Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortáp javítás
 
Témaindító: very, idő: Ápr 30, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   33 / 37
(#) Hp41C válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Ápr 25, 2020 /
 
Mekkora feszültség mérhető a puffereden?
(#) Patópali válasza Egri Frédi hozzászólására (») Ápr 25, 2020 /
 
"Ami az 51 - 55V -os méréstartományt illeti: miért indul a műszer 0 V -ról?"
Mert standard műszert építettek bele. Így látszik, ha valami hiba miatt nincs meg a kellő- min. 51V feszültség. A tirisztoros egyenirányításról pedig a RUS szovjet akkutöltő ugrik be.
Lehet hasonló a működési elvük?

Szedd szét és alakítsd át egy labortápegységnek. A trafó, műszerek ,doboz és sok alkatrész már adott.
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2020
(#) BiG_Lui-Gee hozzászólása Ápr 25, 2020 /
 
Üdv. Kapcsolót cseréltem egy svéd kettős tápban. 1 Ampermérő van csak és a jobb bal oldalt lehet kapcsolóval kiválasztani melyiket mérje. Kapcsolóról leforrasztottam a vezetékeket , gondolván nem bonyolult, de mégis.

A lényeg nem lehet közös sem a 2 táp negatív , sem a kimenet. 1 es állásban méri mondjuk a bal oldali áramerősséget, de a jobb oldal is összekapcsolva van az ampermérőn kívül. 2es állás ugye jobb ampermérő , bal összezár negatív be ki menet.

Hogy kéne összekötnöm a kapcsolót a táppal és ampermérővel?

köszönöm előre is.

dfcs.jpg
    
(#) proli007 válasza BiG_Lui-Gee hozzászólására (») Ápr 25, 2020 / 1
 
Hello! Pld..

A-METER.png
    
(#) bladzser2 hozzászólása Máj 15, 2020 /
 
TR-9193A labortápegység IV. Oldala nem reagál a feszültség potm. állítására. Kimeneten 0 Volt. A III. oldal kiválóan üzemel. Mi mehetett benne tönkre? Van egy olyan érzésem, hogy párhuzamosan volt kapcsolva a III. Az kicsutkázva, a IV. pedig 0 Volton. Pol. Helyesen És felkapcsolva mind a kettő. Ez tönkrevághatta. Hosszú történet hogy sikerült a manőver...nézegettem égés szag nincs minden szépen egyben, egy biztosítékot kimértem az hibátlan. Továbbá a CV visszajelző kicsit vibrálva világít, a másik oldalhoz képest. (Olyan mint amikor határon van és váltana át CC-re)
(#) Imi65 válasza bladzser2 hozzászólására (») Máj 15, 2020 /
 
Ez a FOK-Gyem MC1466 utáni "gyermeke", ahol az áramkorlátot is jelzi LED. LM324-es IC-re épül, működése alapvetően megegyezik a 9158, ill. a 9175 elvével. Az IC feszültség (és áram) szabályzása a LED-eken keresztül hat. Az R20, 1k Ohm -os ellenálláson a + feszültség a T2-es, az a T3-as, és az a T5 áteresztő tranzisztort nyitásba vezérli. Az LM324-es feszültség (vagy áram) erősítője a CV (vagy CC) LED-en keresztül "elszívja" a felesleges áramot a T2 bázisáról, így az áteresztő csak annyira van nyitva, hogy a kimeneti feszültség (vagy áram) beálljon. Az, hogy a kimeneten nincs feszültség (annak ellenére, hogy a LED-ek egyike sem szívja el a T2 bázisáról az áramot) arra enged következtetni, hogy az áteresztő, és/vagy a kisjelű tranzisztorok (T2, T3) hibásodtak meg. Ezek ellenőrzése, cseréje javasolt.
(#) bladzser2 válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 15, 2020 /
 
Nagyon szépen köszönöm, becsületesen leírtad!!! Meg is fogom nézni, rámérek, van benne egy BC241 vagy BC242 szemet szúrt (nem volt időm nagyon bogarászni), hogy a középső láb fel van hajtva az égbe. Milyen megoldás ez, ilyennel még nem találkoztam? Addig nem akartam belenyúlni, mert szerintem igencsak érintetlen példány ez. Nem akartam összevissza kiforrasztgatni mindent. küldöm!
Továbbá az LMIc-t nem üthettem ki ezzel a manőverrel?
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2020
(#) Imi65 válasza bladzser2 hozzászólására (») Máj 16, 2020 / 1
 
A BD 241 elvileg a 0,5A-os 5V-os részben van, mint áteresztő, ill. az 5V 4A-os részben, mint meghajtó, és azért lehet felhajtva a lába, mert ezeknél a hűtőfelület szintén a C kivezetés, így a bordán keresztül is kaphat + feszültséget.
AZ IC is elpukkanhat, ez félvezetős DC csatolt áramköröknél nem kizárt.
Az IC 4 különálló műveleti erősítője 4 funkciót lát el. Ebből 2 hibajel-erősítő feladatát látja el (egyik a feszültséget szabályozza a CV LED-en keresztül, míg a másik a CC LED-en keresztül az áramhatárolást végzi, mindig az, amelyiknek a kimenete negatívabb, mint a másiké.), míg a másik két fokozat a feszültségszabályozáshoz, ill. az áramszabályozáshoz állít elő pontos referenciát.
Az 5V-os részek felépítése csaknem azonos, ott azonban a T1-es tranzisztor be van kötve a visszahajló karakterisztika létrehozásához (ez a 30V-os részeknél is lehetőség, de gyárilag ez nincs "beélesítve"). A külső feszültség rákapcsolása letekert fesz szab potencióméternél leégetheti (nem feltétlenül látványosan) az R11-es 100 Ohm -os ellenállást, ill. magát a potmétert is, találkoztam már vele többször.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2020
(#) bladzser2 válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 16, 2020 /
 
Első körben ellenőrzöm T1 és T2-t. Ezek azok, ha jól gondolom?
(#) Imi65 válasza bladzser2 hozzászólására (») Máj 16, 2020 / 1
 
Igen, ezek. A + kivezetéshez van minden segéd-tápfeszültség rögzítve, így ahhoz képest egyszerű feszültségméréssel lehet ellenőrizni a tranzisztorok állapotát. Az áteresztő bázisán + 0,6V, és így a meghajtó, és a kis fémtokos BC 107A bázisán is 0,6V-al emelkedik üzemszerűen a feszültség, tehát ott 1,8V körül kéne lennie. Ha terhelés is van rajta, A-onként 0,5V (max. 2A-nál 1V) rájön még, ami az áramfigyelő ellenálláson esik. Ha bármelyik tranzisztoron nagyobb feszültség esik a B-E között, az biztos hibás.
(#) bladzser2 válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 16, 2020 /
 
Győzelem, az R11 égett el. Nagyon jól leírtad. Így már jobban értem a működését. Nem kell úgy bogarászni, meg lesni a rajzot! Ezer köszönet!
(#) Imi65 válasza bladzser2 hozzászólására (») Máj 16, 2020 /
 
Örülök, hogy tudtam segíteni.
(#) thomato hozzászólása Jún 27, 2020 /
 
Üdv!

Tr-9178 labortáp mérőműszerének pótlására tud valaki megoldást? Szétrepedezett a belsejében a spiáter.
(#) Imi65 válasza thomato hozzászólására (») Jún 27, 2020 /
 
Ilyesmi hirdetéseket figyelve tudsz venni bele. Nem feltétlenül baj, ha mondjuk nem 100 uA-es, hanem 1mA-es, valószínű, hogy a megfelelő előtétek cseréjével beállítható a mérés. A skálát meg át kell építeni a régiből.
(#) zaza99 hozzászólása Szept 27, 2020 /
 
Sziasztok!

Matrix MPS6003D Labortáppal van olyan gondom, hogy sorba teszi zárlatba a Tip3055 tranzisztorokat ha kontakthiba lép fel a kimeneten és a feszültség jóval nagyobbra van állítva mint az áramkorlát miatt kiadott feszültség.

Tapasztaltatok már ilyen hibát?
(#) orsi70 hozzászólása Okt 17, 2020 /
 
Sziasztok!
Tegnap este elműködött a Voltcraft TNG30 labortápom toroidja.Ha valamelyikőtöknek van ilyen készülék a bírtokában ,és megtenné,hogy rámér a trafó szekunder feszültségeire,roppant hálás lennék!!!!
(#) Sebi válasza orsi70 hozzászólására (») Okt 18, 2020 / 1
 
A rajz TNG35, ami 30V-ios a max kimenő feszültség. Talán hasonló és segít...

sch_psu.GIF
    
(#) pakaszmarci hozzászólása Feb 9, 2021 /
 
Üdv! Van egy többé-kevésbé működőképes Fok Gyem TR-9158/A típusú lineáris labortápegységem, de egy kellemetlen hibájával együtt. A feszültség instabil, amikor nyit a tirisztor, megugrik a feszültség és lassan elkezd megint csökkenni. 6 volt alatt válik nagyon instabillá, itt már a feszültség a minimum is 6-7 volt közt nagy hirtelenséggel változik, abnormális módon. Illetve, ha egy nagyobb feszültségtartományról egy kisebbre állítom, akkor meglehetősen sok idő kell neki, míg beáll. Ezen a problémán túl, jól működik, a 10 A-t adja 39-41 volton. Tehát kevésbé érzékeny áramkörök táplálására még alkalmas.

A válaszokat előre is köszönöm!
(#) Kovidivi válasza pakaszmarci hozzászólására (») Feb 9, 2021 /
 
Gondolom terhelés nélkül állítgatod a tápot. Ilyenkor a kimeneti kondi miatt lassabb a változás. Ha ez zavar, rakj a kimenetre (akár a dobozon belül) egy fix terhelést, lehet már 1mA is rengeteget javít, ami viszont az áram mérésben nem okoz nagy hibát. Nálam kb. 5mA-es áramgenerátor és LED van a kimeneten, így elég gyors a változás, plusz van egy visszajelzésem, ha a kimenete aktív.
(#) pakaszmarci válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 9, 2021 /
 
Az instabilitás alacsony feszültségnél, terheléssel is jelen van sajnos
(#) Kovidivi válasza pakaszmarci hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Mekkora terheléssel, milyen instabilitást tapasztalsz?
(#) Electricboy hozzászólása Júl 28, 2021 /
 
Sziasztok!
Kicsit elakadtam a Pioneer-féle Proli007-es Alkotó-s 2.7.4-v2 LM324 Labortáp javításával.
A képen láthatóak a mért értékek (lila) ezek alapján kéne valahogy elindulni. A probléma szerintem az IC1/1 nél lehet mert valamiért nem akar felépülni a 9.9V (referencia?) A negatív táp is gyanús mert nem egészen jön össze a -5V. Tudnátok segíteni, hogy merre érdemes indulni. Az IC-t cseréltem már.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2021
(#) kivancsi4 válasza Electricboy hozzászólására (») Júl 28, 2021 /
 
Az IC 4. és 5. lába között nem folyt össze a forrasztóón?
(#) Electricboy válasza Electricboy hozzászólására (») Júl 28, 2021 /
 
Hibásak a mérések mert nemjó GND-t vettem alapul. Én a sönt előttihez mértem. Javított méréseket feltöltöm hamarosan.
(#) Electricboy válasza Electricboy hozzászólására (») Júl 28, 2021 /
 
És az egészet az tetőzte, hogy a söntök régóta tolták az ipart, és annyi áram folyt már át rajtuk hogy egyre ellenállóbbak lettek, szó szerint Az eredő 0.23Ohm helyett összehoztak egy 42kOhm-os értéket. Ettől persze lehalt a szabályzás, meg összezavarta a mérésem.
(#) Bkrisz hozzászólása Szept 5, 2021 /
 
Sziasztok. Van egy régi voltcraft tng 35ös labortápom. Sokáig jó volt, de már évekkel ezelőtt jártam úgy vele hogy a nyáklapon összefolyt a cín, de ezt akkor orvosoltam. (nem emlékszem már a hibajelenségre) Annyit hozzá kell tennem hogy nagyon ritkán használom(évi 1-2szer). Kb 2-3 éve elkezdte azt hogy a manuális voltmutató nem mutatta helyesen az értéket de ettől függetlenül jó működött.
Tegnap szerettem volna használni, min. 1 éve nem ment, de most 47 volt-ot ad szinte konstans. Potira nem reagál de ugye max 30 voltot adhatna. Kíváncsi voltam terhelve is leadja e, de leadta a 47 voltot (12 voltos autórelé). Forrasztás most nincs megfolyva. Kívülről nem látható semmi rendellenesség (kondipuffadás stb).
Vajon miért csinálhatja meg mi lehet valószínűleges a baja, hol érdemes kezdni mérést?
(#) proli007 válasza Bkrisz hozzászólására (») Szept 5, 2021 /
 
Hello! Nem ismerem ezt a tápot, de ha valami a nyers pufferfeszültséget (mert vélhetően a 30V kimeneti feszültséghez tartozik a 47V bemeneti feszültség) akkor elsőként a végtranzisztor zárlatára kell gyanakodni.
(#) Sebi válasza proli007 hozzászólására (») Szept 5, 2021 / 1
 
Hogy legyen miről beszélni...
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2021

sch_psu.GIF
    
(#) proli007 válasza Sebi hozzászólására (») Szept 5, 2021 / 1
 
Köszönjük az egyházközösség nevében!..
(#) Bkrisz válasza proli007 hozzászólására (») Szept 11, 2021 /
 
Üdv, újra és elnézést hogy ilyen sokára értem ide. (húzós hetem volt)
Mértem az előbb a kd 502-ket.
Lecsatlakoztatva:
B-E: végtelen
E-B: 136 k.ohm
C-B: 91 k.ohm
B-C: végtelen
E-C és a C-E végtelen
Mindkettő egyforma értéket produkál.
Sajnos lehet tovább keresni a baját
Következő: »»   33 / 37
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem