Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   792 / 960
(#) Alkotó hozzászólása Dec 9, 2020 /
 
Van számos azonosítatlan méretű érvéghüvelyem. Ezeket most színük szerint szétválogattam, ami méret szerinti válogatást is jelent. Megnéztem néhány adatlapot, de nem egészen egyértelmű a szín-méret kapcsolat. Van erre vonatkozóan egy bázisinformáció, amire általában lehet támaszkodni?
Itt (is) számít a méret, azért szeretnék tisztábban látni a kérdésben.
Meg is mértem őket, de abban sem látom az összefüggést, hogy a hüvelyben lévő lyuk keresztmetszete miként aránylik a huzal keresztmetszetéhez. Erre is találtam néhány táblázatot, de azok sem fedik egymást.
Mit érdemes tudni erről a témáról?
(#) rolie válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 9, 2020 / 1
 
Sajnos érdemi összefüggés nincs, gyártója válogatja. 0,5-ösből használtam már narancsot és fehéret, de fehér 0,75-öst is. Ugyanígy fekete és sárga 1-es, fekete és piros 1,5-est is. A legkönnyebben járható út (szerintem), ha ismert keresztmetszetű vezetékekre rápróbálod. A legvastagabb amire még könnyen rámegy, az a mérete.
(#) elektroncso válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 9, 2020 /
 
A szinek "szabványosítottak", komolyabb gyártók tartják is magukat hozzá. Sajnos vannak mindig olyanok akik máshogy gondolják, főleg az iker érvéghüvelyek között van kavarodás. De a Tracon katalógban találsz táblázatot az álatlánosan elterjedt szinekről (általában más gyártóké is ilyen): 24. oldal szigetelt érvéghüvelyek.
Az átmérők és falvastagságok is benne vannak.

U.i.: Most vettem észre a megjegyzést a katalógban, a francia és a német szabvány színek eltérnek ezért van a kavarodás. A táblázatban mindkettő benne van.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2020
(#) Alkotó válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 9, 2020 /
 
Köszönöm (rolie-nek is)! Mindent megtaláltam amire szükségem volt az azonosításhoz.
(#) slimtomi hozzászólása Dec 17, 2020 /
 
Sziasztok!
Kétpólusú feszültségteszter vásárlása előtt állok és azért írtam ebbe a topikba, mivel ez nem kifejezetten mérőműszer - szerintem.
A két kiszemelt: Voltcraft VC55 LCD SE illetve Uni-T UT15C
Nálunk a cégnél a Voltcraftot használjuk, azzal jó tapasztalataim vannak. Uni-T -t viszont még nem használtam.
Ti melyiket ajánlanátok?
(#) kendre256 válasza slimtomi hozzászólására (») Dec 17, 2020 / 1
 
Nekem UT15C van. Szerintem jó, de tudni kell a korlátait. Előnye, hogy gyakorlatilag bármilyen feszültségre rákapcsolható. Ebből adódik az a hátránya, hogy szakadásvizsgáló állásban 470 kOhm-ot már "rövidzárnak" érzékeli. (Ez félre vezetett, mikor még nem tudtam.) A dokumentációjától eltérően mindig (és akármeddig) ugyanazzal az árammal terheli a mérendő hálózati feszültséget (mérésem szerint ez 230V esetén 2,5 mA).
Elég sok funkciója van (van, amit még soha nem használtam).
Megnézve a Voltcraft leírását, nagyon hasonló funkciókat és paramétereket látok (az is kb. 500 kOhm alatt már "rövidzárat" lát).
(#) elektroncso válasza slimtomi hozzászólására (») Dec 17, 2020 / 2
 
Én egyiket sem.
Nem tudnak egy nagyon fontos funkciót, ami a terheléses vizsgálat. Gyakran van, hogy a kisfogyasztású (nagy belső ellenállású) műszerek beköttetlen szálakon is jeleznek a kapacitív átszórás miatt. Ilyen esetben csak meg kell nyomni a terhelés gombot a műszeren, és akkor rögtön pár száz mA-rel terhelve mérünk. Nagyon hasznos, sőt nélkülözhetetlen. Én biztosan nem vennék olyan feszültségtesztert ami ezt nem tudja.
Persze ha ez mellett valaminek van kedve próbalámpát magával hordania és azzal is "mérni" lelke rajta...

Nekünk valami ehhez hasonló van bent a cégnél, én inkább ilyet ajánlok:Kétpólusú feszültségvizsgáló, CAT IV 600 V, CAT III 1000 V, Benning...Expert. Persze biztos van olcsóbb is én csak belinkeltem az első találatot. De ez egy kicsit fapadosabb.
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2020
(#) Sorkapocs válasza slimtomi hozzászólására (») Dec 17, 2020 / 1
 
(Annyit szeretnék jozzáfűzni a kérdéshez, hogy ahogy megláttam a két márkanevet, egyből a DiodeGoneWild nevű YouTube-felhasználó két videója jutott eszembe: EGYIK; MÁSIK.
Visszagondolva a Voltcraft – főleg pár évvel ezelőtti – komplett lakatfogó kínálatára, a videó alapján elmondható, hogy ami Voltcraft, az jó eséllyel egy átöltöztetett UNI-T; erkölcsös esetben a – UNI-T egyébként elég jó nívójánál, az árkülönbözetnek megfelelően [valószínűleg nem...] – szigorúbb voltcraftos kritériumoknak megfelelően kialakítva.
Jelen esetben is, anélkül, hogy belebújnék a két kémlelő specifikációiba – ezt valószínűleg ti már úgyis jobban ismeritek – a Gugli képei alapján látható, hogy, noha a bele még így is lehet azonos, a Voltcraft kialakítása láthatóan robusztusabb, és tartalmaz néhány fontos apróságot (pl.: rendesebb törésgátló), ami a UNI-T-n nincs és kényelem élettartam stb. szempontjából számíthat.

Nekem speciel egy 'kicsit komolyabb' lakatfogóm van a UNI-T-től tavasz óta, eddig elégedett vagyok vele. Hazai forgalmazónál garancia, Márta néni stb..)
(#) Sorkapocs válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 17, 2020 / 1
 
Mondjuk ebben teljesen igazad van, nekem egy Beha-Amprobe 2100 Alpha-m van, ő is tud ilyet ami ezzel a funkcióval (legalábbis a reklámszöveg szerint) ÁVK-k "durva tesztjének" és ezzel a "lusta ember távlekapcsolásának" a végrehajtására is alkalmas. De ami még nagyon fontos, pont a kapacitásokat illetően, hogy ugyanez a funkció (szintén a gyártó szerint) nem csak a kábelek kapacitásának, de pl. szerényebb kondenzátorok (fázisjavító, segédfázis- stb.) a kíméletes kisütésére is jó.

A Benninget speciel én egy kicsit túlárazottnak találom – mellesleg az ő egyszerűbb ÉV-műszereik is csak piros Metrelek; mondjuk a Beha [és/vagy] Amprobe-nak is kilóg a lóláb ezen a téren a szlovénok felé...
Az én Behamat már többedik éve nyúzom – szegény túlélte már több hülyeségemet is – és nagyon szeretem. Ahogy felületesen körülnéztem, most is egész jó árban van...

(Ui.: A pontosság kedvéért: közben láttam, hogy ha a Voltcraft kémlelő rokonsága a UNI-T-vel ebben a konkrét esetben kicsit homályos is, a Meggernek van egy pofára szakasztott ilyen modellje, úgyhogy az is lehet, hogy jelen esetben inkább tőlük "vásárolt be" a Voltcraft...
(#) Sorkapocs válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 18, 2020 / 1
 
Idézet:
„kb. 500 kOhm alatt már 'rövidzárat' lát”

Mondjuk ez a szakadás-/folytonosságvizsgáló (funkció) nem is egy kimondott ellenállásmérő.
KIF-en az a fél mega már inkább a szigetelési hiba, de legalábbis valamilyen fogyasztó esete – apropó így például elég jó iránymutatást ad, hogy a már feszültségmentesített elmenő áramkörre van-e fogyasztó kapcsolva, illetve hogy TN-S rendszerben a sínjükről lekötött, elmenő védő és nulla tiltott összekötése (akár konkrét összekötés, akár felcserélés miatt szabálytalanul L és PE közé kötött fogyasztó által) fönn áll-e.
(#) koli Zoltán hozzászólása Dec 18, 2020 /
 
Tudna valaki segíteni? 12 lakásos társasházban lakom az 1.emeleten. A lakások 1-4.ig van számozva. A felettem lévő lakónál teljes felújitás történt, nála ráznak ha hozzá érnek valamihez, kitalálta hogy én alatta lévő lakó, biztosan összekötöttem a fázist a földeléssel. Ha igy lenne a szomszédomban, és máshol is rázni kellene. A villanyvezeték emeletenként párhuzamos bekötéssel van megoldva, összevan kötve a kábelek. Amikor a mellettem lévő lakó, szerelte a villanyt, lekapcsolta az én órámat is, mondta összevan kötve. H nálam lenne a robléma, akkor nálam, és aszomszédnál is rázni kellene. mástrész fi-relé nem müködne. Azt is kitalálta a felettem lakó, csillárnál bizosan összekötöttem a földeléssel, ott kettő nulla, és egy fázisvan, nincs földlés. Érdekes itt a szomszéok vize, csanorna rendszere is összevan kötve, ha nálam dugulásvan, akkor a szomszédomnak is, mert az én lefolymat használja, szerencsére csak a fürdő és s konyhai lefolyó van ősszekötve. Tanácstalan vgyok, esetleg tudna valaki segíteni?
(#) Atis57 válasza koli Zoltán hozzászólására (») Dec 18, 2020 / 1
 
Szia!
Rá kell beszélni egy épületszintű Érintésvédelmi felülvizsgálat -megrendelésére +hibajavittatásra !
Igen ó fizesse ,mindenkiét. Talán megnyugszik?
A hibák lehetnek 1-12 ig bármelyik lakónál --s a leirás szerint vannak is.Na persze nem annyira durvák mint irtad.
(#) Gafly válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 18, 2020 /
 
Érdekes lesz a lakógyűlés, ahol megszavazzák.
(#) k_i_j válasza koli Zoltán hozzászólására (») Dec 18, 2020 / 3
 
Szerintem nála sikerült összecserélni a fázist, meg a nullát.
Így a földelésben és a nullában is fázis van.

De csak nála.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2020
(#) vision61 válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 18, 2020 / 2
 
Szia!
Nem szakmám a villanyszerelés, néhány éve ajándékba kaptam egy Elma 2000X tesztert. Kíváncsiságból megnéztem az árát, kb. ugyanezt tudja (FI tesztet nem tud), jóval olcsóbban. (A Conrad szerintem egyébként is minden téren túlárazott.)
(#) _BiG_ válasza koli Zoltán hozzászólására (») Dec 18, 2020 / 1
 
Láttam ilyet, a fi-reléből elmenő fázis és nulla fel volt cserélve, ott a mosógép "zsibbasztott".
(#) Ge Lee válasza koli Zoltán hozzászólására (») Dec 18, 2020 / 1
 
Nem mindegy mit takar az a teljes felújítás. Amennyiben a villamos rendszer is fel lett újítva, akkor lesznek ott még meglepetések később is (tapasztalat).
Tipp: ha nem turkáltak a hálózatban akkor valahol burkolás, festés, akármi során kisebb átmeneti ellenállás lett a fázistól a falban lévő fém részek felé, azaz akár rázhatnak is a csövek, egyebek. Ha turkálták, akkor lehet hogy csináltak valami EPH féleséget, csak az éppen nincs megfelelően összekötve a védővezetővel (ha van olyan), így minden kóbor fesz (kapcsitápból egyebekből) ott jelenik meg. Kell a házban keresni egy hozzáférhető védővezetőt (társasházakban ilyen nem szokott lenni) vagy egy bejövő PEN-t és egy analóg műszerrel ahhoz képest rámérni a csípős dolgokra.
(#) Hutty válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 18, 2020 /
 
Ne izéjj már!

Ha fordítva dugod a konnektorba a mosógépet? Akkor visszacserélődik?

A fi relé áramkülönbséget mér. Föld nincs bekötve.
(#) Eagle87 hozzászólása Dec 18, 2020 /
 
Sziasztok,
Teljes körű családi ház felújításban vagyok. Gáz a telken van az épületben nincs, így úgy döntöttem kábeles, elektromos padló fűtés lesz, amihez már kaptam ajánlatot egy ezzel foglalkozó cégtől. 85m2, 5 különböző fűtéskör, 5 db termosztáttal stb. Az áramerősség az egyes köröknél, 12,6; 13,3; 4,5; 4,4; 4,7 amper, összesen 39,5. Jelenleg 3x25 ampert köttettem le.
Kérdésem: Mennyi ampert kell még igényelnem (vagy nem), ha a házban lesz továbbá elektromos tűzhely és főzőlap, valamint a hagyományos háztartási berendezések. Az egyes készülékek névleges teljesítményét vehetem alapul, de ritkán, inkább soha nem fordul az elő hogy minden be van kapcsolva egyszerre.
Másik kérdésem ehhez kapcsolódik. Elektromos főzőlap névleges teljesítménye 6,6kW. Internetes használati utasítàsban az írták hozzá, hogy 3300W-ot meghaladó teljesítmèny felett, bekapcsol az automata funkció ami csökkenti a lapok teljesítményét, tehàt 14amper a max amit fel fog venni ebből kiszámolva?
Köszi a válaszokat előre is
(#) _BiG_ válasza Hutty hozzászólására (») Dec 18, 2020 /
 
Pedig így volt, rendbe hoztam, azaz megcseréltem és láss csodát, minden szép. Hogy a lakás hálózata miként volt mókolva, nem tudom, nem mentem végig rajta.
(#) Gerzson70 válasza koli Zoltán hozzászólására (») Dec 18, 2020 / 1
 
Szia!
Szerintem is kellene egy épületszintű felülvizsgálat. Sok érdekes dolog fog kiderülni. Nálad is van probléma. A csillárnál két fázisnak és egy nullának kellene lennie. A kapcsolóval a fázist kell megszakítani, kapcsolni. (A kétpólusú kapcsolóval a nullát is.) A melletted lakó miért kapcsolta le a te órádat? Hogy van a két óra összekötve?
(#) proba válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 18, 2020 / 1
 
Durva, hogy a nulla és a védőföld a FI után van szétválasztva. ( meglepetés....) De akkor minek a FI????.
(#) koli Zoltán válasza Gerzson70 hozzászólására (») Dec 18, 2020 /
 
A csillárt nézve, hogyan tudsz bekötni kétálasú csillárt, kettő fázissal, és egy nullával? Ne a kapcsolóból induj ki, amúgy mindegy, már 12.éve bevan kötve, és most a probléma.
(#) koli Zoltán hozzászólása Dec 18, 2020 /
 
Azt mondja a fenti lakó, hogy ki hivja avillanyszerelőt, és rám terheli a számlát, ha nálam lesz a probléma. Ezért bíztositást kötök 3150. a féléves dija, a kétállásu csillár már 12.éve bevan kötve, és most vette észre, hogy ráz? Ez az épület 1955-ben épült, Ezért megköveteli a hozzászólóktól, hosszú éves tapasztalatot, vagy Isteni bölcsességet, legalább értenikel a párhuzamos, és soros bekötések fortéját. Sajnos én amatör vagyok, és ezért kérek segitséget, amatőrök inkább figyeljék az öreg szakikat.
(#) Bakman válasza koli Zoltán hozzászólására (») Dec 18, 2020 / 3
 
Nem kell parázni. Az, hogy mit talált ki a szomszéd, kb. lényegtelen. Bizonyítsa be, hogy nálad van a hiba (akkor megjavíttatod), nem pedig felújításkor sikott valami félre nála. Ha jól értem, a felújításkor keletkezett eme meglepetés.

Kérdezd meg, hogy pl. mit tett a hiba elhárításának érdekében a képzelgésen kívül.
(#) Bakman válasza koli Zoltán hozzászólására (») Dec 18, 2020 / 3
 
Idézet:
„ki hivja avillanyszerelőt, és rám terheli a számlát, ha nálam lesz a probléma”
Mivel fogja igazolni az állítását? A villanyszerelő ezt meg azt mondta? Vigyázz, lehet, hogy palimadarat keres.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2020
(#) Sorkapocs válasza vision61 hozzászólására (») Dec 18, 2020 /
 
Idézet:
„FI tesztet nem tud”


Azt azért gyorsan tegyük hozzá, hogy ez a teszt egy sima ohmikus terhelésen keresztül, a hálózati 50 Hz-cel történik, tehát csak is, kizárólag a csak hálózati frekvenciára érzékeny ("AC" típusú) "funkció" "tesztelésére" alkalmas!
Jobb és néha kényelmesebb mint próbagombot nyomogatni, de ezekben a vérzivataros időkben már egyre kevesebb a klasszikus, csak 50 Hz-re kioldó AC-s ÁVK, már egy tök egyszerű háztartásban is legalább A-s (váltóáramra és "lüktető egyenáramra" [váltóáramú komponenst tartalmazó egyenáram – lehet még pontosabban...] IS kioldó) védelem az illő és az üdvös.
De az AC-s ÁVK előírt mélységű tesztjéhez is hitelesített ÉV műszer kell, a hozzá szükséges, hitelesített ÉV(/EBF) felülvizsgálóval...
(#) koli Zoltán válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 18, 2020 /
 
Én is erre gyanakszom, mivel nem lehetek próféta az otthonomban, ezért szeretném a te írásodat lementeni, és továbbitani, sajos nem tudom hogyan lehetséges.
(#) Gafly válasza koli Zoltán hozzászólására (») Dec 18, 2020 / 1
 
Fel tudod venni lakógyűlést, és hozzájárulnak a közzétételhez?
Legalább röhögünk egy sort a vicces jutub videón.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2020
(#) nedudgi válasza koli Zoltán hozzászólására (») Dec 18, 2020 / 1
 
Ha 70 éves épület, akkor, ha felújításkor kicseréltek egy vízcsövet műanyagra, lehet ilyen probléma.
Következő: »»   792 / 960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem