Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális forrasztóállomás
Lapozás: OK   79 / 94
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 15, 2021 / 9
 
Most már több hete egyben van az állomásom.
Megelégedéssel használom.
A felül lévő hálózati csatlakozó a tervezéskor kérdőjeles volt. Azóta visszaigazolódott, hogy ez egy remek ötlet. Így az állomás koppra betolható a falhoz, ami jelentős előnyt hordoz.
A minimális méretű doboz kis helyet foglal a munkaasztalon, és a magassága miatt nekem éppen kézre esik a pákatartó is. A nagyméretű gombokat jól tudom nyomkodni (habár ritkán kell piszkálni).
(#) Teaway válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Nagyon szuper lett!
(#) Johnny0004 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Jól néz ki, és ötletes gratula, csak egy kérdés tudom ez után építés, de miért jó két páka?
(#) Alkotó válasza Johnny0004 hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Amit Vzoole mutat arra is jó lehet, de én elsősorban nem ebben látom az előnyt. A két pákanyél valóban azonos, de a bennük lévő hegyek eltérőek. Tehát eltérő feladathoz/alkatrészhez csak pákát kell cserélni, ami szó szerint egyetlen mozdulat. Természetesen a két páka hőfokát külön lehet állítani, tehát nem csak hegyben, hanem hőfokban is tudunk váltogatni ha az valamiért szükséges.
Ezek a pákák csak akkor fűtenek, amikor kézben vannak, tehát a tartójukban nyugalomban pihennek (pontosabban egy ideig készenléti módban félhőfokra visszahűlnek, majd később teljesen kikapcsolnak). Tehát energiát nem fogyasztanak feleslegesen, illetve a vezérlést olyan ötletesen találta ki Skori, hogy a két páka éppen ellenütemben kap energiát, tehát nem kell dupla méretű tápegység sem.
Ráadásul ezek a nyelek nem 250-es típusok, hanem 470-esek, amik ugyan kompatibilisek a 250-es hegyekkel is, de akár extrém méretű/teljesítményigényű hegyeket is tudnak fogadni.
(#) Skori válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 16, 2021 /
 
Jó lett, tetszik ez az elrendezési megoldás, és örülök, hogy az állomás megfelel az elvárásodnak!
(#) Skori válasza vzoole hozzászólására (») Feb 16, 2021 /
 
Ez a széles pákahegy nekem is bevált, ritkán van rá szükség, de amikor kell, akkor nagyon jó!
(#) Skori válasza Johnny0004 hozzászólására (») Feb 16, 2021 /
 
Ha olyasmin dolgozom, amihez gyakran kell(ene) cserélgetni a pákahegyeket, akkor ügyesebb/gyorsabb ha két páka van kéznél, mindegyik a megfelelő heggyel. Egy másik lehetséges felhasználás, amikor nagyon nagy hőigényű felületet kell megforrasztani, akkor lehet két pákával egyszerre melegíteni. Ez a "Welleres időkben" kellett párszor, bár JBC-vel még nem volt ilyesmire szükségem, mert eddig mindent meg tudtam egy pákával is forrasztani.

Szükség esetén egy ilyen készülék két forrasztóállomást kiválthat - bár vannak nyilvánvaló korlátai, de akár két ember is dolgozhat vele egyszerre. Anyagilag lényegesen olcsóbb így mint két független forrasztóállomás (pl. nem kell bele duplán: tápegység, kijelző, MCU), de ettől függetlenül: természetesen nem kötelező két pákával használni.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2021
(#) zsolt58 hozzászólása Feb 19, 2021 /
 
Helló.
Valaki elkészitette már ezt a Forrasztóállomást:
Üdv.
(#) Black7275 válasza mr.Cara hozzászólására (») Feb 20, 2021 /
 
Szia
Eszt a kapcsolást hol találtad vagy te csináltad?
Megosztanád a szükséges dokumentumokat?
(#) merlingerin hozzászólása Márc 28, 2021 /
 
Sziasztok!

A JBC nyelek mennyire kompatibilisek? Két T470-A nyelet használok, és eddig úgy gondoltam, el vagyok látva egy életre hozzá hegy ügyileg. De kiderült, hogy kellene egy feladathoz jó drabális lapos széles. Ez viszont nincs. Boltba meg marha drága Viszont találtam gigantikus akcióban T-445 nyélhez olyat, ami jó lenne alakra. Gyanítom, nem kompatibilis. De hátha, így kérdezek Jó esetleg a T445 betét a T470-A nyélbe?
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2021
(#) Skori válasza merlingerin hozzászólására (») Márc 28, 2021 /
 
Dobj be légyszi egy linket arról a T-445 amit találtál, mert a google nem találja...

Ha meg csak elírás, akkor a 470-es nyélbe minden további nélkül jók a 245-ös és a 470-es pákahegyek is. Azonban a 470-es fűtése nagyobb feszültségű, mint a 245-ös, tehát a forrasztóállomás sem mindegy.
(#) merlingerin válasza Skori hozzászólására (») Márc 28, 2021 /
 
Szia!

Ok, köszi!

Igen, 245, félrenéztem. (Helyesebben OPA445 adatlapja volt nyitva előttem, és beragadt az agyamba de 245 a nyél. )

Köszi!
(#) Skori válasza merlingerin hozzászólására (») Márc 28, 2021 /
 
Gyakorlatilag az itt is közzétett, JBC 245-ös pákahegyekhez készült forrasztóállomásomat és is 470-es pákanyéllel használom (és még néhányan rajtam kívül is, pl.: Bővebben: Link).
Tehát a két páka nagyjából egyforma, vagy mondhatni a T470-es páka olyan mint egy kicsit robusztusabb T245-ös.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2021
(#) merlingerin hozzászólása Máj 23, 2021 /
 
Sziasztok!

Esik az eső, gondoltam, hasznosan töltöm a napot, de úgy tűnik, fuccsca gyors építésnek.

Vettem régebben filléres csipeszpákát, meg olcsó klónhakkó vezérlőt, mini stc t12 fantázianevűt, hogy összebarkácsolom. Nem jött össze.

A t12 pákahegyekben ha jól nézdm itt:Bővebben: Link
A termoelem sorban van a fűtéssel. 2 kivezetéssel. Ebben a csipesz pákában 2 fűtőbetét van, 1-1 thermo elemmel, külön kivezetve, más, fene tudja milyen típusú. Kimértem, mellékelve a bekötése.

Tulajdonképp szerintem felesleges mindkét oldalon a hőmérés.

Tudtok nekem bevállt rajzot ehhez? A fűtőbetét, ami benne van, mellékelve a kép.

Digitális, analóg, mindegy.

Van egy weller wta50 is itthon, de abba egy hegy drágább, mint ez a komplett páka alkatrészt, panelt bontani sajnálom a wellert.

Köszönöm!
(#) tbarath válasza merlingerin hozzászólására (») Máj 23, 2021 /
 
Hakko-ban a T12 egész más, mint ez a fűtőelem. Ha beírod a gugliba, hogy "heating element no 132a", akkor látszik is, hogy ez nem T12. Ez eredeti hakko (936) fűtőbetétben tutira termisztoros, de kínai klónban van hőelemes és termisztoros is. Ki kell mérni, hogy ez melyik.
(szerk.: a tranzisztor javítva termisztorra)
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2021
(#) merlingerin válasza tbarath hozzászólására (») Máj 23, 2021 /
 
Szia!

Ez hőelemes.
(#) tbarath válasza merlingerin hozzászólására (») Máj 23, 2021 /
 
A T12-nél (mint a linkedben is láthatod) sorba van kötve a fűtőszál és a hőelem, a T12 vezérlő is így várja, azért nem működik ezzel. Viszont ez a hőelem nem biztos, hogy elviseli azt, hogy átküldesz rajta pár Ampert, míg T12-nél ez adott.
Az analóg szabályzók elég egyszerűek, csak a fűtés vezérlésében térnek el attól függően, hogy AC vagy DC a táp.
AC: Bővebben: Link
DC: Bővebben: Link
Ebből a DC-t megépítettem anno, néha még használom is, csak az opamp erősítésén kellett módosítani (nem kínai Hakko koppintáshoz van belőve). A két kapcsolás kb. ugyanaz, mint láthatod, de ezek termisztorra vannak megcsinálva: a hőelemnél a feszstabról jövő 10k-s ellenállás a termisztorral egy feszültségosztót képez, a 10k mellett a kapcsolás kb. lineárisnak tekinthető. Na ezt a táp bevezetést és a 10k-t el kell hagyni, megmérni az hőelem kimenetét (hány µV/°C), és ennek megfelelően belőni az opamp erősítését, valamint a skála kalibrálását.
Illetve szerintem a 220 µF és a 47 µF kicsit nagynak tűnik, de valamilyen simítás nyilván nem árt neki.
Illetve hőelemnél elvileg hidegpont kompenzálás is kellene, mert a hidegpont hőmérsékletéhez képest méri a fűtőelem hőmérsékletét. De megoldható nyilván "érzéssel" is, vagyis ha érzésre kb. 25 fokos szobában akarsz 300 fokos heggyel forrasztani, akkor 275-öt állíts be.
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2021
(#) merlingerin válasza tbarath hozzászólására (») Máj 23, 2021 /
 
Szia!

Ok, köszönöm. Igen, erre én is gondoltam, hogy a hőelem az üzemi áramot biztos nem viseli el. Ezért nem is kísérleteztem vele.

Összedobom próbanyákon. Ahogy nézem... Lesz még eső

Digit változatba nem botlottál esetleg?
(#) tbarath válasza merlingerin hozzászólására (») Máj 23, 2021 /
 
Skori csinált JCB-hez kapcsolást, árult is itt nyákot hozzá. Nyilván azt is hozzá kell szabni ehhez a hőelemhez.
Illetve van egy unisolder nevű project, abba rendszeresen belebotlok, de még nem vitt rá a lélek.
A digit se egy nagy csoda, csak az opamp által erősített jel alapján nem egy komparátor(ként használt másik opamp) kapcsolgatja a fűtést, hanem egy uC, ami azért kibővíti a lehetőségeket.
(#) Skori válasza tbarath hozzászólására (») Máj 24, 2021 /
 
El is gondolkoztam, hogy talán csak a termoelem erősítőjét kellene megfelelő erősítésre beállítani, de az MCU (illetve a szoftver) pont annyit bonyolít a dolgon, hogy ennyi nem biztos, hogy elég lenne. A PID szabályozás paraméterei, és az apró módosítások a PID szabályzás működésén, mind a JBC pákahegyekre szabottak. Ha az adott pákahegy viselkedése eléggé hasonlít a JBC-re, akkor persze működhet egész jól is a dolog. Ha nem hasonlít, akkor nem lesz túl optimális a szabályzás működése. Ezen kívül a szoftver figyeli a hőmérséklet-változás sebességét is, pl. ha nagy teljesítményt küld a fűtőtestre, és ugyanakkor az nem melegszik ennek megfelelő tempóban, akkor hibával leállítja a fűtést (mert ez utalhat vezeték zárlatra, vagy termoelem ill. érzékelési hibára). Emiatt egy más típusú, lassabban melegedő pákahegyet esetleg hibásnak minősít.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2021
(#) merlingerin válasza Skori hozzászólására (») Máj 24, 2021 /
 
Szia!

Hát ez azért nagyon más, mint a jcb.. itt a kerámia betétet lazán vesz körbe a leszorító cső, és a hegy bele kúpos. Az csusstan csak vele. Az uzolsó be pár mm az, ami a kontaktot adja. A jbc meg gyárilag köré van vasalva..

Ez szerintem bele is döglene egy jcb féle durva felfűtésbe
(#) tönöpö hozzászólása Jún 7, 2021 /
 
Sziasztok!
Lenne valakinek egy kapcsolási rajza az SMA 051-ről? Néha elmászik a hőmérséklet, a kijelző nem változik.
Köszönöm
(#) sdrlab válasza merlingerin hozzászólására (») Jún 7, 2021 /
 
Idézet:
„Ez szerintem bele is döglene egy jcb féle durva felfűtésbe”

Hát, pedig valahogy csak kibírja a pár A-es fűtést az is...
(#) Skori hozzászólása Júl 19, 2021 / 1
 
Mivel ilyen méréseket még nem nagyon láttam senkitől sem ebben a témában, így megosztok néhány, a forrasztóállomásomról felfűtés, és forrasztás közben felvett görbét. A görbéket egyelőre nem kommentálom, ezt a weblapomon megtettem pár mondatban.
Grafikon1
Grafikon2
Grafikon3
Grafikon4
(#) Alkotó válasza Skori hozzászólására (») Júl 19, 2021 /
 
A grafikonok is igazolják a rendkívül gyors felfűtést -ami talán nem annyira életbevágó- és a szintén nagyon gyors visszafűtést -ami viszont nagyon lényeges-.
Egyáltalán nem műszaki paraméter a szubjektív vélemény, de nekem már van ebből egy jól körvonalazódott:
Alkalmi forrasztgatóként, gyakorlatilag bármit meg tudok forrasztani a JBC-vel + az állomásoddal. Nekem két pákám van, egy hegyesebb és egy tömzsibb (nem emlékszem a típusokra), tehát csak ezek közül kell kiválasztani melyiket veszem ki a tartóból, és jöhet akár fémházas csatlakozó, akár SNAP-IN lábas elkó (ez a legkritikusabb) akár SOT-23, akár SO-8, akár 0805 méretű valami (ettől kisebbeket én már nem látom), mindent zökkenőmentesen tudok vele forrasztani. Messze-messze jobb mint a korábbi hőszabályzós pákáim bármelyike. Öröm használni az eszközt.
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2021
(#) Ge Lee válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 19, 2021 /
 
Idézet:
„gyakorlatilag bármit”
Azért érdemes az ilyen kijelentésekkel csínján bánni, mert a bármibe ugye sok minden olyan is benne van amit meg nem. Ezek 50W fűtőteljesítményű hegyek (betétek). Én már találkoztam nem egy olyan dologgal amit a 80W-os Ersa-val se sikerült, pedig a 102CDLF5.0 hegy legalább négyszer-ötször annyi hőt képes bevinni a forrasztási pontra mint egy C245944, plusz 80W-os a betét, és még így is alá kellett fűtenem.
A JBC-ben az a jó hogy nagyon sok, különféle hegy van hozzá, bár ezeknek jó része szinte aranyárban van, illetve nem is nagyon kapható sehol. Viszont ha van, nagyon jó szolgálatot tesznek pl. a széles pengék, SMD-hez a chip-ek, IC-khez a DIL-ek és a QFP hegyek. Nagyban megkönnyítik és gyorsítják a ki és a beforrasztást is. Nyilván egy hobbista nem fog tudni ezekből felszerelkezni, de neki nem is létszükséglet.
(#) Skori hozzászólása Júl 19, 2021 /
 
Felteszek még két mérési eredményt:
KÉP
KÉP
Érdemes összevetni egy gyári JBC állomással (csatolt kép: eevblog)
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2021
(#) Black7275 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 30, 2021 /
 
Nem hiányzik hozzá egy szivacs vagy egy rézforgács pákahegy tisztításhoz?
(#) Alkotó válasza Black7275 hozzászólására (») Júl 30, 2021 / 1
 
A kérdés megosztó és direkt, ezért én is kategorikusan válaszolok. Nem hiányzik. Szivacsom van, de nem használom, "forgácsdörzsim" nincs és nem is tervezem a beszerzését. Később persze még bárhogy alakulhat, de most ez a helyzet.
A pákát viszont tisztítani kell, amire egy közönséges pamutpólóból vágott darabot használok (kb. zsebkendőnyi méretet), és ezzel egyszerűen megtörölöm a pákahegyet. Ennek eredménye fényesen tiszta pákahegy. Egyetlen hátránya van, mind a két kezem kell hozzá (de mivel éppen ennyi kezem van, ezért megoldható a feladat).
Következő: »»   79 / 94
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem