Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanymotor bekötése
 
Témaindító: kozmaj, idő: Jún 28, 2006
Lapozás: OK   303 / 342
(#) synergy válasza VIM hozzászólására (») Okt 9, 2020 /
 
Még egy dolog, ha ez dahlander, akkor minden kapocsra 2 tekercs vezeték kell kijöjjön?
(#) VIM válasza synergy hozzászólására (») Okt 9, 2020 /
 
Szerintem nem. Az "egy fázishoz" tartozó tekercsek meg vannak felezve és ez az elkötés van belül kialakítva. A kapocslécen már csak a betáplálás változtatása és a tekercsek párhuzamos ill. sorba kötése történik az áthidalások használatával vagy anélkül.
(#) Tomi111 válasza synergy hozzászólására (») Okt 9, 2020 /
 
Ezt a motort már valószínű áttekercselték sima egyfordulatúra, 380/220(400/230)V-ra. Így ment eddig deltában egyfázisú frekiváltóról. Szerintem a Dahlender motornak nincs ilyen bekötése, mint amit fényképeztél.
Kösd át csillagba és mehet a 3×400V-ról!
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2020
(#) Tomi111 válasza synergy hozzászólására (») Okt 9, 2020 /
 
Most jutott eszembe, egyszerűen kimérhetők a tekercsek. A Dahlander motornak mind a hat kivezetése közt van kapcsolat, ellenállás mérhető, a sima egyfordulatú motornak három különálló tekercse van, így csak két-két pont között mérhető ellenállás - természetesen eltolva. Tehát vedd le az áthidaló lemezeket és mérj!
(#) synergy válasza Tomi111 hozzászólására (») Okt 9, 2020 /
 
igen, igazad van, ki fogom mérni leszedett áthidalásokkal. Csak szeretnék biztosra menni, mert nem akarom leégetni a motort. Mindenképpen a nagyobb fordulatra akarom bekötni 400V-ra.
(#) Tomi111 válasza synergy hozzászólására (») Okt 9, 2020 /
 
Hát csak ha áttekerték, akkor nincs két fordulat. Max a frekiváltóval tudsz növelni valamennyit. Motorfüggő. Itt a cégnél van olyan motor, ami stabilan megy 100Hz-cel, van ami már 75-tel sem.
(#) synergy válasza Tomi111 hozzászólására (») Okt 9, 2020 /
 
persze úgy értettem, hogy ha meg van még a 2 fordulat. Nekem is megfordult a fejemben, hogy áttekerték. Amúgy egy eszterga gép motorja. Használat közben kiderül, hogy jó lesz-e a fordulat tartomány amit be tudok állítani. Csak a frekiváltó paraméterezésénél is meg kéne adnom a fordulatszám értéket, és így bizonytalan az is.
(#) loxia hozzászólása Okt 9, 2020 /
 
Sziasztok egy kis segítség kellene van nekem egy fürészgépem kint hagytam az udvarom mert vagy 150 kg nem mai darab de müködik tip top de most a kötő dobozt szetraktam kutyak es fogalmam sincs mi van es hogyan tudnam meg csinalni e smi kell hozza elv ez 1100 w 220 v motor es az előző gazdaja szerintem mokalt vele valamit mert mar mas fajta kapcsolo volt rajta
(#) Tomi111 válasza synergy hozzászólására (») Okt 9, 2020 /
 
Hát én 1400-re tippelek, ha eszterga. Szétszedve látszana a tekercseken. Nincs egy ismert fordulatú motorod? Azt mellétéve össze tudnád hasonlítani, persze gyakorlott szem ránézésre megmondaná, hogy 1400 vagy 2800-at pörög. A 2800-as már rendesen 'sűvít' vagy hogy mondjam...
(#) synergy válasza Tomi111 hozzászólására (») Okt 9, 2020 /
 
Van lehetőség összehasonlítani egy körfűrész motorjával. Az 2,2kW-os aszinkron. Tudom mit mondasz, valóban hallható a nagyságrendi különbség, ha van. Hétvégén fogok vele foglalkozni. Holnap tudok méréseket végezni a motoron. Jelzek, hogy mire jutottam.
(#) synergy válasza Tomi111 hozzászólására (») Okt 10, 2020 /
 
Áttekerték. A mérés alapján 3 különálló tekercse van az állórésznek, a szokásos módon kivezetve.
Az eredeti bekötés tehát delta volt. Így már egyértelmű, hogy csak csillagba kell átkötnöm 3x400V-os üzemhez. A fordulatszám a kérdéses számomra. Eredetileg 2880/1440 volt és pólusváltó kapcsolóval lehetett átkapcsolni. Most akkor 2880-as lett?
(#) VIM válasza synergy hozzászólására (») Okt 10, 2020 /
 
Na tessék, ha mértél volna előtte vagy előbb, már csak a fordulat kérdése merült volna fel. Így utólag merült fel bennem is, hogy biztosan le volt égve ez a motor, mert olyan "füstös" kinézete volt a kapocsléc alatti részen és a kivezetés sem a régi "precizitást" mutatta.
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2020
(#) synergy válasza VIM hozzászólására (») Okt 10, 2020 /
 
Köszönöm a jó szándékú dorgálást . Mentségemre szolgáljon, hogy csak ma tudtam 150 km-nél közelebb kerülni a motorhoz. Szóval, a ford. számra van esetleg ötlet?
(#) proli007 válasza synergy hozzászólására (») Okt 10, 2020 /
 
Hello! Milyen ötletre gondolsz. A fordulat a hálózati frekvenciától és a pólusszámtól függ. Utóbbi pedig a tekercseléstől. Vagy is olyan lesz amilyenre tekerték..
(#) synergy válasza proli007 hozzászólására (») Okt 10, 2020 /
 
Szia,

arra gondoltam, hogy az eredeti két pólusszámú motort ha újra tekerik, akkor azt melyikre tekerik meg? Ha a nagyobbra, akkor a kisebb fordulatot kapom, ha a kisebb póluspár számúra, akkor pedig a nagyobb fordulatot. Gondolom, állórész hornyai fizikailag adják a lehetőséget, ezért olyan ember véleménye lenne jó, aki már tekercselt ilyen villanymotort. Én sajnos nem.
Ha újra tekerésnél eldönthető, hogy a 2 közül melyik legyen, akkor sajnos nehéz lesz kiderítenem. Ilyen infót nem tudok szerezni.
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2020
(#) pucuka válasza synergy hozzászólására (») Okt 10, 2020 /
 
Kapcsold be, kiderül hogy milyenre tekerték. Kívülről szétszedés nélkül megmondani nem lehet.
(#) VIM válasza synergy hozzászólására (») Okt 10, 2020 /
 
A kis DC villanymotoros mérés az nincs meg? Majd elmagyarázzák a többiek, megyek dolgozni.
(#) synergy válasza pucuka hozzászólására (») Okt 10, 2020 /
 
Lehet, hogy szét is szedjük, akkor kiderül biztosan hogy tekerték meg. Egyúttal a csapágyakat is ellenőrizzük. Csak ugye egyszerűbb megoldást szerettem volna.
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2020
(#) synergy válasza VIM hozzászólására (») Okt 10, 2020 /
 
Sajnos nincs. Mivel a többiek nem tolongnak a magyarázattal, ezért szívesen venném a segítséged.
(#) pucuka válasza synergy hozzászólására (») Okt 10, 2020 / 1
 
A külső gerjesztésű motornak generátorként használva a leadott feszültsége lineárisan arányos a fordulatszámmal. Ezért elég egy ponton hitelesíteni.
Én mégis inkább stroboszkópot ajánlanék, mert egyszerűen elkészíthető. 555 -ből egy astabil, ani egy erősítő fokozaton keresztül meghajt egy nagy fényerejű LED -et. A tengelypalástjára húzol egy vonalat, a frekvenciát addíg állítod, míg állni nem látod. Ekkor megméred az 555 frekvenciáját, Vagy megelégszel az időállandó számolt értékéből kiszámolt frekvenciával. A frekvencia állító potmétert beskálázhatod fordulatszámra. Mivel igazán pontos mérésre nincs szükség, elég a potméter skálája nyújtotta pontosság is. Így akár gyorsan egyszerűen célt érhetsz.
(#) synergy válasza pucuka hozzászólására (») Okt 10, 2020 /
 
Köszönöm a tippet. A stroboszkóp remek ötlet, és a frekit is meg tudom mérni. A led-el kapcsolatban van valami különleges elvárás, vagy bármelyik power led (mondjuk 1w-tól) megfelel?
(#) pucuka válasza synergy hozzászólására (») Okt 10, 2020 /
 
Ha nem akarsz dizsit is csinálni, nem kell ekkora teljesítmény. Elég egy nagyfényerejű LED is.
(#) zpufi hozzászólása Okt 11, 2020 /
 
Szép Napot!
Tanácsot szeretnék kérni, hogy a csatolt képen lévő motort milyen módon (csillag/delta) kellene bekötni ha sima hálózatom (220V 50Hz 1fázis) van. Milyen üzemi kondenzátort (?µF/?V) kellene alkalmaznom és ha kell milyen indító kondenzátort (?µF/?V)? A motor egy barkács körfűrészt hajtana.

Köszönöm.
(#) zpufi hozzászólása Okt 14, 2020 /
 
Sziasztok!
nehéz kérdést tettem fel?
vagy már túlbeszélt a téma?
(#) pbalazs válasza zpufi hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Deltába: Bővebben: Link
(#) pucuka válasza zpufi hozzászólására (») Okt 14, 2020 / 2
 
Nem, nem nehéz kérdést tettél fel, csak elég fárasztó megválaszolni a 123. erről szóló kérdést. Csak a topikba kellett volna picit beleolvasnod, esetleg listázni a fórum képeit, és a kérdésed megválaszolódott.
Elég régen itt vagy a fórumon, igazán kiismerhetted volna a fórum működését.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2020
(#) zpufi válasza pucuka hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Köszönöm. Teljes mértékben igazad van. Végig is olvastam a több mint 300 oldal idevágó fórumot. Viszont az adatlap alapján számolható kondenzátorok értékét sajnos én nem tudom kiszámolni. Olyan hozzászólásoknál ahol hasonló értékeket adnak meg a segítséget kérők, (1.1kw, 2800fordulat stb.)a motorjaikról, a hozzáértők, különböző értékű kondenzátorokat ajánlottak. Hol 40 uF, hol 80 µF hol 100 µF a hasonló tulajdonságokkal bíró motoroknál. Totálisan összezavarodtam.
Ezért bátorkodtam segítséget kérni a problémámmal kapcsolatban.
(#) pucuka válasza zpufi hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Nézd. Csak ebben a topikban kellett volna 5 oldalt is visszaolvasnod. De ezt is megspórolhatod, ha a téma fejlécében a zöld Új hozzászólás melletti, alatti lenyíló fülre kattintasz, a menűben kiválasztod a csak képek keresése. majd a kiválasztott kép balodalán a sárga nyílra kattintva az aktuális bejegyzéshez jutsz.
Bővebben: Link
Ennyi.
(#) villanyipi hozzászólása Okt 24, 2020 /
 
Üdv!
Volna nekem egy viseletes villanymotorom 6 kivezetéssel, aminek bekötésére kérnék segítséget, az sem volna baj ha megtudnánk oldani egy forgás irány váltást, bár az nem fontos, esetleg ha azt szeretném megérné-e ezt áttekercseltetnem, örökségből lévő eszköz fájna a szívem kidobni ha netán valami baja lenne.
Adattáblán beolvasva beírva nekem nem hozott találatot és mindössze azt tudtam kiolvasni hogy 220v-os és egy 5µF kondenzátort kér maga mellé.
Elnézést a kép minőségéért de a tábla szerintem öregebb nálam
(#) erbe válasza villanyipi hozzászólására (») Okt 24, 2020 /
 
Mire szeretnéd használni?
Ez alig nagyobb, mint a keverőtárcsás mosógépek motorjai, amik ezrével kerültek ki a MÉH telepekre. Pedig fiatalabbak, mint ez.
Következő: »»   303 / 342
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem