Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   538 / 562
(#) boap válasza kivancsi4 hozzászólására (») Feb 13, 2021 /
 
Köszönöm. Katt-tól mindig szívesen olvastam, bár azon a fórum témán nem rágtam át magam. Ezen viszont többször is, mégis tévesztek és felejtek néha. Most számolgatok egyet.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2021
(#) boap válasza boap hozzászólására (») Feb 14, 2021 /
 
Sziasztok !

Azt sikerült számolnom, hogy 9,4V-os áramváltó szekunderhez 36.2 Ohm lezáró kell amikor 2.5K poti / 170 Ohm a test felé.
(#) pajkos66 hozzászólása Feb 15, 2021 /
 
Sziasztok.
Segítséget és tanácsot kérnék mégpedig egy Parkside porbeles hegesztő ügyében.Megoldható lenne a saját trafóját egy inverteres hegesztő belselyével való kiváltása?Működne,érdemes volna már csak a súlya miatt is ?Üdv.
(#) korozsi hozzászólása Márc 28, 2021 /
 
Sziasztok.
Azt szeretnem kerdezni, hogy hogyan lehet tesztelni a vezerlesben a leragadas vedelmet. Valaki irja mar le, vagy ha esetleg itt van fent a forumon es persze tudja hol van az küldje mar el.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2021
(#) netuddki hozzászólása Ápr 6, 2021 /
 
Sziasztok!
A hozzáértők segítségét kérném, házi barkács ,lemez munkára olcsó kategóriás inverteres trafót milyen tipust érdemes vásárolni? Esetleg Mateweld 120? vagy?
(#) boap válasza bistvan196700 hozzászólására (») Ápr 20, 2021 /
 
Szia !

Eljutottam végre a 100-as izzóval sorba kötött tesztre. Az izzószál határozottan izzott, 28 V DC-t mértem a kimeneten, ami azt jelenti 196 V körül kaptak az IGBT-k feszültséget. terhelésre az izzó erősebben világított és a kimeneti feszültség lesett 9 V-ra.
Egyenlőre eddig jutottam. Gondolom most az direkt 230 V-al kellene próbálnom.
Azonkívül az áramkorlátot tesztelni terheléssel. Végül 39 Ohm (21 db 820 Ohm) került lezárásként, 2,5K poti + 150 Ohm a föld felé szabályzónak.
(#) bistvan196700 válasza boap hozzászólására (») Ápr 21, 2021 /
 
Szia! Amiről kérdezel 200A-es gép én soha nem készítettem ilyet, így nem sok mindent tudok róla mondani. Arra emlékszem a teljes hidasnál a soros izzó 100W 230V betápnál éppen, hogy parázslott. Olyan 60-80mA áramfelvétel volt terheletlen állapotban.
(#) korozsi hozzászólása Máj 4, 2021 /
 
Sziasztok.

Feltennek ket kepet, velemenyekre lennek kivancsi.

Az elsö kepen az 1.-es a hegesztes kimeneten a jelalak. Persze egyenlöre külsö traforol lett meghajtva az IGBT panel-fötrafo-egyeniranyito-fojto.
2.-es a TT trafo jelalak.
Masodik kepen az IGBT panel zenereken.
Kepen a felfuto agban van egy kis tullöves, hogy ez meg jo vagy nem-szerintetek?
(#) korozsi hozzászólása Máj 15, 2021 /
 
Sziasztok.

Utanepitettem Zbartalos altal keszitett macit. Ezzel több problema is volt melyeket a melleket rajzon megjelöltem. A problemakat kiküszöbölve mint latszik minden oldalon 1-1 IGBT van beültetve. Igy is bekapcsolas utan 45 Voltot lehet merni a kivezeteseken.

Viszont a fötrafo zug valami okbol kifolyolag, a freki /32.3/ a poti felsö es also alasaban nem valtozik. A zugas viszont igen, felsö allas fele csvarva erösödik. Jarattam mar vagy 15-20 percet a kimenö aram maradt mindig 45 Volt.
Kivancsi volnek, hogy mi miatt zughat a fötrafo, velemenyeket kernek.

Üdv Gabor
(#) kivancsi4 válasza korozsi hozzászólására (») Máj 16, 2021 /
 
Szia.
A főtrafó vasmag méretét is, valamint a menetszámokat is írd le, lehet hiányzik egy pár menet...
Az általad jelzett problémákról zbartalos tudott (középső kép, jobb alsó sarok,fólia átvágás, áthidalás), de nem jelezte, inkább ráfogta a kondenzátor rossz helyre forrasztására, hogy miért volt neki úgy jobb, én nem tudom.
Egyébként jó nyákterveket és javításra szorulókat is megosztott. Az általam mentettek az idáig kiderült problémák nagy részét nélkülözik, vagyis a főtrafó alatti vezetősávok ezeken is jelen vannak.
(#) korozsi válasza kivancsi4 hozzászólására (») Máj 16, 2021 /
 
Szia.
A fötrafo menet szama nalam 18/5. Eredetileg 20/6 van a rajzon.
(#) korozsi válasza korozsi hozzászólására (») Máj 16, 2021 /
 
EE 71 ferrit 3C90
(#) dara válasza korozsi hozzászólására (») Máj 16, 2021 /
 
A kimenö áram nem 45V.Az a feszültség.És külömben is kevés.Elbirna még egy de akár két menetet is.A felvett áram mennyi?Én emelném a frekit akár 60KHz ra is.A gét jelek milyenek?Jó lenne egy szkóp ábra.
(#) mpisti válasza dara hozzászólására (») Máj 16, 2021 /
 
60kHz-nél már igencsak számít a meghajtó áramkör fólia rajzolata, vezetősávok hossza stb. Arról nem is beszélve hogy az áttételből eredően elvileg közel 70V-nak kellene lenni a kimeneti feszültségnek.
(#) korozsi hozzászólása Máj 17, 2021 /
 
Szia Dara.

Köszönöm a kiigazitast. Teszek fel 3 kepet az elsö kettö a gate meghajto diodain a harmadik pedig hegesztö kimeneten mertem.
Valami tenyleg nem stimmel az egesszel, mintha csak fel arammal müködne. A fötrafo szekunder oldalan 70 voltot mertem, ez igen keves.
A 320 Volt az meg van az be is megy az IGBT pozitiv oldalan a Collektorba a negativ oldalon pedig az Emitterbe.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2021
(#) compozit válasza kivancsi4 hozzászólására (») Máj 17, 2021 /
 
Hát, ha csak egy ember olvasta el és megértette, akkor már érdemes volt annak idején leírnom azt a monológot... legfeljebb azt hiányoltam, hogy nem kérdeztetek bele.
(#) kivancsi4 válasza compozit hozzászólására (») Máj 17, 2021 /
 
Tiszteletem.
Mindenhez idő kell, egy hobbistának akár hosszabb is, hogy megértse mit is kapott, hová illesztheti az újonnan tanultakat, hogy utána az újonnan felmerült kérdéseket megfelelő módon elő is tudja adni.Ide magamat is beleértem.
Köszönjük (remélem mondhatom más nevében is), ha valaki a tudását megosztja és ezáltal próbál magabiztosabb, elektronikával kísérletezőket teremteni.
Tehát ha nem is rögtön, de idővel többeknek is jól jön egy hosszabb monológ.
(#) dara válasza korozsi hozzászólására (») Máj 18, 2021 /
 
Egyenlőre ne hálózatról próbáld,a fötáp helyére elég a 40-50V is.Valami tényleg nem stimmel.Nézd meg az összes diódát a főtrafó körül hogy jók e,meg a bekötésüket is hogy jó irányba vannak.4-én feltett gét ábrád jónak tünik a mostaniak nál elég nagy a katyvasz.A frekvencia az összes képen változik,meg a kitöltés is.Ezek nem változhatnak csak úgy maguktól.
(#) Ge Lee válasza korozsi hozzászólására (») Máj 18, 2021 /
 
Most akkor 45V van a kimeneten vagy 70V? A 45V egyébként teljesen rendben van, mivel ez ugye egy együtemű szerkezet, azaz nem 2 hasznos munkaüteme van hanem csak 1, és ha a 320V-ot leosztod a trafóáttétellel, meg hozzáteszed hogy a multimétered nem csúcsértéket mér, akkor éppen ki is jön a 45V. A szkóp valószínűleg ezt helyesen mutatná, legalábbis a jelalak pont olyan amilyennek lennie kell, az más kérdés hogy a feszültségszintek értelmezhetetlenek rajta (4,39V). Bár ha ez egy tizes osztó utáni értéket jelent akkor még jó is lehet mert az akkor ugye 44V.
(#) korozsi válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 18, 2021 /
 
Elnezest kerek, ha nem voltam eleg egyertelmü. A hegyesztö kivezetesin 45Voltot mertem. A 70 volt az a fötrafo szekunder kivezetesein merhetö. Teszek fel majd ma szkop kepet es megirom azt is, hogy milyen az oszto.
(#) korozsi válasza korozsi hozzászólására (») Máj 18, 2021 /
 
Megosztok egy ker fenykepet az IGBT G-E labak között egyes osztoval.
(#) korozsi válasza korozsi hozzászólására (») Máj 22, 2021 /
 
Rajöttem arra, hogy nem jo kepet raktam fel, potolom amint tudom.
Mas: arra lennek kivancsi, hogy bekapcsolaskor mikor a rele meghuz azonnal levagja a kismegszakitot. Vissza kapcsolas utan siman indul minden gond nelkül. A 47R 10W ellenallasbol is kettöt raktam, mint azt Zbartalosnak valaki javasolta.

heginew1.pdf
    
(#) korozsi válasza korozsi hozzászólására (») Máj 22, 2021 /
 
Sziasztok.

Ugy nez ki, hogy a Zbartalos altal keszitett, feljebb feltett rajz alapjan utanepitettem es ma bekötöttem a munkakabeleket es probaltam ivet fogni ami egyböl sikerült is. Emeltem az aramot a potival es igy is müködik.
Kb ket perc hegesztes utan kikapcsoltam es az IGBT-k a fotrafo es az egyeniranyito diodak enyhen melegek. Az IGBT-n egyenlöre nem volt borda, nincs ventilator, de ezteket gyorsan potolom.
Megprobalom, hogy ha megforditom a TT trafo kivezeteseit, hogy milyen ugy a hangja az ivnek.

Üdv: Gabor
(#) dokidoki válasza korozsi hozzászólására (») Máj 23, 2021 /
 
Csupaszon voltak az IGBT-k? Úgy hegesztettél kettő percig? Eddig vakmerőnek és bátornak tartottam magam, de már látom, hogy ez épp fordítva igaz.
(#) korozsi válasza dokidoki hozzászólására (») Máj 23, 2021 /
 
Igen, csupaszon voltak, de nem folyamatosan hegesztettem vele csak probaltam.
A mai nap folyaman felszerelem a hütö bordakast rajuk. Arra lennek kivancsi, hogy mint feljebb is irtam, miert csapja le a kismegszakitot inditasnal, masodjara siman indul. Tudom, hogy a puffer kondik valamennyire töltödnek elsöre es ezert nem vagja le masodjara. Miert vagja le ez itt a kerdes.
Erre varnek valszt!
(#) kivancsi4 válasza korozsi hozzászólására (») Máj 23, 2021 /
 
A 47µF-ot növeld 100-ra.
(#) korozsi válasza kivancsi4 hozzászólására (») Máj 23, 2021 /
 
A csere megtörtent es meg mindig levagja. Sokkal kesöbb üzem kesz, de meg mindig nem oke.
Meg annyit felszereltem a hütö bordakat az IGBT.-re utana proba es a borda nem is langyos.
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2021
(#) kivancsi4 válasza korozsi hozzászólására (») Máj 23, 2021 /
 
A kismegszakító 10A-os?
A 47R-ot kicserélhetnéd 27R-ra.
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2021
(#) korozsi válasza kivancsi4 hozzászólására (») Máj 23, 2021 /
 
A 47R.-ot nem cserelem ki mert 2db van parhuzamosan kötve, annak igy jonak kell lenie. A kismegszakito az 16.-os volt, de lehet valami baja van mert atkötöttem masikra es igy kapcsol egyböl nem vagja le.

Viszont keszitettem egy masik macit is parhuzamosan ez is levagja a kismegszakitot. Küldenem a nyak tervet azon mit kell, vagyis melyik kondit kell kicserelni ahhoz hogy ne vagja le egyböl.

Köszönöm amugy az erdemi hozza szolasodat.
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2021
(#) kivancsi4 válasza korozsi hozzászólására (») Máj 23, 2021 /
 
A készülék hálózatra kapcsolástól eltelt időt befolyásolja, amíg a relé meghúz.
Következő: »»   538 / 562
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem