Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása
 
Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   141 / 181
(#) Tomi94 válasza gépromboló hozzászólására (») Ápr 1, 2020 /
 
Nem jutottam még oda, igyekszem ma időt szakítani rá. Mindenesetre meglepődnék amúgy, mert a két csatorna szimmetrikusnak tűnik. Ami még indokolt lehetne, ha az összes elkó gyártási szériahiba miatt bedöglik, de hogy pont csak az a kettő, és a lejátszásban részt vevők meg nem vagy sokkal kevésbé..
(#) Tomi94 válasza Tomi94 hozzászólására (») Ápr 1, 2020 /
 
Végigmértem kiforrasztva az összes kondit, mindegyik rendben levőnek tűnt. (Átvezetésre is, 2 Mohm méréshatárban végállásban maradt a multiméter.) Ellenben a tranzisztor bázisán és kollektorán is ugyanannyi, kb. 90 mV a jelszint, miközben abból is kivettem már egyet, 383-as bétát mutatott a multim rá...
(#) devergo74 hozzászólása Ápr 2, 2020 /
 
Lehet hogy láma lesz a kérdésem, de olyanra szerintetek van lehetőség, hogy valamennyit lehessen állítani a kopott görgők magasságán? Vagy ez eleve eldobandó ötlet?
azért kérdezem, mert potyára nem akarom szétszedni a Technics decket, görgőket meg nem sikerült találnom hozzá.
(#) Tomi94 válasza devergo74 hozzászólására (») Ápr 2, 2020 /
 
Nem tudom, mit értesz a görgő "magasságán".. De azoknak a görgőknek már teljesen mindegy, csak a szalagjaidat teszed tönkre, ha azokra bíznád a szalagvezetést. Kőkemények, nulla tapadással nagyjából. Ha még megpróbálsz növelni a rugóerőn (én ezt tudom egyedül elképzelni, mint beavatkozás), akkor se lesz sokkal jobb, ellenben a meghajtogatott rugókat soha (cseregörgő esetén se) tudod majd visszaállítani a gyári pozícióba.

A működő megoldást leírtam korábban, ha szerencsém van, találok még olyan tengelyeket itthon, nekem már nem lesz ilyen magnóm, és a szervizelést is befejeztem. 2.5-ös furatú görgőt biztosan találsz eBay-en, országon belül már azt sem biztos.
(#) devergo74 válasza Tomi94 hozzászólására (») Ápr 2, 2020 /
 
Sikerült találnom az ebayen görgőket. arra gondoltam hogy lehet szíjcserét is végzek ha már szétszedem. Néztem a service könyvét, de nem találom a szíjak pontos méreteit.
(#) gépromboló válasza devergo74 hozzászólására (») Ápr 3, 2020 /
 
Ha a szíj(ak) megfelelően feszesek, akkor csak mérd le, ha lazának érzed, akkor mérd le és vegyél szűkebbet pár mm-el. Átmérőt és keresztmetszetet, illetve lapos szíj esetén szélességet kell mérni.
Ha jó állapotban vannak, nem nyúlnak, nem lazák, nincsenek kikeményedve, nincsenek eldeformálódva, elrevülve, akkor lehet, hogy azzal jársz a legjobban, ha békén hagyod őket. Ettől függetlenül ha találsz megfelelőt, érdemes lehet belőle egy készletet venni, mert egyre kevesebbet csinálnak, nem tudhatod, hogy mikor fut ki végleg egy méret. Én a hqelektronika és az arwill boltjában szoktam kutakodni alkatrészek és szíjak után.
(#) devergo74 válasza gépromboló hozzászólására (») Ápr 3, 2020 /
 
Néztem egy mérőkazettával a 3000hz-es jelet, és nagyon ingadozott, 2980-3015hz között mozgott. Ennek lehet szíj az oka, vagy inkább görgő?
(#) Massawa válasza devergo74 hozzászólására (») Ápr 3, 2020 /
 
Az alig 1%, ha jol emlékszem az ingadozás 3%ban volt specifikálva.
(#) Tomi94 válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 3, 2020 /
 
Ja.. annyira "pontosan" állítják be a gyárban. (Ha ismered a felvételt és pici hallásod is van, fél %-ot is észre lehet venni úgy mellesleg.) Az ingadozás inkább 0,3%, és már az sem számít jónak.

Az oka viszont nagyobb eséllyel a görgő, esetleg a motor kopása, mint a szíjak nyúlása. Mivel ez is a lendkerékről hajtott fogaskerékkel mozgatja a fejszánt, a szíj kinyúlása miatt előbb jönne össze, hogy induláskor elakad a rugó ellenében, mint hogy ettől nyávogjon.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2020
(#) Massawa válasza Tomi94 hozzászólására (») Ápr 3, 2020 /
 
Ha olyan könnyü lenne azt betartani, akkor szigoritottak volna a szabványon. A kazetta maga nem a technika csucsa - eredetileg diktafonnak szánták. Ehhez jön az igen lassu mozgás, amin sokkal nehezebb betartani az egyenletességet. Ha megnézel egy drágább gépet, ahol 10-20 dkg -s lendkerekek vannak a capstanon és megnézel egy walkman tipusu gépecskét az egész nincs 20 dkg. Ehhez jön a gyártási tolerancia meg a kopás. Viszont a szabványt minden gépnek teljesitenie kell.
( Valoban nem emlékszem mennyi is volt ez a tolerancia és lusta vagyok keresni, lehet, hogy kevesebb volt mint 3%).
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 3, 2020 /
 
Utánnanéztem, a DIN 45500 szerint a HIFI kategoriás készülékre a szalag közepén +/- 0,17% volt a megengedett nyávogás.
(#) Tomi94 válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 3, 2020 /
 
Amit aztán módosítottak +- 0.2%-ra.. hogy a kazettás technika is beleférjen a HiFi-be

Hozzá kell tenni, hogy ez egy szűrővel mért érték, a lineáris (mennyit változik a hangmagasság maximum) inkább 0.3 szokott lenni, és az még azért hallgatható marad. A szemmel leolvasás egy számkijelzős megjelenítőről viszont egyiket sem tudja jól reprodukálni. WFGUI programra érdemes rákeresni, az már ad a gyári értékekkel összevethető mérési eredményt. Sebességbeállításhoz persze elég érzésre a középértéket eltalálni egy frekvenciamérőt nézve.
(#) Massawa válasza Tomi94 hozzászólására (») Ápr 3, 2020 /
 
Valoban, most igy belegondolva én is vagy 30-40 éve mértem utoljára egy meglehetösen pontos analog nyávogásmérövel. Lehet, hogy még meg is van valahol....
Az egy más kérdés, hogy mit lehet hallani, meg mit nem. A kazetta hangját mindig lehetett hallani, és nemcsak a nyávogás miatt.....
(#) devergo74 hozzászólása Ápr 4, 2020 /
 
Technics decknél motoros ajtónyitáskor, van hogy csak félig nyitja az ajtót, majd egyből visszazárja. Ez valami vezérlési hiba lehet?
(#) gépromboló válasza Tomi94 hozzászólására (») Ápr 4, 2020 /
 
Azért vannak kazettás gépek, amik ezt a 0,2-t simán többszörösen túlszárnyalják. A komoly gépek 0,06-0,07 alá is képesek lemenni, például az egyik legendás Nakamichi, a 700ZXL 0,04-et hoz. Azon már a 3000Hz-en sem hallod meg, hogy hullámzana. Ez +/- 1,5Hz alatt van.
devergo74: +15/-20Hz a fentiek függvényében már nagyon sok, 0,5% körüli. Ez már egy normál tempójú modern zenében is bizonytalan hangélményt ad még nekem is, pedig majdnem botfülű vagyok . Okozhatja a gumiszíj is, ha meg van nyúlva, vagy ki van lágyulva (ez esetben ha megnyújtod, lassan jön helyre), meg a mechanika is. Azt mindenképpen érdemes szétszedni és alaposan mindent kitakarítani. A lendkerekes tengely perselyét érdemes nagyon alaposan kipucolni, én még egy darab alkoholba mártott szöszmentes törlőkendő darabot is keresztülhúztam rajta, hogy biztosan ne legyen benne semmi, ami karcolhassa a tengelyt, majd megolajoztam.
(#) devergo74 válasza gépromboló hozzászólására (») Ápr 4, 2020 /
 
Csinál furcsaságokat, ha kinyitom az ajtót, van úgy hogy elkezd váltogatni a Dolby B-C között, pedig az ajtónyitásnak semmi köze nem lenne hozzá. Ezért gondolok valami vezérlési problémára is. Szerintem ezt már tuti nem a szíj lazasága okozza.
(#) Tomi94 válasza devergo74 hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Azok a bizonytalan működések kontakthibák lesznek mind. Az előlap összes mikrokapcsolóját be kéne fújni Kontakt Spray-vel (nem WD40-nel!!!) és átnyomogatni, rosszabb állapot esetén cserélni. Típushiba. Amíg nem 0-végtelen között váltogatnak, addig megzavarják az amúgy tökéletesen működő vezérlést, mert úgy van megoldva, hogy különböző ellenállásokat kapcsolgatnak, és a proci azt méri. Mikor a kapcsoló átmeneti ellenállása már összemérhető ezekkel, onnantól bármire bármit reagálhat..
Ha már kiveszed az elülső panelt, a kijelzőt is érdemes megtörölni, meglepően sok finom por tud felrakódni rá, ami rontja a fényerejét.

Ugyanígy a mechanika hátára szerelt panelen is van mikrokapcsoló, ami az ajtó pozíciót érzékeli, az is lehet kontaktos. Meg a kazettafészek tetején a szalagválasztók pláne. Azokra ráadásul nem is jó a spray, nagyon óvatosan szétszedve, fel kell polírozni az érintkezőt..

A nyávogással kapcsolatban meg továbbra is motorhibára tippelek. A Technics-Panasonic szíjak pont egész jók voltak, ellentétben mondjuk a hasonló korú Sony-kkal.
(#) Tomi94 válasza gépromboló hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
A 0,04 szinte biztos, hogy WRMS érték. Azt meg semmi értelme összehasonlítani a DIN szerintivel. Ugyanis előbbi egy nagyon pontos, alig nyávogó gyári felvétellel (amit feltehetőleg sokkal nagyobb sebességgel, nagyobb frekvenciát rögzítve vettek fel) mért érték csak lejátszással, ráadásul erősen szűrve. A DIN meg generátorból jövő frekvencia felvétel-lejátszásával mér, ami már helyből magasabb értéket fog produkálni. (Ugye elméletben kijöhetne, hogy a gyorsulás-lassulás pont ugyanott történjen mindkét alkalommal, de a gyakorlatban ennek kisebb az esélye, mint az ötöslottónak..)
(#) devergo74 hozzászólása Ápr 5, 2020 /
 
Szétkaptam a Technics decket, a kis tengelyek amihez hozzáér a gumigörgő, tiszta "rozsda" vagy valami hozzá hasonló anyagot takarítottam le róla. Nem tudom hogy ennek van e jelentősége. Most pucoltam meg a kijelzőt is, ahogy mondtátok, finom por azon is volt.
(#) pucuka válasza devergo74 hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Igen rozsda, vaspor, ami a szalagról mállott le. A legeslegelső dolog minden magnónál a mechanika rendbetétele.
Ebben a szakmában a WD40 igencsak felejtős. alkohol (den szesz, izopropil alkohol) használata a nyerő, az alapos tisztításhoz.
Kenésre vazelint javaslom, még berágódott szinter csapággyal is csodát tud tenni. A "műszerolaj" nem igazán jó, mert a vazelinnal ellentétben szóródik, az pedig a gumialkatrészeknek, kuplungoknak nem tesz jót.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2020
(#) gépromboló válasza devergo74 hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Az a rozsdaszerű valami az lerakódás a szalagokról az évek folyamán, türelem kell a leszedéséhez (nem úgy mint én egy olcsó decknél, hogy rozsdának néztem és lekapartam).
Tomi94 Ami meg a nyávogást illeti, szerintem az a Nak 700-nál a Peak érték. Én a saját BX-125-ömmel a képen látható értéket mértem a beállító kazettámmal. Van itt DIN meg súlyozatlan is, a Peak érték 0,06 körül mozog, ami a gép specifikációjának pont megfelel (a DIN mérés esetében).
(#) devergo74 hozzászólása Ápr 5, 2020 /
 
Sajna a balance poti is felejtős, csak az egyik oldalra reagál. Megpróbálom szétszedni, hátha sikerülne megtisztítani.
(#) devergo74 hozzászólása Ápr 5, 2020 /
 
Kicseréltem a Balance váltó potmétert, de felvételkor csak az egyik csatorna reagál az állításra. Mi lehet a gond, miért nem reagálhat a Balance állítgatásra?
(#) tepege hozzászólása Ápr 5, 2020 /
 
Üdv ITT 4020 deck az alany keresek hozzá service manualt ha lenne valakinek
(#) devergo74 hozzászólása Ápr 7, 2020 /
 
Kicseréltem a 2SC3311-es tranzisztort egy BC547-es tranzisztorra, de úgy felvételkor az egyik csatorna sem szól. Visszatettem a régit, akkor az egyik csatornát lehet rögzíteni. Gondolom eredeti tranyó kellene, vagy más lehet a hiba, valakinek valami ötlet?
(#) kistee válasza devergo74 hozzászólására (») Ápr 7, 2020 /
 
Ugyanaz a bekötése a két tranyónak7?
(#) devergo74 válasza kistee hozzászólására (») Ápr 7, 2020 /
 
2-féleképpen is megpróbáltam, több lehetőség nincs, de nem működött.
(#) CHZ válasza devergo74 hozzászólására (») Ápr 7, 2020 /
 
2SC E-C-B, BC bekötése C-B-E, ezt vedd figyelembe!
(#) Tomi94 válasza devergo74 hozzászólására (») Ápr 7, 2020 /
 
Sokkal egyszerűbb is lehet a gond: repedt forrasztás valamelyik szalagkábel csatlakozónál, vagy a kimeneti RCA-nál elég tipikus..
(#) devergo74 hozzászólása Ápr 8, 2020 /
 
Deck kijelző halványulás, az mitől lehet? Picit a kijelző halványabb, bár nem vészes.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2020
Következő: »»   141 / 181
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem