Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » USA lámpa indexének EU-sítása
Lapozás: OK   3 / 3
(#) Ge Lee válasza bbb hozzászólására (») Máj 3, 2021 /
 
A műszaki vizsga mint olyan az egy dolog, ahogy a köhém rendelet is. Amikor az országban egy külföldről behozott autót első alkalommal forgalomba helyeznek azt alaposan átnézik. Tehát, ha van az autójának magyar rendszáma (nem tudjuk mert ez nem derült ki) akkor az biztosan megfelel az előírásoknak, ellenkező estben nem kapott volna magyar rendszámot. Aztán hogy ezután melyik autót melyik műhelyben melyik vizsgabiztos hogyan nézi vagy nem nézi meg az már az ő egyéni döntése és felelőssége (az én autóm pl. már öreg ugyan de nagyon kevés km van benne, így a vizsgabiztos azt mondta nekem, ránéztem az órára, és le sem mentem az aknába az autó alját megnézni mert minek). Másrészt, hiába is nézeget pl. egy EU jelzést egy lámpában, mert a kínai ezt már régóta tudja, így eleve belenyomja a termékeibe az E betűt és egy eu-s országhoz tartozó számot (kódot), mintha azt az adott eu-s országban készítették vagy engedélyezték volna, holott nem. És amikor mész az utcán, és jönnek veled szembe utólag beépített nappali fénnyel autók, biztos lehetsz benne hogy azoknak a fényeknek a 90%-át nem az eu-ban gyártották hanem keletről való, mivel tizedannyiba kerül.
(#) Gafly válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 3, 2021 /
 
Nem pont ide tartozik, de pont tegnap "csodálkoztam" el azon, hogy mennyi autó közlekedik kiégett/nem működő világitással. Vakitós éppen nem volt köztük, hiszen sütött a nap...
Piros irányjelző, fénydekor azért igen...
(#) bbb válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 3, 2021 /
 
Idézet:
„Amikor az országban egy külföldről behozott autót első alkalommal forgalomba helyeznek azt alaposan átnézik.”
Sajnos ez se igaz. Ebből annyi az igaz, hogy elvileg át kellene nézniük alaposan, hogy mindenben megfelel-e az említett KÖHÉM rendeletnek, EU-ban forgalomba helyezhető-e. Ha mondjuk Hollandiában partot ért a konténer és ott helyezték először forgalomba EU-n belül, akkor idehaza már nem feltétlen nézik át olyan alapossággal, mint kellene.
De tegyük fel, hogy mégiscsak rendesen átnézik az autókat és az első magyarországi forgalomba helyezéskor minden rendben van. Sajnos van olyan gyakorlat az országban, hogy csak a vizsga idején van rajta az az alkatrész, ami a megfelelőséghez kell. Vagyis aki behozza az autót, annak van egy garnitúra EU-ban megfelelő lámpája hozzá, esetleg lökhárítója, egyéb könnyen cserélhető alkatrésze, amit a forgalomba helyezés előtt felrak az autóra. De merthogy többnyire tréleren érkeznek ezek a jószágok, majd tréleren is távoznak, így simán megteszik, hogy a hatósági eljárás után visszarakják rá az eredeti alkatrészeket.
A hatóság embere ugyanis csak az aktuális állapotot látja, amint kigördül a kapun, onnantól megint azt csinálnak az autóval, amit nem szégyelnek. Gondolom hallottad már azokat a rémtörténeteket, amikor ugyan ezt eljátszották fékkel, kerékkel? Vagy a "bolt" taxisok vizsgája, amikor a szabadjelzőt cserélgetik, hogy szerepeljen benne a rendelet által előírt "taxi" felirat? A vizsgán az akkori állapota rendben van, de az utcán már nem szabályos...
(#) btamas81 válasza feketeroland hozzászólására (») Máj 8, 2021 / 1
 
Hátha segít. Ez egy ebayen kapható ledes utánfutó lámpa. Szét kellett szednem l, és eszembe jutott a bajod.
A képek. Első bura nélkül, második a sárga búrával ahogy lenni kell neki, a harmadik átfordítottam a búrát, hogy a piros oldalra legyen a sárga led előtt. A képek hellyel közzel a valóságot adják vissza.
Piros búra mögött szódával elmegy sárgának, viszont neked szerintem vastagabb a búra.
(#) uniman válasza feketeroland hozzászólására (») Máj 9, 2021 / 2
 
Egy tapasztalt ismerősöm megfejtette a "titkot":
Ha a fehér fényű LED-ek és a piros búra közé zöld színű fóliát teszünk...nos milyen színt kapunk?
(#) Bakman válasza uniman hozzászólására (») Máj 9, 2021 /
 
Erre kíváncsi vagyok. Különböző színű fényforrásokkal összeadó, fóliákkal, színezett üveggel, festékekkel pedig kivonó színelőállítást lehet megvalósítani.

A piros üveg attól piros, hogy adott tartomány feletti és alatti hullámhosszokat elnyel. Igaz, ha az áteresztőképesség elég tág, még működhet is az ajánlott dolog, már csak a megfelelő fényforrás kell hozzá mert a "fehér LED" ma már eléggé tág fogalom.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Máj 9, 2021 /
 
Idézet:
„mert a "fehér LED" ma már eléggé tág fogalom”

Igy van.
(#) Zsolt 73 válasza uniman hozzászólására (») Máj 9, 2021 /
 
A zöld LED miért nem jó ?
(#) Bakman válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Máj 9, 2021 /
 
Itt azzal van a trükk, hogy pl. a zöld LED-ből nagyrészt olyan hullámhosszú fény lép ki, ami az emberi szem számára zöld. A piros burkolat pedig többnyire azokat a hullámhosszokat engedi át, amitől a maradék piros, tehát a piros búra a zöld fény nagy részét elnyeli.

Természetesen nem élesek a határok de ponots információk nélkül csak próbálgatni lehet.
(#) uniman válasza Bakman hozzászólására (») Máj 9, 2021 /
 
Én csupán egy használt USA autók behozatalával és üzembehelyezésével foglakozó haverom válaszát írtam le... Aki nem hiszi, járjon utána... Egy piros meg egy zöld üvegen keresztül nézzen rá egy fehér falra...(nekem most nincsenek kéznél ilyen színű üvegek)
A fehér LED színhőmérsékletét nem kérdeztem... Talán minél nagyobb CRI-vel rendelkező a legmegfelelőbb...
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2021
(#) kaqkk válasza uniman hozzászólására (») Máj 9, 2021 / 1
 
Piros-fehér-zöld ... Természetesen magyar színeket kapsz
(#) szs válasza uniman hozzászólására (») Máj 9, 2021 /
 
ezt én hasznos válasznak tartom, bár nincs itthon zöld fóliám. De igyekszem majd beszerezni, mert a kísérletezés (úgy látom) megint rám marad.
Nem tartom lehetetlennek, hiszen saját szememmel láttam a Mustang-ot piros burával borostyánsárgán villogni Sülysáp és Mende közt, nem is véletlen kapott rendszámot/forgalmit.
(#) szs hozzászólása Máj 10, 2021 / 2
 
Sajnos zöld fóliám még nincs, a sörösüvegem nem akarom eltörni, de részeredmények vannak.
Piros helyzetjelzőbura mögött először ledes elemlámpa, és később led"izzó" a külső helyiségben. (Abba jól belenéztem, egy darabig csak zöld pacákat láttam ezután )
Sikerült egyszercsak úgy fényképezni, hogy akkor villanjon épp az irányjelző is, hogy összehasonlíthassuk a színt.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2021
(#) szs válasza szs hozzászólására (») Máj 10, 2021 /
 
Zöld fólia híján visszatértem az eredeti ötletemhez: sárga ledet kell betenni, nagy fényerejűt, és az sárgán fog kivillogni a piros búra alól.
Előszedtem ezt a ledemet, meg az 555 villogómat, a led be a bura alá, és látám, hogy jó a világosság.
egyik videó
másik videó
A valóságban (mint a reggeli képen sem) nem ennyire vad sárga, elég jól hajlik a megszokott index-sérga szín felé. Egy igazi, erős leddel meg kéne próbálni, de az nekem nincsen. Azaz, van, a reggeli elemlámpám, csak azt én sem tudom eldönteni, sárga-é, (alancséje az), vagy fehér (én a fényét mindig fehérnek véltem)

...legyen kép is, ha valakinek nincs kedve videózni...
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2021
(#) szs válasza uniman hozzászólására (») Máj 11, 2021 /
 
Működőképes a dolog.
Csak feláldoztam egy zöld sörösüveget, négy rétegben már valóban az irányjeltő sárgáját közelíti az elemlámpám fehérfénye-zöld üvegek-piros búra. Valószínűleg egyszál, azonban nagyon zöld fóliával hatékony is lehet -így azonban a négy réteg (amik persze, hogy nem is légmentesen passzolnak egymáshoz) nagyon elveszi a fényt.
Megpróbáltam lefényképezni, de ez a mobilos fényképező nem pontosan adja vissza.
Én inkább a tegnapi dolgot, az erős sárga ledet szavaznám egyelőre meg.

Ja, megpróbáltam 10w-os izzóval is, négy rétegben azzal is kezd sárgulni.

Ha valaki még akarja (mondjuk Roland) érdemes mindhárom variációt (erős fehér led-nagyonzöld fólia, erős sárga led-fólia nélkül, izzó-nagyon zöldzöld fólia.

Ó, sikerült egy kép az izzósról is. A 2. kép az.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2021
(#) uniman válasza szs hozzászólására (») Máj 11, 2021 /
 
Szia! Naná, hogy az! (Időközben én is kipróbáltam. Nem sörösüveggel...)
Persze lehetne ragozni, hogy pontosan milyen színű zöld kell hozzá...
Meg a fehér LED-et is...de én úgy láttam, hogy a LED fehérségén sok nem múlik.
A piros búra színe az egyetlen ami fix.
(#) Bakman válasza szs hozzászólására (») Máj 11, 2021 /
 
Azért csökken masszívan a fényerő, mert két szűrő van egymás után és csak az a hullámhosszú fény jut át, amelyik mindkettőnek megfelel. Rajzoltam egy skiccet, a valóság ettől jelentősen eltérhet. A zöld szűrő (sörösüveg) sokkal több piros fényt nyel el a narancsból viszont többet enged át. Igaz, valószínűleg 10 db. LED helyett kelleni fog 20.

A feladat tulajdonképpen nem nagy, csak kell egy spektrométer (akár házilag elkészített is jó: Bővebben: Link), amivel meg lehet mérni, adott búra mit enged át. Ezután már csak olyan fényforrást kell találni, amelyik nem/alig sugároz az emberi szem számára piros tartományban, a narancsban viszont igen. Esetleg megkérdezzük a sarki fénymegadót, van-e jobb ötlete.

Szuro.png
    
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem