Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   385 / 398
(#) cs.norbee hozzászólása Márc 14, 2020 /
 
Csak mert van olyan quad panel ami ugyan úgy TL071 ic vel van szerelve, és át van hidalva a 220 ohm ellenállás helye, az 1,8K ohm meg ki van szedve belőle. Az 1K ohm meg benne van. Ez így jó ígykell helyesen eljárni?Vagy miért van így?
(#) Tiggey válasza cs.norbee hozzászólására (») Márc 14, 2020 /
 
Mert ezerféle hókuszpókusz van már Quad-hoz. Egyik verziót összeállítod, utána a másikat, meg amennyit szeretnél. Visszabogarászol 300 oldalt, és ahogy neked jobban tetszik, úgy hagyod. Minden verzióra van +- vélemény.
(#) reloop válasza cs.norbee hozzászólására (») Márc 14, 2020 /
 
Történtek egyszerűsítések, jó lesz az úgyis alapon. Mivel neked ki van építve, kár lenne visszabontanod. Elvárható, hogy a műveleti erősítő nyugalmi kimeneti egyenfeszültsége a teljes táp fele legyen, valamint a pozitív félperiódus kritikusan gyenge kivezérelhetősége kapjon egy kis rásegítést. Ezt a két célt szolgálják az ellenállások.
(#) cs.norbee hozzászólása Márc 14, 2020 /
 
Akkor most hogy jó, a kép szerint vagy bennehagyva a
a 200 ohm 1,8K és az 1K ellenállásokat?Meg van ott egy 20 Pf kondi is.

quad405.jpg
    
(#) reloop válasza cs.norbee hozzászólására (») Márc 14, 2020 /
 
A képen nincs benne a 20 pF. A szükséges átalakítást úgy végezném, ahogy korábban leírtam. Az 1k5 ellenállást kiveheted, ha zavar a céltalan jelenléte.
(#) cs.norbee hozzászólása Márc 14, 2020 /
 
Az egy netről letöltött kép hogy úgy kell e eljárni vagy sem. Az ényém ez, itt minden alkatrész benne van jól láthatóan. Szóval akkor miket vegyek ki TL071 es ic esetén?
(#) Alkotó válasza cs.norbee hozzászólására (») Márc 14, 2020 /
 
Miért nem elégedsz meg egyszer a válasszal?
(#) cs.norbee hozzászólása Márc 14, 2020 /
 
Akkor csak a 470Pf a 20Pf és az 1,5K jön ki? A többi ellenállás marad nincs semmi átkötés stb.?
(#) cs.norbee hozzászólása Márc 14, 2020 /
 
Meg ugye az eredeti LM301 es ic vel az 1K ohm ot 1,8 ra kellett kompenzálni a régi cikk szerint. Úgyhogy ebben tuti LM301 es volt. Na most a TL071 esetében vissza kell rakni az 1K ohm ot vagy marad az 1,8k?
Köszi a választ.
(#) reloop válasza cs.norbee hozzászólására (») Márc 14, 2020 /
 
A kompenzáló tagok egyértelműen uA709-re utalnak, te is olyan beültetési rajzot csatoltál.
Az 1k8 ellenállás egy Quad által gyártott hangsugárzó védelme miatt került az áramkörbe, ezért opcionális a használata. A gyakorlat megmutatja szükséges-e eltávolítanod, egyelőre nyugodtan maradhat.
(#) cs.norbee hozzászólása Márc 14, 2020 /
 
Csak azért gondoltam hogy LM301 lehetett benne mert minden alkatrész benne van az enyémbe. Ott a cikk is hozzá hogy miket kell elhagyni 709 es esetén. Szerinted?
(#) reloop válasza cs.norbee hozzászólására (») Márc 14, 2020 / 3
 
Úgy érzem minden szükséges információt leírtam már.
(#) uramesi89 hozzászólása Márc 23, 2020 /
 
hello mindenkinek. tudna nekem valaki segiteni?? kellene a quad 405 nyákrajz és kapcsolási rajz. valamikor megvolt de sajnos költözéskor eltünk a hobbi elektronika amiben benne volt.
(#) HA5AWS válasza uramesi89 hozzászólására (») Márc 24, 2020 / 1
 
Szia!
Esetleg itt visszaolvasol minden infó fent van. Legyél egy kicsit önálló. A nagybetűk használata nem tiltott!
Üdv: Gábor
(#) granpa válasza uramesi89 hozzászólására (») Márc 24, 2020 /
 
A jelen téma képei között többször is szerepel.
(#) Aida395 hozzászólása Márc 29, 2020 /
 
Sziasztok! Nem boldogulok. Elkezdtem újra rajzolni a Sprint Layouttal az Urbán féle Quadot. Gyakorlás gyanánt. Az eredeti panel nem jött be, pici forrszemek, ic lábak közti huzalozás nem tetszett. Valamint ismerősömnek ez a verzió tetszik. Nincs még kész teljesen, csak a fólia rajz. Majd elkészült egy panel is, aminél valami nem stimmel. Elvileg a nyák rajzot már ellenőriztem, de nem találok hibát egyelőre. Ez nem azt jelenti, hogy nincs. Gondoltam felteszem ide, hátha valaki lát hibát benne. Biztosítékok helyén izzókkal élesztettem, pillanatra felvillant a primeres izzó majd elhalványult. a +- ágakban lévő izók meg sem nyikkantak, ide sorosan kötött 24v 21w izzókat tettem. 40 wattos verzió. Kimeneten -29V. 5534.es +-15V rendben, viszont a hatos lábon 14V dc-t mérek, BC300 bázisán illetve kollektorán -5v van. T7 BD242 kollektorán -30v. R26 330R és R27 330R közösénél -30v van. 1K 5w ellenállások melegszenek. Minden félvezetőt kiszedtem, mérésre jók. (kivétel T 7,8,9,10 őket a panelben mértem, szerintem jók nem volt zárlat).
Hátha valaki lát hibát a rajzban, más nem jut eszembe egyelőre.

beült.JPG
    
(#) dokidoki válasza Aida395 hozzászólására (») Márc 29, 2020 /
 
Csak véleményezni tudom, segíteni kapcsolási és azzal egyező pozíció számozás nélkül a többieknek is nehéz lesz.
Elég sok helyen dobna drc hibát, mert forrszemek nagyon közel vannak a vezetősávokhoz, a betett képről és az elkészült valósággal való egyezést nem lehet vizsgálni. Az alkatrészek elforgatása itt-ott sok vezetősáv kacskaringótól mentene meg.
Egy jó nyákterv sokáig készül, nagyon nagy gyakorlattal - rutinnal kell rendelkezni, hogy elsőre vagy akár ötödjére is, egy ilyen bonyolultságú áramkör csak jó legyen.
Érdemes az eredetit vagy itt a topikban fellehető jónéhány igen jó rajzolatot lemásolni áttervezni először csak apróbb módosításokat végrehajtva.
Ránézésre bármelyik verzió jobb ettől a tervtől. Főleg hogy működnek.
Ne haragudj meg rám ezért, tudom, hogy nagy munkád van benne. jobbító szándékkal írtam, nem kötözködő megbántásként.
(#) Aida395 válasza dokidoki hozzászólására (») Márc 29, 2020 /
 
köszönöm a jó szándékú útmutatást. Ebből tanul az ember. Azért megpróbálok korrigálni ahol kell. Az a baj, hogy ezt a változatot nem találtam itt meg Lay. fájlban, és ez érthető is. Az eredeti panelt viszont nehéz még vasalni is, nekem nem sikerült.
(#) dokidoki válasza Aida395 hozzászólására (») Márc 29, 2020 /
 
Gyorsan végignéztem a téma képeit, és igazából kevés tetszetőset találni de van egy pár.
Ha nekem áttervezhetnékem lenne, akkor ebből indulnék ki, Bővebben: Link rajzolat kialakítás és alkatrész elhelyezés. Betenném mérethelyesen háttérképnek a programba, és mehet a rajzolás - módosítás.
(#) Aida395 válasza dokidoki hozzászólására (») Márc 29, 2020 /
 
Megnéztem és köszönöm fáradozásod. Az a baj, hogy ismerősömnek ez az Urbán féle jön be. Hozzáteszem raktam már össze ilyet régen, nem volt annyira szimpi és most sem az. Lehet hogy a koncepció jó, de a nyákja csapnivaló szerintem. Picik a forr. szemek. Rutintalan embernek nehéz forrasztani, ezért is próbáltam újra rajzolni. Meg tetszik a layout.. Maradnom kell ennél sajnos. Ellenőriztem újra a nyák rajzot, ismét nem találtam hibát, feltehetően összerakáskor lett valami elrontva. Persze a a huzalozások közelségét majd korrigálom.
(#) Alkotó válasza dokidoki hozzászólására (») Márc 29, 2020 / 1
 
Szerintem akkor, és csak akkor szabad nekifogni átrajzolni bármit is, ha van esélyünk jobbat készíteni mint a modell.
Ha rendelkezésre áll egy jól használható terv, akkor azt sokkal inkább felhasználni kell, mint újra tervezni.
Szerintem ha már QAUD, akkor a B.Ludwigos irány a legígéretesebb, vagy esetleg a DCD mod3-as verzió. Ezekhez pl. tőlem is van itt a fórumon egyből használható terv.
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) Aida395 válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 29, 2020 /
 
Ezzel teljesen egyetértek. Sajnos nem tudtam lebeszélni ismerősöm erről a verzióról. És persze az alkatrészeket már megvette. Próbálom azért összehozni.
(#) dokidoki válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 29, 2020 /
 
Egyetértek. Vagy mint alább olvashatod ha a kényszer visz rá.
Ha a képek keresése közben megláthattam volna ismét a terveidet akkor biztos ajánlottam volna.
Mert ezek tökéletesek, egyből látszik rajtuk hogy, profi munka... nem is ragozom tovább.
(#) Alkotó válasza Aida395 hozzászólására (») Márc 29, 2020 /
 
Ha az egyenletünk egyik oldalát nem tudjuk megváltoztatni, de mégis vágyakozunk az egyenlőségre, akkor a másik oldalt kell piszkálni. Ez a mostani esetre redukálva azt jelenti, ha már mindenképpen ez a terv kell, akkor úgy rajzold le, hogy jobb legyen mint az eredeti.
Nem gondoltam végig, de első benyomásra itt sokkal többről van szó mint a panel átrajzolása, mert alaposan bele kellene nyúlni az alkatrészek elhelyezésébe, és én az induktivitások terén is visszatérnék a rádiótechnikás méretekhez. Tehát a bele fektetett munka sokkal többnek ígérkezik, mint amit várhatsz a majdani eredménytől.
És van itt még egy fontos apróság, mégpedig a gyakorlottság. Értem ez alatt a panelrajzolási rutint, és a választott program ismeretének alaposságát. Ezekben érzel magadban kellő affinitást?
(#) Aida395 válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 29, 2020 /
 
Megmondom őszintén, több energiát is fektethettem volna bele. Amint írtam, gyakorlom csak a rajzolást. Nemrég kezdtem. Eközben esett le, hogy nem lesz egyszerű a dolog. Túl zsúfoltnak éreztem rajzolás közben és jöttek a kompromisszumok. Ha egy best of kapcsolás lenne nem így nézne ki. Persze még lehet korrigálni a layoutban, de ez más fórum témába tartozik. Elvileg ellenőriztem többször is és huzalozás téren jó. Mégsem működik. A működés miatt írtam ide inkább, de köszönöm a hasznos tanácsokat.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2020
(#) szendi001 válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 30, 2020 1 / 1
 
Ha rajzolni akar, miért fáj, főleg annak tudatában, hogy a forrás filet Sprintben nem osztod meg, csak a PDF-et amiből meg gyári nyákot nem lehet csináltatni. Ez megy ezen a fórumon több éve. Amikor feltettem a sprint verziómat ugyanezt kaptam meg tőled, amit ő most. Utána meg jött a privát üzi, hogy, van eladó nyákod... Ez egy hobbi fórum...

Idézet:
„tőlem is van itt a fórumon egyből használható terv.”
Van, csak a forrás file szupertitkos, amiből nem gyártható le a nyák profi módon. Pontosan ezért rajzoltam meg én is, le is gyártattam a BME-n és jó is lett.
(#) Alkotó válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 30, 2020 / 2
 
Örülök ha segíteni tudtam. Ha nem is a kész panellel, akkor legalább a pdf formátumú tervvel.
Mégis meg kell jegyeznem, a pdf alkalmas a "hobby" technológiás panelgyártáshoz, illetve amihez gerber kell az már talán nem annyira hobby.
(#) (Felhasználó 122012) hozzászólása Márc 30, 2020 /
 
Anno egy "emberke" feltette itt a fórumon, hogy miért is rajzolom meg SP-ben a feltett pdf. formátumot, miért is rajzolom meg ...? No pont ezért ...
Idézet:
„Ezekhez pl. tőlem is van itt a fórumon egyből használható terv.
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link”

Ennyi ... lehet agyalni ...

Ha van használható terv, tedd fel ide, hogy panelgyártásra alkalmas legyen, vagy az miatt, mert másnak másfajta alkatrészei vannak, és könnyebben átalakítható legyen ...
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2020
(#) (Felhasználó 122012) hozzászólása Márc 30, 2020 /
 
Az ominózus hivatkozást nem teszem ide, de aki kéri privátban elküldöm:
"Én is már megrajzoltam ... kapcsolási rajz igaz még nincs ..." - én visszarajzoltam a feltett panel képekről (nehéz volt, de megcsináltam)

"Semmi közöm nincs hozzá, de szívesen olvasnám milyen inspiráció vezet egy ilyen terv lemásolásához, ami még nem is volt végleges, és a furatgalván miatt az otthoni gyártása határozottan körülményes."
Tulajdonképpen - pontosan ezért!

Anno megkérdeztem: "Ezek milyen +alkatrészek?" egy feltett képen bekarikáztam két alkatrészt. A válasz elgondolkodtató volt: "1 tranzisztor és 1 ellenállás"!

Én azt érzékelem, hogy néha itt a fórumon egy burkolt reklám, adás-vétel kezd kibontakozni, pedig ezt simán lehetne privátban, minden utalás nélkül ezt megtenni. A lehetőség meg van rá!
(#) Aida395 hozzászólása Márc 30, 2020 / 1
 
Pár hónapja olvasgatom ezt a fórumot csendben. Nem vagyok nagy fórumos, pont az emberi különbözőségek miatt. Valaki segít, valaki megtapos. Ezért nem is szeretnék ezekkel a dolgokkal kapcsolatban nagyon állást foglalni. De biztos van benne valami. Valaki él vele, valaki megpróbálja megrajzolni magának. És lehet, hogy nem profi munka, meg nem ért annyit a programhoz mint aki tíz éve csinálja, de többet tett érte és nem csak a .pdf-et hipp-hopp levasalja. Valamint bármikor módosítható, feliratozható lesz, úgy ahogy ÉN szeretném látni.
Apropó, mégis találtam hibát a rajzomban, pedig vagy nyolcszor átnéztem. Nem nagy dolog, holnap kijavítom. Azért köszönöm.
Következő: »»   385 / 398
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem