Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   344 / 372
(#) bbb válasza szili83 hozzászólására (») Okt 7, 2020 /

NYÁKhoz kapsz majd programot a lemezen, amit hozzá adnak. A lényeg, hogy a sprintből kell exportálnod gerberbe és azt fogja feldolgozni a program. Nekem a copperCAM programot adták hozzá, elég jónak néz ki, bár még nem próbáltam ki.
A két oldalas kicsit trükkös, jól kell beállítani a gépet hozzá és a programodra is oda kell figyelned, viszont nem lehetetlen. Én készítenék hozzá segédeszközt, hogy biztosan pontosan tudjam rögzíteni a megfelelő helyre a panelt.
(#) KKobra válasza szili83 hozzászólására (») Okt 7, 2020 /

Én nem venném meg semmiképpen
Lézer gravírozáshoz jó esetleg nyák készítéshez
A lineális csapágyai gyengék alu megmunkáláshoz,
A 3018 csapágyait felhasználva építettem egy 3040-est
Komojabb munkára (Marás) nem alkalmas
Átépítettem rendes lineális csaágyakat raktam bele De még igy is nagyon óvatosan kell alut bakelitot megmunkálni
Javaslom építsd meg! Az itteni építők tapasztalatai alapján elég jó kis masinát lehet összerakni.
(#) András123 hozzászólása Okt 7, 2020 / 1

Használja valaki közületek ezt az online programot gerberből g-kód átalakításhoz: https://carbide3d.com/apps/pcb/ Könnyen használható és szimpatikus a felület ,de nem találok hozzá sehol offline programot
(#) KKobra válasza szili83 hozzászólására (») Okt 7, 2020 / 1

Martam nyákot. Elég problémás a felület feltérképezése miatt.
Szinte biztos hogy nem tudod olyan egyenesen rögzíteni a felületre hogy a feltérképezést kihagyd.
Azzal kísérletezem hogy a fekete festékkel lefújt nyákra lézerrel gravírozom a nyáktervet és így maratom. Az eddigi próbák eredménye nagyon biztató.
(#) szili83 válasza KKobra hozzászólására (») Okt 7, 2020 /

A laseres megoldás sem rossz, de többen marnak és furnak vele NYÁK-ot. Bővebben: Link

Igazából kisebb dolgokhoz kell, és ha valamit gyengének látok rajta, akkor majd átépítem. 143$-ért adták, annyiból semmit nem lehet építeni. Lineáris síneket lehet majd veszek hozzá, a 4db kínából minimum 80-100$. Lehet majd még motort is kell rajta cserélkni, meg még ki tudja mit nem. Egyenlőre jó lesz, és majd alakítom.
(#) kaqkk válasza szili83 hozzászólására (») Okt 7, 2020 /

Én próbáltam párszor a lehető leghegyesebb (10-20 fokos és 0,1- 0,05mm es gravírtűt használtam ) azután úgy döntöttem hogy a cnc marad a fúrásra de a nyákot vegyi maratással csinálom . Engem nem győzött meg a gravírozó által hagyott felület a hordozón ...
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2020
(#) szili83 válasza bbb hozzászólására (») Okt 7, 2020 /

Én most töltöttem le, mert ahogy néztem nem adnak hozzá semmit. A Gearbest oldalán volt egy link.
Nekem ehhez a grblControl-t adják.

Ahogy nézem gyorsan majd amit upgradelni kellazok az endstopok, az alaplapnak egy doboz és hűtés.

Hány voltos tápegység jár hozzá?
(#) KKobra válasza szili83 hozzászólására (») Okt 7, 2020 /

Mint írtam nagyon szépen megcsinálja a marást is az én masinám. Nem tudom ki mivel csinálja meg a *.lay nyáktervből az g kódot nem ez a buktatőja a nyákkészítésnek.
Ha megvan a g kód már csak marni kell akkor kezdődik a problem.
A munkalapon a nyák nem sík mint a tükör vannak benne magasabb mélyebb részek.
Ezeket a domborzati viszonyokat a maró program tudtára kell adni.
Fel kell térképezni a felületet ha nem teszed a marás mélysége fog változni
Lesznek olyan részek ahol nem marja át a rézbevonatot és lesz olyan ahol túl mélyen belemar a nyákba.
(#) szili83 válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 7, 2020 /

Én ahogy nézem ebben a videóban nem gravírozó tűvel marnak, hanem mással. Bővebben: Link

A feltérképezést lehet automatizálni, mint itt?: Bővebben: Link

A LAY ból lehet közvetlenül g kódot és fúrófájlt generálni , nem kell hozzá más program . A "feltérképezéshez " meg nagyon jó az autoleveller A videón szerintem 0,2-05 körüli méretű ujjmaró val dolgoznak

Az újmaró az melyik maró? Az a hegyes, amit korábban linkeltél?

Amit linkeltem az gravírtű . Az ujjmaró olyan mint egy fúró csak más a végén az élkiképzés (sík -nem hegyes)

Akkor melyik az az ujjmaró, hogyan keressem?
(#) kaqkk válasza szili83 hozzászólására (») Okt 7, 2020 / 1

ÍGY (Nem értem miért olyan nehéz a fordítóba beírni hogy PCB maró ? ) Az első hónapban úgy fogod tördelni őket hogy öröm lesz nézni ...

Mert újmarót nem PCB marót mondtál.

Aműgy láttam olyat az egyik videóban, aminek kisebb volt a maró része, de olyat nem találok sehol sem.

Óvatosan kell, és akkor nem fog törni.
(#) kaqkk válasza szili83 hozzászólására (») Okt 7, 2020 / 2

PCB a nyák angolul ...
Idézet:
„Óvatosan kell, és akkor nem fog törni.”
Azt is mondják hogy a jó CNC-st törött szerszám kilóra mérik , amikor nyákoltam minden hétvégén kicsináltam egy fúrót legalább , és nem azért mert nem voltam óvatos , elhiheted hogy ezek a vékony marók akkor is törnek ha csak ránézel a tároló dobozra .... Vegyél 08-1mm es fúrót és gravírtűt 10 fokos 0,05 ös tökéletes lesz először aztán majd ha már pontos és kottymentes lesz a géped akkor jöhetnek a finomabb szerszámok ...
(#) bbb válasza szili83 hozzászólására (») Okt 7, 2020 /

Idézet:
„Óvatosan kell, és akkor nem fog törni.”

Aha, persze. Szerencsére, ha megszakad a kapcsolat, akkor megáll a gép, csak forog tovább a motor. De ha bármi széthullik menet közben (mert miért ne tenné?), akkor lehetsz te bármilyen óvatos, a szerszám törni fog.
Én MDF fát martam vele (1mm mélységű lépésekkel), majd a rázkódástól, vagy a fene se tudja mitől az addig betonstabilnak hitt lerögzítésem szétverődött, s a munkadarab elindult a maga útján, neki a gép valamelyik "oszlopának", ahol megszorult és már tört is a hegy. Mindez egy-két másodperc alatt zajlódott le, esélyem nem volt leállítani a gépet ennyi idő alatt.
Vagy másik eset volt, hogy a hernyócsavar kirázódott a motor és tengely összekapcsolását szolgáló közbetétből... Ekkor csak az X tengelyem ment el, a marószerszám 10mm mélyen bent az anyagban, Y irányban megindult a program, de ott meg ugye volt anyag - kb. 8mm-t tett meg így, mire eltört a szerszám
Azóta az óvatosságom a még biztosabb anyagrögzítés és a menetek beragasztása felé terelt, így nem tört el több szerszámom (még). Viszont ezek a 0.1mm hegyű gravírozók valóban olyanok, hogy rátüsszentesz és törik, majdhogynem babusgatni kell... Még szerencse, hogy a kezdeti készletemben kaptam belőlük egy tizes csomagot (s bevásároltam 1-3.2 kukoricamaróból tucatszám)
(#) szili83 válasza bbb hozzászólására (») Okt 8, 2020 /

Nekem van kezdésnek 150db 1.2-es kukoricamarő, és 2.3mm-esből is 30db.

Érdemes bevásárolni, mivel jövő év közepétől minden külföldről nem EU-s országból rendelt cuccra megy majd az ÁFA + VÁM, de nem ez a drága kis értékű cuccoknál, hanem a 3e Ft körüli kezelési díj.
(#) devergo74 hozzászólása Okt 10, 2020 /

Sziasztok!
Építek egy DVD meghajtókból lézer plottert. Azt szeretném kérdezni, itt is szükséges beépíteni végálláskapcsolót vagy itt nem szükséges?
(#) mex válasza devergo74 hozzászólására (») Okt 10, 2020 /

Törni-zúzni nem fog, ha végálláson túlmenne, akkor sem...
(#) devergo74 válasza mex hozzászólására (») Okt 10, 2020 /

Köszi, gondoltam hogy nem fog törni, csak láttam youtubon hogy volt aki tett, azért kérdeztem.
(#) sargarigo hozzászólása Okt 11, 2020 /

Felteszem a low cost gépem negyedik és egyben utcsó verzióját szemlére! Még mindig pcb az elsődleges cél!
Szerk.: A vonalzó 30 centis, csak a viszonyítás kedvéért!
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2020
(#) Firefighter1 válasza sargarigo hozzászólására (») Okt 11, 2020 /

Mekkora a megcélzott munkaterület?
És milyen összeget kalkuláltál a vázra? Motor menetesszár főorsó nélkül?

Én is LOW COST gépek pártija vagyok de ez a szögvas, alátéttel távtartott csapágyak párosával én elég szkeptikus vagyok a PCB-hez

Ha egy 200*200mm munkafelülettel megelégszel és valóbal LOW COST gépet akarsz ( de olyat amivel PCB-t tudsz) csinálni

Akkor vegyél 4 darab 300mm mgn 12-est és csinálj egy keresztasztalost..
Stabil-FIX-Olcso-és tudni fogsz vele PCB-t marni...

Amúgy mivel rajzolsz?
(#) sargarigo válasza Firefighter1 hozzászólására (») Okt 11, 2020 /

Nem kell nagy terület, itt most nem az a cél. Játszadozni kell, pénzt nem fog termelni. Ellenben alkalmanként jól jönne, például előlapot marni, ilyesmi. Sokszor azért nem építek meg valamit, mert nincs kedvem a maratóval szötyörögni.
Low cost alatt azt értem, hogy vettem 2 db 12-es menetes szárat meg 2db 8-asat egy zacskó csavarral, és fizettem érte 4000-et. Szögvasam éppen van még a műhely építésből, de amúgy itt van a vasas bolt az ajtóm előtt, kézben elhozom a hat méteres szálat. Ez is szempont. Csapágyak vannak bontásból, 12-est lehet vennem kell párat. Egyedül a bútorlapok leszabása ami pénzbe kerül, de az meg kb négyzetméterre megy, nem hiszem hogy sokba kerülne. Még maximum egy tízest akarok erre költeni többet nem. Majd ha jön be egy kis rávaló, akkor beruházok komolyabba. Vagy nem. De addig meg ez teljesen jó kellene legyen a fentiekre.

Amúgy SolidWorks a barátom, azért rajzolgattam ennyi változatot mert élveztem
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2020
(#) kaqkk válasza sargarigo hozzászólására (») Okt 11, 2020 / 1

Nyák gravírozásnál nagyon jó barátod lesz az autoleveller progi , ő letapogatja a munkadarab felületét és beleírja a G kódba miáltal a felület görbesége a sínek hibái kiesnek a hibalistából ...
(#) devergo74 hozzászólása Okt 12, 2020 /

Sziasztok!
Elkészültem a dvd-meghajtókból épített lézer gravírozóval. Valaki tudna feltenni egy 40mm X 40mm-es fájlt, amivel kipróbálhatnám?
(#) kameleon2 válasza sargarigo hozzászólására (») Okt 12, 2020 /

A rajz nem valóság... Illesztések, sarkok csomópontok erőhatások, kottyanások, lötyögések, csavarodások, nyeklések... Na ez mind lesz.
(#) sargarigo válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 12, 2020 /

Tudom, ezért kérdeztem a véleményeket!
Szerk.: Ja, hogy a csúszósra írtad? Azon már túl vagyunk, csak egy gondolat volt!
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2020
Következő: »»   344 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem