Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Lapozás: OK   119 / 126
(#) pipi válasza rettung hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
Szerintem min. 2 multi kell... Kell egy "rendes" a "normális" mérésekhez, meg egy full automata, ami kitalálja mit mérjen, ellenállást, vagy AC/DC feszültséget. Az utóbbi nagyon jó hálózati fesz. környezetben, nem kell félni hogy ellenállás állásban rámérsz a 230-ra... pl relé kontaktust nézni tök jó, ha sípol zárt kontakt, ha ott figyel rajta a 230, akkor szakadt Ezt a műszert gyakrabban használom hálózati környezetben, mint a sima multit. A sima multit meg utálom tekergetni, abból is vettem olyat ami aut. méréshatárváltós, keveset kell tekergetni. Nekem egyszerű olcsó árkategóriások vannak, de a komolyabbak között is találhatsz ilyeneket. A szerviztáskámban 2 ilyen multi van, a műhelyasztalomon meg 1 db fenti univerzális, 1db "rendes" ohm állásban, 1db feszültség állásban, hogy ne kelljen tekergetni )))
Az univerzálisnak egy baja van, kb 0,5V alatt nem mér feszültséget (ezért kell a rendes multi is) vacilál hogy ellenállást, vagy feszt mérjen
(#) rettung hozzászólása Márc 3, 2021 /
 
Koszonom! Hasznos infok!
(#) nagym6 válasza rettung hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
Nekem a drága nagy pontosságú mellett van pár olcsó a sárban, porban, esőben, leesik, munkákhoz amikért nem kár, és elég a pontossága, ez kell gyakran.
(#) sector99 válasza rettung hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
Múltkor kért meg ismerősöm, hogy keressek ilyen jellegű használatra műszert. Ezt találtam. Hozzáteszem én nem ismerem, de a leírás alapján megfelel a minősítése.
(#) winkleer hozzászólása Márc 3, 2021 / 1
 
Ezeket a multikat nagyon ajánlom mindenkinek!
http://www.meroeszkozkalibralas.hu/rishmulti16
http://www.meroeszkozkalibralas.hu/rismulti18
De az oldalon van több féle is ettől a gyártótól.
Borzasztó robosztusak, használhatóak nagy mögöttes zárlati teljesítményű mérőpontokon is. Pl trafóhoz közel. Ebből kifolyólag ezek nagyon megbízható biztonságos műszerek. Nem kis hitvány 5x20 as üvegbetét védi a műszert és a felhasználót!
A csatlakozó hüvelyeket mechanikus lock rendszer védi ami nem engedi rossz helyre dugni a mérőzsinort.

A Gossen Metrawatt cég licence alapján gyártott műszerek! Ugyanaban az indiai gyárban készülnek ahol a GossenMetrawatt műszerek! Hivatalos licenc alapján. Ezek a GM régebbi tipusai amit eladtak annak a gyártónak aki a műszereiket gyárja és engedélyezték a indiai saját név használatát rajtuk.
Kalibrálhatóak természetesen és nem mellesleg egy kalibráló cég a magyarországi forgalmazó!
Amig GM volt rájuk írva nem ennyibe kerültek!
Én használok több ilyet és merem ajánlani!
(#) szapcsika válasza pipi hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
Olyat eleve nem szabad venni, aminél félni kell, ha ellenállás mérési módban rámérsz a 230-ra. Azt egy rendes multiméternek ki kell bírnia, akár huzamosan is.
Egyébként kövezzetek meg, nekem kedvenc mindenes multim a Fluke 101. Mindent kibír, bár a méréshatár váltása kicsit lassú. Viszont nem drága. De annyira pici és masszív, hogy gondolkom még venni egyet hogy mindig legyen kéznél.
(#) winkleer hozzászólása Márc 3, 2021 /
 
előző hozzászólásombor kimaradt a Gossen Metrawatt multik horror ára...
https://hu.rs-online.com/web/c/teszteles-es-meres/multimeterek-es-k...966547

szóval amit fentebb linkeltem ugyanez a minőség csak olcsó áron!
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2021
(#) proba válasza rettung hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
Attól is függ mit akarsz mérni, nekem tetszik a lakatfogó multiméter páros is. Egy hátránya van, amibe belefutottam a minap, autó méréshatárváltós ohm mérő, ami nem kikapcsolható. Na ez van hogy használhatatlan, mert ugrál, a hálózati zavarok miatt.
(#) rettung hozzászólása Márc 4, 2021 /
 
Köszönöm Sracok! Rengeteg hasznos tippet adtatok! Főleg azt, hogy valoszinuleg ugysem fogom meguszni egy muszerrel. Ami amugy teljesen logikus.
Megegszer nagyon koszonom!
(#) Gafly válasza rettung hozzászólására (») Márc 4, 2021 /
 
Nekem azért nem kellett több multiméter.
MY64, ha nem adott jó választ, akkor gyakorlatilag (évtizedes távlatban) szinte mindig én voltam a hülye...
Bár az a vacak mérőzsinór, azért egyszer nagyon megviccelt.
(#) yoman917 hozzászólása Márc 12, 2021 /
 
Sziasztok
Vettem kb egy éve egy ANENG AN8008-at, ha jól emlékszem ezt a topikot böngészve jutottam arra a döntésre, hogy tökéletes műszer számomra. Ma megdöbbenve tapasztaltam, hogy az ellenállás mérése hajlamos fals dolgokat kiírni. Pl mértem egy hangszóró ellenálllását, és 20 ohm körüli értékeket mutatott. Ellenőriztem egy másik műszerrel, és az 2ohm-ot mutatott, pont azt mint ami a matricáján szerepel. Interneten láttam, hogy másnak is van hasonló problémája: Video
Volt aki belefutott ebbe a problémába, és létezik rá megoldás?
(#) yoman917 válasza yoman917 hozzászólására (») Márc 12, 2021 /
 
Tovább keresgélve a netet megtaláltam a hibát. A forgókapcsoló alatt a NYÁK zsírját alkohollal letörölve, majd szilikon zsírral újrakenve a probléma megszűnt. Gyors javítás, bárcsak minden ilyen lenne...
(#) samtron77 hozzászólása Ápr 8, 2021 /
 
Sziasztok.
Szeretném a segítségeteket kérni abban, hogy milyen legyen? Multimétert szeretnék vásárolni de nem tudom merre induljak. Sokfélét néztem az igen borsóstól a forintosig. Szeretnék egy középutas megoldást. Nem vagyok villanyszerelő nincsen extra igénybevétel. Viszont igen magas feszültségeket viszonylag sűrűn mérek ( max 1000V-ig AC/DC). Szeretném ha viszonylag pontosan mérné a kis ellenállási értékeket is ill. lenne benne L/C mérő is. Amper max 10. Nézegettem az uni-t ket nem tűnnek rossznak de számtalan számomra ismeretlen típusú létezik amiket ti talán jobban ismertek. Nyitott vagyok esetleg a tőletek való vásárlásra is.

Köszönöm előre is!
(#) Ge Lee válasza samtron77 hozzászólására (») Ápr 8, 2021 / 1
 
Vagy lejjebb kell adni az igényekből, vagy 2db műszert kell venned. A mezei multiméterek kiegészítő LC mérő funkciója nem sok mindenre jó, pl nagy értékű kondit eleve nem tud mérni, nagy értékű induktivitást pedig durva eltéréssel mér (fele, harmada értéket). Vegyél egy Aneng-et, szerintem ár/érték arányban verhetetlen, meg mellé valami LC mérőt. Ha a nagyobb L értékek mérése nem szempont akkor egy LCM3 is tökéletesen megfelel. Ha igen, azaz korrekt LC mérőt szeretnél abból a legolcsóbb a DE-5000 és az UT612, ezek már 4 féle frekin tudnak mérni. Az igazán szuper LC mérő sajnos 7 számjegyű forintban.
(#) samtron77 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 8, 2021 /
 
Sajnos igen! Kapacitásból piko értékűeket induktivitásból viszont H nagyságrendűeket kellene mérni. Van esr mérőm (kínai) de nem bízom benne.
Az L/C funkciót amolyan extrának tekintem.
Használtál Anenget? Melyiket? Milyen pontos?
Köszönöm a tanácsot!
(#) Zsolt 73 válasza samtron77 hozzászólására (») Ápr 8, 2021 / 1
 
Szia !

Voltcraft VC-870 multimétert használok, elégedett vagyok.
(#) Ge Lee válasza samtron77 hozzászólására (») Ápr 8, 2021 /
 
Holnap megírom, most tabletről nem tudok fájlokat csatolni, írni is macerás.
(#) tbarath válasza samtron77 hozzászólására (») Ápr 8, 2021 /
 
Újan minden elég pontos, legalábbis 1%-on belüli, többre nem hiszem, hogy szükséged van. A mérőzsinór olcsónál alapban cserés, de 1000V környékére jó vezetékkel se mennék ilyen játékszerrel. Bár AC-ben csak 750 Voltot tud elvileg, de annyinak se.
Ha tényleg akarsz ilyen tartományban mérni, akkor annak meg kell fizetni az árát sajnos. Árban középkategóriában mondjuk ezt találtam, aminek el is hiszem, hogy tudja a speckóját: Bővebben: Link. Nem volt még a kezemben, de a Brymen egy megbízható márka. Kapacitásban 10 pikot láttam, szerintem onnan kezd, induktivitás nincs. De ugye ezek frekifüggők, egy normális LC mérő több frekin is tud mérni.
Illetve a korábban említett Voltcraft 870, de akár a 850 is jó lehet, de ezek is csak 750V AC-t tudnak.
(#) samtron77 válasza tbarath hozzászólására (») Ápr 8, 2021 /
 
Köszi a választ!
Csöves technikákat bütykölgetek eddig egyszer kellett 2x450V-al dolgoznom amúgy max 2x300V-al találkozom többszőr. sajnos a 450-nél félre nyultam a tapintóval és azóta a müszi már nem barátkozik velem! Egy olcsó öreg Maxwell volt és csendesen szenderült álomra semmi csattogás sistergés stb. Az életemet meghagyta.
Tudom nem játék ezért szeretnék valami újat biztonságos(abb)at.
(#) Ge Lee válasza samtron77 hozzászólására (») Ápr 9, 2021 /
 
A kondenzátorok mérésével általában a legtöbb műszer megbírkózik, mutatok pl. egy 120 pikós kondit 4 műszerrel mérve. Az Aneng pl. ezt még megméri, de egy 22 pikósat már nem tud, ahogy a tranyóteszter sem, viszont nagy értékű (néhány ezer uF) kondit meg tud mérni mindkettő, míg az LCM2 és a TES nem.
Kondenzátorok mérésekor azok értékének mérésére igazából nagy szükség nincs, csak ha válogatni szeretné az ember, mert egy meghibásodott elkó esetén az érték nem mindig változik, ami változik az az ESR értéke, azt ezek közül csak a tranyóteszter tudja mérni, vagy egy LCM3.
Az LCM2 oszcillátorral mér, nagy frekin, ezért csak a kis értékű kondikra és induktivitásokra ad pontos eredményt (1µF alatt és 1mH alatt), míg a tranyóteszter a töltés-kisütés elvén mér, ezért csak a nagyobb értékeket tudja jól mérni.
Induktivitás mérésnél a teljes tartományban nagyon kevés műszer tud korrektül mérni, még a régi mérőhidak sem, mivel csak egyetlen frekvencián működnek, emiatt fals eredményt adnak. Egy nagy méretű tekercset egyedül alacsony frekin lehet korrektül megmérni, pl 50Hz-en, ilyet ezek a műszerek nem tudnak, a drágábbak amikről tegnap beszéltem azok tudnak 100Hz-en, 1k-n, 10k-n és 100k-n is mérni. Egy korszerű mérőhíd már tud 10Hz-től 30MHz-ig bármilyen frekin mérni, de ezek ára több millió forint, és vannak olyanok amik még ezeknél is jobbak, ezek az impedancia mérőhidak, amik még ki is tudják rajzolni grafikusan az értéket a frekvencia függvényében.
Az Aneng8009 DC feszt meglepően pontosan mér (már amelyiket jól beállította a kínai), nekem van kettő, abból az egyik pl. a 9,999V-ot az utolsó digitig pontosan méri, azaz a 6,5 digites multiméter is ennyit mutat. AC nyilván pontatlanabb mint bármelyik másik multiméter, a paraméterei elérhetőek a neten. És ez egy 6000Ft-os multiméter (volt keletről), és semmiben nem rosszabb mint a tízszer annyiba kerülő társai, nyilván tartósságban nem lesz olyan. Kondit is jól mér úgy 100pF felett.
Kis értékű LC mérésre nagyon jó az LCM2 vagy az LCM3, nagy értékre nem tudok egyelőre jót mondani, szerintem a DE-5000 már az, de ez majd akkor derül ki ha megkapom és kipróbálom. Nagy értékű induktivitást egyelőre úgy mérek, hogy rákötök néhány voltos 50Hz-es AC feszt és megmérem az impedanciáját.
A tranyóteszter elvben képes nagy értékű induktivitást is mérni egészen 20H értékig, de ha az alany pl. egy kimenőtrafó, akkor abba annak is beletörik a bicskája és butaságot mér. Normál kivitelű trafókat általában jól méri, de pl. a szórásukat már ugyanúgy nem képes megmérni.

120pF.jpg
    
(#) samtron77 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 9, 2021 /
 
Nagyon köszönöm a részletes kiterjedt választ azt hiszem másnak is nagyon hasznos amit leírtál. Bevallom gondoltam én is a kínai beszerzésre (pláne a kormány tervei miatt) de óckodtam tőle. De veled egyetemben immár több helyről is pozitív véleményeket hallok az Anenggel kapcsolatban. Azt hiszem leszűklt a kör az uni-t vs Aneng tárgykörre. De ha jobban belegondolok az uni-k nagy része is kínai....
(#) Repsol600 hozzászólása Máj 7, 2021 /
 
Sziasztok!
Új multimétert szeretnék beszerezni, kettőt néztem eddig az egyik Richmeters RM113D (kb 5200ft) a másik Aneng M118A (kb 3700ft). Melyik lenne a jobb választás? Létezik ennél jobb alternatíva hasonló áron?
(#) tbarath válasza Repsol600 hozzászólására (») Máj 9, 2021 /
 
Idézet:
„Létezik ennél jobb alternatíva hasonló áron?”

No offense, de két kérdés merült fel bennem. Az egyik, hogy _mire_ alternatíva? Mire szeretnéd használni, mik a fontos paraméterek? Mert itt a drágább pl. 2000 count, a msik 6000 count, ez számít-e? Váltóáramot akarsz-e mérni?
A másik, pedig hogy mihez a hasonló ár? Az egyik 40%-kal drágább, mint a másik (és gyorsan rápillantva annak rosszabbak a speckói).
Egyébként banggod-on 6000 Ft körül láttam Aneng AN8008, az a széria a közvélekedés szerint elég jó "általános" multinak. Persze ezeknék az olcsó cuccoknál a CAT ratinget nem szabad elhinni.
(#) Repsol600 válasza tbarath hozzászólására (») Máj 10, 2021 /
 
99,9% DC méresre használnám. De már lényegtelen, megvettem a M118A-t.
(#) gipi hozzászólása Máj 15, 2021 /
 
Üdvözlet a Tagoknak. Segítséget szeretnék kérni. Holdpeak 760H DMM 24c02 eeprom tartalmára, firmware-re lenne szükségem. Előre is köszönöm! Gipi
(#) Vacok hozzászólása Jún 8, 2021 /
 
Sziasztok!
Mi a véleményetek erről a multiméterről? Érdemes megvásárolni? Tetszik, hogy gyakorlatilag bármit lehet vele mérni. A legfontosabb, hogy feszültséget, áramot és ellenállást viszonylag pontosan tudjak vele mérni, az összes többi jó, ha van.
(#) Ge Lee válasza Vacok hozzászólására (») Jún 8, 2021 /
 
Nem tudom mit jelent a viszonylag pontos, de ez pont annyira pontos csak mint az összes többi. Ha pontosabbat akarsz ahhoz eggyel több digit kell, ilyen kéziben horror áron van, használt asztaliban már elfogadhatóbb.
Illetve az induktivitás mérés ezeken inkább csak dísz, korrekt mérésre alkalmatlan. Van egy tartomány ahol még úgy ahogy mér, de se felette se alatta nem, vasmagos tekercset meg eleve nem tud korrektül mérni mert ahhoz alacsonyabb mérőfreki kell, vagy teljesen más mérési elv. Ezeket leszámítva akár jó is lehet, de én inkább egy Aneng-et vennék mint azt.
(#) Vacok válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 8, 2021 /
 
Eddig egy ilyen multiméterem volt, ami a 10+ éves pályafutása alatt úgy tűnik feladta a szolgálatot. A viszonylag pontos alatt ennél valami professzionálisabbat szeretnék vásárolni. Aneng-ből ezt az egyet találtam magyarországi forgalomban. Ez is jó?
(#) Gafly válasza Vacok hozzászólására (») Jún 8, 2021 /
 
Dolgozóba, napi hurcolásra még talán sok is.
(#) Vacok válasza Gafly hozzászólására (») Jún 8, 2021 /
 
Köszönöm. Hobbitevékenységhez szükséges.
Következő: »»   119 / 126
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem