Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   153 / 161
(#) kaqkk válasza pisti hozzászólására (») Jún 7, 2020 / 1
 
A jobb motormeghajtók tudják a tartóáramot (ez kevesebb mint a munkaáram) így nem melegszik a motor álló helyzetben , meg kéne nézned az adatlapját a meghajtódnak , lehet hogy ő is tudja ...
(#) Massawa válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 7, 2020 / 1
 
Természetesen tudja, söt két változata van. Mixed decaynak hivják és féloldalnyi leirás van rola az adatlapban.
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Jún 7, 2020 / 1
 
Ha jól értelmezem az adatlapot, ezek az üzemmódok (decay) csak arra valók, hogy lépéskor milyen gyorsan csökken/növekszik a kimeneteken az áram. Ez nem a tartóáram beállítása.
(#) Massawa hozzászólása Jún 7, 2020 / 1
 
Azt is irja, ha sokáig nincs bemeneti jel akkor lecsökkenti a tekercsáramot.
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2020
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Jún 7, 2020 / 1
 
Olvasgatom én is ( habár már 4 ilyen szerkezetem müködik, és egyikkel sincs semmi baj). Szoval azt irja többek között, hogy miután automatikusan hozzááll a motor feszültségéhez, azt ugy teszi, hogy a PWM jelet röviditi le. A trimmerrel tekercsáramot állitod, de annak is csak kb 70% mérhetö a trimmeref (Vref). Most jön az érdekes dolog - amit ki kellene mérni, mert nem irnak egy sort sem, hogy mi történik a slow decayon ha sokáig nem jön Step impulzus. Ez a kérdés most engem is izgat, majd nekifogok mérni, mert pontosan olyan szerkezetet kell csinálnom ami az idö 90%-ban áll, de nem veszthet lépést. Ezt eddig direkt a procirol hajtottam (az A4988 nélkül) és ott nem kezeltem a holt idöt, illetve levettem a tekercsekröl az áramot holott a mechanizmus önzáro mégis fordulatonként vesztettem pár lépést. Most ki fogok probálni két megoldás, vagy beépitek a programba egy áramszabályzot, ami lecsökkenti a tekercsáramot, ha nem kell forogni, vagy berakok egy A4988 és megnézem az, hogyan fogja a motort kezelni.
(#) pisti válasza Massawa hozzászólására (») Jún 7, 2020 /
 
Az én problémám is ilyen. Kérlek, írd meg majd a tapasztalataid. Az mit jelent, hogy a programba építesz be áramszabályzatot. Én Arduino-val vezérlem, sajnos ott fix a jel nagysága.
(#) Massawa válasza pisti hozzászólására (») Jún 7, 2020 /
 
Épp most ötlöttem ki egy opciot. Eddig is volt egy jelem az AVR-böl( nem arduino, mert akkor még nem tudtam Arduinot programozni, igy az egész kod ASM-ben van irva (vagy 30 oldal).
Szoval a procinak van egy lába ami jelzi, ha már a motor elérte a kivánt célt és áll. ( ebben a berendezésben nincs A4988.)
Délután még erre gondoltam, de közben támadt egy talán jobb ötletem. A motormeghajtoba (ULN2003) beépitek egy áramszabályzot, amit maga a motor tekercseibe küldött jel fog szabályozni. Most nekem olyan a kodom, hogy amikor a motor leáll, akkor minden tekercs áramtalanitott.
Igy most ugy vezérlem a tekercsáramot, hogy amikor nincsenek léptetö impulzosok, akkor lecsökken a motoráram egy beállithato szintre (tartoáram). Amint megjelenik ujra a léptetö impulzus, az áram azonnal a munkaáram szintre ugrik.
Majd holnap kiprobálom.
A te esetedben használj egy extra Arduino portot az áramregulator szabályozására.
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2020
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
Kiprobáltam az egyik kapcsolást. Egész jol müködik. Most csak azt kell eldöntened mivel akarod vezérelni - egy extra porttal, ami mondjuk egy magas szintet ad amikor a motornak forognia kell, vagy ezt a jelet a STEP kimenetböl akarod kinyerni.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2020
(#) pisti válasza Massawa hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
Szerencsére van még szabad pin amelyen tudok még H jelet adni. Melyik kimenetre kell a vezérlőnek a H jelet adni. Ez a megoldás egyszerűbbnek tűnik.
(#) kaqkk válasza Massawa hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
(#) Massawa válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
Nem kinlodunk ULN-l, csupán nekem az egyik müködö szerkezetben van ez. Semmi más a feladat nem ULN függö.
(#) kaqkk válasza Massawa hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
Ja értem , de ma már egy kicsi léptető meghajtása filléres dolog ,ha csak egy tengelyt akarsz mozgatni.Egy motormeghajtó és egy léptető áramkör ami akár egy 555 is lehet mondjuk végálláskapcsolóval vagy egy pic egy nyúlfarknyi programocskával ...
(#) Massawa válasza pisti hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
Azt külön kell megoldanod, mert az A4988 nem tud tarto áramot kezelni.
Milyen feszültségre megy a motor? Ahhoz kell egy egyszerü, külsö áram vagy feszültségszabályzot épitened, amit a kimeneti porttal kapcsolsz üzemáramra illetve tarto áramra. Én ma egy LM317T-vel probáltam és egész jol ment. (Az LM317 adatlapján ott a megoldás - a kimeneti fesz digitalis kezelése). Ha magas szint van a porton akkor a kimenet akkora legyen amit a motortekercs igényel, mig L szintnél az áramot kb 1/3-ra csökkentettem. ( nekem pillanatnyilag nincs extra kimenet, igy a STEP jelekböl nyerem a kapcsolo impulzust).
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2020
(#) Massawa válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
A gond azzal van, hogy motorjaink többet állnak mint forognak, és nem okvetlenül ilyen üzemre lettek tervezve. Ha viszont állo idöben lekapcsoljuk teljesen a tekercsáramot ( az én esetem) akkor lépésvesztés áll néha be. Egyik vezérlö sem tud olyat, ha nincs sokáig bemeneti változás, akkor automatikusan kb 1/3-ra csökkentené a tekercsáramot (tartoáram). Ezt probáljuk most megoldani, ha a motorjaink percekig, orákig állnak, akkor is tartsák a poziciot és ne égjenek le. Az egyik jelenlegi motorom állo helyzetben kb 30 perc alatt forrosodik 60-70 fokra a külsö felületen. Ha viszont csökkentem a tekercsáramot (munkaáram), akkor meg néha bizonytalan a lépése.

Én is abban reménykedtem, hogy az A4988 SLEEP bemenete valami ilyesmit tud, de mint kiderült nem. Az is elsöként a tekercsáramot tünteti el.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2020
(#) kaqkk válasza Massawa hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
Én használtam a TB 660 as kisöccsét (TB6560) és az is tudta a tartóáramot , amikor nemvolt léptetőjel stabilan állt a motor és nem melegedett . Ugyanis ezek már PWM el szabályozzák a motoráramot és ha nincs léptetés akkor csökken a PWM kitöltése ... (csúnya lenne hogyha egy cnc gép motorjai leégnének mert áll a program ..)
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2020
(#) Massawa válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
Az A4988 is alapbol PWM-l megy Csökkenti is a tekercsáramot de nem eleget. Majd holnap az kerül sorra. Az A4988 kb 70%- viszi le az áramot.
Nem CNC motorok ezek, azoknak sokkal jobb a hütése. -Az én motorom mérete 10x16 mm!
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2020
(#) pisti válasza Massawa hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
Szépen visszakanyarodtunk, hogy az A4988 vezérlő tehát nem tudja megtenni, a tartóáram csökkentését majd ezután lépésvesztés nélkül működtetni a motort.
Nálam is az a gond, hogy nagyon keveset kell forgatni a motort. Szükség van viszont a vezérlőre mert tudja a microstep módot, kell a 16-szoros mód.
(#) Massawa válasza pisti hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
Majd holnap ujra elöveszem az A4988-t ( ma a másik gép volt fontosabb). A leirás nem egyöntetü, mi történik pontosan a motorárammal ha áll. A 70% pontosan le van irva de tovább nem boncolják. Majd holnap kiderül.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2020
(#) kaqkk válasza pisti hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
A 4988 az pici (3d nyomi) mocikhoz készült pici szolgáltatásokkal , a tb 6600 már picit többet tud , de ha digitális vezérlőt választotok nem kell gondolkodni sem ilyesmin (csak azok már 10000 felett vannak árban) Én éppen a héten fogok rendelni MA860 as picike vezérlőket ... Ha megjönnek beszámolok mennyire melegszenek a motorok álló helyzetben .
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2020
(#) Massawa válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
En már régen megirtam a progit, azzal nincs gond a lényeg itt az áramokon volt és azok kezelésén. A microstep még kacifántosabb lesz (föleg a nagyobb osztásu, mert könnyen lehet, hogy nem áll össze az áramarány pl egy 1/16 lépésre..
(#) kaqkk válasza Massawa hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
Igen a jó motormeghajtó ezt is megoldja , nem kell mindent leprogramozni ha megoldható egyszerűbben is ...
(#) Massawa válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
Ha CNC-t épitenék én sem gondolkodnék, csakhát a feladat egész más. Mégis valahogy meg kell oldani s ráadásul a hely is meglehetösen kevés ugyhogy sajnos marad a leprogramozás és némi kisérletezés.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2020
(#) Pali79 hozzászólása Jún 9, 2020 /
 
Olvasgatom itt a hozzászólásokat és nagyon nem értek valamit. Valahogy azt sikerült kihámozni, hogy az A4988 nem tudja a tartóáramot. De ez biztosan nem igaz, mert nekem van 3 tengelyes gépem kicsi motorokkal és GRBL vezérléssel. Ha nem fut program, akkor is tudja tartani a poziciót úgy, hogy kézzel nem nagyon tudom megmozdítani a tengelyt. Ugyan soha nem mértem, hogy ilyenkor milyen áramok mennek a motorokon, de nem is nagyon érdekelt. Csináltam már olyan munkát amikor fél napig ment a gép egyfolytában és nem voltak forrók a motorok.
(#) szalamandra válasza Massawa hozzászólására (») Jún 9, 2020 / 2
 
Az A4988 is képes tartóáramra, egy kis trükkel.
Bővebben: Link
(#) Massawa válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 9, 2020 /
 
Épp most mértem, igen azt csinálja amit irsz, hogy tartja a tartoáramot amit a trimmerrel beállitasz, és ettöl melegszik minden az A4988 meg a motor is. És ami rosszabb az a tartoáram a tápfeszültségtöl független. Most mértem, ha beállitok pl 0,6V a trimmeren ( a két méröellenállás a rajz szerint 0,5Ohm), ez az áram marad akkor is ha a tápot feltekerem 24 V-ra. sajnos csak a Vref érhetö el simán és nem a méröellenállás.
Nekünk viszont az kell, hogy a tartoáram a minimumra csökkenjen ha hosszabb ideig áll a motor. Az én esetemben elöfordul, hogy oránként csak egyszer mozog. A tartoáramtol viszont melegszik a motor meg a chip is. Ez lenne a feladat.
Amugy marha érdekes mert pl egy 10 kHz-s STEP kb 40 kHz-s jelet küld a tekercsbe ( egész lépéskor). Viszont a tekercsekben az impulzusok csak a 10 kHz-s periodus kb 1/4-ben vannak jelen, azaz mintha burstöt adna ki a motorra. (Sajnos mérhetetlen ninch mihez szinkronizálni a szkopot.)
A szkopon az ellenállásokon alig lehet mérni magasabb áramot ( a feszültség stabilan 0,6V, és alig látszik rajta a modulácio). Egy DVM-l viszont kb 30-40% nö a feszültség, ha forog a motor. Most azon gondolkodok mit lehetne ezzel a driverrel kezdeni. Probáltam az ujabbat (kb 40 lábu chip a lila panelen). Ugyanez a helyzet, de a motor azzal valoban nyugodtabban forog).
Na majd még folytatom a kisérletezgetést.
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2020
(#) Massawa válasza szalamandra hozzászólására (») Jún 9, 2020 /
 
Na ez jo ötlet ki fogom probálni. Sajnos ehhez több mindent változtani kell, de talán megéri. Kösz.
(#) aaakovacs hozzászólása Júl 25, 2020 /
 
Sziasztok!

Adott egy komplett vezérkés viscom vtr3 ctr és vtr drv kártyákkal , sehol nem tudok felhajtani egy dokumentációt róla. Van rá esély hozzáértőknek hogy meglehessen portjait? Esetleg valami ötlet hol lehet felhajtani egy manualt hozzá?
(#) muslica69 hozzászólása Júl 30, 2020 /
 
Sziasztok! A képeken látható , angol unipoláris léptető motor azonosításához kérném segítségeteket.
Sajnos az adatok nem olvashatóak. Amit tudok:
Átmérő: 56mm
Hossz: 52mm
Tengely átmérő: 6,3 mm
Léptetési szög 1,8 fok
6 db kivezetés
1 tekercs: 0,6 Ohm - 0,1mH
Az érdekelne hogy mekkora feszültséggel és árammal üzemeltethető.
Segítségeteket előre is köszönöm!

1.jpg

3.jpg
   
(#) staci123 válasza muslica69 hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Szevasztok,
csak tippelni tudok, 5V, 1.2A rég volt amikor
láttam lehet hogy a gyártó is más...
Mire használnád? Egy próbát megér,
ha viszi a terhelést és nem melegszik
túlságossan had menjen...
(#) muslica69 válasza staci123 hozzászólására (») Aug 4, 2020 /
 
Egy mini prés géphez kellene, orsós áttétellel csinálnám. Kipróbálom ezekkel az értékekkel, megfelelő-e a nyomaték. Köszönöm a tippet!
Következő: »»   153 / 161
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem