Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Lapozás: OK   114 / 126
(#) Massawa válasza Doky586 hozzászólására (») Júl 1, 2020 /
 
Sokáig olyan zsinorok voltak amik mindkét vége 4 mm-s banándugo volt. Ezzel sok évig nem is volt semmi gond, és minden kiegészitö illeszkedett hozzá ( még ebböl a korbol valo az én bakelit tühegyes adapterem is). Azután valaki kitalálta a 2 mm-s hegyeket amivel csak gond lett, mert semmi nem illeszkedett ehhez, és sok kivitel semmire sem jo. ( van egy olyan mérözsinorom is, aminek hegyes sincs - egy sima gömben végzödik. Hogy az mire jo az nem igen tudom.)
A gond inkább az, hogy mindig az a mérözsinor van kéznél ami pontosan arra munkára nem jo amit el kéne végezni, ezért kerestem a jobb kialakitásu univerzális mérözsinort.
( Azzal nem igen tudok azonosulni, hogy a mérözsinornak nem kell mindent tudnia, akkor miért követeljük meg a müszertöl, hogy mindent tudjon? )
(#) szapcsika válasza Massawa hozzászólására (») Júl 1, 2020 /
 
Most is van olyan készlet, ahol nem a 2mm-es hegyre megy a feltéte, hanem külön van a zsinór és annak a végére rakod a mindeféle hegyeket, csipeszeket. Nekem pl. a Fluke TLK-225 készlet nagyon bevált "erősebb" áramú mérésékre. De van hasonló készlet kifejezetten finom elektronikai dolgokra is.
(#) Massawa válasza szapcsika hozzászólására (») Júl 1, 2020 /
 
Már nekem is megvan minden ilyen kütyüm, igaz, hogy az a két nagy csipesz elég drága volt és ki tudja miért amikor vettem csak piros szinü volt, igy némelyiket át kellett festeni feketére...

IMG_4726.JPG
    
(#) Doky586 válasza Massawa hozzászólására (») Júl 1, 2020 /
 
Az univerzális mindenre jó gyógyszer mérővezeték valójában semmire se jó. Ez az arasznyi merev rúd végére dugott mini csipeszes fotóról jutott eszembe. Ezért készítek inkább saját mérővezetéket, mert ez így alkalmatlan amire (én) használnám..
(#) Andrei1181 válasza tbarath hozzászólására (») Júl 7, 2020 /
 
Megjött a Mustool mt. Nagyon cuki kis műszer. Fura, hogy a forgón kevés a lehetőség és a select meg a range gombokkal kell variálni, de hamar tanulható.
Köszi a tippet, ezt már nem hagyom fenn egy hétig az akkun
(#) Tre_bor hozzászólása Júl 19, 2020 /
 
Sziasztok,

szeretnek uzembehelyezesekhez beszerezni egy digitalis multimetert, ami egyben kalibrator is. Tudnia kell AC/DC aram es feszultsegmerest min. 400V tartomanyig. Az arammeres DC-ben lenne fontos, a 0-20mA tartomany erdekes. Ezt az aramot aktivan es passzivan szimulálnia is kell tudnia (meg sosem volt ra szuksegem, de elofordulhat, hogy egyszer kellhet a 0-10VDC szimulalas is). Ami viszont meg fontos az a termoelemek es termoellenallas (PT100 esetleg PT1000) merese es szimulalasa, valamint neha felmerul a fekvencia szimulalasa is. A HART beallitasok hozzaferhetosege a jeladokon a keszuleken at nagyon erdekes lenne, de nem feltetel.
Szetneztem a neten, es piszok draga eszkozoket talaltam.
Tudja amit kell a Fluke 725, a Metracal MC, ezek nagyon jo keszulekek, de az ujkori aruk szamomra nem elfogadhato, ugy erzem nem szukseges a nyujtott pontossag, es megbizhatosag sem. Van meg az Axiomet AX-C709 tipusa, ami arban jo lehet (ca. 150eFt), de nem ismerem a minoseget. A Benningtol nem lattam kalibratort.
Elsosorban olyan keszulek lenne jo, ami minden funkciot egyben tud, hiszen jobb ha a szerelotaskaban kevesebb helyet foglal, de ha vki ra tudna beszelni 1 helyett 2 keszulekre (multimeter es kalibrator kulon-kulon), akkor nyitott vagyok.

Tudna vki segiteni a valasztasban? Van olyan keszulek amit nem soroltam de jo lenne?
Akar hasznalt is lehet.
(#) Doky586 válasza Tre_bor hozzászólására (») Júl 20, 2020 /
 
szimulalas..?

Úgy érted egy előre beállított értéket jelezzen ki, miközben a valós érték a közelében sincs? Be akarsz csapni valakit? Ilyen igénnyel még nem találkoztam.
(#) bbb válasza Doky586 hozzászólására (») Júl 20, 2020 /
 
Lehet a szimulációt oktatási céllal használni, nem kell rögtön a becsapásra gondolni
(#) Hutty válasza Doky586 hozzászólására (») Júl 20, 2020 /
 
Ha kicseréled a szimulálást - generálásra, akkor érthetőbb lesz a felvetés.
(#) Massawa válasza Hutty hozzászólására (») Júl 20, 2020 /
 
Azért az felettébb érdekes hogyan lehet áramot szimulálni vagy generálni egy müszerrel?
(#) Doky586 válasza Hutty hozzászólására (») Júl 20, 2020 /
 
Idézet:
„termoellenallas ... merese es szimulalasa”


Ellenállást generálni? Vagy hőmérsékletet generálni?
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2020
(#) Hutty válasza Massawa hozzászólására (») Júl 20, 2020 /
 
Tudom is én? Egy millás műszertől alap kellene, hogy legyen.
(#) Massawa válasza Hutty hozzászólására (») Júl 20, 2020 /
 
Érdekes modon a kérdezö topiktárs nagyon eltünt. Mi meg itt szépen elbeszélgetünk az örökkévaloságrol....
(#) Doky586 válasza Doky586 hozzászólására (») Júl 20, 2020 /
 
Az viszont igaz hogy lehet feszültséget generálni (az emberek közt), vagy forró légkört generálni. De ehhez műszer sem kell..
(#) synergy hozzászólása Júl 20, 2020 /
 
Sziasztok,

erről az rlc mérőről mi a véleményetek?
Használ ilyet közületek valaki?
Megéri a kb 120USD-t?
Alapvetően erősítők, hangváltók alkatrészeinek méréséhez használnám.
(#) Cinema válasza synergy hozzászólására (») Júl 20, 2020 /
 
Sokféle mérési-módot tud, neked kell eldöntened, hogy megéri-e azt a pénzt, amibe kerül, mire kézhez kapod.
Olcsóbb LCR-Multimétereket is lehet ennyiért, vagy néha olcsóbban itthon beszerezni, persze, nem mindenben egyeznek, de általános alkatrész-mérésekhez azok is jók.
Nézelődj és válassz!

Üdv!
(#) Massawa válasza Cinema hozzászólására (») Júl 20, 2020 /
 
Szerintem egy 20-25 dolláros tranzisztor teszter is untig elegendö a hobbihoz. Nekem van egy immár 3-4 éves eddig mindent jol mért ( a tranyokat meg az rcl elemeket is.
(#) vision61 válasza Doky586 hozzászólására (») Júl 20, 2020 /
 
Hőmérsékletet lehet "generálni". A szabályzatunknak megfelelően évente kell kalibráltatni a hőmérőinket, az általunk használt hőelemekhez. A kalibráláskor természetesen nem -200 fok és 1200 fok közötti hőmérsékleteket mérnek, hanem az adott hőelemnek megfelelő feszültségeket kapcsolnak a műszerek bemeneteire. A kalibrálási bizonyítványokon lévő táblázatban az első oszlop a hőmérséklet, következő érték az ehhez tartozó, a feszültséggenerátoruk által kiadott mV érték. Következő oszlop, a mi műszerünk által jelzett hőmérséklet. Eltérés, szórás, stb. s még jó néhány adatot a visszavezethetőséghez.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2020
(#) pipi válasza vision61 hozzászólására (») Júl 20, 2020 /
 
Hali!
Pedig a szenzorral egyben is illik kalibrálni. Hiába ezred pontos a műszer, ha a szenzor el van mászva... Persze kérdés mi a cél, ha egy szenzorkalibráló műszer akkor szenzor nélkül, ha egy hőmérő, akkor csak szenzorral együtt illik kalibrálni. Az én műszeremnél oda van írva hogy a kalibráció csak azzal az adott egy db szenzorral érvényes
(#) szapcsika válasza synergy hozzászólására (») Júl 20, 2020 / 1
 
Van ilyenem, nagyon jó műszer, abszolút megéri az árát. 100-Hz-től 100kHz a mérési frekije, ami bizonyos alkatrészeknél, pl. elkó nagyon nagy különbséget tud jelenteni, és nem mindegy, milyen célra mikor mit mérsz. Szerintem az hangfrekis alkatrészek pont ide tartoznak.
Valódi 4 vezetékes mérést csinál. soros és párhuzamos mérési modell. Méri az összes egyéb paramétert, tan delta, Q, ESR, stb. Én vettem hozzá egy plusz krokodilcsipeszes mérőfeltétet (egyébként zeek nélkül is megy, csak sokkal kényelmesebb) és abból csináltam rendes Kelvin csipeszes 4 vezetékes adaptert. Álatlábn azt használom, meg az SMD csipeszt.
Esetleg az egyetlen dolgog, ami hiányzik, hogy nem tud előfeszítő feszt adni, de ezt általában túl lehet élni, talán ha egyszer kelett volna, de akkor sem nagyon és megoldható máshogy. Tud még válaogatni tűrésre, meg hasonló dolgokat, ez nekem nem kell, másnak meg ehet, hogy fontos.
Az LCR-t tudó multiméterek meg teszterek ezeket nem csináják, azokról általában azt sem tudni, milyen frekin mér, milyen jelalakkal, ez nagyon be tud vinni az erdőbe.
Nem véletlenül léteznek kifejezett LCR mérők.
(#) proba válasza Doky586 hozzászólására (») Júl 20, 2020 /
 
Becsapás az, de a szenzor végén lévő berendezésé. Hogy próbálod le gyorsan, pl 200 fokon kikapcsol e a fűtés? Egy potméter, egy precíziós áram, és feszültség generátor, meg egy frekvencia generátor kitöltési tényező állíthatósággal, talán minden szenzor lecserélhető. De hogy ez kalibrált értéket adjon emberi tudás nélkül minden szenzorra, no abban erősen kételkedem. A mindenre jó műszerek meg szerintem használhatatlanok. Hozzánk is hoztak olyan csoda műszert, ami szinte mindent tudott a net analizálástól az ohm mérésig. Nagyon jó volt, de a munkaidő felét a méréshatárok/módok menüben való beállításával tölthettük volna, azonkívül amit mért az vagy túl kevés volt az adott feladatra, vagy feleslegesen megbonyolította az egész mérést. Nagyon akarták, de kollektíve méla undorral mindennapi használatra alkalmatlannak nyilvánítottuk. Egy alkalmazása tetszett volna, IP kamera képét egy kis kijelzőn mutatta volna, de azzal sajna nem foglalkozunk.
(#) szapcsika válasza Doky586 hozzászólására (») Júl 20, 2020 /
 
Process calibratornak hívjk ezeket a műszereket, kifejezetten ipari környzeteben szokás használni, ahol a sok 4-20mA áramhurok, meg PT100-as hőmérő, meg tudomisén mik vannak. Mivel hobbi szinten keveseket érdekel (sőt, látszik, hogy kevesek is ismerik), ezért általában csak profi kivitelben léteznek, profi áron. Ami jogos is, mert ha valamit rosszul mér és leáll a gyár, akkor többet buksz, mint amibe mondjuk a Fluke került.
Bár volt egyszer az Alin- valmai fillérekért ilyen műszer, el is fogyott gyorsan, meg ki is derült, hogy azért az amtomerművet nem bízzuk rá.
(#) synergy válasza Massawa hozzászólására (») Júl 20, 2020 /
 
Az milyen típus?
(#) synergy válasza szapcsika hozzászólására (») Júl 20, 2020 /
 
köszönöm a részletes választ. Az adatlapja alapján lett szimpatikus ez a műszer és mindenképpen cél műszert, tehát RLC mérőt keresek. Ha valóban olyan pontos a mérés, mint azt a katalógus adatok állítják, és még tartós is, akkor biztosan megéri az árát. A valódi 4 vezetékes mérés miatt különösen.
(#) Massawa válasza synergy hozzászólására (») Júl 20, 2020 /
 
Bármelyik amit manapság árulnak.

Pld. Ez

Az enyém is ilyen, lehet, hogy régebbi verzioja.
(#) Tre_bor válasza szapcsika hozzászólására (») Júl 20, 2020 /
 
Igen, koszonom Neked, erre a teruletre kellene a muszer. Nyomas, homerseklet, aramlas es szintmerokkel van felszerelve a terulet. Az analog atalakitok 0-20 vagy 4-20 mA (esetleg 0-10 vagy 0-5 VDC) tartomanyon beluli linearis gorbere formaljak a jelet, amit egy PLC fel tud dolgozni. A termoelemek pl. ket kulonbozo anyagu, egy vegen osszeforrasztott drotok, melyek a forrasztas helyen levo homersekletvaltozas hatasara a a szabad vegeken feszultsegvaltozast honak letre. Ez mV nagysagrendu. Ez a feszultseg is egy fentebb emlitett programozhato atalakiton keresztul kerul feldolgozhato formaban a vezerleshez vagy a szabalyozo korhoz. Kulonbozo femparok kulonbozo teruleteken vethetoek be idealisan es kulonbozo gorbevel birnak. A keresett muszer ismeri a gorbeket es tesztelhetove teszi az atalakito programozasat. Mert protokollalni kell a megbizoknak. Az egyes ki- es bemeneteket is tesztelni kell a jelfeldogozo kartyakon. Minden huzal ellenorizve van. Meg varok par napot, hatha vki megis tud javasolni.
(#) tbarath válasza Tre_bor hozzászólására (») Júl 20, 2020 /
 
No offense, de ipari célra ipari műszert kell venni. Ha nem fér bele egy 1 millás Fluke (Keysight, Gossen, stb.) ára, akkor ott valami nagyon félrement. Ilyen eszközt ott használnak, ahol tétje van. Erre is fejlesztik, ekkora a piac, ez az ára. Lehet h 1m a műszer, és mondjuk évente ki kell csengetni az ára tizedét a kalibrálásra, de ez aprópénz ahhoz képest, hogy ha pl. egy hűtőház egy tizedfokkal félremegy, és emiatt 100 milliónyi árut kell visszahívni az áruházakból.
Nem tudom, hogy ki vagy és mit csinálsz, de ha a nevedet (és szakmai hiteledet) kell a jegyzőkönyv mellé adni, akkor ne ezen akarj spórolni, legalábbis szerintem. Ha egy iparilag elfogadott, megfelelően kalibrált Fluke-kal csinálod meg a mérést megfelelően, akkor a s****d be van védve annyira, hogy más se tudta volna jobban csinálni. De ha ezt a legjobb tudásod alapján egy Tongua Dongfeng műszerrel csinálod, akkor...
(#) nagym6 válasza Tre_bor hozzászólására (») Júl 21, 2020 /
 
Ha nagyon kritikus a téma amihez kell a műszer, akkor előírás lehet a kalibrált műszer használata. Joghatással járó esetekben biztosan előírás. Olcsóbb kategóriák nem biztos, hogy kalibrálhatók.
(#) Maffija hozzászólása Szept 7, 2020 /
 
Sziasztok,
én is találtam egy ügyes kis multimétert, kiváncsi vagyok a véleményetekre. Eljött az ideje, hogy nyugdíjazzam a `80 -as években gyártott műszeremet.
DMM Owon B41T+
Következő: »»   114 / 126
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem