Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   163 / 191
(#) Egri Frédi válasza Tomi111 hozzászólására (») Jún 1, 2020 /
 
Akkor olcsóbban megússza és gyorsabban végez ha megkér valakit, aki megcsinálja neki. Viszont akkor sosem fogja elsajátítani még a forrasztás alapjait sem. Én 20 évig használtam egy Csehszlovák gyártmányú Tesla forrasztópisztolyt. Mikor leégett a rengeteg használattól vettem egy Weller forrasztópisztoly ( az NSzK -ban, (arany áron !!!) ), mert meg voltam győződve róla, hogy a forrasztópisztoly jobb, mint a páka. Nem volt igazam ...
Kezembe adtak egyszer egy pákát ( történetesen épp Weller volt és mást nem tudtam/lehetett használni ). Azóta nekem is van. Hogy hogyan jutottam hozzá, azt majd máshol mesélem el, mert akkoriban az többe került mint a havi fizetésem - de lopásról szó sem lehetett.

Száz szónak is egy a vége: ha meg akar tanulni forrasztani, nyugodtan vegye meg a belinket pákát. Ha nem kíván ilyesmivel foglalkozni, kérjen meg valakit, jobban jár.

ps.
Schumaher sem Ferrárin tanult vezetni ...
(#) Moderátor hozzászólása Jún 1, 2020
 
Az off-topic hozzászólások eltávolítva.
(#) ftirius válasza Tomi111 hozzászólására (») Jún 1, 2020 /
 
Régebbi hozzászólásokat olvasgatva találkoztam ezzel a pákával. Kipróbáltam, és egészen jó.
(#) exabit válasza Joe_001 hozzászólására (») Jún 1, 2020 /
 
Nekem is ilyen pákám van. Általában igyekszem elkerülni hogy elektronikai szemetet vegyek, de nekem hobbiszerszámként bevált. Igaz a páka gumi borítása állandóan lecsúszik és már cserélnem kellett benne a potmétert, és ha minden jó akkor is kell várni vagy 3-4 percet mire felmelegszik, de működik és már sok projektemet vittem vele végig. Előtte egy Somogyi gyártmányú pákát használtam, de annál rosszabbat szerintem még kínaiak sem gyártottak soha. Azt a somogyit csak azért nem dobtam ki mert hátha unokaöcsém játszani akar egy kis pirográfiát és arra talán jó.
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2020
(#) FAZ1 válasza exabit hozzászólására (») Jún 1, 2020 /
 
A Somogyi cég leginkább /és egyszerűen/ csupán egy forgalmazó cég (distributor), tehát ők soha nem gyártanak semmit, csak a mindenféle kínai szarokat árusítják magyar földön!
Meg még - Szlovákiában is tolják ...
(Somogyi Elektronic Slovensko s.r.o. - www.somogyi.sk)
(#) exabit válasza FAZ1 hozzászólására (») Jún 1, 2020 /
 
Köszi a javítást, akkor ez sok mindent megmagyaráz. Amúgy ilyen volt mint a csatolt képen, csak talán 60 wattos, de erre már nem emlékszem.
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2020

01.jpg
    
(#) FAZ1 válasza Bakman hozzászólására (») Jún 1, 2020 /
 
Figyu!
Én még valamikor a Wesselényi utcában egy elektronika boltban vettem a Puskás Tivadar Kisszövetkezet által hazailag (talán valami licenszben) utángyártott "Weller-szerű" forrasztó-pákámat - szinte fillérekért. Valami 4-5 ezer forintért! (árában az az "eredetihez képest" bakfitty!)!) A valóban eredeti már akkoriban 20-25 ezerbe került!

Aztán majd 20 évig elkattogott nekem, de aztán a nyelét (azt a bugyikéket) már gyakran ragasztgatni kellett ...
És akkor aztán megtaláltam lehetőséget az "alapgép" teljes felújítására - egy Weller forgalmazó magyarországi cég alkatrész-kínálatában. Megoldottam úgy a régi "Puskás pákát", hogy mára csaknem eredeti Weller-nek látszik!

Én nem követem folyamatosan nyomon a legújabb nagyipari páka-trendet, hogy a mindenféle kódszámokkal a mindenféle szuper-hiper forrasztópákákat kövessem nyomon. (pl. PACE, ERSA I, VARIO2, stb.)
Nekem - a "barkács amatőrnek" - bőven elég házi munkámhoz a régi kattogós, ámde önerőből (és viszonylag olcsón) sajátkezűleg felújított "Weller"!
(#) Bartos77 válasza exabit hozzászólására (») Jún 1, 2020 /
 
A legjobb kezdő páka szerintem nem a potméteres, hanem az LCD kijelzős...

Nekem van mindkettő. Az LCD-s az szabályozott páka, ami 15 másodperc alatt felfűt és tartja is a beállított hőfokot. Kalibrálható és kompatibilis a 900M, meg T18 hegyekkel. Az ehhez való pákahegy a legelterjedtebb, szinte mindenhol lehet kapni. A fűtőbetétje is kézzel cserélhető kihúzható, bedugható kerámia fűtőbetét.

Fényévekkel jobb a fix hőfokos somogyinál. A hegy és a 230V hálózat között a kapacitás szerintem simán kisebb lehet, mint a pisztoly/pillanat pákánál. (az is van)

Az ára meg 2-3eFt között szokott lenni...

https://www.aliexpress.com/item/32947973266.html?spm=a2g0o.productl...01603_
(#) Bartos77 válasza Bartos77 hozzászólására (») Jún 1, 2020 / 1
 
Meg is mértem. Pisztolypáka villásdugó és hegy között 23pF, kínai páka 27pF...

Emlékszem, régen fikázódott valaki, hogy 220-as pákával hozzá nem érne semmilyen elektronikához, miközben a pisztolypákát ajnározta, meg a PC alaplapot is azzal forrasztotta. Mert az nem 230V-ról megy ugye....
(#) Bartos77 hozzászólása Jún 1, 2020 /
 
Ja, majdnem elfelejtettem: időközben átalakítottam egy JLT02 és egy Fahrenheit 28011-es pákát Hakko kompatibilissé.

Ráadásul, hogy még megtévesztőbb legyen a képen egy weller LTH hegy van a pákában...

A 28011 pákához venni kell egy 28013 csúcshüvelyt és kiszedve a fűtőbetétet el kell vágni a burkoló fémcsövet a megfelelő hossznál. Belerakjuk a hakko fűtőbetétet és van egy normál, durung nyeles hakko hegy kompatibilis pákánk, amibe adapterrel a weller LT sorozatú hegyek is jók...

A JLT02 pákámat meg sok év után kinyírtam. Elgörbült kissé a hőtágulás miatti feszültségtől, ezért elkezdtem feszegetni. Kiszakadtak a csavarok és a fűtőbetét egyik drótja. Nem akartam kidobni. Hosszabb csavarokkal pótoltam a régi rövideket, amiknél kiszakadt a menet, a fűtőbetétet szétvágtam és átalakítottam ezt is úgy, hogy kapott egy hakko klón fűtőbetétet. Hulladék újrahasznosításra pár példa:
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2020
(#) Bartos77 hozzászólása Jún 1, 2020 /
 
Ja ezt a Fahrenheit 28011-et csak ezért a kísérletért vettem, hogy milyen lenne egy "normál durung nyelű" masszívabb hakko kompatibilis páka. Ilyet ugyanis nem árul készen a kínai.
(Zsír új állapotában szadultam szét szegényt... )

Egészen tűrhetőre sikerült. Mindenféle hegy felmegy rá most már. Hakko, Weller, SMA050, Solomon, meg a saját régi hegyét is vissza tudom tenni rá egy adapterrel, de az eredeti hegye persze nem nagy szám egy wellerhez képest...

Az weller adapter elkészítéséhez el kell vágni egy gagyi 900M hegyet, úgy, hogy a végén maradjon egy 1,5mm vastag réz réteg még. Síkra köszörüljük, kifúrjuk 2-es fúróval, belehajtunk egy csavart, ezt megint síkra köszörüljük olyan 0,5mm vastagra, mert a vas nem igazán jó hővezető... Vagy nem csavarozunk, hanem egy vasréteget rágalvanizálunk a rézre... A fényképen mindkettő megoldás látható. (Az elvágott SMA050 és Solomon hegyekre pl vasat galvanizáltam.)

Megéri szenvedni a weller adapterrel, mert azért a weller hegy hőátadásban, oxidációban, stb eléggé érezhetően jobb a kínaiaknál... Ha jól csináljuk az adaptert, ugyanolyan jó lesz a hőátadás is, mintha egy eredeti WSP pákán lenne a hegy...
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2020

hegyek.jpg
    
(#) FAZ1 válasza Bartos77 hozzászólására (») Jún 1, 2020 /
 
"Mert az nem 230V-ról megy ugye...."

Hááát - tényleg nem!
Nem 220-ról megy, de a PC alaplapról a fólia - az meg egyből jön.
Lefelé!
(#) FAZ1 válasza FAZ1 hozzászólására (») Jún 1, 2020 /
 
Jelenleg így néz ki az általam felújított és valamikori "Puskás Tivadar Kisszövetkezet" által gyártott (?) és forgalmazott Weller pákám.

Valójában az én barkács- és elektronikai céljaimra - bizony otthon BŐVEN megfelel!
(#) Bartos77 válasza FAZ1 hozzászólására (») Jún 1, 2020 /
 
Hát de, 230V-ról megy mert ha kihúzom a malac orrából, nem igen lehet vele forrasztani. És ugyanúgy a benne lévő trafó primere és szekundere között van egy kapacitás. Mint a 230-as páka fűtőbetétje és hegye között... Semmivel nem veszélytelenebb az elektronikára, mint a kínai LCD-s páka...Az érzelmi alapú kötödésből adódó tévhitekkel ellentétben...
(#) deebo válasza FAZ1 hozzászólására (») Jún 1, 2020 / 7
 
Oké, felfogtuk, neked ez bőven elég, örülj neki és hagyjuk már ezt végre.
(#) Egri Frédi válasza deebo hozzászólására (») Jún 1, 2020 /
 
Ja, ja ! Mert jön megint a Moderátor és ...
(#) FAZ1 válasza Bartos77 hozzászólására (») Jún 2, 2020 /
 
Ez nem igazán a "malac-orrból", azaz 220V-ról megy, hanem trafóval - és csak 24V-tal.

Na mindegy - tényleg hagyjuk ....
(#) Bartos77 válasza FAZ1 hozzászólására (») Jún 2, 2020 /
 
Pisztolypákáról van szó! Milyen 24V-ról beszélsz???? Az 230V-ról megy, nem 24V-ról....
(#) FAZ1 válasza Bartos77 hozzászólására (») Jún 2, 2020 /
 
Én meg a Weller pákáról. (tehát 2 malomban őrölünk ...)
Na mindegy ...
(#) satlokk hozzászólása Jún 2, 2020 /
 
Szasztok!
A következő páka állomás gondoltam megvásárolni szerintem elég jó árban van,és nem rossz.
(#) Bakman válasza satlokk hozzászólására (») Jún 2, 2020 /
 
Ez könnyen előfordulhat.
(#) satlokk válasza satlokk hozzászólására (») Jún 3, 2020 /
 
Megrendeltem,várom,hogy megérkezzen.Persze mellete a weller pákámnak örök életet adok!
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2020
(#) pipi válasza satlokk hozzászólására (») Jún 3, 2020 /
 
Volt már, hogy két pákát használtam, és kellett az asszony harmadik kéznek
(#) Bartos77 válasza satlokk hozzászólására (») Jún 3, 2020 /
 
Szerintem ez a legjobb forrasztó állomás ebben az árkategóriában...

Mivel Hakko klón, ezért rendelhetsz hozzá töménytelen fajta tartalék pákát aliról. 5 lyukú mikrofon csatlakozós kell hozzá, amiben A1321 fűtőbetét van. (nem 1322) Szerintem jó pl hozzá a YIHUA 907F, vagy valami olcsóbb variánsa is...

Vagy pl bármilyen gagyi 1000Ft-os A1322 fűtőbetétes cucc is, csak akkor pl kicseréled a fűtőbetétet HAKKO FX888 fűtőbetétre (kb 6000Ft). Az sok évig bírja napi 8 óra használattal is.
Ezek mind kompatibilisek egymással...

De a gyárilag hozzá adott páka is állítólag, a marketing szerint ipari használatra is alkalmas.
Ja és fentebb látható módon lehet hozzá weller adaptert készíteni és akkor a WSP80 hegyek is jók hozzá... Én pl összemókoltam pár ilyen pákát weller hegyre :
(#) satlokk válasza Bartos77 hozzászólására (») Jún 4, 2020 /
 
Rendben köszi a megjegyzéseid.Volt aki azt mondta,hogy weller kopintás.Én elhiszem hívő lélek vagyok.Holnap hozza a futár 06.05-én.
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2020
(#) Epu2 hozzászólása Jún 5, 2020 /
 
A hozzászólásom úgy passzol ide, mint nem, de szerintem a legjobb helyen van.
Van kb 25-30 dkg bádogos forrasztóónom. A felhasználhatóság azoknak jó akik mártásos forrasztást alkalmaznak. Kábelsaru, kábelvég ...
Ha valakinek kell felajánlom. Forrasztó "pákának" a gázos melegítő kiváló.
(#) satlokk válasza satlokk hozzászólására (») Jún 5, 2020 /
 
Meg érkezet a forrasztóállomás,rövid tapasztalalt nagyon gyorsan felfüt,a wellweremhez képest kb:10 másodperc.A többit majd ezután megtapasztaljuk.
(#) krapulax6 hozzászólása Jún 10, 2020 /
 
Sziasztok.
Jobb topikot nem lattam,a kerdesem megirasara.
Van egy gazos Dremel 2000 forrasztom es a langfogo racs vagy minek nevezzem eleg hamar elegett.
Mar harom-negy eve fem sarokreszelobol hajtottam bele egy kis darabot de vagy tizedikre tudom bekapcsolni.
Szikra van .
Nem talalok gyarit hozza ,bar regen neztem szet.
Van otlete valakinek mit lehetne belerakni?
(#) dokidoki válasza krapulax6 hozzászólására (») Jún 10, 2020 /
 
Szia! Írjál nekem privátban egy postai elérhetőséget, küldök levélben egy kis anyagot amiből eltudod készíteni. Ez garantáltan nem ég szét, saválló szűrőháló, nagyon sűrű anyag.
(#) helektro hozzászólása Júl 1, 2020 /
 
Sziasztok, forrasztópákához keresek hőálló kábelt. 6eres, olyan 0.3-0.5 mm2 és hajlékony kábel lenne jó, mint ami pl. a jobb weller-eken van.
Van esetleg valakinek infója, hol lehet ilyet kapni?
Következő: »»   163 / 191
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem