Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1329 / 1384
(#) ThomAce válasza gaboca323f hozzászólására (») Nov 3, 2020 / 2
 
Ilyenbe én is futottam már bele. Egyrészt a problémát már más is írta, hogy túlságosan karcos a nyák. A másik probléma, hogy láthatóan nem tiszta. Szerintem itt több dolog játszik közre. Egyrészt a felület, másrészt a tisztaság és harmadrészt a kezelés. Hülyeségnek tűnhet, viszont én azt szoktam csinálni, hogy:

Fém dörzsit használok, csiszolópapírt NEM! Cif vagy DM-es legolcsóbb súrolókrém + JAR mosogatószer keverékével pucolom a panelt. Majd tiszta vízzel öblítés, áttörlés papírtörlővel. Ezt követően acetonos körömlakklemosóval átkenem és meg se várom, hogy megszáradjon, rakom rá a papírt és helyezem rá a vasalót. Mielőtt elkezdeném rányomni, óvatosan, "vasalgatom" a panelen a papírt, hogy átmelegedjen az egész. Máskülönben megvetemedik a papír és / vagy a tinta a hőkülönbségek miatt és felszakítja saját magát vasalás közben. Nem csak a papír, de a panelnak is el kell érnie az adott hőt. Ez az egész tart panel mérettől függően kb. 30mp - 60mp-ig. Ezt követően szépen alaposan az összes lehetséges ponton jól rányomva végigvasalom, óvatosan. Ha kell, a vasaló "hegyével" is átvasalgatom a vezetősávokat. Ez szintén paneltól függ, hogy 1 vagy akár 2 perc is lehet.
Ezt követően fél perc (szigorúan!) levegőztető hűtés. Egyszerűen egy kesztyűvel megfogom az egészet és felemelem, hogy hűljön, majd hideg vízbe dobom. Ott is hagyom legalább 2 - 5 percig, panelmérettől és vezetősáv sűrűségtől függően. Sokat kell várni, de 2 - 5 perc elteltével szó szerint szinte lecsúszik a papír a panelről. Ez után még kézzel óvatosan friss víz alatt átsimítgatom a felületét, hogy ne maradjon esetleges cellulóz maradvány a vezetősávok között. Ha ebből kivettem, megy is egyből a marató folyadékba. Pár perc maratás után készen is van az egész. Újabb tisztítást követően pedig mehet a kémiai ónozóba.

A mellékelt képen láthatod az eredményét egy ilyen tesztpanelnak. A legvékonyabb vezetősáv az M15 logójában 0.1mm. Az oldalsó / alsó vezetősáv 1mm. Házilagosan szerintem elmegy. A forrasztási taknyolás itt most nem mérvadó, tesztelés miatt van ilyen ocsmány kinézete.
(#) djadji hozzászólása Nov 4, 2020 /
 
Sziasztok! Van egy ledes levilágítóm. Nem túl erős, de eddig jól működött fóliával és lézernyomtatóval. Meghalt a lézernyomtatóm, és csak tintás van. Hogyan tudok levilágítást használni? Pausszal 2 napja próbálkozom, nem jön össze. Tintasugaras fóliát nem kapok sehol. Van valakinek valami kivitelezhető, működő ötlete?
Lehet egy erős levilágítóval működik a pausz, de az enyémbe sim uv ledek vannak, 70 db. Ezzel a pausz nem jó megoldás.
Valami jó ötlet?
UI: Talán fontos lehet hoyg korábban Positiv 20 spray-t használtam, most viszont azt a fóliát, (ami negatív). Talán emiatt is lehet hoyg nem működik, nem csak a pausz tehet róla?
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2020
(#) Gafly válasza djadji hozzászólására (») Nov 4, 2020 /
 
Idézet:
„Tintasugaras fóliát nem kapok sehol.”

Pedig papirboltban lehet kapni felénk. Mondjuk nem olcsó.
(#) sdrlab válasza djadji hozzászólására (») Nov 4, 2020 /
 
Mi a tünet? Nem hívódik elő, vagy leoldódik minden róla előhíváskor??
Más az érzékenysége a kettőnek, a fólia kevesebb megvilágítást igényel...
(#) djadji válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 4, 2020 /
 
Igazából lemosás közben alig alig tudom kivenni mi is votl a képen.. egyben.. jön le az egész. Az olyan területek, ahol nagyon nagy a fekete, ott találn jól leoldódik, de aztán az is gyorsan szétmálik. Úgy érzem, hogy kevés fény megy át a pausz papíron, ebből valamennyit megfog a tinta. De mire elég világítás kap a fehér, addigra kap eleget a fekete rész is.
Ez volt a teszt kép
Csak az a nagy széles fekete csík felismerhető.
Szerezzek be UV power ledet? Talán ha erősebb a fény több megy át a papíron...
(#) nedudgi válasza djadji hozzászólására (») Nov 4, 2020 /
 
Pausklar-t használsz?
(#) djadji válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 4, 2020 /
 
Még soha. Érdemes? Vizezni próbáltam a pauszt, de az elmossa a nyomtatást is ugye...
(#) janigel válasza djadji hozzászólására (») Nov 4, 2020 /
 
Nekem van 4 db. ami nem kell.
Ez kimondottan tintáshoz való, nekem működött is, és csak ennyi maradt.
Jó néhány nyákra elég lehet.
Neked tudom adni, de el kell jönni érte Bp.Kőbányára.
(#) djadji válasza janigel hozzászólására (») Nov 4, 2020 /
 
Köszönöm, nagyon rendes Tőled. Észben tartom, de megpróbálok Szegeden szerezni. Végülis egy A4es sokáig elég. Csak sok helyen nem is értik mit szeretnék...
(#) sdrlab válasza djadji hozzászólására (») Nov 4, 2020 /
 
Az átlátszó fóliához képest a papíron sokkal kevesebb fény megy át, ezért oldódik mindenhol le. Az viszont baj lehet, ha nem tudsz belőni egy olyan optimumot sem, ahol csak a fekete részek oldódnak le. Jó előhívóval próbálkozol? Készíts egy teszt csíkot, ahol pár cm-ként a duplájára növeled a megvilágítási időt, így hamar kiderül mennyi lesz az optimum?! De mindenképpen megfelelő előhívó kell hozzá, az az alap....
(#) Gafly válasza djadji hozzászólására (») Nov 4, 2020 /
 
Régen voltak Szegeden jó papirboltok. Szerintem most is van.
Ha az segitség, akkor Janigel-től a 4 maradék fóliát Kecskemétre el tudom juttatni vasárnap.
One step forward.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2020
(#) sdrlab válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 4, 2020 /
 
Most negatív fényérzékeny fóliát használ! Annál ez fordítva van...
(#) nagym6 válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 4, 2020 /
 
Ó elnéztem, köszi, töröltem is. Csak a P20-at láttam elején.
(#) djadji válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 4, 2020 /
 
Köszi. Már 2 tesztet is csináltam a fóliával, de egyik sem volt sikeres. Ezért is gondoltam, hogy a gyenge fény a ludas.
Köszi a linket, ma megkérdeztem őket, ha nálunk sincs, akkor nincs mit tenni
KÖszönöm mindenkinek a segítséget, megpróbálom fóliával (közben power ledet keresek...) Valamelyik csak bejön
(#) djadji válasza djadji hozzászólására (») Nov 4, 2020 /
 
Egyébként (csak érdekesség kedvéért) Szegedn a MAros utcai boltban sincs ilyen fólia. 1100 négyzetméteres papírbolt... Megpróbálom rávenni őket, hogy rendeljenek párat a kedvemért...
(#) nagym6 válasza djadji hozzászólására (») Nov 4, 2020 /
 
Sok fóliát ne vegyél. Nekem egyik sem vált be tintasugaras nyomtatóhoz, nem terül egyenletesen rajta a tinta, apró cseppekből-foltokból áll a fedett terület. Bármilyen nyomtatóbeállítással sem sikerül. Canon 7250 nyomtató, de előző hasonló kategóriájúval sem.
Idézet:
„gondoltam, hogy a gyenge fény a ludas.”
Arra a hosszabb megvilágítási idő a megoldás, nem kell erősebb fényforrás.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2020
(#) Bakman válasza djadji hozzászólására (») Nov 4, 2020 / 1
 
Ha kapsz, arra figyelj, hogy a titntasugaras nyomtatóba való írásvetítő fólia egyik felére lehet csak nyomtatni. A nyomtatható felület enyhén érdes. Továbbá utángyártott, töltött patronokkal a legritkább esetben működik, egyébként nagyon jól használható.

Fontos, hogy meg kell várni, amíg a tinta megszárad. Nálam ez sem volt elég, egy nagyon puha ecsettel egy-két késhegyni hintőport kellett szétteríteni a tintán, különben az úgy összeragasztotta a fóliát és a fényérzékeny réteget, hogy feltépte a lakkot a panelről. A felesleget le lehet fújni, az a lényeg, hogy ecsettel kend szét a hintőport.
(#) btamas81 hozzászólása Nov 4, 2020 / 2
 
Kipróbáltam az aceton-alkoholos technikát. Nekem jobban sikerült mint a vasalásos. Igaz csak a 4. lett jó, de a papír miatt volt. Aceton denszesz 1:2 keverék, egy fényes A4es sthill-es szórólapra, 600dpi-s nyomtatóval. Lett rajta egy kis hiba, egy helyen kicsit meggyűrődött a papír. Filccel javítottam, azonkívül picit csíkoz a nyomtató, azt is javítottam.
(#) NickE válasza ThomAce hozzászólására (») Nov 6, 2020 /
 
Milyen kémiai ónozót használsz? Szebb az eredmény, mint amiket eddig láttam, pl. TN160-al.
(#) Bakman válasza NickE hozzászólására (») Nov 6, 2020 /
 
Lehet hogy szebb, de jobbnak nem jobb. Ha tiszta a rézfelület, jobban terül a forrasztóón, mint ahogy a képen látszik. Nekem TN160-nal kezelt NYÁK csinált ilyeneket.
(#) ThomAce válasza NickE hozzászólására (») Nov 6, 2020 /
 
TN160. Megfelelő tisztítás, megfelelő ideig benne hagyni, mozgatni néha, lötyögtetni, hogy szépen terüljön. Szép eredményeket lehet elérni. Az ón szépen terül rajta, szépen lehet futtatni rá.
(#) Bakman válasza ThomAce hozzászólására (») Nov 6, 2020 /
 
Ha jó a réz felület, sokkal jobb minőségű forrasztást lehet kivitelezni. a képeden több forrasztás széle domború, a jól terül az ón, akkor homorú.
(#) samtron77 hozzászólása Nov 8, 2020 /
 
Sziasztok. Érdeklődni szeretnék foglalkozik-e valaki közületek pcb készítéssel Székesfehérváron vagy vonzáskörzetében? Nincs gyakorlatom benne meg időm se. Vannak róla terveim...
Köszönöm!
(#) nedudgi válasza samtron77 hozzászólására (») Nov 8, 2020 / 1
 
Apróhirdetések között keresgélj.
(#) pisti89 válasza samtron77 hozzászólására (») Nov 8, 2020 /
 
(#) nox72 hozzászólása Nov 10, 2020 /
 
Sziasztok!

Gépet cseréltem amire feltöltöttem a Sprint Layout 6.0-t. Viszont a Magyarítás olyan régen csináltam, hogy nem találom a letöltő linket. + hogyan kell csinálni. Valaki eltudná küldeni? Köszi!!!!!!

Lali
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2020
(#) emyke hozzászólása Nov 12, 2020 /
 
Arra van valami trükk, hogy ha legyártok egy nyákot, de nem akarom azonnal beültetni, ne oxidáljon? És mindezt úgy, hogy nem akarom lakkozni sem beültetés előtt. Tudom, hogy vannak átforrasztható lakkok, de nem szeretem lakkozni beültetés előtt, utána szoktam. Ha betekerem a nyákot folpackba, az megakadályozza az oxidációt?
(#) nagym6 válasza emyke hozzászólására (») Nov 12, 2020 / 1
 
Ha majd valamikor forrasztod, akkor is fog kelleni folyasztószer. Azt már most is ráteheted, pld.: Flux SK10, nem oxidálódik.
Én forrasztó gyantát feloldok denaturált szeszben, az is jó megszárad, gyantabevonat lesz a nyákon. Nekem nagy mennyiség kell, ez lényegesen olcsóbb.
(#) Bakman válasza emyke hozzászólására (») Nov 12, 2020 / 1
 
Igen, megakadályozza, tesztelve. Kicsomagolás után és forrasztás előtt érdemes áttörölni denaturált szeszes papírtölrővel. A törlőt nem megfullasztani, csak nedvesíteni.
(#) Gafly válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 13, 2020 /
 
Nekem a hegedűgyanta + denaturált szesz kombináció kicsit ragacsos maradt.
Annó az Akrilán lakk nagyon bevállt (flux-nak is), a mostaniakat nem próbáltam.
Következő: »»   1329 / 1384
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem