Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Frekvenciaváltó
 
Témaindító: sultann, idő: Feb 15, 2008
Lapozás: OK   89 / 99
(#) Gafly válasza majkimester hozzászólására (») Nov 17, 2020 /
 
Idézet:
„mert a segédfázisnak több kell”

Ezt már akartam is kérdezni, hogy miért?
(#) majkimester válasza Gafly hozzászólására (») Nov 17, 2020 /
 
Normál kondenzátoros üzemben a segédfázis és a vele sorbakötött üzemi kondenzátor egy LC rezgőkört alkot, ahol az L-en és a C-n is nagyobb feszültség lehet és lesz is mint a tápfesz. Játsz ezzel kicsit és látni fogod: RLC

Lemértem, és a kisérleti 750W-os IMI motornál a segédfázis feszültség kondenzátorral használva kb. 1,3x nagyobb mint a hálózati feszültség. Tehát kondenzátor nélkül oda kb. 300Veff-et kell adni.
De nehezíti a dolgot, hogy ez még motoronként más ás más.
(#) Gafly válasza majkimester hozzászólására (») Nov 17, 2020 /
 
Nem teljesen értek egyet, de ne offoljuk szét ezt a topic-ot.
(#) majkimester válasza Gafly hozzászólására (») Nov 17, 2020 /
 
Pedig ha nem szimmetrikus a tekercselés, akkor így van.
(#) GPeti1977 hozzászólása Nov 17, 2020 /
 
Hasonló árproblémával bajlódok szintén, van egy régebbi elektromos robogóm és abban szeretném kicserélni a vezérlőt szinuszosra, FOC-t is tudja, 48V 800W (2kW max) BLDC motorhoz lenne, de lehet hogy tévesen nevezzük így inkább PMSM motor, az ára kiegészítőkkel együtt 180000Ft lenne, ugyanis nagyon nagy a fogyasztása főleg kis fordulatszámon a motornak. Valami diy megoldást keresek rá.
(#) csibai válasza csibai hozzászólására (») Nov 17, 2020 /
 
Kedves Gafly! (és persze minden válaszoló fórumtárs)

Erről mi a véleményed?

https://www.wish.com/product/5dcf9facf7921e0d6d3ce0bf?hide_login_mo...re=web

Még ez nincs is aranyárban. (2,2 KW 23400 ft.)
Várom a válaszokat.
Köszönettel: csibai
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2020
(#) Gafly válasza csibai hozzászólására (») Nov 17, 2020 /
 
Háromfázisú motorhoz való.
(#) bandika válasza csibai hozzászólására (») Nov 19, 2020 /
 
Ha a motorod 3f jó lehet, de deltába kell kötni. Lehet megvámolják és akkor vám+áfa, úgy már nem biztos hogy megéri. Az sem biztos, hogy emberi nyelven vagy egyáltalán kapsz leírást hozzá. A bekötést még ki lehet valahogy találni, de a paraméterezés nem kitalálható.
(#) GPeti1977 hozzászólása Nov 19, 2020 /
 
Ilyen panelt találtam:
Bővebben: 1F vezérlő

Egy kis kiegészítéssel (egyenirányító, H híd, LC szűrés) és készen van egy komplett szinuszos inverter. Az IC adatlapját megnéztem tudja a fix 50 vagy 60 Hz helyett a potival változtatható 0- 100 vagy 0-400Hz tartományt illetve a lágyindítást meg a frekvenciával arányos feszültséget de azt hiszem ez nem nagyon paraméterezhető.
Mintha 3 fázisú változatot is láttam volna.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2020
(#) laacika hozzászólása Dec 17, 2020 /
 
Egy Yaskawa V1000-res frekiváltót szeretnék vektoros üzem módban használni,eddig egyik váltómat sem használtam ilyen üzem módban,aki tud ebben segiteni kérem irjon már üzenetben egy tel számot és hívom.
Köszönöm!
(#) guzzirider hozzászólása Dec 31, 2020 /
 
Sziasztok!

Segítséget kérnék.
Adott egy "LENZE 8200 vector" frekiváltó, amihez nincs keypad. Egy fázisunk van csak, de háromfázisú motort hajtanék vele.
Kérdésem:
Kell-e hozzá a keypad, vagy alap funkciókat (ki/be, irányváltás stb.) nélküle is tud?

Előre is köszönöm a segítséget!

BUÉK Mindenkinek!
(#) bandika válasza guzzirider hozzászólására (») Dec 31, 2020 / 1
 
Ha úgy van paraméterezve, akkor nem kell a kezelő. Sorkapocsról, buszról is lehet vezérelni.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2020
(#) guzzirider válasza bandika hozzászólására (») Dec 31, 2020 /
 
Köszönöm szépen a választ, akkor rákeresek a módjára.
(#) dcsabi hozzászólása Jan 22, 2021 /
 
Egy apró megjegyzés: Ki volt az első (b...), aki valaha is levett egy kezelőt (Keypadot) egy frekiváltóról. Továbbá, mi vele a célja.? Tudom megmagyarázható, de nekem biztosan nem...Pl,egy frekiváltó 50$-tól indul és 500$, a 1kw-30kw tartományban. És gyakorlatilag 95-100% a távol keleti régióban, Kínában készül. A kezelő (keypad) ára általában 1-2-5%. onnét biztosan keypaddal együtt kerül ki. Általában jelszóval a paraméterek levédhetőek, felhasználói csoportokban is. Az alkalmazott árrés, vagy lopás elleni védelem, vagy szakmai...? Ennyi... számomra érthetetlen...
(#) Ódenka válasza dcsabi hozzászólására (») Jan 22, 2021 /
 
Az úgy van, hogy egy gyártósorra felszerelnek x db egyforma váltót.
Nem olyan olcsók a kezelők, hogy ne tudnának a Felhasználók eltekinteni, hogy mindegyikhez legyen, sőt, akár illetéktelen is állítgassa őket.
Így 1-2db kezelő, tartalékkal együtt jelentős megtakarítás érhető el.
Aztán megnézném azt a kezelőt, ami a készülék 1-2-5%-ába kerül csak. Nagyon nem így van!
18-20 ezernél indulnak és van 50-60 ezerért is! A kínai olcsóságot nem veszem most sorra, nemsokára az sem lesz már olyan olcsó...
Amúgy én is vettem már le kezelőt, mert a Felhasználó megrendelése egy bizonyos felhasználási módra kérte, vette, így olcsóbban megkaphatta és illetéktelen - mindenki rajtam kívül - nem fogja piszkálni. Remélem segítettem.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2021
(#) Gafly válasza Ódenka hozzászólására (») Jan 22, 2021 /
 
Amin gomb van, azt nyomkodják.
Idézet:
„- Apuci! Mi az a piros gomb?
- Nyomd meg kisfiam, megtudod!
- Aaauuuu! Ez harap!
- A nyulak már csak ilyenek...”

Mint köztudott.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2021
(#) dcsabi hozzászólása Jan 22, 2021 /
 
"Aztán megnézném azt a kezelőt, ami a készülék 1-2-5%-ába kerül csak. Nagyon nem így van!"
Hát igen, ezt is említettem, a kereskedelmi trendek et érintve. Kereslet kínálat? Kiszolgálás, vagy lehúzás. Ennek már lassan politikai szaga lesz ha példálózok tovább, Nem akarok "márkát" vagy típust, továbbá kereskedelmi ágat. A lehúzás tőkeáttétel a lényeg, marketing és piac birtoklása.
Én anno kértem külön kijelzőt a K..í partnertől és értetlenkedett kb 10$ volt az ára. Anno itt publikáltam néhány saját gyártású próbálkozást. Minden alkatrésze kínából jött... az ottani kereskedelmi trend, max 20%. nálunk,...a csillagos ég! Amennyi belefér...Kb egy éve egy nagyobb projektnél az egyik illetékes vezető jelezte, hogy nem kell tartalék tőlem, mert a másik kivitelező partner kedvezménnyel hoz valamelyik villamossági nagykereskedőtől! Azért mondjam meg én mennyiért adnám. Egy kisebb méretűt (15kW) kedvezményesen, több mint a duplájáért adott volna, mint a reális fentebb említett árak. Akkor a kezelője, is ennek függvénye. Ha valaki leveszi és zsebben hordja, vagy az iroda fiókjában., ebből kifolyólag lehet érthető is. Ha ebből az árfekvésből kér valaki tartalékot, nyílván dugdosni fogja, mert 30-40-50e ...végtelen történet.
(#) dcsabi válasza Ódenka hozzászólására (») Jan 22, 2021 /
 
Aztán kimaradt, a több Fv-t tartalmazó rendszerek, nem a kijelzőről, "működtetnek",hanem gyengeáramú terminálon relé kontaktussal, vagy esetleg valamilyen kommunikációs vonalon, pl, modbus, can-bus,...stb. A kijelzőt babrálva, nem sokra megyünk, de adott hiba esetén, a csoportra ránézve azonnal láthatjuk a kezelő kijelzőjén a hiba üzenetet. A zsebben és a fiókban nem! Nyílván PLC, vagy valamilyen intaligens vezérlő menedzseli az egészet, de ha felíratozva van a rendszerben, Azonnal tudható, Pl, hogy a melyik ventilátor, vagy hajtás hibásodott meg az mühely szekrényben lévőnél, vagy a meg nem vásárolt példánynál ez nem látszik.
(#) Joe_001 válasza guzzirider hozzászólására (») Jan 22, 2021 /
 
Szia!
Ez?
Ja, ez alapján keypad (gombsor) elég neki. Hogy az 1 fázisról 3 megy-e neki azt lusta voltam kideríteni, de van 1 és 3 fázisú változat is, az oldalán levő számok nekem olvashatatlanul picik voltak.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2021
(#) Ódenka válasza Joe_001 hozzászólására (») Jan 22, 2021 /
 
Én egyszer vettem kezelőhiányos váltót, mert olcsó volt. Annyi szerencsém lett, külső potméterre volt konfigurálva és kb. 6 Hz-ről indult, még éppen lehetett használni. Én, ha nincs esély venni külön hozzá nem túl drágán, nem veszek meg kezelőjétől megfosztott darabot.
(#) Norbi1004 hozzászólása Feb 8, 2021 /
 
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata az Invertek Drives frekvenciaváltókkal a megbízhatóságot illetően?
Eddig 2 példány javításával kellett foglalkoznom, az egyikben a lágyindítás ellenállása szakadt meg amit rövidre kellett volna zárni egy relének bekapcsolás után. A másikban valószínűleg az IGBT híd hibásodott meg (csere után kiderül, hogy tényleg az volt-e?!).
A hibák ellenére szimpatikus a termék és elképzelhető, hogy 2-4 darab 5,5 kW teljesítményűt bekellene építenem, és nagyon nem szeretnék magyarázkodással és javítással foglalkozni.
A többi gyártó (Schneider, Eaton, Lenze) terméke azonos teljesítményben 50-100 ezer forinttal drágább, így nem tudok dönteni....
Köszönöm a segítséget!
Norbert
(#) dcsabi hozzászólása Feb 8, 2021 /
 
"A többi gyártó (Schneider, Eaton, Lenze) terméke azonos teljesítményben 50-100 ezer forinttal drágább, " Mekkora teljesítmény tartományban, 5,5kw? Mind ugyanott készül, Kina...vagy a távol keleti régió valamelyik másik államában. Nem akarom ismételgetni magamat, de ez egy paradoxon.
Az 5,5kW-os ára valójában Kinában alig éri el az említett ...tól-ig szakasz alsó határát...5,5kW ...az 150-160$ ! Ki mit gyártat Kinában, és hol tudja eladni, extra profittal, töke áttétellel, erre csináltak egy Uniót a lépéselőnyben lévő hagyományos gyarmattartó államok évtizedekkel ezelőtt. Ne lepődjünk meg semmin... Az alkatrész is onnét jóval olcsóbb, legtöbb, kereskedőnek, van lerakata, pl cseh lengyel, vagy olasz országban... A frekiváltó az már egy olcsó elektromos alkatrésszé vált, úgymint pl a nemrég 120millióért tartott vízsugaras vágógép, most 5-6 millió, kézi kivitelben még olcsóbb.,vagy hegesztőrobot, 5-6 millióért ami 15 évvel ezelőtt 70-80 millió volt, Stb... Javítgatás?, tényleg hobbinak, tanulásnak...A nagy márkáknak tartott nevek, az "avulást", élettartamot, hatványozottabban érvényesítik mint gondolnánk! A kinai még tartja magát az 50 000 üzemórához!
(#) Norbi1004 válasza dcsabi hozzászólására (») Feb 8, 2021 /
 
Köszönöm a választ!
Nyilván az alkatrészek, pl. a megszakadt ellenállás vagy a valószínűleg meghibásodott IGBT minden frekvenciaváltó gyártó esetében azonos gyártótól származik (pl. Infineon), így ebben nem igazán lehet különbség a végtermék között, ha az alkatrész azonos forrásból származik.
Épp ezért gondolom, hogy az általam említett "olcsóbb" gyártó terméke, talán nem lehet sokkal rosszabb minőségű, mint a nevesebb gyártók termékei. Ha mindkét javított példány esetén mondjuk valamilyen szoftver hiba lenne az aggasztóbb lenne.
(#) dcsabi válasza Norbi1004 hozzászólására (») Feb 9, 2021 /
 
"Ha mindkét javított példány esetén mondjuk valamilyen szoftver hiba lenne az aggasztóbb lenne."
Ezt nehéz így székből hátradőlve eldönteni, legfőképpen azért sem, mert a a szoftver
nem ismert teljes mélységében. A leghasznosabb alkarész, az IGBT hid vagy bármilyen diszkrét végfok tápokldal és fogyasztó felőli impulzus védelme. Ha a néhány ohm értékű PTC elszeakadt, az is egy "égi jel" ahhoz hoszabb időre túláramnak kellett fennállnia, vagy már az IGBT-k zárlata miatti túláram következménye...A fentebb említett IGBT hid gyári adatlapja az egy jó oktatóanyag is egyben. Vagy éppen a szóban forgó példány adatlapja. egy "házi készítésű" frekiváltómnál anno gáztöltésű csővel próbálkoztam, percenként leverte a kismegszakítót,de az impulzust elnyelte! szinte folyamatosan pislákolt... Vannak most már erre a célra jól bevált védelmek...Ha esetleg cserélsz, a védelem helyreállítása is elsőrangú...meg a hid gyári adatlapja! Anno egy inverteres hegesztőt javítottam, marék szám cserélgettem az igbt-ket és a gyors diódákat, egy valahogy mindig kimaradt, néhány perc használat (próba) után jött a közelben lévő vakolatlan fal, határozott mozdulattal...A legtöbb hídnak van huzalozott bemenet lába, ez a kulcs a védelemhez!!! Ez inkább túláram esetén kell, Az impulzus védelem meg a túlfesz ellen, szinte mindig ez történik, az áram gyanú már csak következmény a félvezető átütés miatt!
(#) dcsabi hozzászólása Feb 9, 2021 /
 
A már legyártott felhasználásra, vagy eladásra váró alkatrész általában átmegy egy mindenre kiterjedő teszten, akkor derül ki legjobban, hogy ki Ő, mire használható, vagy mi lesz ráírva! A beépítés előtt egy oda való specifikus teszt is van, ez is sok mindent megmond. Tudod nemrég egy frekiváltókat is tartalmazó vezérlésem előtt álltam félhomályban, a manapság divatos ledes kijelzők, nyugalmi állapotban szépen pislákoltak a FV.s motorok üzeme alatt ütemesen, ez elgondolkodtatott! jött a túlfesz. gáztöltésű cső, néha leverte az automatát!!! HA nincs ott megtalálja a frekiváltót is. Tudod a kapcsoló üzemű tápok sok mindent kivédenek, de gyártanak is adott esetben. A gáztöltésű cső megszólalási ideje a ns tartományban van, lásd gázok ionizációja...Adott esetben elég a katasztrófához, ha valaki a környéken egy egyfázisú dugaljból "szénkefés" kéziszerszámoz használ!
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2021
(#) Ódenka válasza dcsabi hozzászólására (») Feb 9, 2021 /
 
Idézet:
„A gáztöltésű cső megszólalási ideje a ns tartományban van, lásd gázok ionizációja...Adott esetben elég a katasztrófához, ha valaki a környéken egy egyfázisú dugaljból "szénkefés" kéziszerszámoz használ!”

Igazolom...
Nekem egyéb áramkörnél a kisűlőcsővel kezdődő túlfesz védelem óránként megszólalt és ki kellett vennem, adott helyen olyan impulzusok, tüskék szaladgálnak a hálózaton, hogy nem lehetett bennhagyni, mint villámvédelmet. Maradt az ellenfázisúan tekert induktivitás, C tagok és varisztorok a készülék végelemnek...
(#) steve25 hozzászólása Feb 10, 2021 /
 
Sziasztok!
Van egy Siemens 3KW inverterem, és egy ABB 3KW motor, hajtani vele szeretnék
kompresszort!
FESTO nyomáskapcsoló hozzá.
Szeretném úgy bekötni az invertert hogy a nyomáskapcsoló vezérelje a ki-be kapcsolást a beállított értékeken.
Nem szeretném az invertert kezelni az el lesz dobozolva,
Tehát egy fő kapcsolót szeretnék csak be iktatni.
Működhet a dolog pl. ha bekapcsolom akkor egyből induljon ha a nyomás az értékek alatt van?
Köszönöm a segítséget!
(#) steve25 válasza steve25 hozzászólására (») Feb 10, 2021 /
 
Illetve az irományon látható bekötést úgy vélem hogy nyomógombbal működik csak?
Vagy úgy jó lehet ha 3 és 6 csatlakozásra kötöm a nyomás kapcsolót?
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2021
(#) bandika válasza steve25 hozzászólására (») Feb 10, 2021 / 1
 
Szerintem nem sok értelme van frekiváltóval ki-be kapcsolgatni a motort. (Kevés az áramod?) Én szabályoznám a fordulatot a beállított alapjel függvényében. Ehhez nyomástávadó kell. Ha eléri a nyomást és nagyon lecsökken a fordulat, akkor kikapcsol (elmegy aludni.) Míg ha leesik a nyomás feléled, és elkezd szabályozni. Ha ragaszkodsz elgondolásodhoz és a frekiváltó a gyári alapértelmezésben van akkor a 3-6 pontokra tett feszmentes kontaktus indítja. Amíg össze van kötve a 3-6 addig megy. Sok sikert.
(#) steve25 válasza bandika hozzászólására (») Feb 12, 2021 /
 
Köszönöm!
Annyira nem akarok bele mélyülni a dologba, a legegyszerűbb megoldás érdekel!
Ez a kompresszor esetenként fog működni, tehát nem minden napos a használata,
Következő: »»   89 / 99
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem