Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orsós magnók
 
Témaindító: Rober_4, idő: Feb 6, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   101 / 113
(#) CHZ válasza Directors hozzászólására (») Ápr 5, 2021 / 1
 
Szervizkönyv alapján be kéne állítani az előmágnesezést és a REC LEVEL t.potikkal a felvételi kivezérlés szintjét, jobb állapotú szalaghoz. Hanggenerátor megkönnyítené a beállítását.
(#) Directors válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 5, 2021 /
 
Szia!

Nekem csak ez a szervizkönyv van meg Bővebben: Link. Nem tudom erre gondolsz-e. Mivel ilyet még nem csináltam, ezért ha van rá lehetőség akkor kérhetnék egy nagyobb volumenű segítséget ezzel kapcsolatban hogy mit hogyan ?
Számítógépről tudok jelgenerátort alkalmazni. Ha az úgy jó lehet.
(#) Directors válasza Directors hozzászólására (») Ápr 5, 2021 /
 
Megtaláltam azt a szervizkönyvet amire szerintem gondolsz. Mondjuk nem a legjobb minőség, de megvan.
(#) CHZ válasza Directors hozzászólására (») Ápr 5, 2021 / 2
 
Szia!
Érdemes tanulmányoznod minkét útmutatót.
Leírni a beállítást éléggé nehézkes lenne.
Lényeg, LINE bemenetre1kHz szinusz kivezérlési szint beállítva, majd a MONITOR kapcsolóval ellenőrizni a szalagra felvett jelszintet. Eltérés esetén a REC LEVEL t.potival korrigálható.
Előmágnesezés beállítása kissé bonyolultabb, szervizkönyv segít ha átolvasod...
(#) mohinger válasza VIM hozzászólására (») Ápr 5, 2021 /
 
Ok, értelek, tényleg félreérthető volt.
(#) mohinger válasza Directors hozzászólására (») Ápr 5, 2021 / 2
 
A magyar szervizkönyv alapján mindent tökéletesen be tudsz állítani. Nagyon aprólékos, szinte szájbarágós módon van leírva benne minden. CSAK LEGYEN EGY JÓ SZALAGOD.
(#) Directors hozzászólása Ápr 5, 2021 /
 
Nos adtam a bemenetre 1kHz-es szinusz jelet. Jelenleg így néz ki a helyzet. Állítok majd a két potin akkor.
Ha jól vettem ki a rajzból akkor a VR1(5k) és a VR4(5k) lesz az én barátom.
Magyar rajz alapján pedig P1 P4 poti.
(#) Directors válasza Directors hozzászólására (») Ápr 5, 2021 /
 
Azt nem írtam, de a képen felül a bemenetre küldött felvételi jelszint látszik, alul pedig a felvett 1kHz-es jel lejátszáskor.
(#) mohinger válasza Directors hozzászólására (») Ápr 5, 2021 / 1
 
Hát ez nem valami jó....
Ezért kéne egy másik magnóval felvett jó minőségű szalag, ami szintén 0dB-es jelet tartalmaz, hogy lásd, jó-e a lejátszófej, lejátszóerősítő, stb...
Egy másik magnón meg tudnád nézni, hogy ez a felvétel vajon milyen? Ha jó a felvevőerősítő és a felvevőfej, akkor a másik magnón 0dB-es lesz a jel.
Amíg nincs rendes referenciád, (szalag, magnó, műszer),addig elég nehéz lesz.
Bár szerintem a lejátszófej kuka, ahogy a képeken is látszódott...
Gondolom, a felvevő-lejátszó erősítő tranzisztorainak munkapontjait már ellenőrizted.
(#) Directors válasza mohinger hozzászólására (») Ápr 5, 2021 /
 
Hát igen, úgy sokkal egyszerűbb lenne ha lenne egy másik magnó is, viszont sajna nincs.
T3,T4,T16,T17 cserélve lett már. T5,T18 rendben van mérés alapján.
A rajzon amit pirossal bekereteztem, azokkal a tranzisztorokkal nem foglalkoztam mert a rajz alapján ha ezek a tranzisztorok rosszak lennének akkor a Line in bemenetre adott jel is rossz lenne a Line kimeneten. Mert felvétel közben ugye a kimeneten szól a muzsika. Az viszont tökéletes.

Amit viszont még nem ellenőriztem, márpedig kellene, azok a T6,T7 és a T19,T20. Ezeket holnap kimérem.
(#) CHZ válasza Directors hozzászólására (») Ápr 6, 2021 /
 
Ebben a típusban tranzisztor hiba is sokszor előfordul. Általában zaj, nagy sistergés, recsegés a tünete. Régi felvételeid lejátszva 0dB szintet megközelíti?
(#) Directors válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 6, 2021 /
 
Nem közelíti meg a 0dB-t. Pár hozzászòlással korábban csatoltam egy képet mekkora a jelszint lejátszásnál. Nagyon alacsony A régi felvételeknél is.
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2021
(#) mohinger válasza Directors hozzászólására (») Ápr 6, 2021 /
 
Akkor, ha a lejátszó erősítő tranzisztorai rendben vannak és a régi felvételeidet ilyen rosszul játssza le, akkor méginkább beigazolódni látszik a gyanúm, hogy rossz a lejátszófej.
Próbáld meg a mostani felvételeidet valakihez elvinni, akinek van ilyen magnója, legalább az derüljön ki, hogy a felvevőfej és erősítő rendben van-e.
(#) Directors válasza mohinger hozzászólására (») Ápr 6, 2021 /
 
Sajna nincs senki ismerősöm. Az erősítő részét végig mérem. Abbòl kiderül hogy az a rész jò e. Ha rendben van akkor a fej a rossz. Akkor eladom alkatrésznek. Vagy is fejcserésként. Mert amúgy rendben van.
(#) veroka válasza Directors hozzászólására (») Ápr 6, 2021 / 1
 
(#) Directors válasza veroka hozzászólására (») Ápr 6, 2021 /
 
Nagyon szépen köszönöm!
(#) Directors válasza mohinger hozzászólására (») Ápr 6, 2021 /
 
Nos végigmértem a tranzisztorokat. "Sajnos" rendben vannak a munkaponti értékek.
Bevittem a munkahelyre a lejátszó fejet. Sajna nincs akkor nagyítása a mikroszkópunknak mint amit te mutattál fényképen, viszont látszódnak ezen is a bemaródások.

Nagyon szépen köszönöm mindenki segítségét!
Megpróbálom alkatrészként értékesíteni. Fejcserével egy teljesen jól működő magnó. Igaz, szerintem a fej a legértékesebb az ilyen készülékeknek.
(#) sarygm hozzászólása Ápr 19, 2021 / 6
 
Kedves Fórumtagok,
A hét végén fejeztem be egy AKAI GX 280D-SS karbantartását, gondoltam, megosztom az élményeimet, hátha használ.
Előre bocsátom, hogy választott foglalkozásom messze van az elektronikától, de munkahelyemen, a neten találtak alapján, illetve külföldi segítséggel (később) elég sok mindenre fény derült. Ha rossz kifejezést használok, akkor az a fentiek miatt van, elnézést érte. A paraméterek valószínűleg más magnókhoz is használhatók, az adatokat az AKAI szervízkönyvéből vetem. A leírtakat mindenki saját felelősségre használja!

A magnó: AKAI GX 280d SS, kétszer két sáv, vagy quadro, selejtből (szemétből) mentve. GX fejes (felvevő és a lejátszó fej), a fejek nagyító alatt is épek, ebben mindent külön motor hajt, egy szíj van csak: a számlálóé. Kapcsolók, VU kijelzők, OK.
Gondos pucolást követően próbafelvétel után derült ki, hogy elég nagy áthallás van a csatornák közt, ezért nekiálltam szétszedni és beállítani.
Ami kell:
Szervízkönyv. A letölthető változatok (esetemben) rossz minőségűek, találtam papír alapút.
Mérőszalag: egy a fej beállításához (azimuth), egy az előmágnesezéshez és erősítőhöz. Ezt nem lehet megúszni. Ezeken általában egy alacsonyabb (erősítő, mágnesezés) és egy magasabb (fejbeállítás) frekvenciájú szinuszhullám van, ismert jelerősséggel, adott mágneses fluxussal.
Átlátszó szalag: vagy veszel, vagy csinálsz (higító, dunsztos üveg, néhány méter –újabb- szalag, egy-két óra alatt leoldja a mágneses réteget, gondos áttörlés után kész. A kétszínű szalagokon nem működik).
Oszcilloszkóp és/vagy számítógépes oszcilloszkóp program. A hangkártya alapú oszcilloszkóp programok jók, ingyen is letölthetők, és jelgenerátorként is működnek, de a kártya határai miatt pl. a 10-16 kHz-es jelet már nem tudják szépen megjeleníteni, hullám helyett sok-sok kis egyenes szakaszból álló vonalak alkotják a jelet, amik eléggé ugrálnak és nehezítik a beállítást.
Multiméter: nem tudom az okát, de egy frekvenciatartomány felett ezek nem mérik megbízhatóan az AC jelet, jobb egy hagyományos, mutatós, vagy egy „gyors” digitális. A beépített VU kijelző a magnón egyesek szerint erre alkalmatlan.
Kézi nagyító, vagy a telefon „lupe” üzemmódja, alkohol, fültisztító pálca, lemágnesező.

A számlálóval kezdtem (bátorságpróba): egy kis bíztatás és tisztogatás után rendben volt, a szíjat sem kellett cserélni, kicsit zörög, ez a mechanika sajátja, lejátszásnál nem hallatszik.
Törlő, mágnesező, felvelő és lejátszó fej durva beállítása. Az átlátszó szalagot befűzve és lejátszva, meg- megállítva ellenőrizni kell, hogy hogy állnak a fejek. (Nálam nem volt elsőre triviális, de elbabrálták a beállítást ezért az áthallás). Erre azért van szükség, mert nagyon jól látszik a szalagon keresztül, ha a fej a szalaghoz képest jobbra/balra dől, ez az azimuth. Másrészt a mérőszalagok elég rövidek, kár az időt (meg a szalagot) a durva beállítással nyüstölni. A kritikus a felvelő és a lejátszó fej, a többit többnyire nem is lehet oldalsó irányban állítani. Erre jó a nagyító, ha kell, állítsuk utána a fejet. Általában az egyik oldali csavart elég babrálni, ha mindkettőt eltekered, az már előre-hátra is dönti a fejet, és azt elég macerás helyrehozni.

Azimuth: első a lejátszó fej, ezt nem lehet megúszni, ehhez viszonyítjuk a többit. Van, aki jól ismert szalag alapján hallás után állítja a fejet, én szerettem volna, ha „gyári” állapotba kerül a masina, vettem mérőszalagokat. Az alacsonyabb frekvenciájú szalaggal érdemes kezdeni. A vonalkimenetet (jobb és bal csatorna) az oszcilloszkóp (számítógép) bemeneteihez kötjük (kb 8 kHz-ig jó a számítógép oszcilloszkópja is). Ha a fej állása jó, akkor a jobb és bal csatorna kimeneten megjelenő jele azonos fázisban (hullámhegy/hullámvölgy) éri a műszert, és a két hullám a képernyőn pontosan egymás alatt van. Ha XY módra kapcsoljuk a szkópot, akkor pedig egy balról alulról jobbra felfelé mutató egyenes jelenik meg. Ha a fej nem merőleges a szalagra, akkor a két hullám egymáshoz képest elcsúszik (hegy alatt völgy) és XY módon nem egyenest, hanem oválist, kört vagy éppen balra felfele mutató egyenest látunk. Pontosan ezért érdemes a kisebb frekvenciájú szalaggal kezdeni, mert itt a jelek „nagyobb távolságban vannak”, nagyobbakat lehet tekerni a csavarokon, jobban látszik, ha egy teljes ciklust találnánk tolni jobbra vagy balra. Amit még figyelni kell, az a jel nagysága, mert a legnagyobb akkor lesz, ha a fej „ráfekszik” a szalagon a jelre, nem „lóg ki alóla” semmi.
Ha ez OK, jöhet a nagyfrekvenciás szalag (10-16kHz), de ehhez már nem elég a számítógép szkóp programja, hanem rendes –kétcsatornás- szkópot kell szerezni. Az eljárás u. az, mint előbb. Soha nem lesz igazán egyenes a jel, és a hullámok sem fogják egymást fedni, ez a régi mechanika, gumi, és talán az elektronika miatt is van. Igen pici tekerések már nagyon befolyásolják a jelet, próbálgatni kell. Ehhez a beállításhoz kaptam segítséget a mérőszalag forgalmazójától, ugyanis a szervízkönyvben biztosan téves a beállítást szemléltető ábra.

Felvevőfej: kell egy jelgenerátor (komputeres szkóp), 12-16 kHz es jel, multiméter és/vagy szkóp, meg egy új szalag. A magnóra ráeresztünk egy –nem túl nagy szintű, kb. -10 dB szinuszos jelet. A vonalkimenetet mérjük, és óvatosan tekergetjük a felvevő fej beállítócsavarját, míg a maximális jelszint nem jön le, illetve a szkópon a MONITOR módban lejövő jel nem kerül szinkronba (egyenes, vagy egymás alatti szinuszhullámok). Ha csak nem tekertünk egy teljes ciklust a csavaron (tehát a jobb csatorna „első” hullámhegy jele esik egybe a bal csatorna „második” hullámhegyével) akkor a szinkron jel azt jelenti, hogy a felvevő fej és a lejátszó fej ugyanúgy „látják” a szalagot, merőlegesen állnak a szalagfutásra.

Erősítő: ehhez kell az alacsony frekvenciájú, ismert erősségű és mágneses fluxusú beállítószalag. A szalag közönséges lejátszása közben mérni kell a vonalkimenetet, és szervizkönyv által megadott értéket beállítani a trimmer potmétereken (így hívják?) az erősítő áramkörében. Ha jó, akkor a vonalkimeneten a megadott jel jön le. Ha ez megvan, a szalag lejátszása közben be kell állítani a VU métert is, a megadott szintre (4 dB, 1,228 V).

Felvételi szint: kell egy 1 kHz-es jel, új szalag, meg a multiméter. A felvételi szintszabályzót maximumig tekerve, a jelgenerátor jelét úgy állítjuk be, hogy hogy 4 dB es jelet (1,228 V) adjon, a magnó TAPE üzemmódban fut. MONITOR üzemmódra kapcsolva addig tekergetjük a felvevő áramkör potméterét, hogy mindkét csatornán 4 dB (1,228 V) jelet kapjunk. Ha az eddigieket jól csináltuk, a VU kijelző mutatója is szépen vissza fog kúszni a szélső helyzetből.

Hát ennyi. A többivel nem mertem próbálkozni.
(#) tunerman hozzászólása Ápr 20, 2021 /
 
Bias?
(#) mohinger válasza sarygm hozzászólására (») Ápr 20, 2021 /
 
Azt gondolom, hogy ahhoz képest, hogy nem ez a szakmád, elég ügyesen megoldottad.
Valamint jól rámutattál arra, hogy mérőszalag elengedhetetlen a normális beállításhoz.
Annyival egészítenélek ki, hogy a műszerek beállításához nem szükséges mérőszalag, elég, ha a bemenetre 1kHz, a gépkönyvben megadott szintű jelet kapcsolsz és a kimeneten a megadott (Akainál 0.775V, ha jól emlékszem) jelet állítasz be, és így állítod be a 0dB-t a műszerek trimmer potmétereivel.
(#) sarygm válasza tunerman hozzászólására (») Ápr 20, 2021 /
 
Még nem futottam neki.
(#) sarygm válasza mohinger hozzászólására (») Ápr 20, 2021 /
 
Köszönöm. Még azon gondolkodom, hogy az eredeti, 1 fordulatos és nehezen kezelhető trimmereket érdemes-e modernebb trimmerekre cserélni, mert a 3 tizedesjegyig történő beállítás az eredetiekkel inkább a vágyálom kategóriába tartozik. Nem lehet annyira bonyolult...
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2021
(#) Gafly válasza sarygm hozzászólására (») Ápr 20, 2021 /
 
Néhány fényképpel kiegészitve jó cikk lehetne, ha már ennyire jól összeszedted.
(#) mohinger válasza sarygm hozzászólására (») Ápr 20, 2021 /
 
Szerintem nem érdemes, ha jól állíthatóak és nem kontakthibásak.
(#) sarygm válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 20, 2021 / 1
 
Közkívánatodra...
(#) Gafly válasza sarygm hozzászólására (») Ápr 20, 2021 1 / 1
 
Másként "közkivánatomra".

orsos_ide.PNG
    
(#) sarygm válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 20, 2021 /
 
Bocs, új vagyok és nem böngésztem elég gondosan. Talán így is megtalálja akit érdekel, nem akarom elárasztani a helyet...
(#) zcs hozzászólása Ápr 20, 2021 /
 
Nem tud valaki beszerzési forrást kalibráló/mérő/teszt szalaghoz?
(#) mohinger válasza zcs hozzászólására (») Ápr 20, 2021 /
 
Itt tudsz venni pl.: Bővebben: Link
Az eladónak még sokféle egyéb beállító szalagja is van.
(#) sarygm válasza zcs hozzászólására (») Ápr 21, 2021 /
 
Következő: »»   101 / 113
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem