Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   533 / 562
(#) bubuszoft válasza Geri86 hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
Köszönöm szépen
(#) korozsi hozzászólása Nov 22, 2020 /
 
Sziasztok.
Feltennek kegy rajzot erdekelne, hogy valaki kesziti vagy elkeszitette mar ezt a macit vagy tud-e valamit rola. A kepen megjelöltem a relet, mar ket napja buvom a netet, de nincs eredmenye. Nem talaltam olyat. Pontosabban hasonlit a lab elrendezese a szgk releihez, de nem az, vagy ki tudja. Ezert fordulok hozzatok.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2020

heginew4.pdf
    
(#) kivancsi4 válasza korozsi hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
A benne lévő ellenállásra figyelj.
(#) jucsaba válasza kivancsi4 hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
inkább a diódára ha van .
(#) kivancsi4 válasza jucsaba hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
Nem írtam el, ellenállás van benne, nekem más célra kellett a relé, ezért kivettem, gondolom itt is felesleg és ezért eltávolítható .Köszönöm hogy megtisztelsz vele, hogy nagybetűvel kezded a mondataid.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2020
(#) korozsi válasza jucsaba hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
Köszönöm a valaszod kivancsi4.
Az latszott a fenykepen, ami itt van a forumon hogy omron tipusu, de egyebb nem volt olvashato rajta.
(#) erdgab válasza korozsi hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
(#) kivancsi4 válasza erdgab hozzászólására (») Nov 22, 2020 1 /
 
Szia.
Zbartalos készítette a gépet(Maci klón, a te kapcsolási rajzod szerint) amihez pdf formátumú paneltervet és DIPTRACE munkafájlokat is megosztott velünk(úgy tudom megvan a gyűjteményedben). Jelen esetben a relé saru elhelyezkedés és kialakítás ami gondot okoz, legalább is szerintem. A programot feltelepítve és a kérdéses alkatrészt cserélve a munkafájlban, akár másik relé is alkalmas lehetne. A programnak van ingyenesen használható verziója is, és viszonylag könnyen kezelhető, de sajnos csak 300 lábig használható, itt meg 455 van. A paneltervet készítőt kellene megkérni, hogy alakítsa át a tervet, ha nehezen elérhető az eredeti alkatrész, valamint jelezze ha mást is javasol változtatni.
(#) erdgab válasza kivancsi4 hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
Sajnos nincs meg a gyűjteményemben.Több is hiányzik,nem kaptam jelzéseket,képeket anno.
(#) korozsi válasza erdgab hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
Sziasztok.

Utanna neztem az alaktresznek / omron 250002 / relenek. Lehet venni az pl. ebay.-on 5 euro+ szallitas.
(#) jamesonny hozzászólása Nov 27, 2020 /
 
ez milyen alkatrész lehet? inv.hegesztőből P R van ráirva a nyákon Q3-assal jelölve.
(#) gulyi88 válasza jamesonny hozzászólására (») Nov 27, 2020 /
 
Esetleg ez.
Q3 jelölés egy kicsit sántít.
(#) 13_Balu50 válasza jamesonny hozzászólására (») Nov 28, 2020 /
 
Kicsit bővebben, a típusát is írhattad volna a hegesztőnek, talán úgy tudnánk segiteni.Szerintem a Q3 az a nagy fekete alkatrészre vonatkozik, ami egy fet lehet, az a pici ahová a nyíl mutat az egy zéner vagy gyors dióda vagy akár egy 0 R ellenállás átkötés lehet.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2020
(#) jucsaba válasza jamesonny hozzászólására (») Nov 28, 2020 /
 
Próbáld meg nem hátulról halszemoptikával fényképezni.
Ugyanez érvényes ha a kivezetés felől kapod le...
(#) jucsaba válasza jucsaba hozzászólására (») Nov 28, 2020 /
 
Ja hogy a nyíl.
Dióda ,zener,supresszor, kétirányú szupresszor, sőtt ilyen v hasonló tokban preciziós ellenállás .
(#) Johnny80 hozzászólása Nov 29, 2020 /
 
Sziasztok!

Sajnos már egy ideje nem boldogulok egy inverteres hegesztővel. Az a gondja, hogy nagyon lassan szabályoz le, azaz alacsony fokozaton is az ívpálcát nagyon nagy erősséggel gyújtja és csak lassan pár mp alatt áll be normális áramerősségre.A visszacsatoló X2es kondikat már néztem, azok jók.
Ha valaki találkozott már ilyen hibával, ne tartsa magában.
Előre is köszi mindenkinek!

kép csatolva a típusáról.
(#) korozsi válasza kivancsi4 hozzászólására (») Dec 6, 2020 /
 
Szia kivancsi4

Talaltam valami hasonlo relet mint aminek a fenykepet feltetted. Igaz, nem olasz autoe hanem nem is tudom hirtelen ki is gyartja a fordokat. Na mindegy, egy fordban talaltam relet szerintem ez jo lesz, mert hasonlit hozza minden teren. Egyenlöre igy nez ki,de jönnek az alkatreszek hozza. A dioda hidat es a relet kiszerelhetösre csinalom, csak könnyebb cserelni ha csak kihuzom es a masikat dugom a helyere.
(#) GPeti1977 hozzászólása Dec 6, 2020 /
 
Félig összeraktam egy szokásos 2t forward hegesztőt, de 3x400V ról megy. A segédtáp saját mert nem találtam olcsón 400V tápot. Előnye hogy kevés pufferkondenzátor kell, nem kell lágyinditó csak 3 ntc, illetve elég egy IGBT is nem kell kötni párhuzamosan többet, igaz 1200V os kell de az sem drágább.
(#) JZoli válasza GPeti1977 hozzászólására (») Dec 7, 2020 /
 
Jó ötlet volt!Ez jó dolog, a háromfázisú betáp miatt elég nagy lehet a kimenő árama. Ha publikus engem érdekelne a rajza és a tekercselési adatai.
(#) mpisti válasza GPeti1977 hozzászólására (») Dec 7, 2020 /
 
A Fronius a kezdetektől 2T forward kapcsolásban gyártotta a gépeit, a régi Transarc 500 is ilyen. Igaz, bipoláris tranzisztorokkal,nagyon alaposan megválogatott alkatrészekkel és kapcsolástechnikával készültek,és még ma is jó néhány működik ezekből a '80-as évek elején készült mesterdarabokból. Nem tartom kizártnak hogy a ma gyártott gépeik is ilyenek, persze már IGBT-vel, még nem volt szerencsém belülről alaposabban megnézni.
(#) GPeti1977 válasza mpisti hozzászólására (») Dec 7, 2020 /
 
Az inverteres plazmavágó még nem jött össze, nem tudod azt milyen kapcsolással készítik a gyártók?
(#) kivancsi4 válasza korozsi hozzászólására (») Dec 7, 2020 /
 
Szia.
A 2,2µF kondit ne felejsd el....
(#) mpisti válasza GPeti1977 hozzászólására (») Dec 7, 2020 /
 
Többféle megoldással találkoztam. Volt egy Hypertherm amelyik 2db primerrel rendelkezett(egy ferriten), mindkét primert külön-külön félvezetőkészlet kapcsolgatta egy olyan kondipakk közepére,amelyik 4x2 db sorbakötött kondiból állt. Tehát mintha félhíd lett volna ahol a híd egyik felében kondi, a másikban félvezető van de a főtrafón az alsó és felső ág részére külön tekercsek voltak. Aztán egy régi Castolinban félhíd volt, egy csomó kondival, ahol a kondipakk hasonló elrendezésű volt mint a Hyperthermben, de a főtrafó primerje az egy tekercsből állt. A kínaiak teljes hidasak(már amivel találkoztam)a Telwinnek egy régebbi gépével volt dolgom, az 2T forward.
(#) luluzulu hozzászólása Dec 7, 2020 /
 
Sziasztok!

Egy Cebora sound mig3840/t vezérlő elektronikát szeretnék életre kelteni minden bizonnyal hiába, mert valószínűleg processzor hibás a vezérlő.
A mikro vezérlő egy MB90540, a panelon szint semmi más nincs csak a kijelző meghajtó ic-ék.
Hogy tudnám kizárni hogy tényleg a vezérlő a hibás?
A tápfeszültségek meg vannak, oszcilloszkóppal megnézve a kristály működik.
Esetleg valakinek egyéb ötlete vagy mehet a kukába?
(#) gulyi88 válasza luluzulu hozzászólására (») Dec 7, 2020 /
 
Van a mikrovezérlőnek három kommunikációs portja. Szkóppal esetleg ránézni, hogy melyiken van, vagy van-e egyáltalán valami jelfolyamféle (bekapcsoláskor). Ha annyit legalább meg lehet állapítani, hogy nem tök süket, az is eredmény.
Ha pedig van, akkor soros kapcsolatot rápróbálgatni (RS232-USB-Hyperterminal), hátha akar mesélni valamit, vagy akár beszélgetni is?
Gyárilag biztos van valami kommunikációs csatolás kifelé-befelé.
(#) korozsi válasza kivancsi4 hozzászólására (») Dec 7, 2020 /
 
Szia.
Igen eleg sokat olvasgattam az ehhez a macihoz tartozo irasokat es ott talaltam a 2.2.-es kondi rossz helyen volt. Van rola fent a forumon foto a szerint fogom feltenni en is.
(#) frob válasza GPeti1977 hozzászólására (») Dec 11, 2020 /
 
Szia, ez a kapcsolás engem is érdekelne, rég jártam erre... de mindig is a 3F hegesztő témaköre érdekelt volna, pláne a mostani impulzusos hegesztéses módi is, és egy ilyen áramkörrel, ez is könnyen kivitelezhető lenne...
Viszont nem egészen értem azt mondod 2T forward, viszont csak 1 igbt -t említesz, a 2T forwardhoz elvileg 2 kapcsoló elem és két dióda kellene....
mert ha minden igaz a primer körben a 2 dióda a visszáramot hivatott kisütni, míg a 2 kapcsoló elem meg feltölti az induktivitást...

Mekkora frekin megy egyébként?
(#) GPeti1977 válasza frob hozzászólására (») Dec 11, 2020 / 1
 
Egy párra gondoltam, viszont ha visszanézed a fórumon egy pár lapot eggyel is meg lehet oldani. 30kHz körül, az egyik népszerű rajzot majd átírom, egyébként minden megváltoztatandó dolgot 1,73 -mal kell osztani vagy szorozni értelemszerűen.
(#) frob válasza GPeti1977 hozzászólására (») Dec 11, 2020 /
 
Pont 1 lappal igen ez a módi amit szeretnek a kínaiak az indukciós főzőlapban is használni, ennek a fajtának az a jó tulajdonsága, hogy szinte ohmikusnak látszik a hálózat felől... ezért is van olyan kevés kondi, cserébe ott a szinusz a végén, bár ez 3F egyenirányítás után azért elég kicsi.. 1F nál jobban látszik...
Teljes 3F egyenirányítást csináltál 6 diódával?
30kHz a használt igbt-k miatt gondolom?
A "vas" amit használsz mekkora frekit tudna vajon, csak azért kérdezem mert most már vannak jobb igbt-k amelyek akár 50-80kHz et is tudnak...

Azért várom a tiedet, az említettet meg lementettem, köszi!
(#) GPeti1977 válasza frob hozzászólására (») Dec 11, 2020 /
 
Nem dehogy azért, egy IGBT mert van viszont egy lemágnesező tekercs pluszban. 1200V -os IGBT közül kell viszont keresgélni.
Következő: »»   533 / 562
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem