Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 1.6kW-os szigetüzemű napelemes rendszer kiépítése
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Bit Handshake hozzászólása Dec 1, 2020 1 /
 
Köszönöm mindenkinek a válaszát.

Egy erdei ház elektromos rendszeréről van szó, ahol nincs lehetőség az elektromos hálózatra csatlakozni a távolság miatt. Ezért készül szigetüzemű rendszer.
A rendszer megtérüléséről itt nem érdemes beszélni, mert egy 1.5M forintos beruházás értékét az áramszolgáltató felé 40év alatt sem fizetném ki villanyszámla formájában. De itt mivel nincs más lehetőség fenntartható energia forrás létesítésére.
A 24V-os rendszer jó ötletnek tűnik, mert tényleg nem mindegy, hogy 300A helyett csak 150A-el kell dolgozni.
Találtam is egy Victron Energy nevű holland céget, ami gyárt jó minőségű részegységeket szigetüzemű rendszerekhez. Van 24V/3000W-os inverterük és még sok minden más is, pl.: AGM deep cycle battery, battery monitor, battery balancer, charge controller, stb.
A kalkulátor amivel az akkumulátor kapacitás ki lehet kalkulálni, hatalmas segítség! És körülbelül azt az eredményt adta ki, amire számítottam.
A napsütés mentes napok télen valóban elég drágán kezelhetőek egy ilyen rendszer építésénél. Szerencsére ettől függetlenül is szükség van a háznál egy áramfejlesztőre, ami majd segít áthidalni a sötét napokat. Persze ilyenkor nagy segítség a felhasználói szokások újragondolása is.
Itthon is kaphatóak a Makita elektromos indítású áramfejlesztői, amiket automatizáltan is be lehet kötni egy ilyen rendszerbe, és nem is veszélyesen drága egy 5-6kW körüli darab.


Még egyszer köszi, mindenkinek!


- A stringeket hogyan célszerű kialakítani 6db 39V-os panel és 2db sorosan kötött 12V-os akkumulátornál?
(#) erbe válasza Bit Handshake hozzászólására (») Dec 1, 2020 /
 
Idézet:
„A stringeket hogyan célszerű kialakítani 6db 39V-os panel és 2db sorosan kötött 12V-os akkumulátornál?”

Ne törd rajta a fejed addig, amíg nem döntöttél a töltésszabályzóról. Ha a Victront választod, az adatlapon meglesz a bemenő feszültségtartomány. Ha külön veszel MPPT töltésszabályzót és invertert, ott is a töltésszabályzó határozza meg, mit lehet rákötni. Egyébként minden jobb Solar töltésszabályzóban benne van az akku kezelő, de több tudja az aggregátor indítást is.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem