Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szobatermosztát bekötése
Lapozás: OK   90 / 125
(#) zoszka válasza increduluszoltan hozzászólására (») Nov 3, 2019 / 1
 
A csökkentett is 23-on van. Nem tudod a konfortot alá állítani.
(#) increduluszoltan válasza zoszka hozzászólására (») Nov 3, 2019 /
 
Sikerült! de azt ne kérdezd,hogyan?
(#) zoszka válasza increduluszoltan hozzászólására (») Nov 3, 2019 /
 
Nyilván úgy, hogy lejjebb vetted a csökkentettet is..
(#) increduluszoltan válasza zoszka hozzászólására (») Nov 9, 2019 /
 
Amikor jeleztem,hogy nem tudom állítani,nem adta be lehetőségnek a szervízállást...tehát a kulcs nem jelent meg...
(#) hmarci hozzászólása Nov 10, 2019 /
 
Sziasztok, tegnap este elég sok bejegyzést visszaolvastam, youtube videókat néztem, de nem jutok előre, így a segítségeteket kérném.

Vettem egy Siemens RDS 110-es okos szobatermosztátot, ami sajnos az új kazánunk érkezésekor még nem volt meg (WESTEN Pulsar Condens+ 24), így gondoltam, majd én bekötöm, amikor megérkezik. Sajnos 0 ilyen tudásom van, de a leírás alapján úgy tűnt, hogy nem olyan bonyolult.
Feltöltöttem a régi termosztát bekötéséről képet, illetve az újról is.

Simán bekötöttem a L1 és N2-t az új termosztátba, viszont meg sem mukkan. Ha jól sejtem ez azért van, mert a régi termosztát nem kapott áramot, mivel az elemmel működött, ennek pedig kell a tápfeszültség? Tehát egy új vezetéket is be kell húznunk?

Az új vezeték behúzása után viszont hova kell bekötni a vezérlőjelet? Elnézést kérek, ha ez ennyire egyértelmű, de nem boldogulok vele a leírás alapján!

Előre is nagyon köszönöm a segítséget!
(#) proli007 válasza hmarci hozzászólására (») Nov 10, 2019 /
 
Hello! Nem ismerem a készülékedet és az installációs leírás is nem nagyon tér ki a műszaki dolgokra. (Vagy én nem találom a hálón..)
De jól látod, a régi termosztát az elemről működött és a két vezetékkel kapcsolta ki-be a kazánt. Talán a legcélszerűbb, ha odahúzod a termosztátnak a 230V feszültséget és rákötöd az L és N pontokra. Így a termosztát már kap villanyt. A piros átkötő vezetéket kiveszed és a régi termosztát két vezetékét bekötöd a Q11 és Q12 pontokra. Ezek független kontaktusok, így nem okozhatnak gondot a kazánnál. Így minden úgy fog működni, mint azelőtt. Feltéve hogy helyesen programozod be a szabályzót, mert ott van mit "aprítani". De feltételezhető, hogy a gyári beállítás elsőre "egyszerű termosztátot" fog szimulálni.
(#) hmarci válasza proli007 hozzászólására (») Nov 10, 2019 /
 
Szia, nagyon köszönöm a válaszod, sokat segítettél
(#) increduluszoltan válasza proli007 hozzászólására (») Nov 10, 2019 /
 
(#) increduluszoltan válasza hmarci hozzászólására (») Nov 10, 2019 /
 
(#) proli007 válasza increduluszoltan hozzászólására (») Nov 10, 2019 /
 
Hello! Köszi! De ezeket én is megtaláltam, meg a ködös kifejezéseket, hogy 0..10V vezérlés is ráköthető, de hogyan. Még az sem, hogy a relé kontaktusok hogy vannak kivezetve stb.
Szóval ilyen slampos műszaki dokumentáció ritka. Bár a "Siemens gondolkodás", sosem volt számomra egyszerű.. Valószínűleg nem sokat tudok ebben a témában, de pld. azt sem, hogy ezt hogyan kell érteni. "NC kontaktus (NO szelepekhez)" Akkor ez mi is?
(#) petya84b hozzászólása Nov 13, 2019 /
 
Sziasztok!

Szülőknél adott egy ilyen régi fajta termosztát. E helyett egyéb vezetékezés nélkül felrakható egy Computherm Q7 vagy éppen abból az RF vezeték nélküli változat? Kb mennyi a hatótávolsága, többszintű háznál szintek között működik? A kazán a pincében van, a mostani termosztát a földszinten de lehet hogy vezeték nélkülivel jó lenne ha feltudnák vinni az emeletre a szobába hogy onnét tudják állítani.

regi.jpg
    
(#) petya84b válasza petya84b hozzászólására (») Nov 13, 2019 /
 
Esetleg még a Computherm helyett ebben gondolkodom:
RCOOL Vision 7
(#) proli007 válasza petya84b hozzászólására (») Nov 13, 2019 / 1
 
Hello! Ha eredetileg "szabályosan" van bekötve a régi termosztát, vagy is három vezetékkel, akkor vezeték behúzása nélkül is beköthető a Q7 vagy az RF. Mert akkor ott van a fázis és a nulla is, feltéve hogy nem csak a vezeték van ott, hanem be is van kötve.. (Mondjuk nem írtad a kazán típusát, de gondolom régi egyszerű.)
A hatótávolságról nehéz nyilatkozni, mert a rádiófrekis leárnyékolást igazából csak próbával lehet megállapítani. De a termosztátot olyan helyre célszerű tenni, ahol nincs vizes szabályozás. A többi helységben, pedig termosztatikus szeleppel célszerű az egyensúlyt beállítani. De apránként, nem kapkodva. De ha van jelenleg termosztát, akkor a vevő nyilván nem a pincében lesz, hanem a régi helyén. Tehát innen már csak egy emelet van.. (Amúgy is jobb, ha a vevő "látható helyen" van.)
(#) petya84b válasza proli007 hozzászólására (») Nov 13, 2019 /
 
Úgy tudom a kazán egy ZC18-as. Amúgy ehhez akkor jó lehet igaz? Szerinted a Computherm q7 vagy az Rcool vision 7? Utóbbinál ami tetszene hogy ha megnyomom a gombot egyből világít a kijelző míg a computhermnel bonyolultabb mert kell hajtani megnyomni stb
(#) proli007 válasza petya84b hozzászólására (») Nov 13, 2019 /
 
Hello! Jó lesz hozzá. Én az Rcool-t nem ismerem, csak a Q7 RF-et. Ott is van világítás, de nem szoktam nyomkodni, mert első az elem élete, aminek kb. 2 évig jónak kell lenni.
Megnéztem a kazán rajzot (szerintem hibás is..) A Q7-et így lehetne rákötni.
Kazán Q7 RF
4. pont = L
5. pont = N
3. pont = No (1-es)
Az L és a Com (2-es) pont közé a vevőnél egy átkötés kell.
(#) petya84b válasza proli007 hozzászólására (») Nov 13, 2019 /
 
Jelenleg nekem is Q7 van a sima vezetékes ezért gondoltam nekik is ilyent csak találtam az RCOOL-t és mondom hátha az ilyen téren jobb lenne a világítás miatt mert nem kell plusz gombot nyomkodni hozzá.
(#) vizor válasza petya84b hozzászólására (») Nov 14, 2019 /
 
Szia!
Nekem is sima vezetékes Q7-em van és nem kell plusz gombot megnyomni hozzá. Be kell állítani, 5 másodpercnél hosszabban nyomni kell a LIGHT gombot, kiírja, hogy L:ON és onnantól bármelyik gomb megnyomására bekapcsolja a háttérvilágítást is.
(#) petya84b válasza vizor hozzászólására (») Nov 14, 2019 /
 
Köszönöm ezt nem tudtam, de akkor beállítom.
(#) petya84b válasza vizor hozzászólására (») Nov 14, 2019 /
 
Megpróbáltam, de hiába nyomom a LIGHT gombot folyamatosan nem hozza be hogy ON. Csak felkapcsol a világítása de ki is kapcsol kb 10-15mp után és csak ha ujra megnyomom a light gombot csak akkor világít. A könyvből találtam két verziót mindegyik az új fajta Q7-ről szól de csak az egyikben írják ezt az 5mp-es dolgot. Lehet volt valami verziófrissítés ebben is.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2019
(#) vizor válasza petya84b hozzászólására (») Nov 14, 2019 /
 
Az újabb fajta van, a szögletes gombokkal, 2015-ben vettem. A könyvében is leírja, folyamatosan nyomni kell a LIGHT gombot 5 másodpercen túl és akkor az óra helyére 3 másodpercig kiírja, hogy "L:ON". Onnantól bármelyik kezelőgomb 15 másodpercre bekapcsolja a világítást, a kézi hőmérséklet állító gombok is. Ez volt a második dolog amit anno rögtön beállítottam rajta a kézivezérlés bekapcsolása után. A funkció deaktiválása ugyanúgy történik, csak akkor azt írja ki az óra helyére, hogy "L:OF".
(#) petya84b válasza vizor hozzászólására (») Nov 14, 2019 /
 
Nekem is ez van, de nekem a könyvben nincs leírva. Neten is kétfajta könyvet találtam. Az enyém 2014-es lehet. kép


Ez a leírás van pl nekem, ebben nem írnak róla:
Bővebben: Link
(#) vizor válasza petya84b hozzászólására (») Nov 14, 2019 /
 
Kinézetre ugyanilyen az enyém is. Akkor igazad lehet és verziófrissítésen esett át és szerencsém volt, hogy egy évvel később az újabbat vettem. A könyvében ugyanez a szöveg van a világításról majd egy új bekezdésben leírja az 5 másodperces lehetőséget. A dobozon nem láttam verziószámra utaló adatot. De valószínűleg ma már a frissítettet tudod megvenni a boltban.
(#) laxip hozzászólása Nov 19, 2019 /
 
Sziasztok,

éjjel nem kapcsolt be a fűtés, megfagytunk Most reggel átnéztem a kazánt és a termosztátot (régi vezetékes Computherm Q7) és ez utóbbi lesz szerintem a ludas. Látom a kijelzőn, hogy kapcsol az elektronika, de nincs a megszokott kattanó hang és a kazán nem kapcsol be. Sajnos csak felületes elektronikai ismereteim vannak, de a hang hiányából arra gondoltam, hogy nyilván egy relé halt meg (haldoklik) benne. Levettem az elejét és a falon maradó alaplapon mindjárt láttam is egy relét. Megkopogtattam, visszatettem az elektronikát és bekapcsolt a fűtés.

Ha jól látom a helyzetet, akkor a relé nyilván cserélendő, ugye? Ha most csak így kopogtatásra indult, akkor az nem jó jel, többet már nem lehet megbízni benne? Vagy ez lehet csak egyszeri beragadás és ettől még újra jó lehet hosszabb távon is?

De az igazi kérdés hozzátok hozzáértőkhöz: mi a típusa a relének, hogyan kérjem szaküzletben vagy keressem a neten? Ha tudok venni egy új relét, akkor jó eséllyel át tudom forrasztani vagy legrosszabb esetben megkérem egy műszerész barátomat. Ezért kár lenne új termosztátot venni.

Köszönöm.
(#) vision61 válasza laxip hozzászólására (») Nov 19, 2019 /
 
Szia!
Mielőtt relét cserélnél, próbáld ki jó minőségű új elemekkel.
Ha valóban cserélni kell a relét, akkor bistabil relét keress, valószínüleg 3 V-os kell.
(#) szaboors87 hozzászólása Nov 20, 2019 /
 
Sziasztok!

Most költöztünk új házba, ahol jelenleg egy FÉG C21 gázkazán üzemel.
Termosztát egyáltalán nincs bekötve hozzá, ezt szeretném pótolni.
Levettem a vezérlő fedelét, ezek alapján a 3-4-5-ös pontok a termosztát bekötési pontjai.
Ha jól gondolom a 3-as a nulla, a 4-es a fázis, 5-ös a védőföld, de nem vagyok benne 100%-ig biztos.

A termosztát egyelőre nincs még megvásárolva, Computherm Q7 RF-en gondolkodom.
Visszaolvastam itt az előzményeket illetve a Q7 bekötési utasítását, ezek alapján a 230V hálózat felől szükséges a vevőegységre kötnöm az N pontra a nullát és L pontra a fázist.

Viszont nem világos, hogy a kazán hányas pontját szükséges a Q7 1-es és 2-es pontjára kötni? Ha jó az egész gondolat menetem, akkor 3-as és 4-es pontokat?

További kérdésem, hogy (gondolva a jövőbeni kazáncserére) vásárolhatok-e olyan termosztátot ehhez a régi kazánhoz, ami internetről vezérelhető? (pl. Computherm E280)

Kérlek segítsetek kiigazodnom!

Köszönöm szépen!
(#) VIM válasza szaboors87 hozzászólására (») Nov 20, 2019 / 1
 
Szia! Jól gondolod a bekötést. A képek alapján egy kis renoválásra volna szüksége a panelnak, mert az alkatrészek kissé el vannak öregedve. Többek között a 4.7nF kondenzátor a 47kohm 1W-os ellenállás és így ezek után az 1000µF-os kondenzátor is cserélendő és akkor talán jó lesz az utókeringés is. Ha nem értesz hozzá ilyen szinten, akkor cseréld ki egy hozzá való vezérlőre például.
Bővebben: Link
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2019
(#) vision61 válasza szaboors87 hozzászólására (») Nov 20, 2019 / 1
 
Szia!
Annyit tennék hozzá, hogy az 5-ös az nem a védővezető, hanem az N (nulla).
(#) szaboors87 válasza VIM hozzászólására (») Nov 20, 2019 /
 
Szia!

Nagyon köszönöm a tanácsokat! Meg is fogadom, nem szívesen nyúlnék napi gyakorlat nélkül a panelhoz így a fűtési szezon derekán, elteszem vésztartalékba és veszek hozzá egy SZMV-2-t, amit linkeltél.

@vision61:

Szia!

Neked is köszönöm, ezek alapján van jelentősége annak, hogy a termosztát 1-es pontjára a kazán 3-as és a termosztát 2-es pontjára a kazán 4-es vagy 5-ös pontját kötöm?

Az E280-al kapcsolatban mit gondoltok? Működhet?

Köszönöm szépen!
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2019
(#) elektroton válasza szaboors87 hozzászólására (») Nov 20, 2019 / 1
 
Pontosítanák, a 4-es a fázis, megy a termosztát L-re és a 1-re. 3-as a kapcsolt pont, term. 2-es pont. 5-ös nulla, term. N pontja.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2019
(#) szaboors87 válasza elektroton hozzászólására (») Nov 21, 2019 /
 
Köszönöm, tiszta sor.
Következő: »»   90 / 125
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem