Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es villogó
 
Témaindító: titkovics, idő: Feb 4, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   58 / 61
(#) proli007 válasza teddysnow hozzászólására (») Máj 15, 2020 /
 
Hello! Ez egy végtelenül egyszerű kapcsolás. Elviekben megoldható, de alkatrész kritikussá válna a dolog. Mert a feszültséget zénerrel kell figyelni, annak kis könyökáram esetén a feszültsége esetleges lesz. Tehát válogatni kellene. A másik, hogy felesleges. Mert ha az áramkört a gyújtáskapcsoló két pontjára kötöd, vagy a negatívját az olajgombára, akkor a motor leállítása esetén fog jelezni.
Mert a kocsi akis feszültsége sem olyan határozott, leállítás után lassan csökken kb. 12.7V szintre. Te pedig azonnal várnád hogy villogjon, de ne fogyasszon sokat. 0,3V feszültségcsökkenésre pedig egyszerű alkatrészekkel nem lehet korrekt feszültségfigyelést végezni.
(#) Udvari Zsombor válasza proli007 hozzászólására (») Máj 15, 2020 /
 
Nincsen NON tanzisztorom, csak PNP...
(#) proli007 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 15, 2020 /
 
Zsombi, ne bohóckodjál! Akármiben találsz egy NPN tranyót, kivét ha a nagyanyád fiókjában keresed. Ha találsz az udvaron két lécdarabot, abból még nem lehet házat építeni..
(#) teddysnow válasza proli007 hozzászólására (») Máj 15, 2020 /
 
Igen, akkor a fogyasztása már gondot okozna.
(#) Udvari Zsombor válasza proli007 hozzászólására (») Máj 17, 2020 /
 
Úgy értettem, hogy PNP trannyó az van, viszont NON tranyó nincs!
(#) tibibalogh520 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 17, 2020 / 1
 
Az nem "NON" tranyó, hanem NPN.
Csak a korábbi hozzászólásban el lett gépelve.
(#) proli007 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 17, 2020 /
 
Jaj bocs, én gépeltem el!
Ezt azért nem néztem, mert automatikusan úgy gondoltam, hogy csak Te írtad el és úgy értettem hogy NPN tranyód nincs..
(#) rcrajmund válasza proli007 hozzászólására (») Júl 2, 2020 /
 
Hello. Megépítettem a kapcsolást de csak világít a led nem villog
(#) rcrajmund válasza rcrajmund hozzászólására (») Júl 2, 2020 /
 
Ezek vannak. 12v egy lassú villogó kellene nekem etekből!!??
(#) proli007 válasza rcrajmund hozzászólására (») Júl 2, 2020 /
 
Oké, de nem látom mik ezek és hol van amit megépítettél?
(#) rcrajmund válasza proli007 hozzászólására (») Júl 2, 2020 /
 
Már szétszedtem! Sorolom mik vannak.: az ellenállásokat nem azt látod a színek alapján. Kondi:10mikroF 100v, tranzisztor:bc557, a másik c1815 (nem volt bc 447) aztmondta ez is jó.a piros led az auto villogó, a másik sima piros fényű
(#) proli007 válasza rcrajmund hozzászólására (») Júl 2, 2020 /
 
Hello! Írtam, hogy sima Led kell bele. Azt figyelembe vetted, hogy a C1815 bekötése nem azonos a BC547-el? (Egyébként nem látom az ellenállás színeket, mert nálam sötét a kép.)
(#) rcrajmund válasza proli007 hozzászólására (») Júl 2, 2020 /
 
Sima led az átlátszó! A car flash2 - ből 1kohm, 220ohm, 100ohm, amik vannak. Van 3db amin kék alapon/barna,fekete,fekete,piros barna! 1db zöld alapon/ barna,fekete,barna,piros,barna. És 1db kék alapon/barna,fekete,fekete,barna,barna. A sima led is csak világít
(#) proli007 válasza rcrajmund hozzászólására (») Júl 2, 2020 /
 
Csak a CarFlash2-ben 1kohm, 220ohm és 100kohm van. 100k meg nincs az ellenállások között. Tranyó bekötését ellenőrizted? Nézd meg az ellenállás értékeket a segédprogram alapján. Vagy mérd meg. Egy műszered talán csak van.
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Aug 1, 2020 /
 
Én ezt építettem meg. Egy USB adapterből bontott "optocsatoló", két ellenállás, egy kondenzátor és egy legalább 5V-os LED. 4,5V tápfeszültséggel szépen villog, aminek ütemét a kondenzátor értéke határozza meg (alacsonyabb µF érték = gyorsabb villogás; pl. 220µF már elég gyors, 2200 µF viszont már csak ~5 másodpercenként villan).
(#) rcrajmund válasza proli007 hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Akkor a c1815 tranzisztor, bekötést, hogyan kell beiktatni hogy jó legyen?
(#) proli007 válasza rcrajmund hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Hello! Itt szépen látható, hogy hogyan van bekötve a tranyó lábai.
(#) BiroPeter hozzászólása Márc 25, 2021 /
 
Tisztelt Uraim!
A segítségüket szeretném kérni. Sci-fi makettek építése a hobbim, és az utóbbi években készítettem is jópárat, LED-es világítással. Eljött azonban az idő, amikor a statikus fények mellett, egy "egyszerűbb" villogóval szeretném látványosabbá tenni a munkát.
Lassan, kb 2 másodpercenként 1-et villanó kapcsolást kéne készítenem, mert a készen kapható villogók túl gyorsak és ahogy itt visszaolvastam, nem is lassíthatók.
12V-os trafó a táp, 2db piros ledet kellene egyszerre villantani (nem baj, ha egy kicsit tovább világítanak, mint egy villanás, az se ha egy kicsit lassan hunynak ki), a lényeg, hogy minimum 2 mp, vagy több legyen a két felvillanás között.
Mivel csak nagyon minimális gyakorlattal rendelkezem, azért is rendkívül hálás lennék, ha valaki elkészítené és eljuttatná nekem (természetesen nem ingyen). Remélem ez utóbbi mondat nem ütközik fórum-szabályokba, ha mégis, elnézést kérek.
A dolog pikantériája, hogy ugyanez az áramforrás (külön körön) 2 másik, folyamatosan világító fogyasztót is hajtana: egy kb 80cm hosszú led-szalagot és egy ugyanekkora led-láncot. A 15W-os trafó bőven elbírja ezeket, valószínű, hogy a villogó teljesítmény-felvétele sem számottevő, a kérdés, hogy a villogás nem hat-e vissza rájuk, azaz nem lesz-e észrevehető "villogás" ott, ahol nem kéne.
Megtisztelő válaszaikat várva kívánok szép napot.
(#) proli007 válasza BiroPeter hozzászólására (») Márc 25, 2021 /
 
Hello! Itt pld találsz ilyen kapcsolást, amit szeretnél. Ha stabilizálva van a 12V, akkor nem hathatnak vissza egymásra az áramkörök. De lehet hogy egy kis dugasztáppal jobban jársz. Egy villogó fogyasztása általában elenyésző, a Led szalagé a méterenkénti fogyasztástól függ, a Led-láncot meg nem tudom micsoda. De én maximum elvi segítséget tudok adni. De itt, számtalan áramkört találhatsz hasonló funkcióval.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2021
(#) BiroPeter válasza proli007 hozzászólására (») Márc 25, 2021 /
 
Köszönöm szépen a gyors választ.
Gyári, Tridonic tápom van, szerintem azzal nem lehet gond. Nincs ellenemre az elkészítés, és egy makett belsejében az esztétika sem a legfőbb szempont, illetve akad némi kézügyesség is ennek okán.
A legnagyobb gondom az, hogy az Önök által használt mindennapos alkatrészek tőlem sajnos nagyon távol állnak, és a beszerzésük sem túl egyszerű manapság (boltok többnyire zárva).
Azért mertem kérdezni, hátha valaki különösebb utanajárás nélkül, "pár mozdulattal" össze tudna állítani egy ilyen kapcsolást. LED-jeim vannak, nyákhoz sem ragaszkodom, csak legyen hova kössem a 12V-ot, ill. a 2 led vezetékeit (max. 15-20 cm, gondolom párhuzamosan).
Várnám a további lelkes segítők jelentkezését, előre is köszönettel.
(#) orcika70 válasza BiroPeter hozzászólására (») Márc 25, 2021 /
 
Esetleg időzítő modul néven, a google keresőbe beírod. Ha nem probléma a relé kattogását hallgatni működés közben.
(#) proli007 válasza BiroPeter hozzászólására (») Márc 25, 2021 /
 
Azért jobb ha egy áramkör nem a levegőben van összetákolva..
(#) Inhouse válasza BiroPeter hozzászólására (») Márc 25, 2021 /
 
Veszel egy ilyen villogót készen és azt a 2 LED-et vezeted ki, amelyik a neked tetsző ütemben villog.
Ha túl gyorsan villognak, akkor felteszed majd a kérdést és kitaláljuk, hogy melyik alkatrész megváltoztatásával lehet lassítani.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2021
(#) BiroPeter válasza orcika70 hozzászólására (») Márc 26, 2021 /
 
Köszönöm, de attól, ha egy mód van rá, eltekintenék.
(#) BiroPeter válasza proli007 hozzászólására (») Márc 26, 2021 /
 
Mindenképpen, persze. Csak finoman jeleztem, hogy nem elvárás.
(#) BiroPeter válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 26, 2021 /
 
Köszi, most vizslatom a "Conrad"-os építőkészleteket... ha találok benne olyat, ami jó, nyert ügy, ha csak valami hasonlót, kérek további támogatást.
(#) orcika70 válasza BiroPeter hozzászólására (») Márc 26, 2021 /
 
Azért bátorkodtam ajánlani az időzítő modult, mert kész termék formában kapható csak relé miatt írtam a hátrányát, viszont nem kell alkatrészeket forrasztani mint ahogy a conrádos, vagy egyéb helyen kapható led villogó modulokat.
(#) BiroPeter válasza orcika70 hozzászólására (») Márc 28, 2021 /
 
A forrasztást szerintem meg tudnám oldani, az a bajom, hogy nincs egyiknél se feltüntetve pontos alkatrész lista. Volna 1-2 potenciális befutó, csak jó lenne tudni, mit mire kéne cserélni, hogy tökéletes legyen.
(#) orcika70 válasza BiroPeter hozzászólására (») Márc 28, 2021 /
 
Ezért érdemes felkeresni ezt a fórumot, kérdezni nem szégyen mindig lesz aki segít, lásd Proli007 már készített egy komplett egységet. Egyéb iránt pont ehhez hasonló meg is vehető, épp tízszer annyiba kerül az említett üzletben. A mennyiben motivációt érzel az elkészítéshez, alkatrész lista mindig szerepel minden kapcsoláshoz.
(#) BiroPeter válasza orcika70 hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Tudom, hogy nektek, hozzáértőknek az alkatrészek "filléres" tételek és többnyire akad is a fiókban ilyen-olyan, amiből pillanatok alatt bármit (is) tudtok készíteni.
Nekem, aki távol állok ettől, marad a kérdezés, tanulás, tapasztalatszerzés, és végső esetben a fizetés. Ha a megfelelő kapcsolást sikerülne megtalálni, 2-3000,- forintot nem sajnálnék érte, de azért írtam ide is Nektek, mert ha innen jön a megoldás, biztos lehetek abban, hogy a remélt módon fog működni.
Következő: »»   58 / 61
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem