Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Aggregátor feszültség szabályzó
Lapozás: OK   12 / 18
(#) olika76 válasza Gafly hozzászólására (») Dec 24, 2020 /
 
Kedves Gafly!

Köszönöm a linket! Nem tudtam ezt a dolgot, bár kissé hitetlenkedem a dolgon. Ráadásul nekem azt a nem túl vastag alumínium vezetéket kellene a rézzel összehozni. Nem tudom...nem tűnik egyszerűnek.

Üdvözlettel: olika76
(#) Gafly válasza olika76 hozzászólására (») Dec 24, 2020 / 1
 
Ezt konkrétan én követtem el, nem netről letöltött kép (még itt van a konyha asztalon, bár a nejem már nagyon mormog miatta igy karácsonykor).
Tehát ne legyél hitetlen.
(#) olika76 válasza Gafly hozzászólására (») Dec 24, 2020 /
 
Kedves Gafly!

OK, meg fogom próbálni majd januárban. Köszi mindent!

Üdvözlettel: olika76
(#) Gafly válasza olika76 hozzászólására (») Dec 25, 2020 / 1
 
Karácsony lévén, ha privátban adsz egy cimet, akkor küldök egy darabot a "csodaforrasz"-ból.
Kiegészités:
- Ezen a 135 Forinton ne múljon a boldogság.
- Idén már biztosan nem fog odaérni.
(#) olika76 válasza Gafly hozzászólására (») Dec 25, 2020 /
 
Kedves Gafly!

Köszönöm a kedvességedet! Lenne egy-két kérdésem, hogy miképpen fogjak hozzá. Gondoltam Neked már lehet benne tapasztalatod.

1. Nekem egy Weller 80W-os pákám van. Azzal szerinted lehet? Ugyanis a videókon csak gázégős megoldást láttam.

2. Van Flux-om, pont olyan, mint amit használnak. Ugye érdemes bevetni?

Előre is köszi a válaszokat!

Üdvözlettel: olika76
(#) Gafly válasza olika76 hozzászólására (») Dec 25, 2020 / 1
 
Nem kell hozzá semmi speciális dolog, maga a "csodaforrasz" elintézi az aluminiumon lévő oxidréteget (bár mechanikailag "vakarászni" kell és az eredmény meglehetősen gusztustalanul néz ki).
Én ezzel az eszközzel csináltam. Nem emiatt néz ki ennyire "megviselten", hanem mert egyszer kölcsön adtam.
Utána pedig egyszerű ólmos gyantás forrasztó ón.
Egyszerű pákához és elektromos dolgokhoz 300 fokos való. Ha nagyon erős valami és nagy tömeg (motorblokk ) kell, akkor persze 400 fokos és gázperzselő, amint irták.
(#) olika76 válasza Gafly hozzászólására (») Dec 25, 2020 /
 
Kedves Gafly!

Köszi a leírást, teljesen OK. Csak még egy kérdés. Azt hittem, hogy elég az ALU-s pálca, utána már más nem kell. Jól gondolom, hogy az ólmos gyantás forrasztó védi majd hosszú távon az ALU-s forrasztást?

Előre is köszi ismét a választ!

Üdvözlettel: olika76

Ui.: Én is megfogadtam, hogy semmimet sem adom kölcsön, mert úgy jártam mi Te.
(#) Gafly válasza olika76 hozzászólására (») Dec 25, 2020 /
 
Idézet:
„Jól gondolom, hogy az ólmos gyantás forrasztó védi majd hosszú távon az ALU-s forrasztást?”

Erre vonatkozó tapasztalattal nem rendelkezem.
(#) olika76 válasza Gafly hozzászólására (») Dec 25, 2020 /
 
Kedves Gafly!

Köszi a gyors választ! Eleve megfogadtam, hogy igyekszem jó képeket csinálni majd a munkáról, mert ez hasznos lehet mindenkinek. Majd akkor leírom, mire jutottam.

További szép napot kívánok!

Üdvözlettel: olika76
(#) erbe válasza olika76 hozzászólására (») Dec 25, 2020 / 1
 
Alumínium forrasztásnál a Fluxnak vagy a gyantának semmi jelentősége, mert egyik se oldja az alumínium oxidot. Ha régi, szennyezett az alu, vastag szürke az oxidréteg, nátron- vagy kálilúggal elő lehet készíteni (pl. Sziti lefolyótisztító vagy hasonló). Nem kell utána annyit vakarászni. Forrasztás után az alu és az ón is megvédi magát.
(#) olika76 válasza erbe hozzászólására (») Dec 25, 2020 /
 
Kedves erbe!

Köszi a hozzászólást! Amint odakerülök, fogom használni.

Üdvözlettel: olika76
(#) olika76 válasza Gafly hozzászólására (») Dec 25, 2020 /
 
Kedves Gafly!

Közben próbáltam előkészíteni a forrasztást. Kihúzgáltam a vezetékeket a helyükről. Az állórészben szerintem minden OK, csatoltam képet. Szerinted érdemes itt ráforrasztani?

A forgórészben viszont több meglepi volt. A két FR307-es dióda közül az egyik mindkét irányban nyitott, az ellenállás színkód szerint 15kOhm-os, de szakadt. Itt biztosan forrasztanom kell, mert az alu vezetéket könnyedén letekertem a dióda-dióda-ellenállás végeiről, melyek egyébként forrasztva voltak.

Előre is köszi a választ!

Üdvözlettel: olika76
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2020
(#) olika76 válasza olika76 hozzászólására (») Jan 7, 2021 /
 
Kedves Elektronikások!

Megcsináltam a generátor forgórészét és persze a mobilomon pont akkor nem ment a fényképezőgép! A lényeg, hogy jól sikerült a forrasztás. Hasonló 2 képet tudok felrakni. Ezen ALU + ónos forrasztás eredménye látszik!

Az összerakás után, cserélve a diódákat és az ellenállást a gép feléledt. Még tesztelem, de jól reagál, tartja a 230V-ot, bár elég ugrálós a feszültség. De mit várjunk ilyen egyszerű "elektronikától"! Az érdekesség még az volt, hogy a 12µF-es kondi sem volt jó, mert nem tartotta a gerjesztést. Szerencsére volt itthon egy tartalék használt 15µF-es, azzal megy jól.

Mindent köszönök minden kedves segítőnek!

Üdvözlettel olika76
(#) apis hozzászólása Jan 14, 2021 /
 
Tisztelt fórumozók!

Van egy Hecht gg1300 tip. áramfejlesztőm, abban a tudatban vásároltam 2 éve, hogy van benne AVR szabályzás. Most vált szükségessé a használata és azzal szembesültem, hogy terhelésnél 30-40v os feszültség ingadozása van. Arra gondoltam, hogy az AVR okozza a hibajelenséget. A generátor részben az AVR helyén egy kondit találtam. Kérdésem, hogy AVR szabályzó beépíthető-e ebbe a generátorba, ha igen akkor milyen módon?
(#) VIM válasza apis hozzászólására (») Jan 14, 2021 /
 
Szia! Ha nincs meg a helye és bekötési lehetősége akkor nehézkes a dolog. Bővebben: Link
(#) erbe válasza apis hozzászólására (») Jan 14, 2021 /
 
Ha kondenzátor van benne, akkor aszinkron generátoros. Szabályozni csak a kefés gerjesztett forgórészű generátort lehet. Illetve van kefe nélküli változat is, ahol kis segédgenerátor adja át a gerjesztést a forgórésznek.
(#) apis válasza erbe hozzászólására (») Jan 14, 2021 /
 
Köszönöm, a választ. Ezek szerint ez az út ebben a formában nem járható. Külső feszültség stabilizátor megoldaná-e a problémámat, ill. megbirkózik-e a feszültség folyamatos ingadozásával?
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2021
(#) Gafly válasza erbe hozzászólására (») Jan 14, 2021 /
 
Idézet:
„ahol kis segédgenerátor adja át a gerjesztést a forgórésznek”

Pakson is ilyen kis izé van.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2021
(#) erbe válasza apis hozzászólására (») Jan 14, 2021 /
 
Attól függ, mit akarsz táplálni? Kis teljesítményre léteznek váltakozó feszültségű stabilizátorok, de azok csak nagyon szűk teljesítménytartományban működnek. Mai használható megoldás az inverteres generátor vagy ennek megfelelő külön stabil AC/AC inverter
(#) Fxcsaba hozzászólása Júl 26, 2021 /
 
Sziasztok. Segitség kellene. Szereztem egy Isg 2000-2 aggregátort. Sajna az invertel rész nem ad ki semmit magából. Se a visszajelző ledek. Invertel rá ban kötve a kivezetésekre elég nagy erővel kell megrántani a beránzót, de ha lekötöm a tekercsröl akkor könnyen berántható. A gyári panel olyan 60.000 körül van. Érdemes ujatt venni ,vagy javitani a régit. A ragasztás betonkemény. Sajna nem vagyok jártas az elektrónilában.
(#) zaza99 válasza Fxcsaba hozzászólására (») Júl 26, 2021 /
 
Hello!
Zárlatos a jobb alsó sarokban lévő két egyenirányító híd közül valamelyik. Ez lenne a szerencsés eset. /De nem ez lesz./ A kimeneten van négy igbt azok közül lett zárlatos egy-kettő. Valamelyik sarokban van csavar a gyanta alatt /hőre lágyul/ azt vedd ki és a négy igbt csavarját is utána vágd körbe szikével vagy fűrészlappal a négy oldalt majd a hűtőbordát melegítsd fel főlégfúvóval vagy lánggal és feszítsd ki a panelt. A zárlatos igbt vezérlőjét is célszerű cserélni a HQ elektronikánál mindent kapsz hozzá. A két kondi kapacitását érdemes kimérni ha szétszeded, hátha azok épültek le és azért terhelődtek túl az igbt-k.
(#) bandika válasza zaza99 hozzászólására (») Júl 26, 2021 /
 
Hátha valaki tudja: Miért kell 1 aggregátorba inverter? Feszültség- ill. motorszabályzó helyett/mellett? Hogy stabilabb legyen a frekvencia és a feszültség?
(#) szikorapéter válasza bandika hozzászólására (») Júl 26, 2021 /
 
Az aggregátorok így párhuzamosíthatóak.
Elméletileg ez a fajta generátor (dinamó + inverter) hatékonyabb mint a sima gerjesztett forgórészű aggregátor.
Csendesebb és kisebb helyen elfér mivel az 1KW-ot előállító dinamó töredéke méretű gerjesztett testvéréhez képest. Van egy ilyenem, a motorja elvileg 80ccm 2,4Le és ez 1Kw villamos energiára képes.
(#) mpisti válasza szikorapéter hozzászólására (») Júl 26, 2021 /
 
"Az aggregátorok így párhuzamosíthatóak." Hát pont nem. A párhuzamosításhoz szinkronizálás is szükséges lenne, erre pedig ezek az olcsó áramfejlesztők alkalmatlanok. Invertert azért tesznek bele mert ezzel a módszerrel elektronikusan stabilizálni lehet a frekvenciát 50Hz környékén, és a feszültséget is a terhelési határig pár százalékon belüli értéken lehet tartani függetlenül a generátor fordulatszámától. Ennek köszönhetően kényesebb elektronikus eszközök is működtethetők róla. A szinkronizáláshoz az kellene hogy minden slave inverter részére egy master adja a szinkronjelet, erre viszont nincs lehetőség, és szerintem felesleges is lenne ebben a teljesítnénytartományban.
(#) szikorapéter válasza mpisti hozzászólására (») Júl 26, 2021 /
 
Mivel minden nap látok , sőt kb egy hónapban 2-őt adok is el belőlük szerintem kicsit konyítok hozzá.
Igen párhuzamosíthatóak, igen van hozzá spéci kábel, nem nem a legolcsóbb lidl-ös cuccokról beszélek hanem értelmes márkáról.

Mod.: Itt arról volt szó mivel másabbak mint a sima aggregátorok én azt is soroltam fel, nem a márkáról volt szó.
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2021
(#) mpisti válasza szikorapéter hozzászólására (») Júl 27, 2021 /
 
Volt már dolgom néhánnyal, olyanokkal is amelyek párhuzamosíthatók, de az nem ez a kategória sem teljesítményben, sem árban. És az ominózus típus nem párhuzamosítható még spéci kábellal sem, mert nincs kiépítve erre lehetőség az inverterében. Én viszont azt soroltam fel ami a előny az inverteres áramfejlesztőkben a hagyományos áramfejlesztőkhöz képest. Ez az előny az ominózus áramfejlesztőnél is megvan még akkor is, ha nem kristálypontosságú a frekvenciatartása.
(#) szikorapéter válasza mpisti hozzászólására (») Júl 27, 2021 /
 
Mint írtam lentebb nekem is van egy az "olcsóból", viszont inverterének javításába sose kezdtem bele. Építettem hozzá gyújtómodult és a nagyfrekis AC feszt ami lejön róla használom világítási céllal. Lényeges dolog benne hogy jó halk aggregátor.
(#) BRUNO01 válasza zaza99 hozzászólására (») Szept 12, 2021 /
 
Szia! Benned minden reményem! Van 2 db 1.2 es inverteres generátorom hasonló vezérléssel mint a tieid. Hiba, teljesen egyforma. Látszólag minden ok, már a kibontás után. Csináltam én is segédtápot. Az 5 és 9 V rendben. A fetek ok A DC már nem emlékszem, de kb. 250 vagy 300 V. Tehát ok. A fet meghajtó bemenetén valami Khz- s négyszög van. az Sd bemeneten 0.
Valahol itt megálltam. Fogalmam sincs hogyan tovább. Ha tudsz kérlek segíts! Sokkal okosabb lennék, ha tudnék egy jón méregetni, de sajnos nincs. Segítség lenne az arduinóból kijövő jelalakok, vagy egyéb helyeken mért értékek. Sajnos ez nem a táp, vagy végfok hiba.
Köszi szépen!
(#) Bakman hozzászólása Szept 30, 2021 /
 
Sziasztok!

Aggregátort hoztak javítani. A forgórész egyik szénkeféje eltört, de a másik szénkefe kopása is érdekes, lásd mellékletek.

Mit lehet ezzel csinálni azon kívül, hogy valahol veszek bele új szénkeféket? Egyáltalán érdemes ezzel foglalkozni? Gondolom az új sem jobb (lötyögő szénkefék direkt a műanyagban, hüvely nélkül, rövid vezetékek amik miatt a szénkefék nem tudnak szabadon mozogni, hibás pozícionálás). A csúszógyűrűk épnek tűnnek de a szerkezet belseje eléggé gagyi hatást kelt. Papírvékony csúszósaruk, slendrián krimpelések stb.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Szept 30, 2021 /
 
Valahol.
Meg rendesen összerakod, és imádkozol.
Következő: »»   12 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem