Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vaillant kazán Arduino vezérlése
 
Témaindító: montyx, idő: Nov 10, 2019
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) montyx hozzászólása Nov 10, 2019 /
 
Üdvözlet!

Egy projekthez kérnék segítséget az itteni tapasztalt fórumozóktól.
Szeretnék egy Vaillant kazánt első körben monitorozni, később pedig vezérelni egy Arduino klón, NodeMcu segítségével. Mivel gázkazánról van szó, így szeretném először alaposan körbejárni a témát, nehogy valamilyen üzembiztonsági problémát okozzak a kazánban.
A vezérlést először csak a termosztát cseréjével tervezem. Itt arra gondoltam, hogy egy NanoMcuval, és egy hőmérséklet mérővel helyettesíteném a régi, és megbízhatatlan termosztátot. A Nano adná le a termosztát által jelenleg küldött jelet. Így programozással tudnám finomhangolni a működési hőmérséklet tartományokat, temperálási időszakokat. Itt aminek még utána kell járnom, hogy pontosan hogyan működik egy termosztátos vezérlés.
A monitorozáshoz pedig találtam több típushoz is kész visszafejtett vezérlő kódot, így nem nekem kellene kitalálni, hogy milyen jel mit jelent, amit a kazán küld. Mindegyik kód az eBUS rendszert veszi alapul, és ahhoz fejlesztették. Itt merült fel egy kérdésem, hogy ugye az eBUS csatolóját megtaláltam a panelen, de mellette van egy RJ11 aljzat is. Erről egyelőre nem sikerült semmit találnom a dokumentációban, de egy kazánszerelő ismerősöm azt tippeli, hogy egyfajta szerviz debug port lehet. Na most itt gondoltam egy merészet, hogy lehet egyszerűbb lenne a monitorozást ezen a debug porton keresztül megoldani. Természetesen, ha a tipp jogos volt, és tényleg egy debug portról van szó. Esetleg ezen a területen van valamilyen tapasztalatotok?
A másik fontos kérdésem az lenne, hogy mivel semmilyen felirat nincs a kazánon, a gyártó megkeresésén kívül esetleg ki lehet találni, hogy pontosan milyen kazánom van? Sajnos nem én szereltettem fel, és így nincsenek meg a papírjai.
A segítséget előre is köszönöm!
(#) Kera_Will válasza montyx hozzászólására (») Nov 10, 2019 /
 
Hhmm ez neme közelít a tipus módosításhoz ?
Azt nem igazán teheted meg.
Persze lehetnek olyan elemek amik a kazán alapvető belső szerkezeti elemeit nem érintik változtatás szintjén.
A kazán eddig is kontaktust várt a termosztáttól , ha a fejlesztésed után is azt kapja akkor baj nem lehet belőle.
Más esetben macerásabb a tipus módosítás.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2019
(#) montyx válasza Kera_Will hozzászólására (») Nov 10, 2019 /
 
A termosztát jelenleg sem Vaillant. Így az szerintem nem okozna semmilyen típusmódosítást, hiszen nem a kazán szerves része. Az adatok kiolvasása pedig gyári tudás, így ez szintén nem járna típusmódosulással.
A termosztátot ugye cserélném egy Arduinos megoldásra, ez eddig nem probléma, és ezzel a részével nem is hiszem, hogy nagyobb elakadásom lenne. Egy bimetálos hagyományos megszakításos elven működő termosztátot lemodellezni Arduinoval nem lesz nagy probléma.
Ami inkább kérdéses az a kiolvasás. Ott ugye a pontos panel típus kiderítése lesz az érdekes, és hogy létezik e hozzá megfelelő értelmező már közkézen, mert saját írása, főleg a soros 8bites adatcsomagok ismerete nélkül elég komoly feladat, és nagyon sok tesztelést igényel. Pl. kazán ki-be kapcsolása, termosztát jelre reagálások monitorozása, és az érkező jelekből kiszűrni, hogy mi mit jelent.
(#) Bakman válasza montyx hozzászólására (») Nov 10, 2019 / 1
 
Termosztátot olyat csinálsz, amilyet akarsz. A kazán beindításához csak két pontot kell rövidre zárni.

A kazán vezérlőjével tulajdonképpen mi a célod?
(#) ronin75 válasza montyx hozzászólására (») Nov 10, 2019 / 1
 
A kiolvasással kapcsolatban, lehet hogy érdemes lenne rákötni egy logikai analizátort, megnézni hol és milyen fajta kommunikáció érhető el. Aztán megpróbálni megfejteni.
Lehet gyorsabb, egyszerűbb ha magad látod el érzékelőkkel azokat a pontokat, amiket monitorozni szeretnél.
(#) Topi válasza montyx hozzászólására (») Nov 10, 2019 / 1
 
Nézd meg, hogy a kazán támogatja-e az OpenTherm protokollt. Egyezményes, sok-sok gyártó alkalmazza. Van, hogy több protokollt is tud a készülék. Nálam például a stiebel-eltron hővisszanyerős szellőztető eBus/OpenTherm protokollos, csak kiválasztod a gépen melyik, és onnantól írod-olvasod OpenTherm-en. Olyan készülékek is támogatják sokszor, amit az ember nem is hinne, még sok magyar gyártó is... Van OpenThermes hajdu, meg FÉG is De Vaillant, Stiebel, Saunier, Bosch, stb.

Az OpenTherm egy polaritásfüggetlen, áramhurkos, kétirányú kommunikációs mód, nagyon megbízható.

Szerk: És általában egy eBus/OpenTherm csatlakozó van, közel azonos a hardveres rétege (illetve pár trükkel elektronikusan váltható), ezért egy csatlakozóra szokták rakni a kettőt, és szoftveresen választod ki melyiket kéred.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2019
(#) montyx válasza Bakman hozzászólására (») Nov 11, 2019 /
 
Kiolvasni szeretném a hibaüzeneteket távolról. Az az igazság, hogy egy nyaraló temperálását akarom megoldani vele. Szeretném tudni rögzíteni a kazán logját, és jelezni magamnak, ha gond van, hogy oda tudjak utazni, a helyszínre, és hívni egy szerelőt. Persze később, amennyiben meg tudom biztonságosan oldani, akkor jó lenne távolról vezérelni is, így befűtene nekem télen, mire leérek a nyaralóba. De ez jelenleg huszadrangú kérdés. Most inkább a monitorozás a fontos, mert azért elég veszélyes magára hagyni egy gáz cirkót hónapokra, így viszont nem merem temperálásra használni.
(#) montyx válasza Topi hozzászólására (») Nov 11, 2019 /
 
Amint írtam, az eBUS támogatása nagy valószínűséggel megvan a kazánnak. Fent van GitHubon egy Vaillant kazánokhoz készült repo, így ezzel valószínüleg nem kell bajlódni. Itt a kérdés az, hogy jut el az információ az Arduinoig, és onnan hogyan tudom továbbítani a saját gépemre egy az egyben a bájtsorokat, hogy logot tudjak belőle készíteni.
(#) Topi válasza montyx hozzászólására (») Nov 11, 2019 /
 
Igazándiból akkor pontosan mi a kérdésed, mert ezen információk is fennt vannak az említett github repoban: Bővebben: Link és Bővebben: Link

Van egy hardveres réteg illesztő, ezt megépíted / megveszed, ezek után akár RPI-vel, akár Wemossal, akár Arduinoval, akár bármivel a hagyományos TTL / LVTTL jelszintre illesztett módon kapott meg, soros adatként.
Ha Arduinoval akarod megoldani, akkor TX-RX sorosportként kötöd össze, de ez esetben az Arduino gyakorlatilag felesleges, csak átjátssza az üzeneteket, mert ha úgy szeretnéd megoldani, ahogy most írod, hogy nyers bájtsorokat szeretnél kapni gépen, akkor ahhoz nem kell Arduino.

Szóval pont az általad említett repoban megvan minden kérdésedre a válasz, de lényegében erre van szükséged:
eBus -> Illesztő modul / illesztő áramkör (schema is van fennt) -> Sorosport -> Interfész szoftver (például ebusd), majd TCP/MQTT/HTTP-n máris tied minden adat.
(#) vision61 válasza montyx hozzászólására (») Nov 11, 2019 /
 
Szia!
Az RJ11-es aljzat valóban szervízcsatlakozó, régebben még a kábel másik végén DB9-es csatlakozó volt, az újabb szoftverhez már USB-s vezetéket adnak. A Vaillant évente 1-2 alkalommal szervez továbbképzést a márkaszervizeseinek, tőlük lehet(ne) hozzájutni a szoftverhez.
A továbbiakat nem egészen értem, mert ahogy kiveszem a későbbi hozzászólásaidból, jelenleg nem a gyári termosztát van a kazánhoz, ergó ez csak két pont kapcsolású, nincs semmilyen kommunikáció a kazán és a termosztát között. Az eBUS csak akkor kap szerepet a termosztáttal kapcsolatban, ha a gyári Vaillant lenne felszerelve. Azzal tudna a kazán (ha olyan típus) "okosabb" lenni. A pontos típusát a burkolatot levéve tudod megállapítani, a hátsó lemezen alul szokott lenni, VU vagy VUWxxx, ecoTEC, stb.
Távfelügyeletre, monitorozásra alkalmas WiFi-s gyári termosztát is kapható a Vaillant kazánhoz, de persze ha a fejlesztés a cél, akkor rajta.
Viszont én ettől további építésről lebeszélnélek, értem ezalatt az eredeti vezérlőpanel kiváltását. Egy esetleges gázszivárgás miatti tűz, vagy robbanás következményei elég súlyosak lehetnek.
(#) Topi válasza vision61 hozzászólására (») Nov 12, 2019 1 /
 
Az OpenThermet azért ajánlottam a kérdezőnek vizsgálatra, mert az a protokoll megfér a hagyományos termosztáttal, nem vállal kockázatot. Maradhat módosítás nélkül a záró kontaktusos termosztát, és ugyan azon a vezeték páron ha nincs zárva a termosztát reléje, akkor a buszon lehet lekérdezni adatot.

Megfér egymás mellett ezen protokollnál az ON-OFF hagyományos termosztát, nyugalmi állapotban pedig azt olvasol ki amit akarsz, ugyan azon a vezetékpáron.
(#) vision61 válasza Topi hozzászólására (») Nov 12, 2019 /
 
Egyrészt nem tudom, a hagyományos termosztát bekötésekor van-e kommunikáció az adatvezetéken, másrészt a Vaillant panelnél (én csak ezeket ismerem) nem is ugyanazokat a pontokat kell felhasználni a rendszertermosztát esetén, ekkor egy átkötés is van a csatlakozóban.
Ettől függetlenül az adatlekérdezés még működhet, csak nem ugyanazon a vezetékpáron, amin a hagyományos termosztát kapcsol.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2019
(#) Topi válasza vision61 hozzászólására (») Nov 12, 2019 /
 
Értem. Nem ismerem azon a kazánon miképpen oldották ezt meg, de más típusokon biztosan az OT a zárókontaktusos normál termosztát vonalon van, erre építették ki a szabványt szándékkal, hogy ugyan azon vezetékpáron történjen minden (még az energiaellátás is). Hiper-szuper HVAC eszközök is vezérelhetők legyenek kapcsolóval-relével vagy okos módon, és semmilyen infrastrukturális átalakítás ne kelljen.

Egyrészt visszafelé kompatibilitás miatt, másrészt pedig a termosztátok szabad cserélgetésének érdekében. De érdeklődéssel figyelem a topikot, kíváncsi vagyok a végső megoldásra.

eBusnál amit írsz átkötést, az meggátolja, hogy egyszerre eBus-olj és on-off zárókontaktusos termosztátot használj egyébként? Mert hasznos lehet a kérdezőnek, ha read-onlyként használni tudja.
(#) milliohmos hozzászólása Nov 14, 2019 / 1
 
Az ebus egy egyszerű soros, 2 vezetékes kommunikáció.
Még a github-os kódra sincs szükséged, hogy belenézz milyen kommunikáció van a buszon.
Egy nem túl bonyolult illesztő áramkörre szükség lesz mert az ebus 24V körüli jelszinttel működik, de utána egy soros-USB átalakítót dugva a gépedbe egy putty terminálon már lehet is látni valami adatsorozatot.

Az érdekesebb része itt következik, hogy mit jelentenek ezek a byte-sorozatok (ún. telegrammok)
Lehet találni ugyan ebus standardot ami specifikál szabványos üzeneteket, de mivel minden kazán más ezért a saját paraméterek kiolvasására / írására a különböző gyártók egyedi telegrammokat használnak. A busz szabványos, de az adat ami átmegy rajta már elég specifikus.
Pl. a parancskódok amikkel a kazán egyes menü paramétereihez férsz hozzá. És ezek a parancsok nem nagyon vannak közzétéve sehol.
Ez az OpenTherm-ben biztos másképp van de az enyém azt nem tamogatja.

Szóval megteheted például, hogy "belehallgatsz" a kazán és egy gyári ebus-os vezérlő közti kommunikációba, végigzongorázva a vezérlőn az összes menüpontot és így lesz egy telegramm lista ami biztos, hogy működik arra a kazánra.
De ha nem szeretnél 40 ezerért venni egy ilyen vezérlőt akkor szerencsére vannak buzgó amatőrök világszerte akik már megtették ezt helyetted és valamilyen fórumon már le is írták az eredményeket.

Itt pl. egy ariston kazánhoz csinálta meg ezt valaki:

https://github.com/john30/ebusd-configuration/issues/27

Az ariston kazánnál pl. így néznek ki a telegrammok:

01 10 06 23 06 07 88 00 40 1E 12 9E 00 30 degrees
01 10 06 23 06 07 88 00 40 1F 12 05 00 31 degrees
01 10 06 23 06 07 88 00 40 20 12 BD 00 32 degrees

Ezzel a 245-ös menü (maximális víz hőmérséklet) értéket állítja be 30/31/32 fokra.
Az első byte a küldő címe (termosztát), a második a vevő (kazán) címe, 3-4 byte a parancs, 5. a küldött adatbyte-ok száma, 6-11 maguk az adatbyte-ok,
12. byte a CRC, a 13. 00 pedig egy ACK, hogy a kazán megkapta a telegrammot.
A 10. byte hexa-ban konkrétan a beállított hőmérséklet értéke.

Biztos vannak más kazánokra is ilyen listák, engem az ariston érdekelt azért írtam ezt a példát.

Azért azt hozzátenném, hogy nem veszélytelen random parancsokkal kísérletezni mert az akár tönkre is teheti a kazánt.
Elvileg az eepromot is lehet írni/olvasni.
(#) milliohmos hozzászólása Nov 15, 2019 /
 
Vaillant-hoz is találtam egy elég részletes command listát:

https://www.pittnerovi.com/jiri/hobby/electronics/ebus/Vaillant_ebus.pdf
(#) montyx válasza Topi hozzászólására (») Dec 4, 2019 /
 
elnézést , hogy csak most válaszolok, csak a fórum jelzése a spamek között landolt.
köszönöm a választ és úgy néz ki, hogy figyelmetlen voltam. igazándiból a célom egy mqtt adattovábbítás lenne. a kazán sokszor leáll egy hibajelzés miatt, amire az adottságok miatt annyi a lehetőség, hogy újra kell azt indítani. ezt szeretném távolról megoldani akár egy relével, de jobb lenne, ha a kazán tudna ilyen funkciót
(#) montyx válasza milliohmos hozzászólására (») Dec 4, 2019 / 1
 
Nagyon szépen köszönöm, ugyanezeket megtaláltam. Itt igazándiból az illesztés a kérdés számomra, a kódolással nem lesz gond, mert használom nap, mint nap. Így tudom, hogy mennyire kell vigyázni. Legalábbis remélem
Ami a kérdés lényege lett volna, hogy hol találom meg a pontos típust, illetve, hogy hogyan találom meg a serial portot, amin kommunikál a drága. Most már mindkét kérdésre megkaptam a választ, így indulhat a nyomozás. A végeredményről majd beszámolok.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem