Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   667 / 726
(#) elektrorudi válasza mnyugger hozzászólására (») Nov 10, 2020 /
 
Olyanba én nem lépek bele. Tehát számomra marad elérhetetlen.
(#) mnyugger válasza mnyugger hozzászólására (») Nov 10, 2020 /
 
Mercedes autók csomagtér burkolata.
(#) mnyugger válasza elektrorudi hozzászólására (») Nov 10, 2020 /
 
Ahogy gondolod. Ésszel használva okos és hasznos dolog.
(#) bolond6 válasza mnyugger hozzászólására (») Nov 10, 2020 /
 
Az URL alapján csoportot linkeltél. Csoportba csak tagok látnak bele.
(#) mnyugger válasza bolond6 hozzászólására (») Nov 10, 2020 /
 
Igazad van. Market Place. Sajnos csak ott hirdetik.
(#) gondoni hozzászólása Nov 24, 2020 /
 
Sziasztok!

Megosztanám veletek az aktuális hobbi projektemet, illetve tanácsokat is szívesen fogadnék: adott egy hálószobai, lapostévé alatti soundbar, ami már most is sokkal hallgathatóbb, mint a létezésére egyáltalán okot adó tévé cincogása. HDMI-ARC kapcsolaton nagyon szépen együttműködnek, a funkcionalitással teljesen elégedett vagyok.

Aztán a hifisebb beállítottságú füleim között, a fejemben csak megindult a vezérhangya: még szebb hang kéne! Az aktuális soundbar piac kínálatát és főleg az árait elnézve úgy döntöttem, hogy adok egy esélyt a meglévőnek: inkább ebből próbálok meg többet kihozni, mint hogy +50 ezreket öntsek a cserébe.

A fejlesztés elsődleges iránya a magashang tartomány javítása lenne. Jelenleg oldalanként egy darab 5cm-es átmérőjű, 8Ohm-os, szélessávú sugárzó felel a közép és magas tartományért, ami bár lelkesen teszi a dolgát, de csodák nincsenek: a sziszegő, csilingelő hangok tompák, élettelenek. Adja magát az ötlet: "kétutasítsunk"!

Autóhifis világban azonnal elérhetők erre kész megoldások: picike dómsugárzó szettek, hangváltóval, ami mehet is párhuzamosan kötve az ajtóban lévő hangszóró fölé. Jómagam is építettem már be ilyent rokon autójába, elégedett voltam a produkciójával.

Nos, most ide is egy ilyen, 3-5 cm-es kis pogácsa kéne, amit még ízlésesen hozzá tudnék illeszteni a soundbar végeihez (elé / mellé / fölé), DE: az összes ilyen autós cucc 4Ohm-os!

Kísérletezgetni csak úgy nem vennék, ezért először inkább kérdeznék a sokat látott, okos, kedves fórum-társaktól:
Van bármi realitása annak, hogy a készen kapható autós cuccot elektronikusan is értelmesen illesszem a soundbar-hoz?

Egy kereskedő bátorított: nyugodtan vigyem és jó lesz, mert ebben a hangtartományban nem annyira számít a 4-8Ohm, de azért vannak fenntartásaim. Némi hangkép állítgatás, ekvalizer funkció esetleg elég lenne az elektronika eltéréseinek simítására?

Egyáltalán mit szólna ehhez a hangszóró mixhez a 8Ohm-ra tervezett, gyufásdoboznyi területű erősítő a rendszerben?! (papíron 2x17W RMS-t ígér, ennek átalakítására, cseréjére nem vállalkozok…)

Netán tud valaki alternatívaként 8Ohm-os, jobbféle, de kicsi méretű magassugárzót (és egyszerű hangváltót) ajánlani az ismertetett projekthez?

Előre köszönök minden észrevételt és tanácsot!
(#) Inhouse válasza gondoni hozzászólására (») Nov 24, 2020 /
 
Nehéz dió, biztosan mókolni kell vele. Ha sok lesz a magas és az esetleges túlterhelés elkerülése érdekében sorba köthetsz vele megfelelő teljesítményű ellenállást. De az érzékenységen sok múlik, hiába 4ohm, nem feltétlenül lesz 2-szer olyan hangos, mint a 8ohm-os. Megmondani a tutit, akár adatlap birtokában is nehéz lenne bárkinek...sok sikert!
(#) jimmi12 válasza gondoni hozzászólására (») Nov 24, 2020 /
 
Szia, bele kellene nézni a soundbar belsejébe, szinte biztosan valami "d-class" erősítő van benne, abból ki lehet indulni. Más oldalról közelítve én felderíteném a beépített erősítő tápját és az audio bemenetet, innen egy szűrőn és potméteren keresztül "lelopnám" az audio jelet ami egy akármilyen TPA csipes erősítő modulra menne. Erre már lehet tenni a csipogót, a tápot ugyanonnan kapná ahonnan a beépített erősítő, a beiktatott potméterrel pedig "be lehet hangolni".
(#) reloop válasza gondoni hozzászólására (») Nov 24, 2020 / 1
 
Szia! 2 µF soros kondenzátorral rákötheted a 4 Ω-os csipogót.
(#) bolond6 válasza gondoni hozzászólására (») Nov 24, 2020 / 1
 
Amikor ilyet olvasok, azok a rossz ötleteim jutnak eszembe, amiket megvalósítottam.

Nem értek hozzá, de én rákötnék egy-egy rendes hangsugárzót az 5 cm-es hangszórók vezetékeire, hogy ellenőrizzem, egyáltalán eljutnak-e odáig a magas hangok. Nehogy olyat akarjak felerősíteni, ami nincs. És ha már ott vagyok, megosztanám az 5 cm-es hangszórón látható jelzéseket, hátha valaki tud cseredarabot, ami magasban kicsit jobb.

Esetleg a soundbar típusát is meg lehetne írni. Az sem kizárt, hogy valaki a világban már hallgathatóra moddolta, vagy a kapcsolásban lehet variálni valamit.
(#) gondoni válasza bolond6 hozzászólására (») Nov 24, 2020 /
 
Köszönöm mindenkinek az ötleteket, infókat!

Inhouse:
közben találtam egy pont ideillő youtube videót, ahol bár csak szimulálják kb. pont az én kérdésemet, egy másodrendű hangváltóval akár működhet is a dolog.

jimmi12:
nos, az első, ismerkedős belenézésen már túl vagyok, bár ekkor még azért ügyeltem arra, hogy "nyom nélkül" össze is tudjam rakni, végül is még garanciás a motyó.
Ha fejest ugrok a barkácsolásba és vágok-fúrok-forrasztok-ragasztok, akkor persze erről lemondok...
Az általad javasolt jellopás meghaladja a képességeimet, maradnék a passzív hangváltásnál.

Az elektronikának az érdemi részét egy kb. 16x5cm-es panel képviseli, ezt ugyan nem fotóztam le (a lentebb hivatkozott PDF-en azért vethető rá egy pillantás), illetve a nyák tömítetten ragasztva van a hátlapra.

Reloop:
Akkor a javaslatod egybecseng a kereskedőm álláspontjával, még arra kell fényt derítenem, hogy az említett 2 µF soros kondenzátor részét képzi-e a hangszóróhoz gyárilag csomagolt hangváltónak vagy pluszban szükséges bekötnöm? Ez vajon megvalósítja a fentebb említett "másodrendű" hangváltást?

bolond6:

Ilyen ötletem nekem is van bőven! Egy-egy ilyen (olykor sikertelen vagy zsákutca) projekt után rendszeren beszorzom a vele eltöltött sok órányi időt az órabéremmel, és megállapítom, hogy ebből az összegből egy igazán jó, mókolás-mentes, vadiúj cuccot simán vehettem volna bármelyik boltból...
De ahhoz ugye nem kéne gondolkozni, tanulni, próbálkozni, ismereteket szerezni, infókért túrni a net legalsó bugyrait.

Vissza az aktuális ügyhöz, milyen soundbar is ez?
Mifelénk a Lidl forgalmazta Silvercrest néven.

Aztán egészen komoly leírásokat, videókat találtam róla Platinum M10 néven

A japán piacon pedig Gramolux TVSPK03 néven fellelhető.

Ugyanitt még egy PDF formátumú Bluetooth tanúsítvány dokumentáció is előkerült, benne madártávlati fotókkal a belsejéből.

Ez a PDF ugyan tartalmaz szétszedett fotókat, sajnos én úgy tapasztaltam, hogy az előlapi rács csak maradandó alakváltozással, netán roncsolással lenne levehető, márpedig enélkül a hangszórók kiszerelésére és tanulmányozására sincs esély.
Az ellenállására is az elektronika oldalon kihúzott csatlakozón mértem rá, innen a 8Ω-os adat.

A következő szétszedés során biztosan meghallgatom egy "normális" hangfalon, hogy egyáltalán mire képes az erősítő rész. Ebből legtöbbet a nappaliban lévő Dynaudio sugárzóm mutatna, ám az csak 4Ω-os, így az étkezőben lévő Samsung minihifi fadobozos, kétutas, 8Ω-os és egyébként egészen hallgathatóan szóló hangfalára kell hagyatkoznom.
(#) sportsboypaper hozzászólása Dec 8, 2020 /
 
Sziasztok,
sikerült két erősítőre szert tennem, egy házimozira, és egy régi, 50 éves receiverre. Szeretném mindkettőt használni, de már így is 6 hangfal van a szobában, nem szeretnék még két viszonylag nagy dobozt. Arra gondoltam hogy a házimoziban átállítom a két front surroundot hifi Hangfal módba (ez az erősítő menüjében kiválasztható) ill megszüntetem a centert (ezt is ki lehet kapcsolni a menüben) így a megmaradó két front hangfalnak szeretnék két jelet az egyes erősítőkből. Erre mit javasoltok? látok ugyan 20ezres Áron ilyen leválasztókat, de nem lehet ezt házilag megoldani? nekem egyszerű váltókapcsolónak tűnik a feladat, de lehet hogy nem látom a problémát rendesen. nem kell semmi flikkflakk meg távirányító, elég ha odamegyek és átkapcsolom simán. köszönöm
(#) Cinema válasza sportsboypaper hozzászólására (») Dec 8, 2020 /
 
Mi sem értjük a problémát, vagyis Én nem értem, mit szeretnél mivel és miért összekötni, hogy szóljon(ne szóljon?)
Nem tudom, hogy milyen házi-mozi erősítőd van, de a két front hangsugárzót (L,R) be lehet állítani, hogy csak azok dolgozzanak, vagy a három front (L,C,R) és/vagy a Surround csatornák is, ha több van, az is beállítható, hogy 5.1, 6.1, 7.1, 7.2, vagy még. Az erősítő bemenetein vannak digitális és az analóg jelre RCA-csatlakozók és értelemszerűen, ha a két front van beállítva, akkor azokon fog a külső jelforrás megszólalni, mindenféle egyéb állítgatás nélkül.
Milyen elválasztókat látsz? Mire kellene elválasztó?
Nyilván a receiver és a házi-mozi erősítő hangsugárzó-kimenetei nem köthetők össze, ez felejtendő. Még átkapcsolóval sem biztonságos, ha erre gondoltál.
Kínácsi vagyok a továbbiakra.

Üdv!
(#) sportsboypaper válasza Cinema hozzászólására (») Dec 8, 2020 /
 
köszi a kérdést. Nem olyan bonyolult a dolog. Egy pár hangfalat szeretnék használni a sztereo erősítőhöz ÉS a Front J+B Házimozi csatornákhoz. Emellett kikapcsolnám a centert, így kvazi 4.1 lenne a dolog. mivel nem lehet a hangfalat siman rakötni két erősítőre, kell egy átkapcsolás, ami a még kínából is 10-20e Ft. És nem értem, hogy egy 12 polusú kapcsolón túl mi a bánat van benne, hogy ez nem lehet olcsobb. A kapcsoló kb 1000 Ft, a csatlakozók párja 500 Ft, ebbol kell 6 azaz 3000 Ft, kis vezeték és egy doboz. Csodálkoznék, hogy ha nekem egy 5000 Ft-nál többe kerülne. csak nem tudom hogy van-e más is, amire figyelnem kell. Itt egy srac aki siman megcsinalta:

Hangfal átkapcsolás
(#) sportsboypaper válasza Cinema hozzászólására (») Dec 8, 2020 /
 
Azt irják sokan hogy a nulla (föld) sokszor közös az erősítőkben és a hangfal switchekben, és emiatt nem tanácsos. Ezért gondolok a 12 Polusúra (ahogy a linkben is van) mert ott fizikailag is megszakitom mind a 4 vezetéket. Annyit még kitalaltam, hogy valóban veszélyes lehet esetleg az On-On kapcsoló, ezért inkább On-off-On állásút vennék, hogy nehogy akár véletlenül is áthúzzon. Ezzel gyakorlatilag ugyanaz történik, mintha kivenném magát a vezetéket az egyikből és bedugnám a másikba.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2020
(#) Cinema válasza sportsboypaper hozzászólására (») Dec 9, 2020 /
 
Én is ezek miatt, meg tapasztalataim alapján lebeszélnélek az ilyen megoldásokról. Előbb-utóbb valami meghibásodhat és akkor viszi magával a többi cuccot is, amivel össze lett kapcsolva.
Én azt javasolnám, hogy egyfajta hangsugárzót és erősítőt használj a céljaidhoz, mert annak egységesebb hangzása kevésbé fárasztó, mint hol ez, hol az szól, az egyik így, a másik amúgy, de egyik sem élvezhető igazán.

Üdv!
(#) gondoni válasza sportsboypaper hozzászólására (») Dec 10, 2020 /
 
Szia! Biztosan vannak olyan audiofilek, akik meg tudnák magyarázni, hogy milyen hatással van a jel útjába tett további kapcsolóknak, csatlakozóknak, NYÁK és kábeldaraboknak, érintkezési és forrasztási felületeknek a hallgatott hangra, illetve a rajtuk átszaladgáló Voltokra és Amperekre. Akik pl. ha tehetnék, saját aranykábelt húznának légvonalban Paks és a gránitlapokon és titántüskéken nyugvó jelkondicionálójuk közé

Amikor én egyszerre házimoziztam és hifiztem szintén két erősítővel és egy hangfallal, akkor úgy döntöttem, hogy a jóféle sztereo erősítőmre kötöm a hangfalamat, majd a házimozi erősítőmnél a két front vonalkimenetét vezetem a sztereo erősítő egyik bemenetére, és a maradék 3.1 csatorna volt direktben a házimozisról hajtva.

Persze így két előfok volt frontok útjában, illetve házimozizáskor mindig egy adott fix hangerőre kellett állítanom a sztereo erősítőmet, onnantól már elvoltam. Komolyabb sztereo erősítőknél van olyan dedikált vonalbemenet, ami egyenesen a végfokra csatlakozik, az enyém sajna nem ilyen, de gyanítom, hogy a te 50 évesed gyártásakor sem volt ez még szempont.

A minőségi sztereo hangforrásaim így kikerülték az egész házimozis apparátust.
A házimozit pedig egyébként néhány év alatt teljesen leépítettem, az életem túllépett rajta (panellakás, kisgyerekek, idő szűke)

Szóval összefoglalva: plusz egy IC kábellel és hangerő állítgatással kiválthatod a hangfalkábeles kapcsolót, illetve annál üzembiztosabb is.
(#) bandika hozzászólása Dec 25, 2020 /
 
Nem találtam jobb helyet: (újat emiatt nem nyitnék) Kis méretű, jó hangminőségű hangfalat keresek műszaki szempontok alapján. Mit keressek akár a használt kategóriában. Az OTP de más bank sem dőlt rám... Elvakult audiofülek kíméljenek.
(#) bolond6 válasza bandika hozzászólására (») Dec 25, 2020 /
 
A kis méretű mekkora? Mekkora térben és mire használnád? Pénz mennyi van?
(#) bandika válasza bolond6 hozzászólására (») Dec 28, 2020 /
 
Kb.14 m2 hálószoba 2,7m belmagasság. Polchangfal kategória (kb+-10cm. 30x20x20). Hogy valami szóljon és ne bántsa a fülemet. Árminimalizálás a cél, jó ár érték....Zenehallgatásra van két nagy Canton és BEAG stúdiómonitor az őskorból.
(#) GARFIELD13 válasza bandika hozzászólására (») Dec 28, 2020 /
 
Szia!
Ha ilyen kicsi kell és olcsó, akkor esetleg Honecker elvtárs bosszúja lenne a javaslatom, ha már BEAG is van.
Kicsi és szerintem jól hazudik:
RFT B3010, az "ezüst" előlappal

De ehhez tudni kellene még azt is, hogy a tervezett meghajtó tolerálja a 4 Ohmot, mert ez csak ennyi.
Viszont most eladót nem látok belőle.
A sárgás gyári "habszél" szerintem még egy atomháborút is túlél, mert majd 40 évesen sem porlad, a gumiperemes is örök élet +1 nap.
Csak egyforma legyen és nem barkácsolt.
De hallanod kellene vétel előtt, hogy a te füled hogyan tolerálja az NDK-s "hi-fi" hazugságokat.
Átadom másnak a javaslat stafétát, mert én csak megnyitottam a sort.
Üdv. és BUÉK!
(#) bandika válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Dec 28, 2020 /
 
Köszi, ez tényleg kicsi, és nem is drága. A radiomusemum szerint ez a legkisebb doboz ami tud(t)a a Hi-Fi normát. Csak eredetit kellene találni, ami nem könnyű. Amiket én néztem pl. Denon SC-G51 túlárazottnak érzem (20kFt).
(#) gergo55 hozzászólása Dec 30, 2020 /
 
Érdeklődnék, hogy épített-e valaki e rajz

https://www.somogyi.hu/data/product_documents/08054_03_02.pdf

alapján sub ládát?

Továbbá tudnátok-e ajánlani egy ehhez

https://www.somogyi.hu/product/product-8054

hasonló erősítőt, ezt most nem lehet a Somogyinál rendelni.

Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2020
(#) GARFIELD13 válasza bandika hozzászólására (») Jan 3, 2021 /
 
Szia!
Bár Honecker elvtárs bosszújára nem bukkantam én sem eladósorban, de ha ló nincs, szamár is jó jeligére esetleg ez?
Technics SB HD81
Már hallottam ilyet is (nem NDK Hi-Fi) és ez nem vészes ár érte (12 eFt) SZVSZ.
Annyi, hogy ezen hátul van a reflex nyílás, amit az elhelyezésekor figyelembe kell venni.
(Ha igazán kicsit szeretnél, akkor az ART Audio BA200 volt eddig a legkisebb, ami a kezembe került, de azt elajándékoztam nagyon gyorsan a szerelőnek próbadoboznak, mert szerintem borzasztóan zenélt.)
Üdv.
(#) GARFIELD13 válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Jan 3, 2021 /
 
Szia!
Hát tényleg jó vétel lett volna, de közben az árát levitték azután meg elvitték.
10 eFt-ért ez már ajándék volt. (ha minden rendben vele, persze csak akkor)
Üdv.
(#) andras99 válasza bandika hozzászólására (») Jan 4, 2021 /
 
JBL Control 1? Kellemes hangú kis hangfalacska, használtan is könnyen beszerezhető.
(#) GARFIELD13 válasza bandika hozzászólására (») Jan 8, 2021 /
 
Szia!
Előlap nincs, de az ár szolid és egyformának néz ki a kettő:
RFT B3010
Üdv.
(#) zitzaki hozzászólása Jan 29, 2021 /
 
Üdv mindenkinek!

Van egy pár Orion pd201 hangszóróm szeretnék valami dobozkát csinálni neki. Szerintetek érdemes foglalkozni ilyen régi hangszóróval vagy engedjem el?

Köszönöm a válaszokat előre is!
(#) pucuka válasza zitzaki hozzászólására (») Jan 29, 2021 /
 
Nem kellene kidobni. Ha egy 1*1 m -es OSB lap közepébe beleteszed, és a szoba két sarkába állítod, akkorát szól, hogy meg fogsz lepődni.
Ha nem jön be, nem vesztesz sokat.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2021
(#) zitzaki válasza pucuka hozzászólására (») Jan 29, 2021 /
 
Köszönöm a választ! Valószínű megpróbálom, sőt van még hozzá egy pár Orion magas is azt is beépítem. Talán egy JLH végfokkal élvezhető lesz.
Következő: »»   667 / 726
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem