Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   153 / 195
(#) Alkotó válasza uniman hozzászólására (») Szept 20, 2020 /
 
Marketing az szinte mindenben van, de az a "keskeny orr" nem csak a szűkös helyek miatt jó, hanem ha felhajtod a felette lévő lapocskát, akkor sokkal szabadabban lehet a csúcsával dolgozni. Szó szerint szobrászkodni is lehet vele.
Egy ilyen gépet felfordítani és mint "asztali cziszoló" használni, az sokkal inkább marketing mint valós hatékonyság. Ha nincs más lehetőség akkor persze ezt kell tenni, de ez sosem lesz asztali szalagcsiszoló.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2020
(#) Alkotó válasza sargarigo hozzászólására (») Szept 20, 2020 /
 
Keskenyorrú nekünk is van kb. 1,5 éve. Mi arra használjuk amire való, és nincs gond vele, tudja amit kell.
Nagy előnye a miénknek, hogy sokkal erősebb mint az elődje volt. A régit, ha egy 60-as lappal odaszorítottuk, akkor lelassult, de az új jól bírja a strapát. Jellemzően 80-as lappal használjuk, és eddig nem volt rá panasz.
(#) sargarigo válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 20, 2020 /
 
Ez jól hangzik, de milyen típus, hány wattos?
Én most a Lidlissel szemezek, mert az elérhető közelségben van.
(#) Alkotó válasza sargarigo hozzászólására (») Szept 20, 2020 /
 
Holnap tudom megnézni a típusát. Emlékem szerint nagyon hasonlít az OBI-s változathoz.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 20, 2020 /
 
A problémámra nem jött értelmezhető javaslat, ezért saját gondolatra támaszkodva rajzoltam egy "valamit". (Azon is elgondolkoztam, hogy azért nem kaptam okos-ügyes tippeket, mert a probléma másnál egyáltalán nem jelentkezik, csak én vagyok ilyen kicsinyes.)
Az jutott eszembe, ha már a pofa olyan kicsi, hogy nem lehet megfúrni, melegíteni se akarom, mert az árthat a keménységnek, akkor egy rátevős-betét még akár jó is lehet. Lerajzoltam ami elsőre jónak tűnt.
Nincs tapasztalatom milyen erőigény lehet, de nem számítok nagyra, ezért egy 0,5x4 mm-es rugalmas acélcsíkot gondoltam célméretre meghajtogatni, és ezt rászorítani az egyik oldali pofára (a pofák pontosan 2 mm vastag lemezből készültek).
A betét megfordítható, így 2 féle méretet is képes lehet tájolni. Illetve ha bármi miatt útban lenne (nem számítok ilyenre), akkor levehető a szerszámról, és maximum egy apró kis karcolásnyomot hagy maga után.
Ezzel kapcsolatban is várom az értő tanácsokat, és/vagy a módszert, mások miként vágják pontosan egyformára az alkatrészek lábait.
(#) rascal válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 20, 2020 /
 
Szia! Lehet, hogy ez elég erős: CX-80 Autoweld. Én a helyi autósboltban vettem. Nekem a benzinállósága volt a fontos, olyan helyen még nem használtam, ahol a teherbírását kellett volna próbára tenni, de a leírása biztató. Én a pillanatragasztókkal rendre befürödtem, egy használat, aztán a következő alkalommal már be volt száradva, vagy a kupakjával téptem a tubust is, ezért áttértem a kétkomponensű ragasztók használatára. Pl. mostanában ezt használom gyakran: UHU Plus Sofortfest. Ezzel nagyon fürgének kell lenni (keverni, rákenni, összefogni és szinte egy időben eszközöket pucolni alig 2 percen belül), de egy 5, vagy 8 perces ragasztónál már ez sem gond.

20:47-es hszre: Ponthegesztés sem jöhet szóba?
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2020
(#) nedudgi válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 20, 2020 /
 
A legtöbb alkatrész 2,54mm raszterhez igazodik. Én egy próbanyákot használok, és egy azonos lyukasztású lemezt, ami olyan vastag, mint a kívánt hosszúság. Így nem kell kókányolni a csípőfogóval, azt használhatom, amelyik a kezembe kerül.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2020
(#) nagym6 válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 20, 2020 /
 
Én köszörüléssel megfelelő alakra formázott kisollót használok, ami gyárilag nem tökéletesen éles. A lábra felfutott ón kúpos alakja felvezeti az ollót a kúp tetejéig, eléri a lábat, nem megy tovább, vág. Én tömegesen vágom így évtizedek óta, kezem rááll, mindennél gyorsabban megy. Minden levágás ónkúp tetején van, így nem egyforma hosszú, ónkúpok nem sikerülnek azonosra.
Előnye, hogy ónkúpba nem vág bele, az oda belevágás erősebb szorítást igényel, ami elferdítheti közben a fogót, felszakítva az esetleg kicsike felületű nyákot.
(#) Alkotó válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 21, 2020 /
 
Ki fogom az lemezből hajlított ütközőt próbálni, és majd elmondom milyen lett.
A "kisollót" szívesen megnézném fotón, miben tér el egy normál ollótól, és hogyan biztosítja az azonos lábhosszúságot.
(#) nagym6 válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 21, 2020 /
 
Itt a kisolló. Ez most hosszú szárú, de jobb a rövid szárú. Én bőrvágó ollóként veszem, keskenyebb pofájú a jobb, közelebb van a forgásponthoz a vágóél vonala, hegyesebb szögben vannak az élek egymáshoz képest vágáskor, bár ez a vágóél "odébb" köszörülésével is igazítható. Így nem tolja ki előre a drótot, hanem vág.
A képen sárga vonallal a kb. eredeti alak, ez köszörülhető kívántra, természetesen csak a hátoldala, élek maradnak eredetiek.
Viszont ha kitolja a drótot előre vágás helyett, akkor lehet az éleken is leköszörülni, hogy ne nagy szögben álljanak vágáskor, hanem a párhuzamoshoz közelíteni.
Olcsó kb.: 700 Ft., sokáig jó, könnyen vág, keskenyre is köszörülhető szűk helyekhez.
Nálam minden fogót ver.
Nem biztosít azonos lábhosszúságot, hanem az ónba nem harap bele annyira nem éles, felcsúszik a tetejéig mivel az kb. kúpos, dróthoz érve megáll mert kúpnak vége, és vág.
Amúgy sem szerencsés az ónkúpot vágni, csak a kiálló drótot.

Olló.jpg
    
(#) Hutty válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 21, 2020 /
 
Nekem a C&K fogó gyárilag így néz ki. Egy hajlított drótszerűség volt belefogatva, hogy a levágott huzal ne pattogjon mindenfele.
Gondolom a kérdéses fogó tengelyébe is lehet egy menetet metszeni, amivel egy távtartó lemezt stabilan rögzíteni tudnál.
Ha annyira kemény anyag, akkor nem szóltam.

fogo.jpg
    
(#) Alkotó válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 21, 2020 /
 
Köszönöm a képet. Semmiképpen ne vedd leszólásnak, de a nagyon régi kollégista építéseim jutnak róla eszembe, amikor azzal vágtam ami kéznél volt, pl. ollóval is. De ha már szóba került a kolesz, akkor is, és azóta is nagyon jó a célra a körömcsipesz. Tökéletesen vágja az alkatrészlábat, és csak az a baj vele, hogy mivel a homloka vág, így nem fér oda könnyen mindenhez.
Az "olló-elv" és a feladat szerintem nem passzol össze. Az olló részben kitolja magából a huzalt, de ettől nagyobb gondnak látom a vágás közben elkerülhetetlenül fellépő hajlító erőt.
A csípőfogó ilyet nem csinál. Korábban én is azt hittem, hogy a normál csípőfogóval tudok célba érni -soksok évig ezzel is csináltam-, de most vásároltam kimondottan ehhez való szerszámot. A különbség mellbevágó, el nem hittem volna ameddig nem próbáltam. Ez a fogó, és egy akármilyen szakos csípőfogó között ég és föld a különbség.
Lefotóztam mindkét irányból, nagyjából összecsukva a vágórészt, ami talán be tudja mutatni miben rejlik a csoda (és nem utolsó sorban kb. 1000 Ft-os szerszámról van szó).
(#) Alkotó válasza Hutty hozzászólására (») Szept 21, 2020 /
 
Igen, a huzalok elugrálása lehet probléma. Nem tudom mennyire elegáns hozzáállás, de engem ez nem érdekel, időnként összesöpröm az asztalról meg a földről, és ennyi.
A normál csípőfogók világát is ismerni vélem, több ilyen szerszámot használok naponta.
De az alkatrészláb-vágó az egy oldalhajtása a csípőfogók buja növényének, és szerintem egy nagyon jól sikerült nemesítés eredménye.
Elkerülném a szerszám ilyen fokú átalakítását, a lemezbetétet tervezem kipróbálni (és nem sietek sehová vele).
(#) nagym6 válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 21, 2020 /
 
Köszi én is a képeket. Van-volt pont ilyen is, és nagyon hasonlók is, talán csak a színük és nevük más. Amik nekem vannak azok hamar törnek rideg anyag, és hamar mellé vág egyik él a másiknak, talán a csapnál kopás miatt. Amíg jó addig valóban príma, én hármasával veszem. Nekem az olló jobb, talán a kezem már annyira rááll. Egy olló kb.: öt ilyen fogót túlél, miközben zömében az ollót használom.
(#) pipi válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 21, 2020 /
 
Én a piros nyelűt jobban favorizálom, erősebb/szélesebb anyagból van az ollója mint a kéknek.
Ha esetleg "kilógosodik" kap egy kalapácsütést a tengelyre, ha valami komolyabb dolog miatt csorbul az éle, összezárva, lapjára fekteve megköszörülöm picit.
Elég sokáig bírja, néha sokadik"túlterhelésre" el tud törni, mindig ugyanaz az oldal, hogy véletlenül sem tudok rosszból egy jót csinálni
(#) Alkotó válasza pipi hozzászólására (») Szept 21, 2020 /
 
Nem is tudtam, hogy van piros, sőt sárga-fekete is. Hosszútávon nem tudok még nyilatkozni, kb. 2000 lábat vágtam el vele, de még semmi nyoma nincs kopásnak vagy egyéb elhasználódásnak.
Mindezzel együtt, azt hiszem egy szerszám életének az a célja, hogy munkában kopjon el, fáradjon ki, és használódjon el. Ez a legjobb ami történhet vele. Mai napig használom azt a favésőt, amit még nagyapám adott nekem kb. 10 éves koromban, mert látta, hogy kalapácsnyelet farigcsálok. Igaz mára elkopott belőle 8-10 mm, de ennek nagy része is csak azért, mert gyerekfejjel nem tudtam még szerszámot élezni, és kb. az 5. nyele van már meg, mert a többit elnyűttem.
(#) Alkotó válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 21, 2020 /
 
A legmesszebbmenőkig egyetértek azzal, hogy nem kell lecserélni azt ami bevált. Ha már próbáltad az említett fogófajtát, és jobbnak érzed az ollót, akkor butaság lenne váltani.
(#) Gafly válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 21, 2020 /
 
Én is inkább mentek/javitok mint kidobok/veszek.
(#) zombee hozzászólása Okt 24, 2020 /
 
Sziasztok!

Knipex 12 60 135 típusú krimpelőhöz keresek javítókészletet. A fogó: Link#1 Link#2

Még "lánykoromban" megboldogult főnököm kezembe nyomott egy törött pofás darabot és a pofakészletet (!!!), azóta használom. Ma tört el, túlterhelés miatt...
(#) SzervízMacska válasza zombee hozzászólására (») Okt 25, 2020 /
 
Ez nem krimpelő, hanem blankoló.
Én még nem láttam külön pofakészletet, de ha kaptál, biztos létezik...
(#) juhasz10 válasza zombee hozzászólására (») Okt 25, 2020 /
 
Szia!
Ahonnét a fogót linkelted, ott van hozzá.
Penge
(#) ozpecs válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 25, 2020 /
 
Az a piros teljesen más mint a kék Plato, nekem van mindkettő, forrasztás után alkatrészláb csipkedésre sokkal jobb a plato nálam is meg van persze potom 40 éves pastorinó az is csúcs
(#) Alkotó válasza ozpecs hozzászólására (») Okt 25, 2020 /
 
Nekem is van már mindkettőből. A piros se rossz, de a kék lényegesen kifinomultabb.
(#) zombee válasza juhasz10 hozzászólására (») Okt 25, 2020 /
 
Köszönöm, pont ezt kerestem! De sajnos nem lesz jó...

Mintha ennél a kereskedésnél kicsit el lennének szállva az árak. Gondolom azért, mert USA-ban van ahol a német cuccokat aranyárban mérik. A TME-n 66$-ért már blankolót (szintén Knipex) lehet kapni. Az komolyabb is, pl. 10-es kábelig jó, nem törik szét egy 6-os MTK-tól. Csak hát a cserélhető pengének az a lényege hogy nem egy egész blankolót veszel.

De legalább az árukódját már tudom...
(#) 06smici válasza zombee hozzászólására (») Okt 25, 2020 /
 
Amiket linkeltél fogókat, azok pont úgy néznek ki mint a mini stripax. Látszólag a weidmüller dizájn csak más címkével (vagy fordítva). Érdemes a weidmülerre is rákeresned, az hátha elérhető barátibb áron: Bővebben: Link
(#) zombee válasza 06smici hozzászólására (») Okt 27, 2020 /
 
Szia, köszönöm, időközben én is ugyanerre jutottam. Négy (!!!) darab ilyen blankolónk van, és pont a "Knipex címkés" törött el. A másik három "Weidmüller mini stripax" néven fut, egyikük évek óta pihen szintén törés miatt. Kb. 8 ezer körül van a pótkés darabja, most legalább kettőt rendelünk.
(#) freddyke hozzászólása Dec 5, 2020 /
 
Sziasztok! Korábban kérdeztem a Proxxon Micromot fúró/maró gépeivel kapcsolatban. Konklúzió: a 12V-os kisebb teljesítményű (40W) gép finom munkához, a 230V-os nagyobb teljesítményű (80-100W) gépek (például ez vagy ez), durvább, nagyobb gépteljesítményt igénylő munkához ajánlottak. Másképpen a nagyobb teljesítményű gép nem alkalmas finom munkára (tehát nem elég egy gépet venni, ami mindenre jó). Ez a készlet kofferben tartalmaz egy 12V-os gépet, tápegységet és néhány szerszámot. Utána néztem annak, aki már kipróbálta: a német amazon-on sok felhasználó gyenge teljesítményre (enyhénél erősebb nyomásra leesik a fordulat), melegedésre és a Proxxon-ra általában jellemzőnél gyengébb minőségre panaszkodik. A készletben lévő adapter 12V-on 1A-t tud leadni. Külön két tápegységet lehet hozzá venni: 2A-es és 5A-es. A készletben lévő 1A-essel 12VA-hez, az utólag kapható 2A-essel még mindig csak 24VA-hez jut a gép. Van valami előnye annak, hogy a 40W-os géphez alulméretezett tápegységeket kínálnak vagy ez csak marketing és olcsósítás? A gép és az annak teljesítményigényét kiszolgálni alkalmas gyári 5A-es tápegység körülbelül 90 EUR-ba (32 ezer forint) kerül. Otthoni barkácsolásra megér ez ennyit?
(#) Bakman válasza freddyke hozzászólására (») Dec 5, 2020 /
 
Azt neked kell eldöntened, hogy megér-e ennyit áldozni a hobbira. Ami, ha úgy nézzük, gyakorlatilag egy pénznyelő. Valószínűleg a marketing és az olcsóság oltárán áldoztak a gyenge tápegységgel. Elmondhatják, hogy ők adnak tápegységet a gépük mellé. Igaz, hogy kicsit sárga, kicsit savanyú de a miénk.

Mielőtt valaki ajánlaná a Dremel (és társai) cuccokat, lebeszélnélek róla. Nekem van. Sajnos.
Azért egy Minitor gépet szívesen kipróbálnék. Pár helyen láttam árat, 500 - 600 USD az induló, lehet hogy nem véletlen.

Ha nagy telejsítmény kell, vegyél inkább egy 230 V-os egyenes csiszolót, az bírja a kiképzést.
(#) freddyke válasza Bakman hozzászólására (») Dec 5, 2020 /
 
A közelmúltban minden egyes Dremel gépnek külön utánanéztem, lebeszéltem róla saját magamat. Az ára a tudásához képest irreálisnak tűnik. A szerszámkészletei közül a 150 darabos készletet gondoltam a Proxxon-hoz megvásárolni. Erről is lebeszélnél vagy nálad csak a géppel volt gond?
Közepes teljesítményű kategóriában a 130W-os Extol prémium mini köszörű és fúrógép készletet szemeltem ki. (Erről nem sokat tudok, mert otthon kevés információt találtam, külföldön nem forgalmazzák.) Szállítási költséggel 13-14 ezer forintos áron túl sokat nem lehet bukni.
Annak idején arról volt szó, hogy a finomabb és durvább jellegű munkákra jobb két gépet tartani, mert egy univerzális géppel túl nagy lenne a kompromisszum. Ha az egyenes csiszolót is belevesszük (kiváló ötlet, köszönöm), akkor három teljesítmény-kategóriára csoportosítanám a gépeket. A teljesítmény növekedésével a gép tömege, méretei nőnek, emiatt a kézben tarthatósága, irányíthatósága és szűkebb helyekre hozzáférhetősége romlik. Az erősebb gép nagyobb tokmány rezgése alkalmatlanná teheti finom munkára. Emiatt a kis teljesítményű gépeknek szerintem még van létjogosultságuk. Most az érdekelne leginkább, hogy a Proxxon 12V-os gépétől a gyári 5A-es tápegységgel mit lehet elvárni, nem túlzás-e hozzá fúróállványt (pl. NYÁK és fa alkatrészek pontos megmunkálására) és egyéb kiegészítőket beszerezni.
A Minitor gépnél tetszik a nagy fordulatszám tartomány, amelyet a Proxxon-nál és társainál hiányolok.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2020
(#) Bakman válasza freddyke hozzászólására (») Dec 5, 2020 /
 
Az a baj, nem nagyon lehet megállíptani képről, milyen a gép. A Dremel jónak tűnt de kézbe véve és bekapcsolva azonnal láttam rajta, hogy barkácsoláshoz lesz jó, finom munkára már csak korlátozottan. Nehéz leírni, de ha bekapcsolsz egyet a kezedben, érzni fogod.

Ha veszel ilyesmi gépet, sokat ne költs rá. Szerintem.

Az, hogy milyen fejeket veszel hozzá, egyéni preferencia kérdése. Arra viszont figyelj, hogy milyen tengellyel árulják. Az enyémbe 1/8" (3.175 mm) méretűek valók, 3.0 mm-es lötyög a gyorstokmányban.
Következő: »»   153 / 195
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem