Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mosógép vezérlők és általános problémáik
Lapozás: OK   543 / 580
(#) fakezű válasza fakezű hozzászólására (») Jan 11, 2021 /
 
Tegnap kapott a táp két új low esr elkot. Sajnos nem változott a helyzet, maradt ugyanaz a hiba.
(#) kismacska20103 hozzászólása Jan 11, 2021 /
 
Sziasztok! Van egy AEG 9000series mosógép. E40 hibát produkál és hármat sipol. Kicseréltem az ajtózárat és továbbra is az E40 es hibát irja. Mi lehet még a probléma?. Segitségeteket elöre is köszönöm!
(#) Epeti hozzászólása Jan 15, 2021 /
 
Sziasztok!

Szomszédom electrolux EWF 1005 mosógépe megáll program közben, indítástól 5-10 perc elteltével. Hiba jelzés nincs, látszólag minden ok, de idővel sem történik ezután semmi... ha lekapcsolja, majd vissza tekeri ugyanarra a programra, akkor folytatja tovább onnan ahol megállt. Találkoztatok már ilyen problémával? Valakinek ötlete hogy ez mitől lehet?

Köszi
(#) palko0125 válasza Epeti hozzászólására (») Jan 15, 2021 /
 
Szia!
Meg kellene mérni első körben a fűtőbetétet, hogy nem szakadt e, nem testzárlatos e. Aztán NTC-t is mérni, valamint a vízszint szabályzót ellenőrizni.
Elsőre ezeket kellene megnézni.
Üdv, Palkó.
(#) szucsip válasza fakezű hozzászólására (») Jan 16, 2021 /
 
Szia!
Két dolgot javasolnék.
1) Mérd meg a tápegység feszültségkimenetét.
2) Ha földfüggetlen a táp, akkor tápláld be kivülről megfelelő feszültséggel. De vigyázz, ne purcantsd ki magad!

Ha ilyenkor is leáll, akkor nem táphiba. Bár kezdhetted volna ezzel is, és akkor megúszod a kommutátoros részt.
(#) zenetom hozzászólása Jan 16, 2021 /
 
Sziasztok,
Van egy Indesit IWSC 51051 kb. 5 éves mosógépem.
Azt tapasztalom rajta, hogy kb. a bal alsó sarkából nagyon kicsit, de ereszt a víz, egy mosási ciklus alatt szerintem kb. 1-2dl tócsa van alatta. Már a mosási ciklus legelején kezdi. Vagy legalábbis ott biztos engedi.
Kérdésem, mire lehet gyanakodni, illetve így álló helyzetben le lehet-e bontani a burkolatát?
Illetve ha oldalára borítom, akkor gondolom rögzíteni kéne a dobot? Sajnos az első kibontáskor eltávolított védőcsavarok szerintem már nincsenek meg.
Remélem még befér ide a kérdésem.
Előre is köszönöm!
(#) zenetom válasza zenetom hozzászólására (») Jan 16, 2021 /
 
Na közben megtaláltam a hiba okát.
A mosószer adagolóból amin keresztül folyik a víz a dobba, az a gumicső több helyen is lyukas, a mosógép belső része lyukasztotta ki..
(#) gyufa hozzászólása Jan 20, 2021 /
 
Segítséget szeretnék kérni.Régebben bontottam el mosógépeket amelyek üsttengely tehát nem elektromos hibásak voltak.Ezeketből sok panelt félretettem a saját 13 éves talán napjainkban is kapható felültöltős mosógépemhez.Most amikor tegnap a mosógépem digitális kijelzőjének megvilágítása villogott halványult erősödött és kattogott.A gép ilyen jelenséget sosem produkált eddig és a program közben megállt akkor egy másik vezérlőpanelt gyorsan átcseréltem bele és ezután bár a kijelző teljesen sötét volt és számkaraktereket sem mutatott de elindult a program majd kb 10 perc után iszonyú büdösen leégett,füstölt a panel sokkal nagyobb égést produkált mint az eredeti amiről egy átégés és kisebb füstös pontot fogkefével letisztítottam a zöld nyillal jelzett helyen.Az lenne a kérdésem egy szakemberhez,hogy mi okozhatja az égést a másik panelen is hiszen itt már szerintem nem a panel hibája miatt ment tönkre hanem valami zárlatot stb okoz a mosógép más részeiből a panelnak?A mosógépnek a több mint 10 év alatt csak szénkefekopása volt többször amit cseréltem és más baja semmi lletve pár hónapja volt olyan,hogy az ajót csak a programkacsoló nulla állásba állítva a szokásos 1 perc biztonsági késleltetés után lehetett kinyitni az addigi program végi 0 kijelzőálláskori azonnali kinyitás helyett.Ajtó reteszelő kapcsolót többet is cseréltem a probléma utána is fennállt de mint írtam 0-ra kapcsolva a programkacsolót 1 perc múlva kinyílt mindig.Ha van idejük vagy ötletük,hogy mi miatt szállhat el a panel fotón látható része kérem írják már meg nekem.Még egy mondat a mosógép felültőltős és oldalainak levétele után sehol semmi égésnyom nincs és víz sem került sem a motorra sem egyéb helyre ami láthatóan zárlatot okozhatott volna.A kommutátor nincs beégve ha alánézek a motornak a fűtőszál 30 ohm-es a vezetékek köztudottan műanyag vezetősínekben futnak sérülést beégést nem látok.mi égetheti ki a panelt?
(#) palko0125 válasza gyufa hozzászólására (») Jan 21, 2021 /
 
Szia!
A felsőképen látható panel nagy eséllyel kuka, a procsszorhoz menő vezető savokból néhány le van égve, aznagy eséllyel halott. Ahogy írtad ez már nem is mutatott semmit a kijelzőn. Hát elképzelhető, hogy ő már halott volt azelőtt is.
A tápegység ezen a panelen előtér kondenzátoros. Én arra gondolnêk, hogy ott vana hiba és az égette meg a panelt.
Üdv, Palkó.
(#) gyufa válasza palko0125 hozzászólására (») Jan 21, 2021 /
 
Engem az érdekelne mi égeti meg a panelt mert van még panelem de nem szeretném elsazállítani mindet?Miután égést és a motoron stb beázást nem láttam fűtőszál ellenállás jó mi okozhatja ezt a beégést.Máskor volt már,hogy hibakeresésnél panelt cseréltem olyankor semmi nem égett meg tehát valami okozhatja ezt.A digitális kijelző az indításkor rendesen működött,mutatta a hátralévő időt de csak a hiba után villogott.kattogott a panel valahol illetve a panelcserénél már nem működött egyáltalán a kijelző és gondolom a kijelző nem szállíthatja el így a gépet vagy a motor lenne talán mert a fűtőszál jónak tűnik.A panellel kapcsolatban felhívtam egy paneljavítót ő méretett velem a kondin és ttippelte,hogy az egyik talán javítható de sajnos nem az a kérdés számomra hanem,hogy mi teszi tönkre a panelt?
(#) palko0125 válasza gyufa hozzászólására (») Jan 21, 2021 /
 
Kövesd le melyik vezetősávok égtek el és nézd meg milyen periféria csatlakozik azokon keresztül. Ha megvan, adódik, hogy mi okoz zárlatot.
(#) gyufa válasza palko0125 hozzászólására (») Jan 22, 2021 /
 
A legnagyobb bajom az,hogy nem vagyok szakmabeli és még a paneljavító uriembernek aki Pesten hirdeti magát annak is elküldtem de csak a processzor közelségét és annak vélelmezhetően elszállását tudta feltételezni.Illetve hangsúlyozta,hogy ő sem mosógép szerelő és csak több órás molyolás után kimérgetéssel tudja a panelokat javítani na már most én laikusként nem igazán tudhatom a panel részein beazonosítani,hogy mi micsoda de egy biztos olyan helyen égett ahol nincsenek kondik,semmi forrasztott alkatrész viszont a cserélt panelnál is azon a részen de sokkal kiterjedtebben égett meg.Mivel a panel tipusszáma megegyezik én már máskor is tesztelgettem a panelok cseréjét a gépemen egyszerűbb hibakeresésnél de mindig működtek tehát most véleményem szerint valami elszállította de küldök makrót hátha valakinek segít az eredeti panelen az ST27-es áthidalás tetejénél van a beégés a tuloldalon mi lehet az?
(#) kipi0804 hozzászólása Jan 25, 2021 /
 
Üdv Mindenkinek!
Van egy ElektraBregenz waf8163 mosógépem ugyan olyan hibát produkál mint a videón. A gép indításkor bekapcsoláskor csak ürít,addig míg ki nem kapcsolom. Megnéztem a légcsapdát, nincs eldugulva, a nyomás érzékelő szenzorra hiába van ráírva az 5 V nem tudok mérni, holott a panelon meg van a megfelelő feszültség. A válaszokat és a segítséget előre is köszönöm
(#) gyufa hozzászólása Jan 25, 2021 /
 
Sziasztok!Napok óta küszködök egy felültöltős siemens mosógépemmel. Ez olyan házzal rendelkezik mint a Bosch,Fagor talán még Brandt.A másiknak leégett az elektronikája ez pedig tartalék volt kb 4 éve állt és ezt akarom beüzemelni.Először az ajtózár elektronika miatt nem indult el azt kicseréltem mert van sok alkatrészem hozzá. Azóta azzal szivat,hogy az ajtózárnál elől belül folyogatott mosás közben a víz mivel régen a másiknál kitapasztaltam az üstszájgumit kiszerelve majd az alá sziloplasztot téve az a probléma látszólag megszűnt de most a mosógép elején kívűl folyogat a víz nyilván a centrizés közben annyira rázza,hogy a tető valószínűleg nem tömít olyankor és kifelé tiszta víz az eleje.Több tetőt is cseréltem de ugyanaz a helyzet mit csináljak vannak üstszájgumijaim azt cseréljek mert elakartam kerűlni mert a sok év alatt a rúgós bowdenes feszítője is berohad illetve a rúgó körül tömítenek ezek rendesen és a megbolygatás ott is kiválthat szivárgást.A tető olyan mintha belenyomódna a gumiba de nyilván annyira rázkódik,hogy ott folyik.Még egy dolog jutott eszembe,hogy a tetőnek a beakadó kampója az ajtózár elektronikához elég rugalmasan kapcsolódik be de nyilván nem lehet szorosan zárható mert akkor a nyitás sem menne könnyedén illetve hamar tönkremenne az ajtózár elektronika mechanikus része a feszűléstől.

P1290111.JPG
    
(#) Sendi hozzászólása Feb 4, 2021 /
 
Sziasztok. Van egy Electrolux L75280FL mosógép. Minden működik, kivéve a motort. A hibaüzenet (ha jól emlékszem) E5A inverter hiba. Másik inverterrrel sem megy. Az alaplapon és az inverterben is minden jónak tünik. Van oda-vissza komunikáció is, mégsem indul. 230 AC rendben, 5VDC rendben, 15VDC rendben. 5x próbálja indítani, aztán kiáll inverter hibára. Esetle valakinek ötlete, hogy miért nem?
(#) palko0125 válasza Sendi hozzászólására (») Feb 5, 2021 /
 
A motort csekkoltad már? Lehet azzal van a baj. Nem hiszem, hogy két inverterből pont mindkettő rossz.
Ellenőrizd a motort.
(#) palko0125 válasza gyufa hozzászólására (») Feb 5, 2021 /
 
Azt gondolom a sziloplaszt a gumi alá nem igazán megoldás. A fedelet, ha lezárod az tömít. Nincs elrohadva véletlenül a zsanér és amiatt nem zár jól?
(#) Sendi válasza palko0125 hozzászólására (») Feb 6, 2021 /
 
Szia. Már ellenőriztem. 3fázisú aszinkron motor. Tekercs ellenállások egyformák. Még egy pillanatra sem érzem, hogy búgna. Olyan mintha a communikáció alatt "nem értik meg egymást" a főpanel és az inverter. Beszélgetnek, de nem értik egymást.
(#) Csupasz hozzászólása Feb 8, 2021 /
 
Sziasztok! Electrolux felültőtős mosógép azt produkálja, hogy elindítaskor egyet fordul, és megáll. Következő indításnál ismét. Öblítés, centrifuga rendesen megy. Mi lehet a hiba, merre keressem?
Köszönöm!
(#) lane1970 hozzászólása Feb 13, 2021 /
 
Bauknecht elöltöltős mosógép nem óhajt különálló centrifuga programot indítani, hanem átvált 30 perces gyorsmosásra. Próbáltam törölni, de sikertelenül. Valami ötlet?
(#) gyufa válasza palko0125 hozzászólására (») Feb 13, 2021 /
 
Hátha valaki jár így mint én az NTC vagyis termisztor miatt égett meg a vezérlőpanelem.Zárlatos volt amikor kivettem kormos volt és két helyen ki volt égve.Egy paneljavító a panel fotójából helyesen megmondta,hogy melyik rácsúszó csatlakozótól lehet zárlatos csak én először elnéztem azt majd mindent kimértem és amikor kihúztam a fűtőszál közepéből akkor láttam a zárlatot.Az égést áthidalta egy tv szerelő kimérte a panelt azt mondta jó és a mosógépben valóban működik is.Sőt a második jobban elfüstölt panelt is kimérte és azt mondta az is jó bár azt nem próbáltam de a füst bekormozta de azt is egy ponton kellett áthidalva megforrasztani.

P1290163.JPG
    
(#) mlaci989 válasza gyufa hozzászólására (») Feb 13, 2021 /
 
Megneznem a melegitot. Ez az ntc 5 Volton jar. Az nem okoz ilyen olvadast.
(#) gyufa válasza mlaci989 hozzászólására (») Feb 14, 2021 /
 
A fűtőszál hibátlan 28ohm-os és nincs testzárlat sem.
(#) mlaci989 válasza gyufa hozzászólására (») Feb 14, 2021 /
 
Akkor meg a vezérlőről jutott rá többlet feszültség.
(#) adapter hozzászólása Feb 14, 2021 /
 
Sziasztok!
Van egy Indesit itwd 61052 w típusú mosogépünk és mostanában előfordul, hogy néha F.DL hibát ír ki, főleg ha naponta több adag ruha jön össze tudja valaki ez milyen hiba? A kezelésiben nem szerepel ez a hibakód.
A szokásos "vízleeresztés" utolsó menü pont választás után elindít, X-el hibatörlést látszólag megcsinálja ám nem nyitja a tetőt, látszólag rendben van, attól félünk belerohad a ruha, szétbarmolni meg nincs kedvem. Van ötletetek?
Köszi!
(#) adapter válasza adapter hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Az F.DL Fault Door Lock lenne? Valami egész más típusnál ezt találtam... (Mondjuk ez összhangban is állna a hibával...) Lehet ez?
(#) drquantum hozzászólása Feb 22, 2021 /
 
Sziasztok!

Úgy kezdődött a történet, hogy az Electrolux EWT1266 mosógépünk egyik nap nem adott több életjelet. A panelra rákukkantva (Electrolux EWM 09 széria) egyből feltűnt, hogy a 47ohm-os fémréteg ellenállás és az LNK364 táp ic megsült. Másnap már meg is vettem a cserealkatrészeket, de túlbuzgó módon még le akartam ellenőrizni pár relét is a panelon. Az RL1 vezérlő oldalára egy 12V-os, 2,5A-es külső tápot kötöttem, amitől a relé rendben átkapcsolt, de sikerült egy lendülettel megsütnöm az ULN2004 tranzisztor tömböt is, mivel egy áramkörön vannak. Szerencsére az első füstjelek után nem barmoltam szét további dolgokat.

Így tehát kicseréltem az LNK364-est (U3), a 47ohm ellenállást (R57), a C24 elkót és némi barkácsolással az ULN2004-est (U1) is (kiforrasztás közben még 2 talpat feltéptem, de végül rézhuzallal bekötöttem és pótoltam minden kapcsolatot).

Az eredmény: a panelt áram alá helyezve nincsen zárlat, azonban a szekunder oldalon a névleges kimeneti feszültségeknek végig csak kb. 1/10 része mérhető. 12V helyett 1,3V és 5V helyett 0,45V.

Az LNK táp ic drain pinjén megvan a 315V egyenáram, a bypass pinen pedig az 5,8V. A táp áramkör mindegyik ellenállása, kondija, tranzisztora és diódája is jónak mérhető. A Q5 tranzisztort, valamint a C26 és C27 smd kondikat cseréltem, mert repedtnek tűntek, de kiderült vaklárma volt, a hiba ugyanaz maradt.

Az internet bugyraiban 2db kapcsolási rajzot is találtam a panelhoz, ezeket feltöltöm ide is. Ezekből kiindulva nem tartom valószínűnek, hogy a külső tápos kontárkodásomnak lenne köze a mostani hibához, mert amelyik alkatrészek érintettek lehettek a 12V-os vonalon a táp felől, azokat már mind kimértem vagy cseréltem.

Az egész mosógépet kidobni nagy pazarlás lenne, mert mechanikailag teljesen panaszmentes még, ezért nagyon hálás lennék ha valakinek lenne ötlete mihez tudnék kezdeni ezekkel a tünetekkel.

Köszönöm szépen!
(#) VIM válasza drquantum hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
Szia! Az L2 induktivitás az nem "nyúlt" meg? Nem jól látszik a színjelölés de utána nézhetsz az értékének vagy cseréled.
(#) drquantum válasza VIM hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
a fotó lehet hogy betorzít kicsit, de egyébként teljesen egészséges az L2, kimérve 0,1 ohm az ellenállása, szóval sanszos hogy nem ő a feketebárány
(#) palko0125 válasza drquantum hozzászólására (») Feb 23, 2021 /
 
Szia!
Van egy 200V-os zener dióda a primer oldalon. Azt forraszd ki és úgy próbáld elindítani. Sok ilyen tápnál volt problémám, hogy az okozta a táp halálát. Ha csak szimplán kiforrasztod, egy próbára megfelel, aztán ha működik, akkor természetesen csere.
Üdv, Palkó.
Következő: »»   543 / 580
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem