Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szünetmentes táp javítása, élesztése
Lapozás: OK   35 / 43
(#) Egri Frédi válasza tailor hozzászólására (») Ápr 15, 2020 / 1
 
Ritka hülye megoldás ...
Ha egy áramszünet alkalmával lemerülnek az aksik, akkor csak 2 újjal lehet újraindítani ? Nem mindenki jártas a témában és a "szakemberek" szeretik levenni a hozzá nem értőket.
(#) erbe válasza Egri Frédi hozzászólására (») Ápr 16, 2020 / 1
 
Idézet:
„Ha egy áramszünet alkalmával lemerülnek az aksik,”

Az UPS nem engedi túlmeríteni az akkukat. Így ha visszatér a hálózat, máris kezdi a töltést. Ellenben ha az UPS a raktárban hányódik hosszabb ideig, lehet, hogy úgyis új akku kell bele.
Új akkuk éveket is kibírnak a raktárban töltés nélkül. Ellenben a szünetmentesben már nem biztos. Kérdés, melyiknek milyen a felépítése. Ha hardver - kapcsoló választja le az akkukat a panelről, akkor igen. De ha valami figyelő áramkör, akármilyen kicsit, de fogyaszt, már bizonytalan.
(#) atgyuric hozzászólása Máj 31, 2020 /
 
Sziasztok!

Van 2db APC BE-550G-GR szünetmentesem. Mindkettőnek ugyanaz a problémája, folyamatosan sípolnak. https://surdu.me/2019/09/03/fix-apc-es700-constant-beeping.html
Ez a panel van benne. Itt találtam leírást a javításra. Kiszórtam a 22µF kondikat, de ugyanúgy sípolnak. Szerintem típushibájuk ez ezeknek ez. Valaki javított már ilyet? Nem dobnám ki őket, mert szerintem javíthatók. Esteleg valaki javított már ilyeneket? Köszi, előre is a segítséget.
(#) baloghvl hozzászólása Jún 23, 2020 /
 
Sziasztok!

Hozzám került egy szünetmentes ami nem indítható. Mivel eleinte aksiról még indult, és van rajz is úgy gondoltam, hogy érdemes lehet foglalkozni vele. Tartalékként volt elrakva működőképesen...

Mivel nem vagyok a szünetmentesek szakértője, így kérdezném, hogy van-e valahol valami jó leírás ezekről? Mivel igazából azt sem tudom minek kellene történnie. Mivel az inverter rész aksiról működött, 5V 12V megvolt és a kimeneten is volt feszültség, gondolom a vezérlés és a fetek jók. A 4 egymás melletti relé környékén kellene vizsgálódni. De mit kellene nézelődni? Hogyan kellene ennek működnie?

Köszönöm előre is a segítséget!
(#) 187BodyGuard hozzászólása Aug 28, 2020 /
 
Sziasztok!

Adott egy TRAKIS ABVS-250-es Szünetmentes tápom a következő hibával:
Hálózatról áram alá helyezve a túlfeszültség jelző LED világít rajta (bemenetére 215-220V van kötve egy leválasztó trafóról) illetve ha lekapcsolom a hálózatot akkor elindul az inverter de 380V-ot ad ki a kimenetén. Valaki mókolta már mert nincs bekötve az inverter trafójának közép leágazása sehova, a mért feszültséget ennek az akkura kötésével végeztem. Gyakorlatilag ott fityegett benne amikor vettem a készüléket. Szeretném megcsinálni de nem találtam hozzá sehol sem rajzot, az jelentősen lerövidítené a javítást. Van esetleg valakinek hozzá?
Az invertere 6db TO-3-as BDY73-as tranzisztorból áll (2N3055-el még talán jobb is lenne)

Esetleg valakinek van kapcsolási rajza hozzá?

Előre is köszi!
(#) 187BodyGuard válasza baloghvl hozzászólására (») Aug 28, 2020 /
 
Én javasolnám első körben az átkondizását, az esetek 99%-ban szokott az baj lenni a kisebb műanyag házas "gagyibb" szünetmenteseknél. Nekem is volt ilyen típus amit írsz és kondi csere után hibátlanul üzemelt! Ha azt akarod hogy sokáig menjen akkor 105-125C Kondikat tegyél bele, és feszültségre érdemes jóval felül méretezni őket.
(#) Joe_001 válasza erbe hozzászólására (») Aug 29, 2020 /
 
Szia!
Ha valóban jó az az áramkör. Kiadás előtt tesztelni szoktuk. Ha jól emlékszem a lekapcsolás 11 V-nál. (12 V névl fesz akkunként.) Amúgy az akksi csepp töltésen volt használaton kívül, feszültség alatti állapotban, ólom akkunak ez ideális.
A volt cégem fél évesnél idősebb akkut nem adott ki a rá vállalt 2 év garancia miatt.(A géppel együtt.) A gyártó nekünk 3 évet adott...
Viszont ez használt szerkezet.
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2020
(#) erbe válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Aug 29, 2020 / 1
 
Valahol megvan még. Nem bíztatlak a felújítására. Online szünetmentes, elég jelentős az üresjárati teljesítményfelvétele is. A hatásfoka sem veri a maiak szintjét. Egy huszonéves APC Smart 600-as sokkal többet ér. Ráadásul nem vinnyog a füledbe naphosszat.
(#) kzozo hozzászólása Szept 25, 2020 /
 
Sziasztok. Egy EATON NOVA AVR 1250-es szünetmentes táp a következő hibajelenséget produkálja: Bekapcsoláskor elindul, majd pár másodperc múlva elkezd sípolni, és a piros LED világítani. A leírása szerint ez "Internal failure"-t jelent. Panelt átnéztem: összes tranzisztor, FET, dioda jók, kondenzátorok ESR-re rendben vannak. Akksikon külön-külön ~12,5V-ot mérek. Van valakinek ötlete, mit nézzek még meg?
Előre is köszi.

AVR 1250.jpg
    
(#) adapter válasza kzozo hozzászólására (») Szept 25, 2020 / 1
 
Ennek a típusnak nem ismerem a lelkivilágát, de én megnézném az akksikat terhelve, pl. itt van az aszatlomon olyan akksi melynek üresjárási feszültsége 12,3V, de amint ráteszek egy 12V/5W-os izzót, bezuhan 3V alá...
(#) kzozo válasza adapter hozzászólására (») Szept 25, 2020 /
 
Megnézem, de a gyenge akksit külön LED-del jelzi. Esetleg akksi helyett megnézem külső táppal.
(#) Joe_001 válasza kzozo hozzászólására (») Szept 26, 2020 /
 
Szia!
Ezt olvastad?
Az új akksikat egy 22-47 Ohmon szoktuk ráadni az UPSre mert a biztit kiütheti a booster kondi töltőárama. Ez a az Effektákban 5db T5 bizti szokott lenni, a panelra vannak forrasztva párhuzamosan.
A hibajel belső fesz hibára utal.
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2020
(#) kzozo válasza Joe_001 hozzászólására (») Szept 27, 2020 /
 
Megoldódott. A ventilátor kapcsolótranzisztora szakadt volt, ez miatt nem forgott, a vezérlés nem kapott fordulatszám jelet, és leállt hibával. Tranzisztor csere után minden működik.
(#) Chipmunk1960 válasza kzozo hozzászólására (») Szept 29, 2020 /
 
Gratula!
(#) Tomi20 hozzászólása Okt 3, 2020 /
 
Sziasztok

Átlinkelném ide a kérdésem a számítógép hiba topicból, hátha a szoftveres részhez itt tudna valaki megoldást, Eaton Powerware 9110 szünetmentes működik, nincs vele gond, csak Dsub9 csatis Pc kommunikációt szeretném összehozni, többi a másik topicban.
(#) Joe_001 válasza kzozo hozzászólására (») Okt 4, 2020 /
 
Örülök neki!
(#) Joe_001 válasza Tomi20 hozzászólására (») Okt 4, 2020 /
 
Szia!
Általában az RS232 kommunikációhoz van benne a 3 vezeték a szabvány helyen. (Tx, Rx, Gnd.) Van még két pont az emergency sw. Vészleállításkor használatos jel. Ez tipusonként változik.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2020
(#) twingo16v hozzászólása Okt 24, 2020 /
 
Sziasztok!
Van két APC szünetmentesem, egy CS 350, és egy CS 500-as.
Mind a kettőnél ugyan az a hiba, ami a képen is látszik.

Akkuval, és akku nélkül is ha bedugom a 230V-ba, csak az ON Battery sárga LED vibrál rajta fél fényerővel.
Bekapcsolni nem lehet.
Mind a kettőben ledöglött az akku, és egy áramszünet alkalmával jött elő a hiba, de azt nem jelezte, hogy rossz az akku.

Tapasztalt valaki hasonlót, meg lehet javítani?
Ha igen, hol keressem a hibát?

Előre is köszönöm.

apc hiba.jpg
    
(#) erbe válasza twingo16v hozzászólására (») Okt 24, 2020 /
 
Idézet:
„Akkuval, és akku nélkül is”

Új akkuval? Mert akku nélkül értelmetlen szünetmentest próbálgatni. Vannak, amik ha már annyira döglött az akku, odáig se tudják elvinni a diagnosztikát, hogy a "Replace battery" gyuladjon ki.
(#) twingo16v válasza erbe hozzászólására (») Okt 24, 2020 /
 
Természetesen új akkuval is ez a helyzet!
(#) mahinátor hozzászólása Okt 26, 2020 /
 
Sziasztok!

Van egy APC Smart UPS 1000 szünetmentesem (Kb. 5-6 éves), amelyben valamiért veszettül visít (folyamatosan és egyenletesen sípol...) a buzzer.

Az akkuk 1-2 éve lettek cserélve, a teszt jónak jelzi őket, tölti is őket rendesen az elektronika, de attól a hangtól ami közben kijön belőle, meg lehet őrülni!

Csak akkor kussol el ha a szünetmentes hátulján, kihúzom azt a háromszög alakú műanyagkupakot (amivel lényegében leválasztom az akkumulátorokat).

Szerintetek mit lehet ezzel kezdeni? Javítható valahogy?

Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2020
(#) pipi válasza mahinátor hozzászólására (») Okt 26, 2020 /
 
Kijelzőjén nem virít valami?
(#) Cinema válasza twingo16v hozzászólására (») Okt 26, 2020 /
 
Ha az akkumulátorok valóban jók, - vagyis terhelve legalább egy féklámpa-izzóval (12V/21W) és úgy mérve megvan a 12,6V-rajtuk - akkor valamelyik relé beragadt, vagy nem kapcsol megfelelően. Ki kell forrasztani a reléket egyenként és megmérni, kipróbálni külső tápról, hogy kapcsolnak-e megfelelően. Ha gyanús, akkor azt cserélni kell.
Forrasztások ellenőrzése, átforrasztása szükséges ha látni melegedési pontokat.
Ha rendbe lett téve, akkor be kell tenni a jó, új akkut és rácsatlakoztatni. Majd ezután kell a konnektorba dugni és a kapcsolójával bekapcsolni. Ha minden rendben van, akkor nem sípol, hanem bekapcsol és kiadja hátul a hálózati feszültséget. Hibajelzés nincs, reméljük. Pár perc üzem után húzd ki a hálózatot, mintha áramkimaradás lenne és mérd, vagy 230V-os izzóval ellenőrizd, hogy van-e kimeneti feszültség. Ha jó a táp, akkor igen és ezzel kész is a javítása. Be kell dobozolni. Ellenőrizni kell még egyszer, hogy minden rendben legyen.

Üdv!
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2020
(#) twingo16v válasza Cinema hozzászólására (») Okt 26, 2020 /
 
Egy darab relé van benne, azt kiforrasztottam, ellenőriztem és jónak tűnik.
Találtam benne egy 10µF 450V-os kondit ami elkezdett púposodni.
Ezt kicseréltem, de a helyzet mit sem változott.
Az az érdekes, hogy ha a relé ki van forrasztva, akkor is ugyan az a helyzet, tehát csak a sárga led (on battery) világít vibrálva fél fénnyel.
Van még benne 5db 22µF 16V os kondi, és más elkók is.
Kicserélem mindet, és a relét is.
Nem egy nagy összeg, aztán ha nem indul, megyünk tovább.
(#) Cinema válasza twingo16v hozzászólására (») Okt 27, 2020 /
 
Tulajdonképpen nem kapcsol be, ez a gond.
Mérni kell az alkatrészeket egyenként, diódák, tranzisztorok, ellenállások.
FET-ek a panelban is mérhetők, legalábbis a durva zárlat, vagy szakadás indikálható. Melegedő alkatrészt kell keresni, vagy helyet és ott keresgélni, mérni. Fólia-szakadás is lehet valahol, érdemes azt is mérni.
Esetleg egy-két fotó segítene, talán mások is tudnának mondani-írni valamit.

Üdv!
(#) mahinátor válasza pipi hozzászólására (») Okt 28, 2020 /
 
Szia!

Semmit nem jelez (ennek még nincs lcd kijelzője csak ledek vannak)! Szerintem a buzzer tápja gerjedhet valamitől. Amikor kihúzom a konnektorból a szünetmentest és nincs rajta semmilyen fogyasztó akkor is visít tovább, amíg az akkukat le nem választom az elektronikáról.
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2020
(#) pipi válasza mahinátor hozzászólására (») Okt 28, 2020 /
 
Ledeken sem jelez semmit?
(#) Chipmunk1960 válasza mahinátor hozzászólására (») Okt 29, 2020 /
 
Szia, Ha működik minden rendesen, forraszd ki a csipogót!
(#) mahinátor válasza pipi hozzászólására (») Nov 2, 2020 /
 
Semmit nem jelez.
(#) Cinema válasza mahinátor hozzászólására (») Nov 2, 2020 /
 
Előbb ki kellene kapcsolni a tápot, akkor nem visíthat.
Reléket ellenőrizni kell, akkut szintén terhelve mérni, mert sok táp hibát jelez, ha az akku feszültsége terhelve leesik 12V-ra vagy 12V-alá. A normál feszültség legalább 12,6V, erről rendesen kell működnie a tápnak.
Üzem közben, töltés is működik, akkor az akku legalább 13,6V-ra kell, hogy töltődjön, ha nem így van, akkor a töltőkört kell ellenőrizni.

Üdv!
Következő: »»   35 / 43
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem