Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 110V/60Hz-es készüléket itthon hogyan lehet működtetni?
Lapozás: OK   8 / 11
(#) proba válasza szs hozzászólására (») Jún 12, 2020 /

Egy dolgot azért érdemes megnézni, Az erősítőben 2db transzformátor van, bármelyik leég nem működik.....
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2020
(#) Massawa válasza szs hozzászólására (») Jún 12, 2020 /

A kérdezö minden segitséget megkapott, legfeljebb te nem olvastad el. Másra abszolut semmi szüksége nincs.
(#) ONKYOS hozzászólása Jún 13, 2020 / 2

Üdv, doni82, és a többi érdeklődő,
Én bármilyen méretű teljesítményű hálózati trafót tudok készíteni tekercselni, amire szükséged van, 230V~ /110V-120V~, max,400Watt- P-ig,
(#) ONKYOS válasza attila_papp hozzászólására (») Jún 13, 2020 / 1

A megoldás nagyon egyszerű, egy hálózati trafóval feltranszformálod a 110V-os feszültséget 220-230V~ra, és kész, nem kell semmit át-tervezni, méretezni, így már mindenütt működik.
(#) Massawa válasza ONKYOS hozzászólására (») Jún 13, 2020 /

Neki sokkal jobb volna, ha a belsö trafok helyett készitenél 230V-s változatot. Az a biztos megoldás.
(#) ONKYOS válasza Massawa hozzászólására (») Jún 13, 2020 1 /

De igen, èn is ezt szoktam választani,de ha valaki ragaszkodik hozzá,egy nagy teljesîtmènyű erősîtő trafóját is szèt lehet szedni, hiába van össze hegesztve, a csomag
(#) Massawa válasza ONKYOS hozzászólására (») Jún 13, 2020 /

Azt a trafot nem tudod 230 Vra áttekerni, mert annak az a fö baja, hogy kicsi. Arra kizárt, hogy ráférjen a 230 V-s tekercs meg az 50 Hz is nagyobb vasmagot igényel. Ahhoz egy teljesen uj trafo kell.
Talán kettö mert van egy kisebb is.
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2020
(#) ONKYOS válasza Massawa hozzászólására (») Jún 14, 2020 / 1

Nem jól tudod,mert bármilyen kismèretű trafót,annak primerjèt át lehet tekerni,
Vèkonyabb zománc-huzal kell hozzá,ès Nx2,vagyis kètszer annyi menetszám,..
Ehhez tudni szüksèges a vasmag keresztmetszetét,ebből számîtható a teljesîtmèny,ès a viltonkènti menetszám is, Nv:
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2020
(#) Massawa válasza ONKYOS hozzászólására (») Jún 14, 2020 / 2

Igen elvben, de mit csinálsz a vaskeresztmetszettel, beteszed a sütöbe, hogy 20%-l nagyobb legyen?
Ezek a trafok ugy vannak rendszerint megtekerve, hogy már a selyempapir sem fér az ablakba, és elvben 2x annyi drot kell hozzá.
Azt meg magad döntsd el, mi járhatobb ut, ezt a trafot teljesen szétszedni ( a szekunder van felül), rátekerni még egy primár tekercset majd visszatekerni a kis feszültségü részeket, csak azért, hogy az amugy is kisméretü vasat megörizd, vagy keresni egy jo méretü vasmagot és arra tekerni mindent ujan és kényelmesen.
(#) ferci válasza ONKYOS hozzászólására (») Jún 14, 2020 / 1

Csodálatos ez a saccolós "meghatározás ".
Kisméretű trafóhoz kétszer annyi menetszám (?).
A voltonkénti menetszám rövidítés, "Nv" (?).
Kicsit szakmaiatlan.
(#) ONKYOS válasza Massawa hozzászólására (») Jún 14, 2020 2 / 1

Nekem te mond már meg,hogy mit ès hogyan csináljak,.
Èn elektronikai műszerèsz vagyok,40èves szakmai gyakorlattal ,86ban tekercseltem,elsőkènt hálózati trafókat,erősitőkhöz valót,, Texas Quad 405,amikor sehol sem voltál...
Tanuljátok meg elöbb,az idevonatkozó kèpleteket,vagy vidd el Tekercselő szakihoz,ha nincs rá pènzed igènyed,akkor meg kuka az egèsz. .
(#) Massawa válasza ONKYOS hozzászólására (») Jún 14, 2020 1 / 3

Na jo van kedves fiam - kb ennyi a különbség közöttünk.
Nem az enyém a trafo és valoszinü ha ilyen gondom lenne, meg sem kérdezném nyilvánosan.
Én csak megprobáltam elmondani mivel jár egy amerikai trafo europai használata. A (rossz ) képleteket sem én raktam ide. Igy légy szives hagyj ki az okitásbol.
Én nem mondok neked semmit, csináld, ahogy gondolod.
(#) neoone hozzászólása Jún 15, 2020 /

Hozzáértőket kérdezném, az alábbi videóban szereplő megoldás működhet?

dewalt töltő átalakítás
(#) Massawa válasza neoone hozzászólására (») Jún 15, 2020 /

Müködhet, és többnyire müködik is ( egy ilyen kapcsitápot már én is átalakitottam). Abban nem volt ilyen elökészités, csak meg kell vizsgálni az alkatrészeket a nagyfeszültségü részben, mert ott nemcsak a kondinak kell kibirnia a kb 400V-t de a kapcsolo tranzisztoroknak is meg a diodáknak is ( ez utobbiaknak a 400V dupláját). Ha ez stimmel, akkor nem lesz gond. A két ellenállás sorba van kötve a kondival (a graetz meg a kondi között, hogy ne verje ki bekapcsoláskor a biztit vagy a diodákat. Sok ilyen áramkörben kihagyják, de érdemes belebütykölni, föleg 230V-nál.
(#) neoone válasza Massawa hozzászólására (») Jún 15, 2020 /

Köszönöm, egyenlőre még csak tervezek rendelni az USA-ból akkus fúrót. De jó tudni, hogy meg lehet itthon is oldani a hozzá adott töltő használatát.
(#) Atis57 válasza ferci hozzászólására (») Jún 15, 2020 /

Szia!

Miért is saccolós?
Ha láttál volna a 70 es évek előtt készült trafókat .--Azok méterben voltak tekerve .
Pl; primer 12,32m a szek; 6,7m .

egy ilyenhez minek kellene voltonkénti menetszám?
(#) ferci válasza Atis57 hozzászólására (») Jún 15, 2020 / 1

Szia!

Rossz helyeken jártál.. - akkor már tekertem többféle trafót is, de mindig az akkori vasaknak és képletnek megfelelően.
Nevetnem kell..
(#) Massawa válasza neoone hozzászólására (») Jún 15, 2020 /

Én a helyedben nem tenném, azok éppenolyan kinaiak mint ami mifelénk van, s lehet, hogy itt vagy Kinábol olcsobban kijösz (most a dollár is elég drága), és még mokolni sem kell. Igy látatlanban nem lehet tudni milyen kialakitásu az amerikai töltö.
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2020
(#) neoone válasza Massawa hozzászólására (») Jún 15, 2020 /

Még azon matekozom, hogy honnét lenne érdemes és hogyan. De mindenképpen megfontolom.
(#) Massawa válasza neoone hozzászólására (») Jún 15, 2020 / 1

Pillanatnyilag az USA-bol ilyen dolgokat nem igen érdemes venni.
(#) Bernardkahuna válasza ONKYOS hozzászólására (») Aug 13, 2020 /

TISZTELT ONKYOS, Keresek egy frekvenciaváltó egységet ami ezt nekem megcsinálja es betudom szerelni a Bp-i lakásunkba.
Whirpool mosogép möködéséhez kell: 1 x 110V 60Hz, minimum 15A
Whirpool száritógép müködéséhez kell: 2 x 110V (két külön fázis) 60Hz, minimum 25A
Tudsz Te ilyet gyártani?
Beépítettem egy 40 ampreres 8,000 W letranszformálot amihez lettek húzva külön csöben vezetéket és bekötve amerikai konektor dugók. Bemegy a 220-230V és 110V jon ki atlagban 50Hz-en. Minden möködik 2 éve, kivéve a mosó és a szárítógép. Ezeknek kótelezö a 60Hz! Köszönom, Bernard
(#) Massawa válasza Bernardkahuna hozzászólására (») Aug 14, 2020 /

Vigyázz az ilyesmire, épp ma járt nálunk a szolgáltato embere, mert mi is átalakitjuk a házunk elektromos hálozatát, és szerinte ( valamilyen EU szabvány, majd a jövöhéten megnézi), korlátozza a privát fogyasztok csatlakozását, illetve engedélyhez köti az extra igényeket. Valoszinü ez duplán érvényes egy társasházban, ahol a hálozat nem ilyen extra igényekre van tervezve. Majd a jártasabbak biztos megmondják mekkora a határ egy-egy berendezés üzemeltetésére ( szerintem ugy 3-4 kW lehet).
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Aug 14, 2020 /

Társasházban ki kell kérni a közös képviselő véleményét, mert az esetek többségében a felszállókat bővíteni kell (hacsak nem új építésű, ahol már esetleg számoltak a nagyobb igénybe vétellel). Ha bővíteni kell, az közös tulajdont érint, meg kell állapodni a költségekről.
Bocs, inkább Bernardkahuna fórumtársnak szólt.
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2020
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Aug 14, 2020 /

Érdekes volt utánnanézni. Általában 14,5-45 kW teljesitményre vannak méretezve a háztartások csatlakozásai (összteljesitmény). Ha földkábel megy a házba azt 63 kW-ra kell méretezni a légvezetéket kevesebbre. Azt nem találtam még meg, hogy ez egy fázisra vagy 3-ra vonatkozik meg azt sem, mekkora lehet egy fogyaszto maximális felvett teljesitménye. ( ezek olyan esetekre vonatkoznak ahol nem villamos energiát használnak a melegviz elöállitásra - valoszinü, ott idökorlátozás van - éjjeli áram). Valahol emlitik, hogy a nagy fogyasztok teljesitménye kb 3 kW (villanysütö, mosogépek stb), de a villanysütök többnyire 3 fázisra mennek.
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Aug 14, 2020 /

A mi társasházunkban előállt a helyzet, hogy új lakó mindent villannyal akart megoldani, ráadásul a IV. emeleten. Mosó, szárító, mosogató gép, tűzhely, klíma, és bővíteni kellett volna. A házba (19 lakás, 4 emelet, 73 építésű, villany, gáz) ugyan méretes földkábel jött, kb 70 m -re levő trafótól, 3f~, 3×63 A biztosítva. Azzal nem is volt probléma az ELMŰ részéről, de a felszállót bővíteni kellett volna. Mivel ez jelentős összeg lett volna, a közgyűlés elutasította, az új tulaj, meg nem akarta állni a teljes összeget. Úgyhogy ennyiben maradt a dolog.
(#) szs válasza pucuka hozzászólására (») Aug 14, 2020 /

Valójában ez annyira részletkérdés, - hiszen az emberek többsége NEM társasházban lakik.
A kérdés lényege az volt, hogy tudnak-é néki a 230-as hálózat "ellenében" 110V-os trafót csinálni, ami még 60hz-es is.
Trafót biztosan nem, de (szerintem) bármilyen 230V/50hz-ből 110V/60hz átalakító is szükségtelen, ha végül 110V/50hz lesz, az is jól működtetné a dolgait (mosógép, szárítógép).
A kérdésben így szólt az egyik mondat:
Idézet:
„Ezeknek kótelezö a 60Hz!”

Biztos ez?
Ha így van, akkor ERRE kéne válasz, ha NEM, akkor pláne...
(#) Bakman válasza szs hozzászólására (») Aug 14, 2020 /

Még csak nem is részletkérdés. Mire kiderül, hogy egy transzformátor mennyibe kerül ami bírja a mosó- vagy szárítógépet, a tulaj rájön, hogy ennyit nem is érnek azok a gépek. Autotranszformátorból is szép méretes darab kell (tán még lágyindító is).
(#) szs válasza Bakman hozzászólására (») Aug 14, 2020 /

Úgy értettem, hogy a társasházi közgyűlés, megyegyezés a részletkérdés....
Mert (fölöslegesen) az boncolgatódik.

A műszaki része (a hozzászólásom második része) volna szerintem a megválaszolandó
(Persze, szerintem sem ér egy háztartási gép, még azok összessége sem annyit, hogy mindenáron el akarjunk térni a hálózattól, csak mert....)
(#) Massawa válasza szs hozzászólására (») Aug 15, 2020 /

Azt meg állitolag kiprobálta, hogy ama két gép nem megy 50 Hz-re. (A 8kW trafon keresztül). A száritonál más gond is lehet, mert az 2x110V/60Hz-t kér - azaz 2 fázist ami ugye egy közönséges europai lakásban nem igen áll rendelkezésre - még 230V/50Hz-en sem. Azzal meg itt Europában az is gond lehet, hogy nem szimmetrikusan terheli a 3f hálozatot. ( ki tudja milyen technologiát használ a gyárto ami kizárja az 50 Hz-t).
(#) Tomi111 hozzászólása Aug 15, 2020 / 1

Szerintem az USA-ban a kétfázist nem úgy értik, mint nálunk. Sima egyfázisú trafóról kapnak a házak áramot, ami középleágazású. A két széle 220V, középen értelemszerűen 2×110V van. A szárítót én megpróbálnám egy sima autotrafóról, aminek van 110(115V)-os leágazása. Így nem kell nagy teljesítményű trafó. Gondolom a fűtés megy a 220V-ról, csak a többi dolog( motor, vezérlés,kompresszor) 110V-os. Bele kellene nézni. Vagy esetleg a kompresszor miatt kell a 60Hz?? Ha van benne...
Következő: »»   8 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem