Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton RA 6363 és EA 6383 javítása
Lapozás: OK   107 / 122
(#) 1tom válasza 1tom hozzászólására (») Okt 19, 2019 / 1
 
Köszönöm a segítséget! Bejött a dolog a modulon a 4-es lábat visszakövetve az egyik ellenállás érdekesen volt forrasztva, érintésre azonnal jött a kontakt. Így végre teljesen hibátlan benne minden.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2019
(#) antiktelefon válasza 1tom hozzászólására (») Okt 19, 2019 / 1
 
Örülök neki, jó zenehallgatást!
(#) adamisbalint hozzászólása Nov 15, 2019 /
 
Sziasztok!

A videoton ra6363-am bal oldala kevésbé szól, mint a jobb. Végfokok jók, megcseréltwm őket és ígyis a bal volt halkabb. A balansz poti jónak tűnik. A szabályzó modulon szinte minden kondi új. Minden bemeneten és a rádión is ezt produkálja. Tanácstalan vagyok. Valakinek esetleg valami ötlete van?
Köszönöm
(#) antiktelefon válasza adamisbalint hozzászólására (») Nov 15, 2019 / 1
 
Egy dolgot próbálj meg, a végfok modul kimenetét nézd meg, hogy ott is a bal a halkabb-e.
12/13 láb és test között. Néha a fejhallgató aljzat kontakthibás.
Utána visszafele a testhez képest a szabályzó modul 4 7 lábain nézd a jelet, majd a 2 12 lábán. Ha még ott is különbözik a két jel, akkor a mono kapcsoló fele lehet még hibát keresni.
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2019
(#) adamisbalint válasza antiktelefon hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
A szabályzóval lesz a gond. A bemenetein még azonos a jel , a kimenetein viszont már halkabb a bal.
(#) antiktelefon válasza adamisbalint hozzászólására (») Nov 16, 2019 / 1
 
Akkor nézd meg a szabályzó 11 és 3 lábait, azok az első fokozat kimenetei.
(#) adamisbalint válasza antiktelefon hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
11 kicsit halkabbnak tűnik és sokkal kevesebb benne a mèly
(#) antiktelefon válasza adamisbalint hozzászólására (») Nov 16, 2019 / 1
 
Ha biztosra akarsz menni, akkor a 11 és 3 lábakra menő kondi csatlakozó felőli lábát a nyákból kihúzva keresztbe tudod kötni a két oldalt, ha így átmegy a másik oldalra a hiba, akkor behatároltad a hibát.
Ez a rajz alapján végig tudod méregetni a szabályzó hibás negyedében az alkatrészeket, illetve a jó oldallal alkatrészeket cserélgetve is előkerül a hiba. Összehasonlító méréseket is tudsz csinálni a jó oldallal.
A mélyek hiánya miatt az elkókkal és a két tranzisztorral kezdeném a keresztbe cserélgetést.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2019
(#) adamisbalint válasza antiktelefon hozzászólására (») Nov 16, 2019 / 1
 
Köszönöm a segítséget!
Sikerült orvosolnom a hibát. A egyik 100µF-es elkó nem érintkezett rendesen, rosszul volt beforrasztva, így a bal oldalt az előfokozat kevésbé erősített. Ezért kell minden forrasztást kétszer ellenőrizni
(#) antiktelefon válasza adamisbalint hozzászólására (») Nov 16, 2019 / 1
 
Szívesen, jó zenehallgatást!
(#) adamisbalint válasza antiktelefon hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
Még egy olyan kérdésem lenne, hogy észrevettem, az erősítőben az összes NPN tranyó ki lett cserélve BC550-re. Ez jó döntés lehetett, bármiben is változtat? Általános tranyó úgyhogy gondolom ez nem okoz gondot.
(#) antiktelefon válasza adamisbalint hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
Jól működő tranyók cserélgetését nem mondanám jó döntésnek, de gyárilag is szerelték többfélével, szerintem bc550b-vel is. Csak a szabályzó modulon látod, vagy a végfokban és a többi panelon is azok vannak?
Amúgy nekem a földhurok és egyéb furcsaságok okozta zajokkal sokkal több problémám van, mint a jelútban lévő tranyók zajával.
(#) adamisbalint válasza antiktelefon hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
Az alaplemezen is látom és emlékeim szerint a végfokon is ( már összeraktam). De akkor lehet, hogy ez gyárilag van így? Bár volt már benne kondicsere is mert azok közül se mind stimmelt, bár lehet az is gyárilag?
(#) antiktelefon válasza adamisbalint hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
Nagyon vegyes alkatrészkészlettel dolgoztak, Tesla, ROE, Philips, ERO, kék és zöld MM elkók, mindez egy szabályzó modulban...
Az alkatrészek korából és a forrasztásról el lehet dönteni, eredeti-e. Ha pl. az 550b-k tetejére van írva a típus, akkor majdnem biztos, hogy gyáriak.
A végfokban hol van BC550?
(#) adamisbalint válasza antiktelefon hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
Tetejére van írva. A végfokban a bc182 helyett. És igen nekem is volt benne mindenféle elkó. De akkor ezekszerint gyárilag.
(#) antiktelefon válasza adamisbalint hozzászólására (») Nov 17, 2019 /
 
Ha megnézed, amit korábban linkeltem rajz, azon nem is BC182 van a végfokba rakva, hanem BC337. A 6363-ban és 6383-ban azonos célra más tranzisztorokat írtak a rajzra, de sokszor egy harmadikféle tranzisztor van benne. Talán a BC550B kisebb zajú is, de ez nem biztos
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2019
(#) adamisbalint válasza antiktelefon hozzászólására (») Nov 17, 2019 /
 
Rendben, akkor hagyom őket. Köszönöm a segítséget még egyszer!
(#) adamisbalint válasza adamisbalint hozzászólására (») Nov 17, 2019 /
 
Egy utolsó kérdésem lenne. Igye ezekben a készülékekben nincsen koppanásgátló csak az érintésre némítás. Az viszont a bekapcsoláskor semmit se segít. Így koppan is egyet rendesen. Viszont egy másik ugyan ilyen készüléknél alig vagy szinte semennyire se hallható koppanás bekapcsoláskor. Mi lehet a különbség? Csökkenthető valamivel a koppanás vagy ez egyiknél ilyen másiknál olyan?
(#) 1tom válasza adamisbalint hozzászólására (») Nov 17, 2019 /
 
Szia! Gyárilag csak a némító áramkörrel áldották meg ezeket. Érdemes utólag beletenni egy koppanásgátlót.
(#) adamisbalint válasza 1tom hozzászólására (») Nov 17, 2019 /
 
Szia! Igen már gondolkozom rajta. Csak akkor mi okozhatja, hogy az egyik készülék szinte nem koppan? (Nincs abba se belerakva koppanásgátló)
(#) 1tom válasza adamisbalint hozzászólására (») Nov 23, 2019 /
 
Kicsit furcsán fog hangzani az, hogy a bekapcsoló gomb alatti gyári kapcsoló cseréjével a koppanás mérséklődött nekem a 6363s-ben, de nem szűnt meg. Lehet, hogy abban is cserélve lett ez valami normálisabbra. A gyári a mozgásra merőlegesen zár, én olyat tettem bele ami párhuzamosan zár.
(#) rozsdas111 válasza adamisbalint hozzászólására (») Nov 23, 2019 /
 
Ilyen a készülék gyárilag. A használati útmutatójában azt írják hogy bekapcsolás előtt le kell halkítani hogy ne koppanjon a hangdoboz. Aki a gyári állapot megőrzésére törekszik annak ez hasznos tanács.
(#) campes hozzászólása Nov 26, 2019 /
 
Üdv. Lenne 1 kérdésem és 1 problémám. 1. kérdés: A Kleopátrában ugyan az a végfok-panel van mint a 6363s-ben?
2. problémám. A 6363s tipusban az 5. hangolóegységnél be tudom állítani a Retró rádiótól - a JAZZY rádióig. 103.3 - 90.9-ig. ez oké. De a kézi skálával nem. Ott csak 103.3 - 94.8-ig. Tovább nem.
Ez miért van? És hogy lehet beállítani, mert gondolom ha az automatánál bejönnek az adók akkor itt is be kéne , hogy jöjjenek. Ha állítok rajta akkor ugyan bejön a 94 - 88-ig a Mhz tartomány, de a felső MHZ tartomány ugyan akkor meg nem. Retró rádió alatt jóval áll meg a skála,,, kb 98Mhz körül.
Elöre is köszönöm .
(#) kebazsi hozzászólása Dec 15, 2019 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, mert nem tudom hogyan tovább. Hozzám került egy Videoton EA 7386s típusú erősítő ami gyakorlatilag teljesen le volt égetve (összes végtanzisztor elszállva stb.). Kitaláltam hogy építek a végfokjaiból 2 monoblokkot a végfokpaneleken kicseréltem a 2-2 végtranzisztort emitter ellenállásokat és a 2-2 BD meghajtó tranzisztort összesen ennyit nyúltam hozzájuk. Az egyik monoblokkot a saját bontott trafóval összerakva elsőre indult a végfok szépen működik. A másik viszont egy másik trafót kapott 1-2 volttal magasabb feszültséggel (csak ilyen volt a boltban). Ennél a panelnál azt tapasztalom hogy alacsony hangerőn össze vissza torzít ( a nyugalmi áramot és a kimeneti DC szintet is sikerül állítani 100mV körül van több mint a másiké de adatlap szerint ez még elmegy). Viszont ha növelem a hangerőt a kimeneti feszültség 8 Ohm-on eléri a kb 900mV-1 V szintet kitisztul a hangja es tulajdonképpen onnantól a végállásig rendben is van. A dobozokban nincs előerősítő (így a kimenti szint telefontól hajtva max kb. 2V) se semmilyen más panel tehát más nem okozhatja a problémát.
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) reloop válasza kebazsi hozzászólására (») Dec 15, 2019 /
 
Szia! A Fórum szabályzata tiltja ugyan azt a kérdést több témában is feltenni Bővebben: Link
Sajnos mindhárom próbálkozásod mellétrafált, mert nem használtad az oldal keresőjét
Rá kéne írnod a kapcsolási rajzra valamennyi tranzisztor bázis, emitter és kollektor feszültségét testhez képest, lássuk melyik kerül üzemi tartományon kívülre. A bemenet legyen zárva, és jelöld a feszültségek polaritását!
Ha szeretnél választ, ide írd az eredményt!
(#) kebazsi válasza reloop hozzászólására (») Dec 16, 2019 /
 
Igazad van elnézést! A másikban folytatom ha megmértem amit mondtál.
(#) lacusska hozzászólása Dec 31, 2019 /
 
Kedves Fórumtársak! véleményetekre lennék kiváncsi. Adott egy EA 7386 erősitő, ami szól, de meglehetősen pocsék hangja van. mindkét végfok modulon meg van pörkölődve a VR47 poziciószámu ellenállás, ami egyik dokumentáció szerint 4,7 k a másik szerint 4,7 ohm, a pörkölődés arra utal hogy inkább 4,7ohm lehet mert a kilohmos nagyságrendben nem valószinü akkora áram hogy megégjen az alkatrész. szerintem valami gerjedés okozhatja a dolgot, de még olyan alkatrész se igen avn a modulban ami a gerjedés ellen hatna illetve a hibája a gerjedés t okozhá. Találkoztatok-e már ezzel ajelenséggel és ha igen volt e tapasztalat az okára. Köszönöm előre is.
(#) antiktelefon válasza lacusska hozzászólására (») Dec 31, 2019 /
 
Két hozzászólással feljebb be van linkelve a megfelelő topik. De valóban 4R7, a Zobel-tag része, és ha megég, nagyfrekvenciás gerjedésre utal.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2019
(#) bandó01 hozzászólása Jan 26, 2020 /
 
Heló új vagyok itt és látom van itt hozzáértő ember.
A problémám a következő .Van egy Videoton RA 6380-s erősítőm és a bal oldala teljesen letekert hangerőn súg ami még elviselhető lenne de a hangerő ráadása után enyhén torz mintha kontakt hibás lenne benne valami .Akit megkérdeztem hogy javítaná e nem vállalnak ilyen régi készüléket, aki meg vállalná 2 hét a várólista hogy bevigyem neki és a javítási idő legalább 1-2 hét.Tisztára mintha az ember a kórházba jelentkezne be akármire.Szóval kellene egy jó végfok az enyémet természetesen adnám és kifizetem a költségeket. Dc 2550 eket hajt meg és újak a a hangszórók is.
(#) tipegő hozzászólása Feb 10, 2020 /
 
Szép Napot!
Laikusként (vill.szer) kérdezném mi lehet a jelenség oka, ha a RA 6363 S nyomó gombokhoz érek pillanatra elmegy a hangja, majd vissza térve megy minden továbbra is.
LOMEX-ban kaphatok skála izzót hozzá, vagy hol keressem?
Köszönöm a válaszokat.
Következő: »»   107 / 122
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem