Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitárerősítő
 
Témaindító: Stefan, idő: Máj 1, 2006
Lapozás: OK   51 / 55
(#) Longa György válasza Longa György hozzászólására (») Máj 27, 2019 /
 
Ennek az eleje lett megépítve.
(#) konyak6 hozzászólása Okt 28, 2019 /
 
Sziasztok!
Ma kicsit hangoskodtam itthon a JMP klónommal, és feltünt egy is probléma.
Amikor megpengetem a húrt, egy halk sistergés hallatszik. De csak akkor, amikor amikor hangot ad a gitár. Amint letompítom a húrt, csend lesz. A sistergés nem változik a hangal. Ott van a hang mellett. Minden hangnál ugyan az. Nagyon halk, eddig fel sem tünt. Az egész olyan, min amikor zajzárt jasználok.
Mi okozhatja? Mikrofónia? Az elöfok csövek úi JJ-k, a vegfok csövek használtak, de tökéletesek. Csömérővel megnéztem őket.
(#) tothbela válasza konyak6 hozzászólására (») Okt 28, 2019 /
 
Lehet hogy gerjed. A nagyfrekis oszcilláció torzításban, zajban, brummban szokott megnyilvánulni. A Marshall topológiában van egy katódkövető fokozat a tone stack előtt. Ez szokott kapacitív a fűtésvezetéken keresztül a bemeneti csővel beszélgetni. Az első cső fűtését érdemes egy ferritgyűrűn keresztül hozni a másodiktól, vagy ha megoldható külön fűtőtekercsről járatni. Esetleg egyenfeszről.

Hogy valóban gerjed vagy nem, arról nem könnyű meggyőződni, főleg hogy neked jel nélkül nem zajos.
(#) konyak6 válasza tothbela hozzászólására (») Okt 29, 2019 /
 
Sajnos a trafón csak egy fűtőtekercs van. Megpróbálom a ferrit gyűrűt.
A fűtésem két 100 Ohmos ellenállással van kiközepelve. Az esetleg segítene ha egy 2 Wattos 100 Ohmos potméterrel közepelném ki?. Az van itthon.
(#) tothbela válasza konyak6 hozzászólására (») Okt 29, 2019 /
 
Inkább hidald át a két 100 Ohmost egy-egy 100nF körüli kerámiakondival. Hátha segít. Szkóppal kellene rámérni, de közben gitározni is kellene hogy jöjjön a zaj. Alattomos hiba ez, megszívatja az embert.
(#) konyak6 válasza tothbela hozzászólására (») Okt 30, 2019 /
 
A hétvégén kipróbálom.
Köszönöm a tippet!
(#) Longa György válasza konyak6 hozzászólására (») Nov 1, 2019 /
 
A legelső csőfél anód ellenállással párhuzamba kötött 5-20 pikofarádos kondi is sokat segíthet.
(#) konyak6 hozzászólása Nov 3, 2019 /
 
Sajnos egyik megoldás sem hozott sikert. Még mindíg ott van a hang mellett az a kis sustorgás.
(#) Longa György válasza konyak6 hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Negatív visszacsatolásnál lehet még játszani az értékekkel. Gondolom a nyugalmi áram rendben.
(#) konyak6 válasza Longa György hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Ezzel ellenörzöm a nyugalmit. Most 33mA. Az NFB most 100k.
(#) konyak6 hozzászólása Nov 16, 2019 /
 
Hozzám került egy Egnater Rebel 30. A gond vele a videón hallatszik.
Bővebben: Link
Bekapcsoláskor súgással indul, majd megszűnik, és minden működik rendesen. Mi okozhatja? Gondolom a végcsöveknél lehet a gond.
Az egyik 6V6 gyengélkedik .
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2019
(#) konyak6 válasza konyak6 hozzászólására (») Nov 18, 2019 /
 
Átforrasztottam, átnéztem, nyugalmit beállítottam. Probléma megoldva.
(#) levente507 hozzászólása Nov 20, 2019 /
 
Sziasztok
VOX AD 60 VT gitárkombóval van valakinek javítási tapasztalata?
Külföldi topicokon látható, hogy (újra)forrasztási gondok vannak általában.

Esetleg élőben vizsgálta már valaki. Szét kellene egyet szednem. Rajz alapján nem túl bonyolult.
Nálam "return" ágban a loopról jó a jel szépen szól van teljesítmény. Fő bemenetről hajtva zúg búg és nincs teljesítmény. Előfok és végfok között gyanakszom egy hideg forrasztásra. Alapjáraton is búg egy kicsit úgyhogy valami földpont gond is lehet szerintem.
(#) Cinema válasza levente507 hozzászólására (») Nov 20, 2019 /
 
Ellenőrizd a csatlakozókat, a Jack-aljzatok kikophatnak és nem ad át jelet, vagy elkoszolódott érintkezés van valahol. Egyéb bemeneti fokozatban lévő hiba, túlvezérlés miatti meghibásodás. Mérni kell.
Sok sikert!

Üdv!
(#) tothbela válasza levente507 hozzászólására (») Nov 20, 2019 /
 
Próbáld meg hogy az effekt hurokba egy patch kábelt beteszel. Többször és több erősítőnél előfordult, hogy nem zárt össze rendesen az effekt kör jack aljzatán az erre szakosodott érintkező. Nyákos erősítőnél a megfeszült sasszi olykor ki is tépheti az aljzatot a panelból. A napokban egy Peavey VK50 112 kombó lett ilyen hiba miatt javítva.
(#) levente507 válasza tothbela hozzászólására (») Nov 22, 2019 /
 
Köszönöm. Jó volt a tipp. "Hurkoltam" . Így szinte tökéletes. Valószínűleg cserélem az összes aljzatot stb. Van még egy kis föld brumm is úgyhogy mindenképpen szét kell szednem.
(#) D_Zsolt hozzászólása Dec 27, 2019 /
 
Egy elektroakusztikus Stegg gitárt szeretnék egy Mrshall e-gitár erősíte kötni, de természetesen kicsi jel. Milyen előfokot érdemes hozzá építeni?
(#) tothbela válasza D_Zsolt hozzászólására (») Dec 27, 2019 / 1
 
Annak a Marshallnak van ezer féle erősítóje, nem tudni melyik modellről van szó. Viszont az összes modell ami megfordult nálam, 10mV bemenő jellel teljesen kivezérelhető.

A gitárod hangszedője vélhetően a híd alatti piezó. Ha a gitárban nincs aktív elektronika, akkor egyszerűen csak ki van vezetve a hangszedő jele a jack aljzatra. Bár ekkor is 10mV felett kell legyen a jele, de ha nem, hát nem. Akkor erősíteni kell.

A piezó PU kapacitív jelleget mutat, ami néhány nF. Ebből adódik, hogy olyan bemenetű erősítő kell, ami nem nagyon terheli a hangszedőt. Magasabb frekvencián nincs gond, de ha az "E6" húr legmélyeb hangjából indulunk ki ami 80Hz körüli, akkor 10nF esetén legalább 200kOhm bemeneti ellenállású erősítő kell. De inkább nagyobb. A gitárkábelek kapacitása sem kicsi, néhány prémium minőséget kivéve 100pF feletti méterenkénti kapacitást kell figyelembe venni. Kedvezőtlen esetben bőven a fele alá is csökkenhet a jelszint, ezért érdemes minél rövidebb kábelt használni. Ez azt jelenti, hogy vagy a gitár testbe, vagy a hevederre, esetleg a gitár testre felragasztott dobozkában érdemes elhelyezni az előfokot. Ha csak otthonra kell, akkor szóba jöhet hogy legfeljebb 1-2 méteres kábellel csatlakozva kis pedálként meg lehet építeni.

Maga az előerősítő akár egyetlen jfettel is megépíthető, arra majd visszatérhetünk, de először több információ kellene, mert az eddigieket csak feltételeztem, nem írtál semmi konkrét dolgot. Akár egy hangfelvétel is segítene meghatározni hogy milyen erősítőt kellene csinálni.
(#) D_Zsolt válasza tothbela hozzászólására (») Dec 28, 2019 /
 
Igazad van, kevés az infó
Az erősítő: Marshall MG250DFX
A gitár egy Stagg SW201 ami elvileg passzív elektronikával rendelkezik, én nem találtam elemeknek helyet.
Ha összekötöm, akkor teljes hangerőn hallható ugyan, de hangereje kb a Master 5%-os állásával egyezik meg ha összehasonlítom az elektromossal, tehát nagyon halk.
Csak szobai használatra kell, magamnak játszom és azt is csak ritkán (max napi 30-40 perc). Hangfelvételt hirtelen nem tudok prezentálni, nemrég költöztünk, mindent keresnem kell
(#) marone válasza D_Zsolt hozzászólására (») Dec 28, 2019 /
 
Hát az egy sima akusztikus gitár, ha jól látom. Valaki átalakította ?
(#) tothbela válasza D_Zsolt hozzászólására (») Dec 28, 2019 /
 
Ennyi elég. Első körben azt gondoltam, hogy csak a jel növelése legyen a cél. Két féle elektrós létezik. Egyik tervez, majd megveszi a hozzá valókat és épít. A másiknak van készlete otthon, és abból próbál építkezni.
Megfordult nálam olyan gitár amiben elromlott az aktív elektronika. Ezt sem nehéz lekoppintani, nincs benne semmi különleges, többnyire egyszerű műveleti erősítőre épülő valami. Akár venni is lehetne, de nekem halálom amikor lukat reszelnek egy hangszer oldalába.
Mielőtt rajzokat skiccelnénk, megkérdezem hogy van-e otthon elektret mikrofon kapszulád?
Ezeket kibontva vagy smd, vagy normális három lábú tokozásban található egy speciális jfet. Bontáskor figyelni kell, mert a gate elektród ponthegesztve van a luggatott koronghoz. Nem kellene kitépni vele a fet lábát. Ez a fet tartalmaz egy gate levezető 50MOhm-os ellenállást, valamint 0V GS feszültségen 0,6mA drain árama van szinte az összes példánynak. Gyakorlatilag be lehet szerelni a gitárkábel jack dugó házába. Semmi más nem kell bele. A kábel másik végén lehet tápot adni neki.
Ha PC-közelében leszek, leskiccelem.
Ha nincs ilyen kapszulád, akkor más megoldás is van persze. Amennyiben bonyolultabb kapcsolás sem zavar, ki lehet egészíteni hangszín szabályzóval. Akusztikus gitárnál nem azok a frekvenciák dominálnak mint villanygitár esetében, ezért más frekvenciákat kell emelni. Fontos a pengetési tranziens. (5kHz), az E6 első oktávja (160Hz), valamint a legmélyebb frekvencia (80HZ). Ezek szabályzása nélkül is megszólal a hang, de igazi akusztikus jelleghez hozzátartoznak.
Jelezzd hogy mennyire akarsz belemerülni, aztán ennek tükrében segítek megtervezni egy előerősítőt.
(#) D_Zsolt válasza tothbela hozzászólására (») Dec 28, 2019 /
 
Köszönöm, ez tetszik, van is pár elektret itthon, gyors megoldásnak jó lehet! Amúgy szerintem gyárilag van benne valami, én már így kaptam. Van egy hangerő és egy hangszínszabályozó tolópoti. Ennyi elég is lenne, a többit tudja az erősítő. Majd kimérem, hogy hogyan tudom kb azonos szintre emelni a másik gitárral, hogy ne kelljen állandóan hangerőt állítani ha cserélek.
Viszont, ha már felhoztad, szívesen építenék egy igazán hozzávalót így érdekelne, hogy mit javasolnál!
(#) D_Zsolt válasza marone hozzászólására (») Dec 28, 2019 /
 
Nem tudom, én így kaptam!
(#) tothbela válasza D_Zsolt hozzászólására (») Dec 28, 2019 / 1
 
Ez itt egy egyszerű előfok. Éppen néztem miféle feteket termeltem ki annak idején a kapszulákból, hát legtöbb 2SK596.
Ha ilyesmit építenél, akkor az erősítő oldali jacknak a házából két vezetéken lehet adni tápot.

preamp.png
    
(#) Longa György hozzászólása Márc 26, 2020 /
 
Sziasztok! Majdnem az egész napom ráment a keresgélésre. Pattogó, sistergő tábortűz hangot vittem a csöves erősítőbe, csöves torzítóval. Nem találom azt a párbeszédet, amin taglalva lett, hogy mi okozhatja. Több topikot is átnéztem. Segítsen ki valaki aki ért hozzá, vagy emlékszik az okára.A műhelybe 10 wattos erősítőn próbáltam, ami szintén csöves (MV3), ott nem produkált ilyet.Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Massawa válasza Longa György hozzászólására (») Márc 26, 2020 /
 
Nem jo az illesztés, de az lehet akár a gitárod is.
(#) Cinema válasza Longa György hozzászólására (») Márc 26, 2020 /
 
Többféle oka lehet: Kontakt-hiba a csőfoglalatokban, tápellátási hiba, hidegforrasztás.
ELKO-hiba belül átvezet, zárlatol az ELKO a tápfeszültség elérésekor, esetleg a fém háza nem érintkezik a sasszival rendesen-ha olyan kivitelű!
Rácslevezető ellenállás szakadása is okozhat sistergős-gerjedős hangot.
Lehet még gerjedés, vezeték-hiba, földhurok, ami ezt a jelenséget okozza, esetleg az első cső egyenfeszültséget kap a rácsára és azzal a munkapontja elmászik, gerjed, kiakad, akár tönkre is mehet másodpercek alatt.
Esetleg valamelyik cső belső katód-fűtőszál átvezetése, zárlata, ami zavart okoz.
Ezeket kell ellenőrizni, kizárni, ami biztos nem okozza a jelenséget és a végére kiderül.

Üdv!
(#) Longa György válasza Cinema hozzászólására (») Márc 26, 2020 /
 
Köszi! Már nézem, illetve próbálom kiszűrni, mi lehet a hiba.
(#) Rahed Lee hozzászólása Nov 2, 2020 /
 
Sziasztok,

A Fender Blues Deluxe-om bemeneti csövét cserélni kellene, mert kicsit mikrofóniás már. Az eredeti 12AX7-es Fender logós Groove Tubes csövek vannak még benne. Sistergős volt már a normál csatornán, átmeneti megoldásként az "itt a piros, hol a piros" hibakereső módszerrel (össze-vissza cserélgettem) kiszűrtem, hogy melyik a hunyó. A V1 bemeneti volt. Azt hátrébb raktam, és a helyére a két másik közül valamelyik került. Perpillanat csendben van, de nem szíveset tűrök meg haldokló csövet a rendszerben, ezért legalább a bemeneti csövet cserélni akarom. Eredetileg három egyforma 12AX7 volt benne, a fender nem szórakozott azzal, hogy a V1-be high grain minősítésű csövet rakjon. Ma délután kapok kipróbálásra két zsírúj Sovtek 12AX7 LPS csövet. Ez kimondottan bemeneti csőnek lett fejlesztve, sokan ódákat zengenek róla.

Az lenne a kérdésem, hogy érdemes lenne a V2-be, vagy a fázisfordító V3-ba is berakni egy ilyent? Csak kettő van, az egész sort így nem tudom kicserélni? Nem túl olcsó, ha nem hozna a konyhára a high grain ott hátrébb, akkor nem venném meg mindkettőt, oda majd inkább egy-egy mezei tubi kerülne.
(#) Cinema válasza Rahed Lee hozzászólására (») Nov 2, 2020 /
 
Jó lesz az a cső, érdemes lenne mindet kicserélni, mert akkor biztos, hogy egy darabig rendben lesz.
Leginkább a bemenet csövei zajosodnak be, a többinél a zaj kevésbé számít.

Üdv!
Következő: »»   51 / 55
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem