Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   345 / 372
(#) KKobra válasza szili83 hozzászólására (») Okt 13, 2020 /

Megtörtént minden autómatikusan de valamiért nem pontosan illesztette rá a munkadarabra vagy nem is tudom Jó és használható a nyák De vannak mélyebb bemarások itt ott
(#) kaqkk válasza bbb hozzászólására (») Okt 13, 2020 /

Idézet:
„s bevásároltam 1-3.2 kukoricamaróból tucatszám”
Kukoricamarót még nem használtam milyen anyaghoz milyen fordulattal és milyen előtolással használható ?
(#) devergo74 hozzászólása Okt 13, 2020 /

Az mitől lehet, hogy működni működik a dvd-meghajtókból összeállított lézer gravírozó, de semmit nem éget a felületre. Már próbáltam mindenféle távolságból, de semmi.
Ha valaki készített már próbaképpen ilyen masinát, és működött is neki, szívesen vennék némi segítséget.
Tudom ez nagyon gagyi szerkentyű, viszont most nem is ezen lenne a hangsúly.
(#) miklos1 válasza devergo74 hozzászólására (») Okt 14, 2020 /

Nem láttam még ilyesmit működni, sokkal erősebb LASER-em van...
A LASERdióda milyen? Pár videót megnéztem , ott a mechanika van DVDből a dióda legalább 1 Watt-os... azzal is leginkább papir amit lehet égetni... A fókuszt kell megtaláljad , akkor jó mikor a legkisebb a papíron a laser fénye...
Szemüveg ( lézerhez való ) nélkül megnepróbáld....
(#) devergo74 válasza miklos1 hozzászólására (») Okt 14, 2020 /

Én is Dvd-ből vettem a mechanikát. Lézerhez való szemüvegem még nincs, akkor addig ne is nagyon próbálgassam a lézert állígatni?
Lézer: Lasermodul MXD1230 Laser rot 5mW
(#) Pali79 válasza devergo74 hozzászólására (») Okt 14, 2020 /

Gyenge a lézer ahogy Miklós is mondja. Hogy valamit érjen legalább 1W kell, 2-3W-tal már szépen lehet gravírozni fába, sőt az már tud vágni is vékonyabb anyagot.

Az 5mW semmire sem elég az csak világít, még a szemedet se nagyon tudja károsítani.
(#) devergo74 válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 14, 2020 /

Amit néztem videót, abban is ilyen tipust használtak. Akkor milyet vagyek, konkrét tipust tudnál ajánlani?
(#) kaqkk hozzászólása Okt 14, 2020 / 1

Végre dolgozik a gépem Már csak a végálláskapcsolók beépítése és a kézivezérlő elkészítése van hátra .
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2020
(#) miklos1 válasza devergo74 hozzászólására (») Okt 14, 2020 /

Az csak egy mutató lézer, azzal nem jutsz előre... JLM45160ZA-01Y5 1,6W valami ilyesmi lehetne - belépőszintű
(#) devergo74 válasza miklos1 hozzászólására (») Okt 14, 2020 /

Csak azt nem értem, a youtubon található videókon viszont működik ezzel a lézerrel is, amit én vettem.

Az ki van zárva!
(#) devergo74 válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 14, 2020 /

Uh, igazad van, nagyon benéztem a lézer modult. Én 5mW-t rendeltem, a videón pedig ez szerepel:Focusable 200-250mW 650nm Laser Module
(#) pipi válasza devergo74 hozzászólására (») Okt 15, 2020 /

Hali!
Youtube-ot mindig fenntartással nézem, vannak ott csuda (fake) dolgok )
(#) KKobra válasza devergo74 hozzászólására (») Okt 15, 2020 /

Szia értelek is meg nem is. Ezzel az erövel néhány ezer forinttal többet ráfordítva egy job gépet is építhettél volna. A DVD mehanika rettenetesen kicsi, nem való semmire. A YouTube nem mindíg jó tanácsadó, de adhat ötleteket. Én is onnan kaptam kedvedt az építéshez. Most már van egy 400x400mm munkafelületü CNC ami kielégíti a hobbicélokat
(#) Pali79 válasza devergo74 hozzászólására (») Okt 15, 2020 /

pl. itt találsz több félét is. Persze ezt is fenntartással kell kezelni, de az 1W-ossal már tudsz fára gravírozni.
(#) devergo74 hozzászólása Okt 15, 2020 /

Pali79: Köszi a linket.
A dvd-meghajtókból összeállított gravírozó csak próbaképpen lett megépítve, hogy egyáltalán hogyan is működik.
Szeretnék egy komolyabbat építeni, ha valakinek lenne bevált saját maga épített gravírozója, és megosztaná velem a terveket, alkatrész listát stb... azt szívesen venném.
(#) Pali79 válasza devergo74 hozzászólására (») Okt 15, 2020 /

Szerintem tervezgetni akkor van értelme ha van zsebbe jó sok pénzed amit erre tudsz költeni. Legalábbis én úgy csináltam, hogy figyelgettem a hirdetéseket, - sárga fórum, jófogás, vatera - és amikor megláttam valamit amire úgy gondoltam megfelel az elképzelt géphez, akkor azt megvettem. Pl a komplett X tengelyem sínekkel, orsóval, alaplappal a jófogáson találtam. Nagyon nem ilyen volt az elképzelés, de mivel jó áron volt és célnak megfelelő, így megvettem és abból építkeztem.
(#) devergo74 hozzászólása Okt 15, 2020 /

Ez alapján készítettem a gravírozót: gravírozó
a videón működik.
(#) Pali79 válasza devergo74 hozzászólására (») Okt 16, 2020 /

Ha megnézed iszonyat lassú és nem is tdta megégetni a felületet rendesen. Ha már pénzt adsz érte, legalább 1W-os vegyél! Azt át tudod rakni később nagyobb gépre is.
(#) pisti hozzászólása Okt 18, 2020 /

Sziasztok!
Szeretnék egy kicsit megismerkedni ezzel a témával. Kezdésnek telepítettem az Inkscape 0.92-t.
A rajzolást és a szerkesztést szépen tudom vele csinálni, de mikor G-Code-ba szeretnék menteni ennek a lehetősége nincs a listán. Ehhez egy kiegészítőt kell letölteni, és mit?
Köszönöm!
(#) bbb válasza pisti hozzászólására (») Okt 19, 2020 / 1

Gugli megmondja a választ, csak meg kell kérdezni: Bővebben: Link
(#) pisti hozzászólása Okt 20, 2020 /

Folytatva a tanulást a CNC világban olvastam itt a fórumon, hogy ha tengelyt használok mozgatáshoz akkor az páros legyen mert másképpen az áttételszámítás nehézkes. Ez mit jelent minek kell párosnak lenni, a menetemelkedésnek? Szükséges a tengelyre a rugós stabilizáló?
Köszönöm!
(#) Pali79 válasza pisti hozzászólására (») Okt 20, 2020 /

Igen a menetemelkedés legyen páros ha lehet. A rugós kottyanásmentesítés kókány megoldás. Jó minőségű golyós orsó vagy szorítható trapézmenet a jó megoldás.
(#) kaqkk válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 20, 2020 /

Az 5 az páros ? 5mm es emelkedésű golyósorsókat használok 5000 es lépésosztással .... MA860h
Itt megnézhető a gépecske ...1000*1000*130mm
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2020
(#) Pali79 válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 20, 2020 /

Így is lehet, de meggyőződésem, hogy minél több az olyan ellenőrizhetetlen fícsőr van a rendszerben mint az 5000-es lépésosztás, a pontosság rovására megy. Ennek egyébként mi értelme? Mekkora elmozdulás jut így egy impulzusra?

Elvileg 1/1000 mm egy lépés ... És 5mm a teljes körbefordulás , de semmi jelentősége a dolognak mert egy jobb mozgásvezérlő (mondjuk az UCCNC ) saját maga számolja ki a lépésarányt a megadott és a mért mozgást alapul véve .Mondjuk a Mach 3 az más tészta ott egy számoló segédprogrammal lehet kiszámolni a beírandó mértéket de az sem mágia ...

Idézet:
„hogy minél több az olyan ellenőrizhetetlen fícsőr van a rendszerben mint az 5000-es lépésosztás,”
Ez miért ellenőrizhetetlen ? A steppermeghajtón dip kapcsolókkal állítható a mikrolépés és a meghajtóáram ...Bővebben: Link
(#) Pali79 válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 20, 2020 /

A léptetőmotor mechanikailag úgy van kitalálva, hogy 1,8°-ot fordul, de ezt nyilván te is tudod. A vezérlők ezt úgy osztják tovább, hogy elosztják a megjajtóáramot a tekercsek között. Véleményem szerint ezt az alap lépést minél több részre osztjuk ilyen hókuszpókusszal, annak nincs jó vége.
(#) kaqkk válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 22, 2020 /

Én sajnos még nem találkoztam olyan stepper meghajtóval ami egész lépést tudott volna , mindegyik fél lépéses módban indul ... Ha 5mm es az orsó és fél lépésre van állítva a meghajtó akkor 0,0125mm egy lépés itt már sok jelentősége nincs hogy a 2db 0 után mi áll a gép (hobbi gép) már úgy sem tudja lekövetni ....Ha 5/100 mm pontosságot tud a gép az már hobbi gépnél tökéletes ....
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2020
Következő: »»   345 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem