Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2213 / 2486
(#) latyakosa válasza latyakosa hozzászólására (») Dec 21, 2019 / 1
 
Illetve a munkapontot beállító T21 nem szakadt ? B-E átmeneteket ellenőrizném még. A tranzisztorokat működésre is ellenőrizted vagy csak zárlatra ? Szakadt tranyót kerestél már ?
(#) Beringer 600 válasza latyakosa hozzászólására (») Dec 21, 2019 /
 
Az egyik oldalon az egyik az meg tartotta az értékét,11k a másik szakadt
a másik oldalon meg nyúlt 16,240 óhmra míg a másik tartja a 11k értékét
(#) Beringer 600 válasza latyakosa hozzászólására (») Dec 21, 2019 /
 
meg mértem a T21-et nem szakadt
(#) latyakosa válasza Beringer 600 hozzászólására (») Dec 21, 2019 / 1
 
Ezaz!!! Már félsiker.
Kérlek majd mesélj a fejleményekről ha sikerült az ellenállásokat cserélni/pótolni.
A szakadt ellenállás lehetett az elbillenés okozója

Kérlek ne haragudj de, lepihenek. Holnap korán kell kelnem. Kíváncsi vagyok az eredményre..
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2019
(#) Beringer 600 válasza latyakosa hozzászólására (») Dec 21, 2019 /
 
Köszi szépen az eddigi segítségeteket,mindenféleképp jelzek holnap
(#) latyakosa válasza blasz hozzászólására (») Dec 21, 2019 /
 
Cserélni lenne érdemes azokat a tekercseket. Javaslom Skori írását áttanulmányozásra. Bővebben: Link
(#) bikau válasza latyakosa hozzászólására (») Dec 21, 2019 /
 
Nem . Nem a földhöz kepest annyi a feszültség ...hanem normál hidalt kimenetén sajnos ..
(#) reloop válasza bikau hozzászólására (») Dec 21, 2019 /
 
Szia! A 2, 4, 10, 12 lábakat egyenként mérjük testhez képest.
A 6, 8 bementi lábak előtt van csatolókondi?
(#) bikau válasza reloop hozzászólására (») Dec 22, 2019 /
 
Szia .
Sorrendben mérve a feszültséget 6,5V , 4,7V , 6,4V , 4,6 V ...Kondenzátor természetesen van a meghajtó kinai csoda eszközben .. De érdekes módon ha direktbe földre zárom a bemenetét akkor beáll közel 0V-ra a kimenet . De igy is melegszik természetesen . . Pár képet csatolok , tudom érdekes konstrukció ...
(#) tothbela válasza blasz hozzászólására (») Dec 22, 2019 /
 
Jó ötlet, csak néhány dolgot tennék hozzá. Nekem is van pár TPA3116, és 3118 alapú modulom. A kimeneti fojtók egyiken sem bírják a terhelést, le kell cserélni őket. Már van légmagos, kompakt fénycső EI vasából, sárga/fehér toroid alapú fojtóm, ami hideg marad. A fojtó utáni pici SMD kondik azok bírják, de azokat is érdemes ledobálni, és polipropilén kondikra cserélni.

Ha lehet, a monósított verziót érdemes használni, abban a végfok mosfetjei párhuzamosan kapcsolódnak, így fele a vezetési veszteség.

Legnagyobb probléma, hogy a táp gnd és a jel gnd közös. Na itt kell okoskodni kicsit. Simán nem kábelezhető össze a fejegységgel, mert földhurok alakul ki. Autóban nem 50Hz-es brumm, hanem valami más fog megjelenni. Ne kérdezd mi, az mindig környezetfüggő. Vagy leválasztó hangfrekvenciás transzformátor, vagy balun áramkör kell. Ez utóbbi nem bonyolult, könnyen megépíthető.
(#) tothbela válasza bikau hozzászólására (») Dec 22, 2019 /
 
Most néztem ezt a kínai csodát, ott van a kimenetén a leválasztó kondi, és utána nincs semi a gnd felé. Tehát ott nincs baj.
(#) blasz válasza tothbela hozzászólására (») Dec 22, 2019 /
 
Szia köszi a választ,én nem vagyok otthon ezekben a fojtótrafós témában,nem is mernék neki állni cserélni.Meglátom mennyire lesz meleg a kocsiban,úgyse lesz csúcsra járatva sokat.
(#) bikau válasza tothbela hozzászólására (») Dec 22, 2019 /
 
Igen és ha üresben megy az erősítő , tehat lehuzom az összekötöt , akkor is fenn áll a hiba. Ezért gyanakszom hibás IC-re , utolsó darab volt
(#) tothbela válasza bikau hozzászólására (») Dec 22, 2019 /
 
Lekötött hangszórókkal és bemenettel ha tudsz mérni áramfelvételt, az jó lenne. Max 200 mA lehet. Majd az egyes lábtól kezdve mindegyiken mérj feszültséget. Hátha valami kiderül.

A hangszóró csatlakozó rca aljzatok külső pólusa nem ér hozzá a gnd-hez?
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2019
(#) tothbela válasza blasz hozzászólására (») Dec 22, 2019 /
 
Akkor az maradjon. Mi lesz a jelforrás? A bemenet honnan kapja a jelet?
(#) Johnny0004 hozzászólása Dec 22, 2019 /
 
Üdv! Két kérdésem lenne:

1. Végfoknál a csillagpontból kap GND-t külön mind a két végfok, a hangfal kimenet, és ide kell kötni a bemenet GND-jét is, vagy azt külön a végfok panelek bemenetére?

2. Függetlenül attól, hogy egy vagy két egyenirányító híd van a végfok tápjában a csillagpontot mindig a védőföldeléshez kell kötni, vagy nem kötelező?

Köszönöm!
(#) blasz válasza tothbela hozzászólására (») Dec 22, 2019 /
 
Az autós médialejátszó onnan lesz hajtva.
(#) tothbela válasza blasz hozzászólására (») Dec 22, 2019 /
 
Ha hazaértem, felteszek egy egyszerű földhurok elleni kapcsolást. Tipikusan Bluetooth izéhez lett kitalálva, mert kerregett állandóan. De annak idején nem volt a kocsimban CD játszó, és egy diszkmen mint jelforrás szólt benne, csakhogy a fejpozícionáló szervók prüttyögése behallatszott a jelbe. Ezért kellett ez a kütyü.
(#) bikau válasza tothbela hozzászólására (») Dec 22, 2019 /
 
Ez a kis lejátszó is produkálja ezt a kerregés dolgot . Lekötött hangszorókkal nem éri ell a 200mA az biztos .. Bár ugy tünik de nem ér oda GND-re semmi aminek nem kellene , átvilágtottam és tüzetesen többször is végig vizsgáltam ..
(#) reloop válasza bikau hozzászólására (») Dec 22, 2019 /
 
Megpróbálhatod, hogy a 7-es lábnak a lejátszóból adsz testet, leválasztva a forrszemet a "teleföld"-ről.
A melegedés hűtőborda nélkül természetes, 12 V-os tápnál az adatlap szerinti minimális 100 mA nyugalmi áram már 1 W felett fűt.
Ha a jelforrás rákötése generálja a kimeneti egyenfeszültséget a hídkimenetek között, akkor a forrás kimeneti csatolója szivárog. Iktass be újabb kondit, ami után akár testrehúzó ellenállást is rakhatsz, ha ez javít az offset feszültségen. Példa: 10 µF + 5k6. Mivel testre zárt bemenetnél jó eredményt kaptál, az IC valószínűleg működőképes.
Tanács a jövőre nézve, végerősítőt ne építsd telefölddel, itt is a 2200 µF negatívról külön ágon kellett volna hoznod a jel, a kimenet és a Zobel-tag GND-t! Ne teremtsük esélyt arra, hogy a teljesítményföld vezetősávján eső feszültség hozzáadódhasson a bemenő jelhez, mert annak gerjedés lehet a vége.
(#) bikau válasza reloop hozzászólására (») Dec 22, 2019 /
 
Köszönöm a válaszokat ha hazaérek a melóból megprobálom a 7 láb lekötését . Azért csinálom már igy a paneljaimat , " teleföldel " , mert igy költséghatékonyabb ( nem fogy annyi vas-klorid ) , meg szerintem esztétikusabb is kicsit . De ugy látszik nem minden esetben célra vezető a dolog ...
(#) zotya1983 válasza tothbela hozzászólására (») Dec 22, 2019 /
 
Nekem is az van Tpa 3116 D kb másfél éve a 2.1. Műterheléskor majdnem sikerült rögtön megsütni folytókat, már bűzölögtek mire lekapcsoltam, ezenkívül nincs más hibája a hangja 10/8 as kb. Bár zenei csúcsokat lehet még elbírja a zománchuzal...
(#) Beringer 600 válasza latyakosa hozzászólására (») Dec 22, 2019 /
 
Helló
Csak be indúlt az öreglány
S tènyleg a 11k volt meg nyúlva egy pedig szakadt.
Reggel neki álltam s ellenállásokból kèszítettem 11k 4 db-ot s ki cserèltem a javított modul mindkèt oldalán,s csodák csodájára be is indúlt ahogy illik
Most már a dobozolás vègènèl tartok de nagyon szèpen szól mindkèt oldala
Köszónöm szèpen a segítőimnek
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2019
(#) tothbela válasza blasz hozzászólására (») Dec 22, 2019 / 1
 
Itt van minden. Figyeld meg, hogy egy voltos hangfrekis jelet egy voltos négyszöggel zavarjuk. A kimeneten meg szinte semmi sem marad.
A bemeneti gnd a fejegységnél, a kimeneti pedig az erősítőnél kap hidegpontot. A tápot bármelyik oldalról kaphatja.
(#) tothbela válasza zotya1983 hozzászólására (») Dec 22, 2019 / 1
 
Az árukhoz képest nem is rosszak.
Légmagos tekercsnél nem telít be a vas. Ilyet bármikor lehet csinálni:
10mm fúrószárra két rétegben 38 menet 0,5-ös huzalból. Alig nagyobb mint a gyári ferrites tekercs. Talán többet szór kifelé egy picivel.
(#) latyakosa válasza Beringer 600 hozzászólására (») Dec 22, 2019 /
 
(#) zotya1983 válasza tothbela hozzászólására (») Dec 22, 2019 /
 
Nem mertem megkockáztatni hogy magam tekerjek hozzá, mivel eleve ferritmagon vannak a gyári huzalok is. Köszönöm a hasznos tanácsot, de nem hiszem hogy nekiállok áthuzalozni, előbb kerül leváltásra az erősítő Csak azért is mert hiányzik a fetes hangja, így másfél év után a Baji féle cucc meg most kapóra jön. Megépítettem annó és azóta is a sarokban van élesztve sincsen, viszont trafóm meg időközben lett hozzá ideális 2X42V ac feszültséggel, és 10-10A áramterhelhetőséggel. A másik fle a 2X65V AC meg megmarad szubnak tudod amit tárgyaltunk erősítőt, így 2.1 nek éppen jó lesz. Az eredeti konstrukción megnézem még a crossovert és a clip áramkört, így az is aktív marad
(#) tothbela válasza bikau hozzászólására (») Dec 22, 2019 / 1
 
Nekem így volt bekötve. A gnd-t csak a végfok bemenetéről kapott, de akkor is kerregett, mert a csoda áramfelvétele igen ugribugri, amolyan processzoros jellegű. Viszont ha az 5 V-os stab IC bemenetét (ez a táp bemenete a modulnak) egy kondenzátorral hidegítjük a modul gnd-jéhez, akkor csendes. Ez a pont legyen az usb tokja, mert az eléggé nagy felület. A modul áramfelvétele max 100mA, így 33-47 Ohm lehet a szűrő ellenállás. Nekem 15V tápnál 47 Ohm, de ezzel még tehetsz sorosan egy fojtótekercset. Nekem az a két félből álló kébelre klipszelhető ferrit, rajta 20-30 menetnyi UTP kábel belső ere.

csoda.png
    
(#) bikau válasza tothbela hozzászólására (») Dec 22, 2019 /
 
Köszönöm szépen , megprobálom mindenféleképpen
(#) tothbela válasza bikau hozzászólására (») Dec 22, 2019 / 1
 
Még érdekességképpen említem, hogy a kijelző vezérlőjelét használva lehet a végfokot távirányítóval készenléti állapotba hozni. Nekem a kijelző 2. és 3. lába egy-egy diódával van összegezve, így a kikapcsolt állapotot kivéve mindenféle üzemben aktív "L" logika jelenik meg a diódák anódjain. Ha ezt a jelet a végerősítő készenléti jeleként használjuk, akkor a távirányitóval lekapcsolva a modult a végfok áramfelvétele megszűnik. Ha invertált jel kell a némításhoz, akkor lehet más logika alapján kikapuzni a kijelző vezérlőjeleit.
Következő: »»   2213 / 2486
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem