Fórum témák
» Több friss téma |
A mozgó asztalos merevebb mint a mozgó hidas. Nagy teljesítményű szerszámgépeket gyártanak ilyen kivitelben. A mozgó hidas kivitellel nagyobb munkadarabot lehet megmunkálni, jobb helykihasználással. Általánosságban elmondható, hogy a nagyméretű asztalosipari termékeket mozgó hidas routerekkel munkálják meg.
Megint tanultam valamit!
![]() Estére ha minden igaz befejezem a módosításokat, kíváncsi vagyok milyen lesz. Az már most látszik nagyon robosztus lett.
Ez 1050*970 *180mm es munkatér , és mozgóhídas A múlt hét végén kezdett "porolni"
És így néz ki amikor tiszta ... A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2020
Amennyiben a mozgohidas kifejezés erre a konstrukcióra vonatkozik akkor Mex nek tökéletesen igaza van. De létezik mozgó hidasban lényegesen jobb konstrució is ami felülmulja a mozgó asztalos merevségét. Aa praktikusságát pedig mindenképp!
Ez , ahol a hídnak nincs oldala hanem közvetlenül a sínen fut .. (A sín megemelésével növelhető a Z magasság)
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2020
Igen, ahogy látom itt az "oldal" a sín mögé került, tehát X irányban nagyobb lett.
Elkészültem a javasolt módosításokkal!
Az X, és Y sínek talpas 16-osok, hozzá a szánok 45mm hosszúak (a szimpla hosszú változat). Az orsók 10-esek egyszerű réz anyával. A híd megkapta az "Andrást", világosabb színnel jelöltem a munkalap és a híd találkozásánál. A híd tartó amin a híd áll, a híd, és a kereszthíd hátsó része mind 36-os bútorlap (emiatt "András szerintem felesleges). A híd maga 15 centi mély, és 450 magas. A kereszthíd 470mm széles. Az Y 500mm. A Z oszlop 10-es rudakból, 8-as orsóból áll. Vélemények?
(.. bár a magasságát semmi nem indokolja, szerintem azt meg fogom felezni.)
Nagyon kis köpcös lett
Szia!
Még a marómotor rögzítését kellene lentebbre tervezned. Célszerűen a Z legfelső pozíciójában a szerszám csúcsának az egész X szán alsó pontja alá kellene esnie, mert egyébként a Z magasságból lesz egy hosszú kihasználhatatlan szakaszod... ebben a kialakításban az X szán nem fog elférni a munkadarab fölött - vagy a másik oldalról megközelítve a dolgot, így a szerszám nem fog leérni az asztalig. Illetve ha mégis kitolod így a marómotort egészen a megfelelő helyzetbe, akkor túl nagy lesz az erőkar munka közben. Remélem, érthetően leírtam, mire akarok kilyukadni... Amúgy pofás kis gép lesz A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2020
Igen, érthetően írtad, megpróbálok megoldást találni erre!
Hol lesz nagy az erőkar? Ebben a kialakításban nem tudom hogyan lehetne lentebb ereszteni a szerszámbefogót, amivel ne veszítsek jelentős területet Y, vagy X irányban. Lehet késő van már így éjfél felé..
A marómotor befogása és a szerszám csúcsa között lenne most túl nagy távolság. A Z szán vízszintes részét kell a lineáris csapágyak alsó síkja alá tenni nagyjából a Z tengely hosszával megegyező távolsággal. X és Y irányban nem veszítesz vele területet csak az L alakú Z szánból kell egy Z formát kialakítani.
Ilyen orsót vegyél! Olcsó is, jó is. A kívánt hosszban kapod. A páratlan emelkedésűt csak áttétellel lehet normálisan használni, hgy párosra jöjjön ki motor lépések száma, különben csak a nyűg van vele. Én ezt egyszer már megszívtam.
kaqukk: Jéé, ez pont olyan mint az enyém!
![]() Hát kövezzetek meg, de én nem látok különbséget a minta, és az enyém között! iamrob: Tudnál te is mintát mutatni hogy mire gondolsz? Pali: Ez nagyon hasznos link, felveszem vele a kapcsolatot, köszönöm! update: Ja, most figyelem hogy a videót kaqukk küldte, a javaslatot meg iamrob... update2: A másik, hogy a videókat elnézve picit túlméretezettnek érzem a 36-os falvastagságot. Ezzel már tankot is lehet vágni.. update3: Találtam a motorokra való rezgéscsillapító gumigyűrűt. Szerintem hálás lesz érte. A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2020
Felsőmaróból tudnátok valamit ajánlani hozzá? Valami occót ami már jó lehet ide.
Ezt találtam, csak fura az alja nem tudom fel tudnám-e rögzíteni. Sokkal többet nem szánnék rá, csak játszadozni kell nem ipari alkalmazásra. A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2020
Ez az én Z-m. Itt azt látod, hogy a szán legfelső pozíciójában a tokmány éppen az X szán szerkezetének aljával van (majdnem) egy síkban. Ha szerszámot fogok be, az pont a megfelelő magasságba kerül. Így kihasználható a teljes Z mozgástér.
A marómotor tartója az alsó lin csapágy alatt van kb 60mm-rel, de még ott az ER11 tokmány, ami szintén kb annyi. A te rajzodon ezek egy síkban vannak, illetve a furat méretéből ítélve a tokmány kilógása sem lesz ilyen sok. A "köpcös" rajzodon, ha így odaképzeled a marómotort, tokmánnyal, szerszámmal, akkor ebben a pozícióban lesz kb egy magasságban a szerszám csúcsa az X szánnal, viszont a Z távolságból még több, mint fele szabad fölfelé. Ha ennél magasabb a munkadarabod, akkor az X szán beleüt, ha alacsonyabb, akkor a Z magasság fele kihasznál(hat)atlan marad. Az persze alapvetően nem probléma, ha a Z fele kihasználatlan, sőt erősebb lehet így a gép, viszont most nem éred el a munkaasztal síkját a szerszámmal. Tehát akár a teljes híd magassága csökkenthető tovább - amivel még masszívabb lesz a gép. Az egész végső soron azon múlik, hogy mennyi Z munkaterületet szeretnél... Idézet: Nem ! kaqkk .... „Ja, most figyelem hogy a videót kaqukk küldte,” A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2020
Mea culpa! Esküszöm párszor lebetűztem, de valahogy mégis benéztem!
Mit tudhat ez ennyiért? Rákerestem általában, és 60-ról indulnak!
Az egyenescsiszoló és a felsőmaró között esetemben mi a különbség? Utóbbit azt gondolom külön is lehet használni, mégis harmada negyede szokott lenni.
Így már értem mire gondolsz! Megpróbálom javítani.
A marógép felfogatásának szánt lyuk az most csak Móriczkaként lett megrajzolva, még most keresem a gépet bele.
Nagy különbség nem lehet , maximum a nyak hossza , de ha nem jól tudom majd kijavít valaki . Én 30 körül vettem az RT700 Makita felsőmarót minden tartozékával együtt .
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2020
Mitől jobb ez az egyenescsiszoló, mint amit én linkeltem? Nem látom.
Szerk: Amúgy ennyiért nagyon nem rossz, lehet meg is rendelem. A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2020
Az egyenes csiszoló szerintem azért nem ideális választás mert a hosszú nyaka miatt nő a Z magasság ezáltal a híd oldalának magassága is ami a tervedben (a stabilitás erősség miatt) inkább csökkent . A felsőmaró közvetlenül a szerszám (és tokmány) felett megfogható elég nagy felületen stabilan .
|
Bejelentkezés
Hirdetés |