Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vegyestüzelésű kazán hibák
Lapozás: OK   10 / 11
(#) szs válasza erbe hozzászólására (») Jan 1, 2019 /
 
Szinte mindenben egyetértek.
A rosszabb hatásfokot nem tudom most elmagyarázni, annak idején kivettem a könyvtárból a központi fűtésekről szóló könyveket, abból tervezgettem magamnak (természetesen az igazi tervezést a szakemberek csinálták), azokban volt levezetgetve, mi milyen hatásfokkal, milyen építési könnyebbségekkel-nehézségekkel jár. A gravitációs vízfűtést kicsit rosszabb hatásfokúnak mutatták ki a szivattyúsnál, -én meg ide leírtam.
-Mint azt is, hogy most már (több, mint tíz év távlatából) úgy látom: az a kis hatásfokromlás nem biztos, hogy hátrány (fenti , abban a hsz-ban írt indokaim)
Az általad leírt többszintes házban meg csökken is a gravitációs hátránya, a nagyobb szintkülönbség miatt, az én házam viszont hosszú, alacsony, vékony. Azért szivattyús lett.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2019
(#) oty hozzászólása Jan 18, 2019 /
 
Sziasztok Egy vegyestüzelésű kazán és gázkazán egy keringető szivattyúval szeretnék működtetni gázkazának van szobatermosztát A gázkazánnak a csőtermosztát hogy lehet megosztani egy szivatyúval.....???
(#) uniman hozzászólása Jan 18, 2019 / 1
 
Ezt a mondókát újra kellene fogalmaznod ...érthetőre !
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2019
(#) uniman válasza uniman hozzászólására (») Jan 18, 2019 /
 
Ez qty hozzászólására vonatkozna...
(#) oty hozzászólása Jan 19, 2019 /
 
Egy keringető szivattyú van arról működik a fali termosztát róla gázkazán kapcsolja meg lenne egy csőtermosztát vegyestüzelésű kazánt szeretném úgy megoldani hogy egy keringető szivattyú hajtaná mindkét eszközt ugy hogy felváltva mikor az egyiket mikor a másikat használom
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2019
(#) kadarist válasza oty hozzászólására (») Jan 19, 2019 /
 
Szia!
Ez nem úgy van, hogy a termosztát kapcsolja a keringető szivattyút?
(#) oty hozzászólása Jan 19, 2019 /
 
Igen ha A fali termosztátot a nappaliba feltekerem az a gázkazánt kapcsolja és úgy indul el a keringető szivattyúk de van egy vegyes tüzelésű kazánok arra szeretnék tenni egy csőtermosztát ot és rákötni a keringető szivattyúra és valamilyen relével vagy kapcsolóval megoldani hogy ha akarom ezt használjam akarom azt használjam
(#) kadarist válasza oty hozzászólására (») Jan 19, 2019 / 1
 
A legegyszerűbb az, ha kézzel átváltod a csapokat és áramot adsz a csőtermosztáton keresztül a vegyes keringetőjének. A bonyolultabb a mágnesszelepes megoldás.
(#) oty hozzászólása Jan 19, 2019 /
 
De a gázkazán el fog indulni ha a napaliba csökken a hőmérséklet
(#) oty hozzászólása Jan 19, 2019 /
 
Rajzot tudna nekem szerkeszteni??köszöm!
(#) Bakman válasza oty hozzászólására (») Jan 19, 2019 / 1
 
Parancsolj.
(#) VIM válasza Bakman hozzászólására (») Jan 19, 2019 /
 
EZ pedig legyen a Móricka rajzos változat de ebbe nincs kézi/automata választó kapcsoló. A rajzodon a "kazántermosztát" elnevezés ebben az esetben a csőtermosztát lesz.
(#) zsocasos hozzászólása Jan 3, 2020 /
 
Üdv mindenkinek!

Korábban ebben a topikban olvastam, hogy másnak is gyorsan felforrt a vize a kazánba. Nos én is ezzel a gonddal küszködöm és mivel a topikban konkrét megoldás nem született így leírom én is a problémát.
A fűtési rendszerünk egy gravitációs rendszer, melyhez új lemezradiátorok lettek szerelve. A központi fűtês jól muzsikál, de a legtávolabbi szobában hűvösebb a radiátor és 1-2 fokkal hisegebb is a szoba.

A vegyes kazán egy nyílt rendszer a padláson elhelyezett tágulási tartállyal, melyet alaposan körbeszigeteltem. Fűtéskor ha jól megpakolom a kazánt akkor sistergő hang hallatszik, mindaddig míg el nem veszek a tűztér oxigénjéből vagy be nem kapcsolom a szivattyút. Később amikor eléri a rendszer a 60 fokot és tovább pakolom fával, akkor a szivattyú járása mellett is hallható a sistergés a kazánból. (Gondolom forr a víz...) A rendszertől távol álló szobában még olyan meleg sincs mint mikor a központi fűtés megy.

Olvastam hogy talám a vegyes kazán szivattyújának fordulatán kellene állítani de nem fogtam hozzá randomban. Mellékeltem a rendszerről kêpeket és a szivattyúról is.
Bármilyen tanácsot, ötletet suívesen meghallgatok a rendszerről, de legfőképp arról hogy ez a szivattyú gyenge e a rendszerhez és azert forr a víz és meleg az utolsó szovában.

Illetve hogy a képen lêvő szivattyú fordulatán hogy tudok állítani.
(#) Bakman válasza zsocasos hozzászólására (») Jan 3, 2020 /
 
A vegyestüzelésű kazán és a központi fűtés két külön dolog? Mekkora alapterületű a ház/lakás?

A kazánból jövő sistergő hang normálisnak mondható olyan 65 °C-os víz felett, pláne akkor, ha olyankor még meg is pakolod újra. Forráskor hallhatóan "bugyog", azt még nem érted el. Forrás előtt hallhatóan kósza buborékok kezdenek jönni-menni a kazánnál.

Ha a központi fűtés alatt a gázkazánt érted, akkor valószínűleg azért van melegebb a legtávolabbi szobában mert a gázkazán szivattyúja jobb. A képen lévő szivattyúval szerintem ne foglalkozz, cseréld le egy nagyobb teljesítményűre. Pl. a Grundfos szivattyúinál a típusjelölés utáni második adat a maximális szállítómagasságot jelenti. Olyat vegyél, amelyiknél ez a szám nagyobb, pl. Grundfos Alpha2 25-60 180. Lehet bűvészkedni a meglévő szivattyúval de előbb utóbb meg fogod unni, láthatóan nem mai darab már.
(#) pont válasza zsocasos hozzászólására (») Jan 3, 2020 /
 
Olyan 60 fok környékén kezdenek pezsegni a gőzbuborékok, de van hőmérő azon látszania kell hány fokos a víz. Elég veszélyes amúgy ez a szivattyú kikerülő rendszer, kellene egy mindenkori szabad elmenő, mert pl. a jelenlegi golyós-csap állásban ha véletlenül így felejtik, lesz nagy bumm.
(#) zsocasos válasza Bakman hozzászólására (») Jan 3, 2020 /
 
A gond azzal van, hogy ha jól megpakolom akkor mindefy hány fokos a víz a sistergős hang 40 foknál is hallatszódik ha sokat teszek rá. A víz forrása akkor nem ez, hanem a bugyogás?
(#) zsocasos válasza pont hozzászólására (») Jan 3, 2020 /
 
Mivan akkor ha a golyós csap zárt állásban maradna és az elkerülőn nyitva szivattyúval? Áramkimaradás esetén elmegy a víz az elkerülőn szivattyú nélkül vagy ez veszélyes lehet?
(#) Bakman válasza zsocasos hozzászólására (») Jan 3, 2020 /
 
Az nagyon kevés, tuti, hogy felforr a víz.

A sistergős hanggal nagyon nem kell foglalkozni. Valószínűleg azért adja ezt a hangot, mert a szivattyú vagy a gravitáció képtelen normális vízmozgást csinálni.

A csapot le lehet cserélni lengőnyelves szelepre (lásd melléklet), de ez a megoldás viszonylag hangos. Amikor a szivattyú felcsapja a szelep nyelvét, az egész lakásban lehet hallani. Ehhez a megoldáshoz is kell a normális szivattyú, különben nem bírja bezárni a szelepet. A csendesebb és drágább megoldás a motoros csap.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2020

szelep.jpg
    
(#) zsocasos válasza Bakman hozzászólására (») Jan 3, 2020 /
 
A következő azezon előtt ezt megcsináltatom.
Következő anomália: a fég kazánunk hőfoka nem akar 45 fok felé emelkedni. Hőfok és langszabályzás ellenére sem. Azonban amikor a vegyes kazán fő szelepét kinyitom akkor azonnal magasabb lángon ég a gázkazán is és simán felugrik a hő 60 fokig.
(#) Bakman válasza zsocasos hozzászólására (») Jan 3, 2020 /
 
Erre csak tippelni tudok. Nincs elég áramlás a rendszerben és attól félve hogy túlfűti a vizet, csökkenti a teljesítményt. Amikor a nagy szelepet kinyitod, a vegyestüzelésű kazánon keresztül tud sok víz áralmani, könnyen, a gázkazában nagyobb lesz az áramlás.
(#) zsocasos válasza Bakman hozzászólására (») Jan 3, 2020 /
 
Úgy gondolom új szerelő után kell néznem, ugyanis ezeket a jelenségeket elbagatelizálta szezon előtt. Márpedig a vegyes kazán főcsapjat nem szeretném kinyitni, mert azt nem akarom felfűteni. Így viszont ebben a hidegben 4 óra hossza alatt érünk el 22 fokos szobahőmérsékletet.

Ha a tipped helytálló akkor mi volna a megoldás erre?
(#) Bakman válasza zsocasos hozzászólására (») Jan 3, 2020 /
 
Jó kérdés, ennyire nem értek hozzá. Látnia kell egy olyan fűtésszerelőnek aki tudja, mitől döglik a légy. Az is egy szakma. Lehet, hogy ránézésre megmondja, mit kell variálni, mert hogy kell, az biztos.

Hiába is nyitnád ki a nagy csapot, a meleg a vegyestüzelésű kazánba menne, nem a lakásba. Csak a gázkazán "érezné" úgy, hogy szabad dolgozni.

Mekkora a lakás/ház alapterülete? Elég picurkának tűnik az a kazán.
(#) zsocasos válasza Bakman hozzászólására (») Jan 3, 2020 /
 
98 nm.
(#) Bakman válasza zsocasos hozzászólására (») Jan 3, 2020 /
 
Határesetnek tűnik. Igaz, amíg nincs megcsinálva rendesen a rendszer, csak ártana a nagyobb kazán. Ha a gázkazánt használjátok, ne tekergessétek a termosztátot különben a felfűtési szakaszokban túl sokat fog fogyasztani gázból.
(#) erbe válasza zsocasos hozzászólására (») Jan 3, 2020 /
 
Ezt a szép kunkort a legutóbbi szerelő építette be, vagy már így volt?
Ebben az a jó, hogy vagy az egyik, vagy a másik oldalon ottmarad a levegő és gátolja az áramlást. Vagy pedig mindkét oldalra légtelenítőt kell tenni.
Valahol a szerelő tönkretette a régi jó gravitációs rendszeredet, mert ennek vegyeskazánnal szivattyú nélkül is tökéletesen kellene üzemelnie. Ha jól látom, az egy EVIG szivattyú? Eddig csupa jót hallottam róla a szerelőktől. Miután kidobták.
Hajlamos például két fűtési szezon között úgy megragadni, hogy csak szétszedve lehet újra működésre bírni. Szállítási teljesítménye is nagyon alacsony.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2020
(#) erbe válasza Bakman hozzászólására (») Jan 3, 2020 / 1
 
Ez a lengőnyelves nála nem lenne jó, mert a gázkazán keringetésébe bezavarna. Nem biztos, hogy annak a szivattyúja be tudná zárni, mert ott párhuzamos járatot alkotna.
(#) Bakman válasza erbe hozzászólására (») Jan 4, 2020 /
 
Valóban, erre nem gondoltam.
(#) zsocasos válasza Bakman hozzászólására (») Jan 4, 2020 /
 
Egy állásban van, de ha maximumra állítom, akkor sem változik a láng erőssêge és a víz hőfoka. Ez gondolom a fentebb említett gyenge áramlas miatt van. 45-50 fokig emelkedik a víz hőfoka. Most erre keresünk megoldást mert főkênt gázzal fűtünk.
(#) proba válasza Bakman hozzászólására (») Jan 4, 2020 /
 
A szivattyú teljesítményénél az is fontos, hogyha túl nagy, és a tágulási tartályba két cső megy, ott is megfordul a víz, így levegőt kever a rendszerbe.
(#) Bakman válasza proba hozzászólására (») Jan 4, 2020 /
 
A képek szerint csak egy cső megy oda. Első kép, részben préseléssel szerelt acélcső.
Következő: »»   10 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem