Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop tápegység
 
Témaindító: Dzót, idő: Feb 10, 2006
Lapozás: OK   12 / 14
(#) latyakosa válasza suszitibi hozzászólására (») Máj 3, 2020 /
 
Az eredi tápból véletlenül nem 3 kanóc jön ki?
A szögletes csatlakozónak 3 érintkező pontja van, a harmadik pont általában a középen lévő kis tüske. Erre kell gyártmánytól függően egyedi feszültséget juttatni.
(#) pucuka válasza latyakosa hozzászólására (») Máj 3, 2020 /
 
Nekem eltört a szögletes tápdugó kanóca. Abban csak két ér volt, pontosabban egy, és az árnyékolás. A dugóban lehet a kunszt, mert annak valóban három pólusa van.
(#) suszitibi hozzászólása Máj 4, 2020 /
 
Sziasztok
Köszönöm a válaszokat. Igen, a dugóban valóban 3 bekötési pont van, de a dugóra menő szálak, 1 ér és árnyékolás, nincs harmadik ér. Levágtam a gyári tápegység dugóját és tettem rá egy 2,1x5,5-ös DC aljzatot. Így tudom használni továbbra is a gyári tápot. Sajnos másikat hiába csatlakoztatok, azzal nem megy. A gyári táp 20,3 V-ot küld. Az univerzális 20-at. Próbáltam az asztalit változtatni 18-21 V között, de nem indult vele. Most vagy pontosan 20,3 V kell neki (ami nem valószínű), vagy küld valamilyen jelet a 20 V-on kívül, arra ráültetve. Sajnos szkópom (még) nincs, így nem tudom megnézni.
(#) Allf hozzászólása Júl 1, 2020 /
 
Szép napot!

Adott egy DVE DSA-0601S-11 1148 típusú táp. A kimeneten +11,25V 4,25A. Nekem 9V feszültségre lenne szükségem. Remélem tud valaki segíteni.
(#) tothbela válasza Allf hozzászólására (») Júl 1, 2020 /
 
Szia!
Úgy látom az R26 és valamelyik másik ellenállás alkot egy feszültség osztót, ami az első képen lévő IC referenciafeszültségével hasonlítódik össze. Mivel nem látom a vonalvezetéseket tisztán, az IC típusa is segítene felderíteni az osztó másik tagját. Olvasd le mi van arra az IC-re írva, akkor sikerül visszafejteni a lényegi részt. Vélhetően az R26-al kell párhuzamosan forrasztani egy ellenállást. Az értéke a kapcsolástól függ. Előre láthatóan az R6 értéknek 5X-öse körüli ellenállásról lehet szó.
(#) Allf válasza tothbela hozzászólására (») Júl 1, 2020 /
 
Köszönöm a gyors választ. Az R26 értéke 1502. Az IC pedig felső sor A2358M vagy AZ2358, alsó sor413BR. Nem látom rendesen. Próbáltam vakuval új képet készíteni.
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2020
(#) tothbela válasza Allf hozzászólására (») Júl 1, 2020 /
 
Nem találtam az IC-ről egyelőre semmit, így találgatok. A referencia feszültsége érdekelt volna, de akkor sacc/kb bármekkora lehet.
Az R26 értéke 15kΩ. Ezt fogjuk módosítani. Úgy kezdjük, hogy mérd meg a jelenlegi kimenő feszültségét a tápnak. Ez után egy 100kΩ-os ellenállást forrassz az R26-al párhuzamosan. Vigyázz a forrasztással, nehogy valami bajt csinálj. Utána ismét mérd meg a kimenő feszültséget. A 100kΩ elég nagy érték, ezért ha nem a kimeneti feszültség osztó tagja lenne az R26, akkor sem okoz galibát. De vélhetően az lesz. Bár referencia feszültség függő, de 10V körül kell kapnod kimenő feszültséget. Ha ettől eltérő az nem baj, csak pontos legyen a mérés. A mérési adatokból ki fogom számolni (megosztom a képletet is) a pontos értékét a beforrasztandó ellenállásnak.
Ha nincs kéznél 100kΩ, akkor valami 68kΩ és 330kΩ közötti érték kerüljön most bele.
(#) Allf válasza tothbela hozzászólására (») Júl 1, 2020 /
 
Most néztem amit írtam előzőleg. Azt hiszem AZ238 IC lehet benne. Róla van adatlap a neten. 11,3V előtte és 100K beforrasztása után is. A feszültség értéke nem változott.

AZ358M.pdf
    
(#) tothbela válasza Allf hozzászólására (») Júl 1, 2020 /
 
Igen, az egy kettős műveleti erősítő. A panel másik oldaláról is kellene egy kép, mert valahol lennie kell egy alkatrésznek ami a kimeneti feszültségért felelős. Akár egy TL431-nek. Ez egy három lábú tranzisztornak néz ki.
Bekarikáztam ahol jól látszanak a fóliacsíkok. Az sem baj ha több képből kell lekövetni, csak meglegyenek a vonalak. Most nem látom mi hova megy.

látszik.jpg
    
(#) Allf válasza tothbela hozzászólására (») Júl 1, 2020 /
 
Sajnos úgy néz ki hogy a másik oldalon nincs aTL431. A kimenő vezetékeket eltávolitottam.
(#) tothbela válasza Allf hozzászólására (») Júl 1, 2020 /
 
Ott van az, csak SMD formában a forrasztási oldalon. Két lába össze van zárva, ezért megzavart. Tehát csak mint referencia forrás van használva. Ebből dolgozik a dupla műveleti. Csak nem látom a vonalakat hogy merre futnak, így egy pár képet még kérnék a forrasztási oldalról.
(#) Allf válasza tothbela hozzászólására (») Júl 1, 2020 /
 
Megpróbálom berajzolni a képre a vezetékeket. Küldöm hamarosan.
(#) Allf válasza Allf hozzászólására (») Júl 1, 2020 /
 
Bejelöltem a kimeneti polaritásokat is.
(#) tothbela válasza Allf hozzászólására (») Júl 1, 2020 / 1
 
Ott van a célkeresztben. De az 150k-s, így 470-680k közötti ellenállás kell párhuzamosan. Majd melóban kiszámolom pontosan, csak most indulok.
(#) Allf válasza tothbela hozzászólására (») Júl 1, 2020 /
 
A képen jelölt helyre a meglévő ellenállással árhuzamosan kötöttem egy 570K értékűt. Sajnos a feszültség nem stabil; 8,5 és 9,3V között folyamatosan változik.
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2020
(#) tothbela válasza Allf hozzászólására (») Júl 1, 2020 /
 
Bennem is megmozdult egy gondolat, hogy a primer oldali vezérlés haragudni fog a csökkentett feszültségért. Egyébként 435kOhm lenne a pontos érték.
(#) Allf válasza tothbela hozzászólására (») Júl 1, 2020 /
 
Sajnos nincs 430K ellenállásom hogy kipróbáljam. Amint szereztem - megírom az eredményt.
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2020
(#) tothbela válasza Allf hozzászólására (») Júl 2, 2020 /
 
Sajnos az sem lesz jobb, mert az csak a feszültség osztó elméleti arányát jelentené a 9V-hoz. Amúgy is inkább 470k ajánlott, hogy egy picivel legyen 9V felett, hogy az terhelt állapotban is meglegyen. A gond, hogy a kimeneti feszültség visszaszabályozásának hozadéka az, hogy a primer oldali vezérlés feszültsége is csökkenni fog. Elképzelhető, hogy ez okozta a lengést.
Korrekt megoldás megvalósításához ismerni kell a teljes kapcsolást. A primer oldali részt tanulmányozva talán kiderül hogy min kellene még változtatni.
Az is járható út, hogy megvizsgáljuk milyen feszültségig nem jelentkezik a lengés, és csak addig csökkentünk. Szerencsés esetben csak egy diódányi feszültséget kell még ejtenünk a célhoz.
Írd meg mi is a célod a táppal, valamint mekkora áramra van szükséged.
(#) Allf válasza tothbela hozzászólására (») Júl 2, 2020 /
 
Egy Enterprise számítógép tápegységének gondoltam használni. Az eredeti táp 9V és ~19W teljesítményt adna (ha volna).
A próba nem járt sikerrel. A számított értékkel is ugyanaz a helyzet mint az 570K esetében. Egyenlőre patthelyzet. Egy vezetéket nem rajzoltam be a AZ358 IC 3-as lába és az IC2 (TL431) dupla láb felől össze van kötve. Az itt mért feszültség 2,5V. Az osztón pedig 2,3V a feszültség a 11,3V kimenetnél és a módosított ellenállás érékkel is...
(#) tothbela válasza Allf hozzászólására (») Júl 4, 2020 /
 
Van egy jó és egy rossz hírem. A rossz az, hogy a tápod nem tolerálja a túlzott feszültség csökkentést. A jó viszont az, hogy nekem is volt 128-asom, és annak a gyári tápja leégett. Sokat kutakodtam akkoriban, és mivel nem volt internet, nem volt egyszerű rajzokat szerezni. Kértem kölcsön egy jó tápot, hogy megvizsgáljam a paramétereit. A táp egyszerű trafó+egyenirányító+puffer. Szóval teljesen analóg és lineáris. 2A-es terhelés esetén 9,5V-ot mértem rajta. Ha nem tettem rá terhelést, akkor 13.5V feletti feszültséget adott ki. Normál használat esetén nálam soha nem esett 10V alá a tápegység kimenetén a feszültség.

Itt megállnék kicsit, mert nekem nem olyan tápom volt mint a kölcsön kapott. Állítólag a kocka táp gyakran leégett (nekem is olyan volt), de a kölcsön kapott az hosszúkás. Ez valami upgrade verzió volt, amit a kimondottan sok bővítőkártyát használóknak készült, ezért nem volt teljesen azonos az enyémmel, de persze ugyanúgy működött vele a 128-as. Akkoriban még nem volt könnyű kapcsolóüzemű tápot szerezni, ezért maradtam a lineárisnál. Egy 12VAC szekunderű trafóból lett az alany. A 128-as szépen ment róla annak ellenére, hogy az üzemi terhelt feszültség 13-14V között volt. Kicsivel talán melegebb volt mint korábban, de stabilan tudtam játszani rajta. Én félelem nélkül rátenném ezt a 11.3V-os tápot.
Ja, de figyelj a polaritásra, mert a külső gyűrű a pozitív, a belső a negatív a gépen.
(#) Allf válasza tothbela hozzászólására (») Júl 4, 2020 /
 
OK akkor nyugodtan használom a tápegységgel. Nem próbálkozom a feszültség lejjebb tornázásán. Köszönöm a segítséget!
(#) gyerek67 hozzászólása Jan 22, 2021 /
 
Sziasztok!
Van-e élet ferritgyöngy nélkül?
Levágnám, az Asszony eltörte a kábelt, mert állandóan "elakadt"...
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2021

Tápcsati.jpg
    
(#) kendre256 válasza gyerek67 hozzászólására (») Jan 22, 2021 / 1
 
Nem gondolom, hogy a működést befolyásolná. Szinte biztosan nagyobb lesz a zavarsugárzása (ennek csökkentésére van rajta), de azt valószínűleg észre sem fogod venni. Ha mégis produkálna váratlan dolgokat a gép, legfeljebb akkor visszabarkácsolhatod rá...
(#) Gafly válasza gyerek67 hozzászólására (») Jan 22, 2021 / 1
 
Úgy forraszd össze, hogy az erek egymáshoz képest eltolva legyenek, és egyenként zsugoritsd rá az erekre a csöveket. Végül bő ráhagyással a külsőt. Természetesen a ferrit nem kell a működéshez, mint Te is tudod.
De ha van a fiókban, akkor persze tehetsz rá, csak akkor "ormós" lészen:
Idézet:
„(or-m-ó) fn. t. ormó-t. Valaminek kiálló kidudorodó teteje. Hegynek, háznak ormója. Káposztafejnek ormója, közép kiálló része. Bodrogközben Mindszenti szerént a hidas vagy zselyép (zsilip?) oldala, mely azoknak is fölfelé álló részét teszi. Gyöke a magasat jelentő or, törzsöke orm v. orom; s képzésére nézve mint a koszmó, kajmó, gajmó, zuzmó szók. Kettős alakja van, ú. m. ormó és orom. L. OROM.”

Bővebben: Link

Ugyanakkor az összes (tipikusan mindhárom) eret be kell kötni!
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2021
(#) gyerek67 válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 22, 2021 /
 
Köszi, én is így gondolom!
(#) gyerek67 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 22, 2021 /
 
Na, tessék, ismét egy hasznos hozzászólás, köszönöm!
Arra gondoltam, hogy veszek egy ilyen (szerelhető) csatit, aztán a jövő héten rendbe hozom.
Szerencsére csak két eres.
(#) k3gy3tl3n hozzászólása Ápr 20, 2021 /
 
Sziasztok, van egy 3 eres laptop tápom (liteon 19V 3.42A) elvileg acer laptophoz való. Az lenne a kérdésem, hogy milyen jel kell ennek a data pinen, hogy használhassam tápegységként (nem laptophoz) jelenleg bármely 2 vezetéken 0V feszültséget mérek pedig laptoppal működött az adapter.
(#) kendre256 válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Ápr 20, 2021 /
 
(#) k3gy3tl3n válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 20, 2021 /
 
Köszi, elképzelhető hogy csak a tápot össze kell kötni az “adat” pinnel és nincs semmiféle magasabb szintű 1 wire kommunikáció? Közben rázoomoltam a töltőn lévő matricára, az ezen lévő on/off jelölés is ezt erősíti bennem. Szóval az egyes pint a hármassal összekötöm és máris boldogság van?
(#) kendre256 válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Ápr 20, 2021 / 1
 
Próbáltam rájönni egy darabig, hogyan működhet. Rákerestem az A807F-re, megnézni, mi van belül a 8. lábán, de nem sikerült. Bocs, aztán feladtam...
Következő: »»   12 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem