy behúzást segítő átmenő doboznak.
Ha nincs, létesíts egy kötődobozt, a behúzást is megkönnyíted.
Használj kör kivágót a falhoz, betonhoz valót.
Nem kell feltétlenül vésned. Csak ha ezek sem segítenek akkor.
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2019
(#) 06smici válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 6, 2019 /
 
A baj az, hogy ez a szakasz már a plafonban megy, két kötődoboz között. És az a tapasztalat, hogy ezek a csövek bizony kanyarognak, nem egyenes vonalban megy a dobozok között.
Még ha valahogy sikerül is kitalálni merre megy a cső, akkor meg félő, hogy betonvasba ütköznék. Kb 1 centi mélyen futnak a plafonban.

Még gondolkozok rajta. Lehet egyszerűbb meghagyni az alu vezetékeket. Az egyik úgyis csak a világítási kör, annak oly mindegy Viszont a másik ilyennél nagy fogyasztók lesznek, azt muszáj kihúzni.
(#) kameleon2 válasza 06smici hozzászólására (») Okt 6, 2019 /
 
Jó adag síkosító. Aztán vattás zsineg, amivel kitakarítod.
(#) Mekk_Elek hozzászólása Okt 6, 2019 /
 
Sziasztok!
Valaki ismeri ezt a vezeték nélküli kapcsolót?
kapcsoló

Mi a tapasztalat vele, használható, megbízható?
(#) kameleon2 válasza Mekk_Elek hozzászólására (») Okt 6, 2019 /
 
Egyetlen megbízható , rádiós kapcsolót nem láttam még. Most viszont láttam egy csodát. A Vodafone adótorony mellett telepítettek távirányítós kaput, és okosnak mondott rádiós rendszert, ami full használhatatlanná vált a szomszéd antenna miatt. A vezeték még mindig a legjobb megoldás.
(#) Mekk_Elek válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 6, 2019 /
 
Egyetértek veled, hogy a vezeték a biztos. Most viszont beton tartóoszlopra kellene kapcsolókat felszerelnem minél esztétikusabban. Csak falon kívüli szerelvények jöhetnek szóba és persze falon kívüli kábelezés, ami ronda vagy gipszkartonozás az oszlop elé, az meg pénzbe kerül és helyet is foglal. Ez a kapcsoló ideális lenne, ha megbízhatóan működne. Milyen körülmények között nem működnek jól az ilyen vezeték nélküli cuccok? Én pinceszinten szeretném használni, ott valószínűleg nincs adótorony . Gondolom az meg van oldva ezeknél az eszközöknél, hogy több kapcsoló nem zavarja egymást és csak a saját egységét kapcsolja.
(#) sunbeach hozzászólása Okt 7, 2019 /
 
Sziasztok
Felszereltem egy LED lampat a furdobe, Lidl-ben lehetett kapni.
Falcsiszolot bekapcsolom, akkor egy pillanatra felvillan a LED lampa. Ez mitol lehet? En csinaltam a vezeteketest a furdoben, koteseket is ellenoriztem. Ha fel van kapcsolva a lampa es ugy kapcsolom be a falcsiszolot (rezgocsiszolo 300wattos) akkor nem latszik a lampan semmi. Lampanal mivel igazabol nem is a furdoben hanem az ilyen “köntösös” száraz részen van igy csak a fázist kapcsolja a kapcsolo.
(#) proba válasza sunbeach hozzászólására (») Okt 7, 2019 /
 
Szerintem ne foglalkozz vele, a ledek érzékeny jószágok, akár a hosszú szakadt vezetéken is összeszednek némi tápot.
(#) gyuszo válasza sunbeach hozzászólására (») Okt 7, 2019 /
 
Az biztos, hogy se a LIDL-hez, sem a fürdőhöz nincs köze, de az, hogy milyen típusú a LED, azt nem tudtuk meg. Valami gond kehet, mert az ékezetek is eltűntek az írásodról.
A LED világításnak van külön témaköre. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2019
(#) kameleon2 válasza Mekk_Elek hozzászólására (») Okt 7, 2019 /
 
Csináltunk egy épületet, ahol éppen azt kérte a designer, hogy mindenből látszó, falonkívüli szerelés legyen. A légtechnika csövei, a villany, minden falon kívül fut és meg kell mondjam, nagyon jó lett a végeredmény. A padló Öntött műgyanta, de felhők lettek ráfújva, olyan, mintha a fellegeken lépkedne az ember. Az oldalfal natúr tégla vagy kő, falon kívüli szerelvényekkel, csőbilincsekkel, acidax dobozos kötődobozokkal. Szép és funkcionális - egyben. Mindenre van megoldás. Végigvihetsz függőlegesen egy zártszelvényt, csinálhatsz gipszkartonból álgerendát, amitől kicsit vastagabb lesz az oszlop, de minden belefér a résbe. stb.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2019
(#) Atis57 válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 7, 2019 /
 
Szia!

Mi van a mélysugárzó lámpatestekben?
(#) tibibalogh520 válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 7, 2019 /
 
Basszus izzó.
Bocs, ezt nem tudtam kihagyni.

(#) vargham válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 7, 2019 / 1
 
Nekem kifejezetten tetszik a szépen kivitelezett falon kívüli szerelés. És a kábel jobban tetszik a csatornánál.
(#) Gombszem hozzászólása Okt 9, 2019 /
 
Ismertek olyan vezetékkereső műszert, amivel a falban, vagy burkolat alatt egy vezeték (kábel) nyomvonalat meg lehet találni? Azaz rácsíptetem az adó egységet az áramtalan vezeték végére, majd a vevővel szépen követem, merre megy.

Régebben láttam ilyet egy telefonos cégnél. Az a műszer még 2 m mélységben is kimutatta merre megy a telefonkábel a föld alatt. Nem ilyen nagy teljesítményűre gondoltam, csak ami az észszerű mélységben (10-15 cm-ig) mutat.
(#) Bakman válasza Gombszem hozzászólására (») Okt 10, 2019 /
 
(#) Atis57 válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Okt 10, 2019 /
 
Szia!
Ezelet a mélysugárzókat utálom .
Teljesen vacak alattuk dolgozni , mellette meg nemlehet mert sötét van .
A munkahelyemen ilyennel volt megvilágitva 5-6m magasról ,azóta szereltek mellé"ledes fénycsövet" is. meg helyi világitást is.

Nekem ezen iroda nem tetszene . de nem én dolgozok ott.
(#) kameleon2 válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 10, 2019 /
 
Akkor gondolom ez sem tetszene (kép). Ezek ugyan ledes mélysugárzók. A legkevesebb amire a rendszerünk automatikus fényerő vezérlése be van állítva - 700Lux. A fényesebb területeken 1300Lux lett kérve.

peugeot.jpg
    
(#) kameleon2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 10, 2019 /
 
Én is láttam sok mindent. IKV alatt felújított épületet, ahol az idő számított. Elárulom a bombatalálat, ami érte az épületet a háború alatt - kevésbé volt veszélyes és kiszámíthatatlan. Láttam 240Ohmos antennakábellel megtoldott bojler bekötést összesodorva és szigeteletlenül begipszelve a lámpa mellett a mennyezeten. Láttam vezetékbe csavart konyhai bútorrögzítő csavart. Láttam már 1 vezetékes villanyszerelést, ahol rázott minden. De ettől ez még nem kívánatos technológia, illetve kerülendő. ár ha az emberben van igényesség a szakmája iránt. Egyébként éppen azért kedvelem jobban a "Smathome ready" villanyszerelést, mert sok ilyet segít kivédeni.
(#) zolika60 válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 10, 2019 / 1
 
Nekem olyan, mint egy szocreál pince. Biztos van akinek tetszik.
(#) zolika60 válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 10, 2019 /
 
Az Infiniti meg a Peugeot nem két külön márka?
(#) KTobi válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 10, 2019 /
 
Nagyon is
(#) kameleon2 válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 10, 2019 /
 
Ott ahol a Gablini M3 van, ot 4 márka van egymás mellett. Hyundai, Peugeot, Nissan, Infinity. Most készül az ötödik és egyben prémium márka helye, az Aston Martin.
(#) Gombszem válasza Bakman hozzászólására (») Okt 11, 2019 /
 
Köszi. Az linken ajánlott másik link behalt. De nem is akarok barkácsolni. Valamilyen készen kapható, kipróbált készülékre gondoltam.
(#) habazutty válasza Gombszem hozzászólására (») Okt 11, 2019 /
 
Szia!

Talán ittBővebben: Link, de a Conrad-nál is van.
(#) csabeszq válasza csabeszq hozzászólására (») Okt 12, 2019 /
 
Most már kirajzolódott, hogy nem éri meg nálunk a H tarifa.

A 3.5 kW-os légkondícionáló a 80 nm-es lakást 2 fok külső hőmérsékletig tudja jól felfűteni (alsó-felső szint van, alul van a légkondi). Volt 2 nap, amikor hideg volt, akkor az alsó és a felső szint közti hőmérséklet 1 fokot meghaladott.

Tavasszal, ősszel lehet fűtésre használni, télen már nem optimális, maximum nappal.

Az így elfogyaszott villanyáram éves szinten 15.000 körül van (5000 per hó), a H tarifa sosem térülne meg. Fölülre lehetne elvileg légkondit rakni, de az sem biztos, hogy hamar visszahozná az árát.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2019
(#) Gombszem válasza habazutty hozzászólására (») Okt 13, 2019 /
 
Sajnos ez is kétvezetékes (két csipesz, BNC, RJ csatlakozó). A Conrad-nál is ilyenek vannak.
Volt nekem is egy tőlük, de pont emiatt nem volt alkalmas nekem. El is adtam.
(#) ftirius hozzászólása Okt 15, 2019 /
 
Sziasztok! Kezdő kérdés, de ide passzol.
Panel lakásban láttam, kapcsolóban. Mennyire van igy rendben?
(#) proli007 válasza ftirius hozzászólására (») Okt 15, 2019 / 1
 
Hello! "Mennyire van igy rendben?" A gipszelésre gondoltál?
Bocsánat, de szerinted hogyan lehet egy ilyen kérdésre bármi választ adni? Hiszen semmit nem tudunk, csak azt hogy panellakás, az meg érdektelen. De ha nem tudod mit teszel, akkor meg miért kérdezed, vagy mit tennél? Mert ránézésre ez egy csillárkapcsoló és ha baloldalról jön a fázis és a nulla felül a csillárhoz megy és működik a csillár, akkor jó. De a kapcsolódat és a bekötését nem ismerem (meg nem is látom a képen), lehet hogy nem csillárkapcsoló van felszerelve hanem csak egyszerre kapcsolja a két lámpát.
Vagy arra gondoltál, hogy nem jó helyen van behozva a vezeték a baloldalon, és a rögzítő tüske nyoma, már ott van és pont a fázisvezetőn. Na, az nem jó!
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2019
(#) gyuszo válasza ftirius hozzászólására (») Okt 15, 2019 / 1
 
Szerintem nincs rendben. Kettő nagy hibát találtam rajta.
Az egyik, ami az előző hozzászólásban is volt, a rögzítőfül megsértette a vezetéket ( bal oldalon a fekete fázisvezeték ).
A másik, hogy nincs védővezető, pedig a lámpahelyekhez is el kell vezetni.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2019
Következő: »»   712 / 959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem