Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Életvédelmi kapcsolás, FI relé
 
Témaindító: bankimajki, idő: Máj 6, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   47 / 52
(#) Bakman válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 28, 2020 /
 
Legalább nézd meg a lakáselosztóról készült fényképet, még ha a hibaleírást el sem olvasod.
(#) Atis57 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 28, 2020 /
 
Szia!

Az az előző oldalra eset --s nem jutott eszembe visszalapozni.

---Sajna nagyon vékonynak tűnik a 3db Al vezeték. Tehát a felszálló vezetékezést kellene első körben megnézni.Kotések?
--A második körben jöhet bármelyik szomszédből is.

Ez ellen még tisztességes EPH kialakitással sem lehetne sokra menni...

S azután ......?
(#) Bakman válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 28, 2020 /
 
Idézet:
„1972 re befejezték a Nullázásra való átállást”
Ehhez képest sok helyen, pl. nálunk is TT hálózat van.
(#) gyuszo válasza Bakman hozzászólására (») Dec 29, 2020 /
 
Az a lakáselosztó mindent elárul a készítőjéről. A vezeték keresztmetszete, a hozzátartozó kismegszakítók értéke, a megfaragott, keresztmetszet csökkentett bejövő Nulla és PE vezeték. De az elszíneződött zöld-sárga vezetékek, kék vezetékek és a megváltozott színű csavarfejek is árulkodó jelek.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2020
(#) Atis57 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 29, 2020 /
 
Szia!
Igen, papiron" lejelentették "---s azóta is minden maradt ugyanúgy.
(#) ötfelezős hozzászólása Dec 29, 2020 / 2
 
Én ezeket a gondolatkísérleteketet nem értem. Van védővezető. de szakadt. Nem azt kéne megjavítani? Ahelyett, hogy a szomszéd telekre építtetne egy transzformátorállomást, és az utcát keresztezve a levegőben felvinne a harmadik emelet egyik lakásába egy külön betápot? Vagy a tetőre elhelyezne egy kisméretű atomerőművet, amiről lézeren lőné le az energiát magának? Avagy más hasonló, a társasházbeli rendszertől szintén tökéletesen eltérő megoldás?
(#) Atis57 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 30, 2020 /
 
Szia!

Szó szerint erre való példa ; Persze csak 16m2 felett ajánlatos/megengedett !
(#) gyuszo válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 30, 2020 /
 
Valamit nagyon elnéztél, itt a PEN van vezetve és mind a két vége le van földelve. Ez így teljesen jó lenne, de nem ez a helyzet.
Amiről szól a kérdés az, hogy hiányzik a védőföldelés.
Ilyen hasonló rajzot már tettem fel korábban. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2020
(#) Dante válasza Dante hozzászólására (») Jan 4, 2021 /
 
Köszönöm a hozzászólásokat. Mivel a válaszok nem voltak egyöntetűek, inkább nem nyúltam hozzá, hanem megvártam a villanyszerelőt. Maradjon a lakás tulajdonosának döntése kivel javíttatja, és a villanyszerelő szakmai felelőssége (vagy azé, aki igazolta számára ezt a képesítést), hogy hogyan.
Az 1. pontban említett megoldást alkalmazta, azaz a FI relé előtt bejövő nullát rákötötte a PE sínre, a bejövő piros vezetéket pedig kikötötte.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2021
(#) Tasznka válasza Dante hozzászólására (») Jan 4, 2021 /
 
Biztos villanyszerelő volt?
Azért egy nulla-figyelőt is tegyetek be,mert ha az megszakad,akkor mindenen megy majd a táncikálás,ami földelve van.Na jó,ha a 'Fi-relé jó',akkor csak addig,ameddig le nem old .
(#) ötfelezős válasza Bakman hozzászólására (») Jan 5, 2021 /
 
Hát ezt írta Atis is a következő mondatában.
De én mintha arra is emlékeznék, hogy régebben írtad, hogy épp most van az áttérés nálatok.
(#) Bakman válasza ötfelezős hozzászólására (») Jan 5, 2021 / 1
 
Igen, jól emlékszel. Azóta is folyamatban van.
(#) gyuszo válasza ötfelezős hozzászólására (») Jan 5, 2021 /
 
Csak egy lényeges dolog TT hálózatnál is van jó védőföldelés, ahol nincs ott meg vagy meg kell javítani, vagy létre kell hozni.
A NINCS az nagyon nem jó az egészségre.
(#) Bakman válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 5, 2021 / 1
 
Látod mi lett a vége, a "villanyszerelő" kinevezte a nullát PEN-nek...
(#) gyuszo válasza Bakman hozzászólására (») Jan 5, 2021 / 1
 
Magát meg villanyszerelőnek.
(#) ötfelezős válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 11, 2021 /
 
Azt nézem, hol írtam, hogy "nincs"...
(#) cobold hozzászólása Feb 22, 2021 /
 
Jóestét! Segítségeteket kérem Fi relé ügyben. 3 fázisú fi relé akkor is leold, ha kettős szigetelésű, tehát védőföld nélküli, kétpólusú csatlakozót duguk a konnektorba. Pl íróasztal lámpa 60-as izzóval. Egyébként minden hibátlanul működik. Van ötlete valakinek ez mi lehet? Így tud elromlani Fi relé? Köszönöm!
(#) elektroncso válasza cobold hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
Csak ennél az egy konnektornál? Minden fogyasztóra így reagál amit ide bedugsz? Ha mindkettő kérdésre igen a válasz akkor a konnektorba (vagy valahol előtte) fel lett cserélve a nulla és a föld (esetleg ez a kettő összeér valahol).
(#) kendre256 válasza cobold hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
A lámpából biztosan nem szivároghat el valahogy az áram (pl. fém test, fém asztalon keresztül valamerre)? Ha csak abban a konnektorban van ez a jelenség, meg kellene vizsgálni a konnektort. Például összeérhet a védőföld a nullával, vagy fel vannak cserélve. Ha más konnektorban is ez a jelenség, akkor is fennállhat ez a hiba, csak "messzebb" a vizsgált konnektortól.
(#) astrojoe12 hozzászólása Máj 28, 2021 /
 
Sziasztok!
Kérdezni szeretnék fi-relével kapcsolatban. Lakásfelújítás van nálunk, most jön a vezeték hálózat. Három fázisom van, ezeket szétosztom a házban. Egy darab háromfázisú, vagy három darab egy fázisú fi-relét szereljek be?
Mi az előnye és hátránya a két kötésnek?
Előre is köszi a választ.
(#) gyuszo válasza astrojoe12 hozzászólására (») Máj 28, 2021 /
 
Elég 1 db 4 pólusú FI-relé. Hiba esetén áramtalanítja az egész házat. Ez is a hátránya, hogy sehol nem lesz áram a hiba kijavításáig. De pont ez is a lényege, hogyne alakuljon ki veszélyes helyzet sehol. A hibát meg úgyis meg kell keresni , kijavítani. Általában nagyon ritkán kapcsol le és nem ok nélkül.
(#) kendre256 válasza astrojoe12 hozzászólására (») Máj 28, 2021 / 1
 
Én a több fi-relé pártján vagyok. Náluk egy fázisra 3 fi-relé van (plusz 1 a bojler vezérelt áramára). Nagyon bosszantana, ha például az udvari búvárszivattyú hibája miatt mondjuk este sehol nem lenne áram a házban, és akkor kellene megkeresnem, hogy kb. merre lehet a hiba.
(#) gyuszo válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 28, 2021 / 2
 
Ha annak az udvari búvárszivattyúnak van külön áramköre, kismegszakítója, hiba esetén le lehet választani. Akkor is lenne az egész házban áram a kijavításáig. E miatt szerintem felesleges, ennyi erővel minden áramkörre lehetne külön FI-relét tenni. Akár 20 db-ot is.
Szerintem felesleges.
A hibát a kismegszakítók kapcsolásával könnyen be lehet határolni, hogy melyik részen van.
(#) proba válasza gyuszo hozzászólására (») Máj 28, 2021 / 1
 
Én is több fí párti vagyok. Három fázisra 4 db. 1 a háromfázisú fogyasztóknak, egy egy meg fázisonként. Így annak a veszélye is csökkenthető, hogy a későbbiek folyamán a fázisokhoz tartozó nullákat valaki adhoc módon váltogassa, meg nem olvad ki a mélyhűtő, a kültéri lámpa beázása esetén. Persze ha a kültér rendesen kétpólusosan van megszakítva, akkor a kinti nulla föld átvezetés leválasztható, nem blokkolja a házat. ( de ha nem... egy buzgó hangyaraj elég a tartós nehezen kideríthető bosszúsághoz.)
(#) gyuszo válasza proba hozzászólására (») Máj 28, 2021 /
 
Sajnos még ott tartunk, hogy a meglévő lakások még negyedénél sincs 1 darab se.
Még az 1 db-ot is sokallják, nemhogy a többet. Ez a valóság.
Elég baj, hogy az 1 db-ra is meg kell győzni sok embert.
Ha valakinek azzal állítasz be, hogy 4 db is kell, utána figyeld a fejének az elszíneződősét.
Arról nem is beszélve, hogy sok helyen kicsire van tervezve a lakáselosztó mérete. Nem mindenki szerel be magának 32 modulos elosztót.
Egy kertes családi háznál, ahol van külön egy épület, műhely, gépekkel, oda lehetséges, de egy átlagos lakásba elég 1 db.
Az eredeti kérdés egy lakásról szól.
A hibát nekem mindig sikerül hamar megtalálni, a több áramkörös kismegszakítók a lelke mindennek. Abból kell a több.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2021
(#) proba válasza gyuszo hozzászólására (») Máj 28, 2021 /
 
Én sem mondanám gyakorlatnak, de ha már felmerült benne, én inkább rábeszélem mint le. A gyakorlatban nagyon sok helyen elvan 1 is probléma mentesen, leoldani úgyis inkább a nappali órákban old le, amikor valamit kapcsolgatnak, barkácsolnak. A neccesebb, több kültéri, vizesebb környezetben lévő géppel ellátott, fizetni hajlandó kuncsaftokat azért rábeszélem a 4-re.
(#) VIM válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 28, 2021 /
 
Szia! Én meg "gyuszó" párti vagyok szigorúan .... Persze nem akarok erről vitatkozni de szerintem az FI relé nem az aggodalmaink védelmére lett kifejlesztve hanem egy bizonyos védelmi funkciója van és ezt kell mindegyik áramkörre kiterjeszteni ami a lakásban található. Lakáselosztóban nem tartom szerencsésnek én sem a többes alkalmazást. Ha valamelyik FI leold az nem fog feltűnni majd csak akkor ha arra a készülékre ránézel, hogy miért nem működik. A több áramkörre való bontás és azok külön-külön biztosítása a célravezető. Én a bojlernak (magamnak) nem tettem, mert bojlert se tettem, (de a helyét meghagyva kiépítettem, gondolva másokra is) mert haszontalannak tartom de ez egy másik történet.
(#) kendre256 válasza VIM hozzászólására (») Máj 28, 2021 /
 
Az biztos, hogy az egyetlen fi-relé leoldása esetén elég komoly figyelmeztetés a tulajnak, hogy az összes villamos berendezése működésképtelen lett. Ez vagy arra ösztönözi, hogy rögtön hívjon szerelőt (ha saját maga nem tudja megkeresni a hibát), vagy a szerelőt arra kéri (utasítja), hogy kösse ki a fi-relét. Ha leoldás többször előfordul, és nincs meg a hiba oka, valószínűbb az utóbbi. Amikor "villanyszerelőtől" is lehet olyat hallani, hogy "nem kell a fi-relé, mert azzal csak a baj van", a nem hozzáértő tulajdonosok még könnyebben hajlanak erre.
Nekem minden berendezésem fi-relén keresztül kapcsolódik a hálózatra, csak valamennyire szelektíven. Áramkör és biztosítás sokkal több van nálam, mint fi-relé, de azért én nem tartottam volna jónak, hogy a ház belseje, udvari világítás, udvari barkács konnektorok, két különálló melléképület mind egyetlen fi-reléről menjen. Nyilván sokkal többe került, de ha leold valamelyik fi-relé, attól még lehet használni a hálózat több részét, és ráérek másnap megkeresni a hibát (mert természetesen én megkeresem, és kijavítom).
(#) Elektro.on válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 28, 2021 /
 
Én is ősszel bővitettem 3x25A -re. Átalakult az elosztó is. Most jó sok kismegszakító van, összesen 5db FI re szétosztva ahogyan kendre256 is csinálta.
(#) Bakman válasza proba hozzászólására (») Máj 28, 2021 /
 
Azt is tedd hozzá, hogy a három db. egyfázisú Fi-relé esetén a nullát is triplán kell húzni és ezek nem keverhetőek.

Itt jön képbe gyuszó tapasztalata, hogy sok helyen még az egyet is drágának tartják (mert hát a szülői házban sem volt).

Örüljünk annak, hogy legalább egyet is felszerelnek.
Következő: »»   47 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem