Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 110V/60Hz-es készüléket itthon hogyan lehet működtetni?
Lapozás: OK   7 / 11
(#) Massawa válasza doni82 hozzászólására (») Jún 9, 2020 /

Igen ezt kéne kicserélned. De jobb volna elvinnéd elöbb egy trafokészitö szakemberhez, hogy mérje meg a keresztmetszetet, ha szerencséd van akkor elég nagy (Indonéziában talán még nem sporoltak annyit). Ha igen akkor egy elötét trafo is jo lehet - ha találsz ilyesmit vagy a szakember lehet, hogy mindjárt tud is egyet ajánlani.
Ha kicsi a keresztmetszet akkor komplett csere.
(#) Gafly válasza ferci hozzászólására (») Jún 9, 2020 /

Massawa nem a feszültségtől fél, hanem a frekvanciától.
Azaz a 60 Hz-re számolt transzformátor ugyanakkor feszültségen több áramot vesz fel, mint egy 50 Hz-re számolt.
Ez mondjuk igaz, de már messze van az eredeti kérdéstől.
Rajza megvan készüléknek, szerintem nem lett baja attól hogy az adapter megégett (legalábbus reméljük).
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Jún 9, 2020 /

Azt sem tudjuk milyen volt az adapter. Egy baráromnak a chicagoi repülötéren simán eladtak egy mini (fázishasitos) 230/110V- s adaptert. A drezdai szállodában 1 bekapcsolást sem élt tul pedig csak a táblagépet akarta tölteni....

Szoval ha gyenge az eredeti trafo vasmagja, akkor kár vele foglalkozni.
(#) ferci válasza Gafly hozzászólására (») Jún 9, 2020 / 2

Jó lenne, ha csinálnál sk. egy kisebb invertert, aztán kipróbálnád, a freki csökkentésével hogyan nő a felvett primer áram.
Nem Massawával vitáztam, csupán a véleményemet írtam le doni82-nek .
Úgyhogy tessék a kérdezőnek írni, javasolni és nem a levegőbe beszélni..
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2020
(#) Gafly válasza ferci hozzászólására (») Jún 9, 2020 /

Haha, vicces vagy.

Nem, én határozottan nem akarok kisebb invertert csinálni, mert mi a bánatnak. Kell az nekem?

Én inkább azt csináltam, hogy letöltöttem a készülék rajzát és megállapitottam, hogy a "Voltage selectort" (bármi is az), kellene arrébb pöckölni. Lásd melléklet.

Esetleg előtte az összes kondenzátort kicserélni, biztos_ami_biztos alapon.
De nem értek hozzá.
(#) ferci válasza Gafly hozzászólására (») Jún 9, 2020 /

Az biztos nem kell neked..

"doni82" meg fogja köszönni a rajzot.
(#) doni82 hozzászólása Jún 9, 2020 /

Köszönöm a válaszokat.Fel tőltöm a képeket,a konvertálorol.Egy kicsit megbontottam nem tudom minek.Azt azért szeretném leszögezni,hogy nagyon kezdő vagyok a müszerészet terén.
(#) uniman válasza Gafly hozzászólására (») Jún 9, 2020 /

Ha "E2"-es lenne a verziója...de bizonyára, "U" vagy "CA" lesz.

Area_code.JPG

(#) Massawa válasza doni82 hozzászólására (») Jún 9, 2020 /

Akkor látod a balhét is. Ez a trafo 45VA, az erösitöd meg 300VA - enyhe különbség. De ha ezt az izét erösebbre veszed, akkor meg az erösitö trafoja fogja pontosan ugyanigy végezni.

Csak az ö készülékén nincs, és valahol irják is, hogy az US modellben nincs ilyen, azaz abban kisebb a trafo is.
(#) doni82 válasza Massawa hozzászólására (») Jún 9, 2020 /

Értem,és ha vennék egy nagyobbat?Egy ijet amit be linkeltem.

nedis
(#) Massawa válasza doni82 hozzászólására (») Jún 9, 2020 1 /

Ez jobb, de nem irják, hogy milyen frekvencia van a 110V-s kimeneten. Mivel azt irják, hogy inverter, elvben lehetne 60 Hz is, de ennek járj utánna!
(#) doni82 válasza Massawa hozzászólására (») Jún 9, 2020 /

Értem.Nagyon szépen köszönöm a sok jo tanácsot,és a felvilágositást.
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Jún 9, 2020 /

Ez az információ explicit módon nem volt leirva, pedig direkt visszaolvastam.
Meg erre a célra használható/bizonyitékként elfogadható fénykép sem...
(#) uniman válasza Massawa hozzászólására (») Jún 9, 2020 / 1

Francia weboldalakon leírják: "A kimeneti frekvencia megegyezik a bemeneti frekvenciával..." Ez csak egy trafó. Bővebben: Link
(#) Massawa válasza uniman hozzászólására (») Jún 9, 2020 /

Én ist azt hiszem már csak a sulya miatt is (3,26 kg). Azaz még megmarad a riziko, hogy kinyirja a belsö trafot. Ez már egy kicsit más dolog, mint a korábbi 40 W-s csoda.
Ezért irtam már az elsö reakciomban, hogy optimális megoldás nincs.

Én csak az amerikai verzio rajzát találtam meg és abban sem volt feszültség válto csak a megjegyzés. ( meghát feltételezem, hogy ezt a kapcsolot talán már megtalálták volna, ha lett volna benne).
(#) Atis57 válasza Massawa hozzászólására (») Jún 10, 2020 / 1

Szia!

Nincs ezzel nagy probléma , ha tarfós (nem triacos ! ) Ezt a súlyán lehet érezni.

A frekvenciával nem kell foglalkozni.
Egyedül a kimenő feszültsége lényeges min 95 V és max 130V közé essen .
Innentől jól fog működni.

Vannak más lehetőségek is ; Higyanygőz fojtóból az 500 w tipus megfelelő.
Esetleg egy régebbi trafó aminek a primerje 220/110 V-s .
Némelyik APC szünetmentesben volt olyan ami 110V-t tudott kiadni.
De ezek is hasonló árban vehetők-ha nincs kéznél egy. !
Az elektronikus átalakitókat kell kerülni---mivel halhható lessz a hangban a zaja.
(#) Massawa válasza Atis57 hozzászólására (») Jún 10, 2020 1 /

Ezt azért ne mond. Müködni fog egy darabig.
Nézd meg mekkora az a 300 VA-s trafocska az erösitöben és hasonlitsd össze azzal ami ebben az állitolagos inverterben van. Már ennek a tömege is kb 2x akkora mint azé ami az erösitöben van. És az nem véletlen, mert az 50 Hz-s trafonak joval több vas kell.
Hajdanán szinte heti ügy volt ( még a profi berendezésekben is) hogy a 60 Hz-s 220V-s trafok sorra égtek le. ( kérdezz rá a Rhodes meg a Hammond orgonák tulajdonosainál. Ott jelentek meg elöször az amerikai alulméreteszett trafok, és égtek le sorban jo 40 éve).
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2020
(#) Atis57 válasza Massawa hozzászólására (») Jún 10, 2020 /

Szia !
Ez az alulméretezés inkább gazdaságosan? Ha 300 W ról beszélünk a zenében akkor max 100 W az állandó teljesitmény ?

De a vasmennyiség azért érdekes , nincs akkora eltérés .
De néz meg egy -egy esetet;
Magyar 250vA trafó = Tesla (csehszlovák ) 400VA = Lengyel 630VA ! ugyanazon a vasméreten , súllyal !
Akkor melyik az igazi?

A régi cöves rádiók 40-80W trafói miért voltak olyan kicsik? Mit csináltak másképpen?
(#) Massawa válasza Atis57 hozzászólására (») Jún 10, 2020 /

Nem akarok veled vitatkozni, de kb 20-30% nagyobb keresztmetszet kell egy ugyanolyan teljesitményü 50 Hz-s trafohoz. ( nézd meg a trafok és a vasmag méretezését). És egy ilyen esetben nem okvetlenül a leadott teljesitmény a döntö, hanem a mágneses szaturácio.
Az egy egész más tészta, ha valakik egy nagyobb vasmagra kisebb teljesitményü trafokat tekernek. Itt Europában szabványositva lettek a vasmagok, igy sok helyen azt vették kézbe ami épen elérhetö volt. Azzal nincs semmi baj, ha egy nagyobb vasmagra kisebb teljesitiményt tekersz, de forditva nem müködik.
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2020
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Jún 10, 2020 /

Valahogy így gondoltam...
(#) Joe_001 válasza doni82 hozzászólására (») Jún 11, 2020 / 1

Szia!

Keress a jövő héten, lehet van ilyen gyári 230-as trafóm.
(#) Massawa válasza Atis57 hozzászólására (») Jún 11, 2020 /

Azok a számok amit beirtál az 50 Hz-s trafokra vinatkozik. Amerikában más a koeficiens.,

Kb amikor elindult az amerikai export Europába egyesek már igyekeztek nagyobb vasmaggal dolgozni. Azokkal nem is volt semmi gond. De elödeikkel, és azokkal amit ki tudja miért nagyon sporolosra méreteztek - gyakran annyira,,hogy az itteni mühelyekben ujra sem tudták tekerni, mert még a drot sem fért a trafora azok bizony sorra mentek tönkre, és nem is valami szupertrafokrol volt szo - nálam föleg a hangszertarfok égtel le sorban, pedig ritkán voltak 50 VA- nál nagyobbak.

De azt hiszem lezárhatjuk a kérdést, már jelentkezett valaki akinek talán van 230 V-s csere trafoja.
(#) Atis57 válasza Massawa hozzászólására (») Jún 11, 2020 /

Szia!
Igen ........valószinű ,hogy aláméretezték .
Bár a maximális mágnesezhetőség ,anyagminőség sem mindegy. Pl; 2,5Vs/m2 és 2000 Hz ig alig melegszik.

De láttál már Graetz egyenirányitóról működő trafót? Komolyan 100Hz-el.
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2020
(#) szs válasza doni82 hozzászólására (») Jún 11, 2020 / 1

Ha jól értettem, nem az erősìtő trafója égett le, csak az elékötött 220/110 trafó.
Itt a második képeden az erősítő trafója látható. Akkor nyert ügyed van, mert a bemeneti vezetékek számából és elhelyezkedéséből az következik, hogy ez rgy 220/110(avagy(230/115) bemenetű trafó, ami amúgy a Sony termékeinél úgy látszik, elég általános, nekem még csak olyan volt, egy kivételével, az is olyan volt, cdak a füllencset fel kellett forrasztani a túlsó végre.

Valószínű, hogyha a csatlakozót megnézed alulról, a kék-piros van a hálózatra kötve. A sárga a kékkel, a rózsaszínes-narancsos a pirossal összekötve, ez kapcsolja párhuzamosan a két 110-es tekercset.
1, lehetőség: ha a narancsost a sárgábal összekötnéd, miután leválasztottad őket a ķék és a pirosról, már sorban is vannak a tekercsek, adható neki a 220.
2,lehetőség: a pirostól elveszed a csatlakozását, átteszed a feketére. De ez nem elég, ez így még zárlat. Benézel a zdugorcső mögé, van-é kapcsoló, vagy méginkább jumper a sárga-kék közt. A sárga-kéket szétválasztod.

Én az enyémen a fekete-sárgát választottam a kér végnek, a narancsos-rószaszínest iktattam ki, a maradék kettőt köttem végül össze, úgy is működik 230-ról, de az nem is erősítőben van hasznàlva, az csak mezei 17V primerű.

Mindezekhez a próbálkozásokhoz kellene első méréshez egy 220/110-ed trafó, a kötözgetések ellenőrzéséhez egy (mondjuk) 12 volt primerű, és természetesen addig minden szál lekötve az erősítőről.
Ha ezek nincsenek, és kedved sem "játszani", akkor egy rádió-tv szerelő valószínűleg rezsióradíjért átköti néked, annyi megér, az előtéttrafó sem lenne olcsóbb.

A Massawa által említett 60/50 hz problémáját a Sony jól megoldotta, nem a trafójuk megy tönkre ezeknek. No, nem azt mondom, hogy Massawa nem jól mondta, de a japánok (mert ők tervezik, gyártatják) megtanulták a más kárán, hogy nem kell
(#) Massawa válasza szs hozzászólására (») Jún 11, 2020 1 /

Csakhogy amikor ez az erösitö készülhetett, akkor még a külföldi beszállitokat az USA-ban kötelezték az USA-ban már jováhagyott kritkius alkatrészek beépitésére - és közé tartoztak a trafok is. Pontosan ezért küldtem el Donit, hogy beszéljen egy közeli szakemberrel, aki meg tudja állapitani, hogy az a trafo alkalmas-e 50 Hz-re vagy nem. Minden más csak találgatás meg maszatolás.
(Ezért is érdekes - a dokumentacio szerint, hogy csak az amerikai modellbe rakott a Sony más trafot, mint minden más kivitelbe - és nemcsak az USA-ban 60 Hz meg 120 V, de pl Japánban is.)
(#) szs válasza Massawa hozzászólására (») Jún 11, 2020 / 1

De itt Ejrópában működnek hibàtlanul aMalaysiában és Indonéziában gyártott 230/115 bemenetű trafóik. Doni82-nek sem az ment tönkre, hanem a túlterhelt előtét.
De természetesen igazad van abban, több szempontból is olcsóbban jár, ha felkeres egy közeli szakembert.
(#) Massawa válasza szs hozzászólására (») Jún 12, 2020 / 1

Sajnos megint egy sor rossz következtetés.
1. Nála az elötét ment tönkre, mert harmatgyönge volt. (40 VA trafo hajtott egy elvileg 300VA fogyasztot.)
2. Ha jobb lett volna az elötét, akkor meg a belsö trafo ment volna tönkre.
3. A kolléga probálta bizonygatni a trafo méretezését - ami nagyon mellé sikerült, de egy valami kiolvashato a képleiteiböl, hogy az 60 Hz-s trafo vasmagkeresztmetszete, a felhasznált anyagtol függetlenül kb. 20%-l kisebb. Azaz elvileg (némi szerencsével) tulélheti az 50 Hz-s táplálást, ha nem veszik nagyon igénybe.
4.Egy trafonak semmi köze ahhoz, hogy hol készül, kizárolag ahhoz kell a gyártonak igazodnia, hogy a felhasználonál mik a feltételek.
5. S ki beszél itt egy 230/115 bemenetü traforol? A kérdés kizárolag a 115 V-s berendezésröl szolt. És ez a trafo is kiváloan müködne 115V/60 Hz-n, csak sajnálatos modon nincs ilyen áramforrásunk.

Ezzel befejeztem - már a modi is beszolt. A kérdezö megkapott minden adatot, ami neki kell, a maszatolásra meg semmi szükség nincs.
(#) szs válasza Massawa hozzászólására (») Jún 12, 2020 / 2

Milyen rossz kövezkeztetés?
-Én is azt írtam: úgy látom a szavaiból,az előtéttrafó ment tönkre, nem kell engem erre figyelmeztetned.
-A trafónak semmi köze ahhoz hol készült szerintem sem. Te állítottad, hogy az amerikánus rossz, erre mondtam, hogy ezt nem ott gyártjàk.
-Én beszélek 230/115V-os bemenetű trafóról, amit te a kérdező képén észre sem vettél...

Én azért írtam, mert segíteni szeretnék, te meg igyekszel viinni a prímet, többünk szavait maszatolásnak, a mást meglátást butaságnak beállítva, ellentmondást azonnal megtorolva. Ezt egyre több topikban műveled.
Ezért is "szólhattak be a modik"
Légyszíves a
kérdezőnek segíteni, ne velem harcolni, mert már teljesen elriasztottad.
Kb ezért is "szólhattak be a modik"
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2020
Következő: »»   7 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem