Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK készítés CNC-vel
 
Témaindító: Tomee, idő: Dec 20, 2009
Lapozás: OK   11 / 14
(#) Pali79 válasza morfondi hozzászólására (») Dec 7, 2019 1 /
 
Minél nagyobb lesz a mikrolépés, annál simább lesz a motor járása. A 16 simán kezelhető.
(#) attika válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Idézet:
„Minél nagyobb lesz a mikrolépés, annál simább lesz a motor járása.”


És annál gyengébb is lesz a motor
(#) Pali79 válasza attika hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Egy gravírozónál amit menetes szárak mozgatnak nem hiszem, hogy sok vizet zavarna. Hacsak nem eleve nagyon kis motorokkal van összerakva.
(#) Pali79 hozzászólása Dec 7, 2019 /
 
Próbálgattam (volna) a Flatcam-et. Tapasztalt valaki olyat, hogy a Plot Area teljesen fekete és nem jelenik meg benne semmi? Újra telepítettem, másik verziót is próbáltam, de semmi. A G kódot egyébként legyártja és jónak is tűnik első ránézésre csak éppen nem látom mit csinálok.
(#) Pali79 válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Megoldódott! Windows frissítés után rendesen működik! Nagyon jó kis program. Remélem holnap tudok csinálni egy rendes tesztet.
(#) morfondi válasza attika hozzászólására (») Dec 12, 2019 /
 
Hali!
Kipróbáltam több beállítással is, ez most x,y 4, z pedig 8 mikrolépés.
Egészen biztató az eredmény.

Azt hittem, lassú lesz,de a feed-et lehet növelni, hogy jó legyen a sebesség.

cnc nyak.jpg
    
(#) Pali79 válasza morfondi hozzászólására (») Dec 12, 2019 /
 
Ennek szerintem az a legnagyobb baja, hogy nem egyenletes a mélység. Marás előtt kell a felület letapogatás, mert sosem lesz szép anélkül.
(#) morfondi válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 12, 2019 /
 
A jobb alsó az utolsó, a mellette levő csak 0.1 mm mélységgel lett generálva, a fentieken az ónozást próbáltam, hogy felválik-e. Letapogattam bCNC-vel, de ez egyébként a Cyclone-nal készült, a módosítottal.
(#) morfondi válasza morfondi hozzászólására (») Dec 12, 2019 /
 
Mind az 5 különböző beállítás.
(#) Pali79 válasza morfondi hozzászólására (») Dec 12, 2019 /
 
Idézet:
„csak 0.1 mm mélységgel lett generálva”
Az nem csak... A réz réteg 0,035mm "vastag". Tehát a 0,1mm majdnem háromszor olyan mély mint amilyennek lennie kell(ene).
(#) morfondi válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 12, 2019 /
 
Így van, ebből láttam, hogy a z tengely egy kicsit kotyog, dehát 3d printerrel készült, át kell nézni.
(#) Pali79 válasza morfondi hozzászólására (») Dec 13, 2019 /
 
Sajnos van amit nem lehet kispórolni. Ebbe a hibába sokan beleesnek. "Csak nyák gravírozásra kell" címszóval minimál költségvetésből összeraknak egy gépet és utána köpködnek, hogy nem tud a gép 0,01mm-es pontossággal dolgozni. Ilyen pontossághoz merev és kottyanásmentes mechanika kell.
(#) Pali79 hozzászólása Dec 21, 2019 /
 
Próbáltam ma ismerkedni az opencncpilot-tal, nem sok sikerrel. A letapogatás közben kihagy egy-egy pontot. Vagyis úgy "érzékeli" mintha sokkal magasabban lenne a többi résznél. Ennek köszönhetően természetesen selejt is lesz a végeredmény. Találkozott már valaki hasonló problémával?
(#) morfondi válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 29, 2019 /
 
Akkor elgondolkodtam, kellene egy kicsi, nagyon masszív nyák lapokhoz, amin a maximális mikrolépés be van állítva, meg kellene egy normál cnc, ami szintén nagyon merev, de nincs egyáltalán mikrolépés, hogy jó legyen a teljesítménye.
(#) kaqkk válasza morfondi hozzászólására (») Dec 30, 2019 /
 
Idézet:
„amin a maximális mikrolépés be van állítva,”
Számold ki hogy egy 200 lépéses motornál ha 5mm az orsó menetemelkedése mekkora elmozdulást produkál fél lépés .Nem kell maximális mikrolépés a házilag készített mechanika több hibát visz a rendszerbe mint a motor fél lépéses üzeme . 0.0125mm .... Ha netán 2mm a menetemelkedés akkor 0,005 a lépéstáv (szintén fél lépéses módban) Evvel a rondasággal (hegesztett híd hajlított alap) két évig fúrtam nyákokat fél lépéses beállítással (vegyi maratás előtt) És ez a nagy is feles beállítással fog működni
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2019
(#) morfondi válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 1, 2020 /
 
Megnéztem a beállításokat, nekem a grbl-ben 100 a paraméter, vagyis 100 lépés 1 mm, 1 lépés 0.01 mm. Ezt martam szintezés után, és most nem tudom, hogy átállítsam-e féllépéses üzemmódra. Annyira síknak tűnik, hogy csak mikrométerrel lehetne ellenőrizni a síkot. Ki fogom próbálni rendes nyákkal. Ezt először 0.05 mm mélységgel kezdtem, de maradt némi réz, ezért újrakezdtem 0.07 mm mélységgel. 0.1 mm-es gravírtűvel jónak tűnik.
Akkor átállítsam mondjuk a Z tengelyt féllépésre?
(#) Pali79 válasza morfondi hozzászólására (») Jan 1, 2020 /
 
Az attól függ milyen meghajtóval hajtod a léptetőket.
(#) kaqkk válasza morfondi hozzászólására (») Jan 1, 2020 /
 
Ha már most is 0,01 a lépésköz akkor kár tovább tuningolni csak a nyomatéka csökken a motornak ha növeled a felbontást .De ha mégis megpróbálnád akkor nézd meg a meghajtó adatlapját és ha fél lépésre állítottad akkor a 100 as paramétert is át kell írnod 200 ra
(#) morfondi válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 1, 2020 /
 
Ha jól látom, akkor a Cnc Shield-ben 4988-asok vannak, piros panelen.
(#) kaqkk válasza morfondi hozzászólására (») Jan 1, 2020 /
 
Mint írtam nézd meg az adatlapját-leírását ... Én CNC gépet építek "nagy " motormeghajtóval , ezeket a "bélyegeket" nem ismerem .
(#) Pali79 válasza morfondi hozzászólására (») Jan 1, 2020 /
 
Ameghajtók alatt lévő jumperek rövidrezásával tudod a mikrolépéseket beállítani. Az MS1 rövidrezárásával tudod fél lépésre állítani. Az adatlap6. oldalán van egy táblázat amiben benne vannak a beállítások. Ehhez képest kell a GRBL-t paraméterezni. Egyébként kipróbálhatod az 1/16 lépést is. Én nem tapasztaltam jelentős visszaesést a nyomatékban.
(#) morfondi válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 1, 2020 /
 
Hát igen, lejjebb már volt egy próbálkozásom egy átépített Cyclone PCB Factory-val, ezt már eljátszottam (x,y 4 mikrolépés, z meg 8), ott a mechanika lötyögött egy kicsit. Ez most egy fém cnc, kérdés, hogy 1 lépés vagy két féllépés a jobb? Mert elvileg 0.005 lehetne a felbontás féllépéses üzemben? Az A4988 tud egészen 16 mikrolépést.
(#) Pali79 válasza morfondi hozzászólására (») Jan 2, 2020 /
 
Mekkora az orsók menetemelkedése?
(#) morfondi válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 2, 2020 /
 
2 mm. De szerintem jó az érték, az 0.01 mm egy lépés. Ja, persze, 200 lépés (1 kör) 2 mm, akkor 100 lépés 1 mm...
(#) Pali79 válasza morfondi hozzászólására (») Jan 2, 2020 /
 
Igen, ha a léptetőkkel a tengelyt közvetlenül hajtod. Én 1/16-os mikrolépést használok 4mm-es tengelyen, így 0.00125mm az elméleti felbontás. A motorok sokkal simábban, csendesebben járnak mint egész lépéssel.
(#) morfondi válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 3, 2020 /
 
4 a menetemelkedés, gondolom. Egyébként láttam fogasszíjas hatást is, lehet, nyomtatni kellene egyet próbára.
(#) Pali79 válasza morfondi hozzászólására (») Jan 3, 2020 /
 
Persze TR10*4-es tengelyen vannak a kis gépen. A szíjhajtás azért lehet jó, mert nem kell annyit kínlódni a tengelyek egybe állításával. Vagy ha kell az áttétel. Nekem pl az épülő nagyobb gépemen a Z tengelyen 3mm az emelkedés részben ezért is teszek rá fogasszíj áttételt, mert soha nem jön ki egészre a lépések száma. Ami elméletileg nem baj, mert a vezérlő tudná korrigálni, de jobb megoldásnak tartom inkább olyan áttétel alkalmazását amivel egészre jön ki az osztás.
(#) sonajkniz hozzászólása Feb 24, 2020 /
 
Sziasztok!

Már legalább egy éve készítem CNC-vel a nyákjaimat.
Szeretem menet közben is ellenőrizni, hogy halad a marás. Folyton fújkáltam tüdőből a port, hogy lássam. Mikor végeztem, hoztam a porszívót és több-kevesebb sikerrel felszívattam a port. Kompresszorral sokkal eredményesebben tudtam eltakarítani, csak folyton odacipelni, nyomást levenni 1 bárra, majd elvinni, mert útban van, nem öröm. Utána úgy is fel kellett sepernem. Porszívózás után nem,de az nem volt elég hatékony. Végül ezt találtam ki.
Mivel ez egy piskóta lapátos kompresszor, így kellő mennyiségű és sebességű levegőt tol 1 bár alatti nyomáson. Előnye, hogy képes csövön keresztül is fújni észlelhető veszteség nélkül, (ezt a különböző ventilátorok nem tudják) valamint az egyéb kompresszorokkal ellentétben nem igényel pontos illesztéseket, így nincs nem kívánt súrlódás. Hátránya, hogy roppant zajos.
(#) kaqkk válasza sonajkniz hozzászólására (») Feb 24, 2020 / 1
 
Ugye amikor fújatod rajtad van a pormaszk ? Az üvegszál nagyon jól be tud ágyazódni a tüdőben ....
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2020
(#) Bubu54 válasza sonajkniz hozzászólására (») Feb 24, 2020 / 1
 
Azt nem fújni kellene, hanem elszivni!
Következő: »»   11 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem