Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1596 / 1670
(#) kaqkk hozzászólása Jún 25, 2021 / 6
 
Végre elkészült az IV6 csőpanel is az órámhoz .
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2021
(#) Gafly válasza deebo hozzászólására (») Jún 25, 2021 /
 
Fórumtársaink kérésére: Ezek lennének a "vasárnapi szent drótnak a tartói"
(#) Udvari Zsombor válasza Gafly hozzászólására (») Jún 26, 2021 / 1
 
Azok csak nem villanypásztorhoz való műanyag tartók, melyek a fákba vannak betekerve?
(#) Alkotó hozzászólása Júl 4, 2021 / 11
 
Erős túlzás építésnek minősíteni, de határozottan babrás munka volt. Vásároltam kombinált mérőegységeket, amik közül most beépítettem egyet. Ezekben szinte mindig piros a feszültség-jelzés színe, és általában kék vagy zöld az áramérték.
Próbáltam megszokni az eredeti színkombinációt, de nem ment. Nekem már teljesen megszokott a feszültség kijelzésére a zöld szín és az áramhoz a piros. A többi eszközöm is ilyen, és az agyam is erre áll rá.
Tehát ki kellett cserélni a mérőegységben a két kijelzőt. Ez így leírva akár még egyszerűnek is látszódhat, de nagyon nem volt az. A kiszedéssel nem volt probléma, miután csináltam hozzá egy célzott pákaadaptert. A kihívás ott kezdődött, amikor a kb. 1,2-es PAD-ekben lévő kb. 0,6-os furatokból kellett eltávolítani az ónmaradékot, és mindezt úgy, hogy a panel sértetlen maradjon.
Rendkívüli figyelemmel és gondossággal illetve némi leleménnyel a dolog megoldható, de kell vele vacakolni.
Végül sikerült, és most már a nekem tetsző színek tartoznak a feszültség és az áram értékéhez is.
(#) Alkotó hozzászólása Júl 4, 2021 / 20
 
Egy másik apróság, ami ideiglenesnek indult a próbák idejére, de aztán olyan jól sikerült, hogy próbapanelre való átültetés helyett véglegesen így marad.
Az előző mérőegységhez szükséges volt egy független egyenfeszültségű táplálás, aminek a feszültsége nem kritikus, mert a mérőegységen van stabilizátor. A trafóra tekertem néhány menetet a külön feszültséghez és a képek tanulsága szerint egyenirányítottam és szűrtem.
Minimális helyen elfértem így és flexibilisen a vezetékekhez tudom kötni az egységet.
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Júl 7, 2021 1 / 1
 
"PS/2 dugó → DIN lengőaljzat" közdarabot már sajnos meglepően nehéz találni, végül nem is sikerült rendelnem. De szerencsére egy régi DIN (hang) lengőaljzat és egy egér kábelének felhasználásával készítettem saját közdarabot. Elsőre sikerült helyesen összekötnöm, szépen működik. Találékony lehet az ember, ha "a szükség nagy úr".
Elnézést kérek, elfelejtettem lefotózni, mielőtt bekötöttem volna.
(#) Roni72 hozzászólása Júl 9, 2021 / 14
 
Sziasztok! Felvállalva az ízekre szedés kockázatát, közzéteszek nemrég elkészült alkotásomról pár fotót. Ez pedig nem más, mint hogy a 9 éve fejlesztés alatt lévő Videoton hangszórókészletes TL ("akusztikai labirintus") hangfalaimat immár korrekt minőségben, 18mm-es rétegelt lemezből megépítettem - újabb 3 példányban
Cselekedetemre nem tudok semmilyen enyhítő körülményt felhozni :-I Idővel, lassan gyűjtögettem hozzá az alkatrészeket, mígnem idén év elején asztalos ismerősöm szólt, hogy várhatóan durván fel fognak menni az alapanyag árak: ez adta meg a kezdőlökést. Tervben ugyan csak 2 pár elkészítése volt: de mivel a táblaméret úgy adta, 3 pár lett végül.
A legnagyobb kihívás persze az asztalosmunka volt (totál nulla tapasztalattal, permanens "elhavazottsága" miatt a szakirányú segítség minimális igénybevehetőségével indultam neki): de elektronikai érdekesség, hogy a hangváltás miniDSP-vel lett megoldva, emiatt minden hangfalat külön erősítő hajt ki (ezek ma már viszonylag olcsón hozzáférhető 1998-2000 körüli Sony receiverek). Tehát így ez egy multiamplifikált, aktív keresztváltós rendszer.
Végeredményében, bár a hangszórókészlet az azonos típuson belül sem homogén (és a hangzásuk is páranként kicsit eltérő), egy kellemesen, alacsony torzítással, sokáig hallgatható rendszer kerekedett ki belőle.
Ezen kívül jóideje nálam vendégszerepel egy moziból leselejtezett, fénykorában nagyon komoly projektor is: ez is a rendszer része, egyelőre (a 6m-re rúgó vetítőtáv miatt) alkalmanként csak szabadban, sötétedés után a szomszédunk tűzfalára vetítve tudom összeállítani a komplett rendszert.
A szúnyog problémára egyelőre keresem a hatékony megoldást :-I
(#) Skori válasza Roni72 hozzászólására (») Júl 9, 2021 /
 
Csak kíváncsiságból: csináltál költségvetést, hogy anyagilag mennyiből jött ki?
(#) Bakman válasza Skori hozzászólására (») Júl 9, 2021 / 7
 
Hobbi esetén az ilyen számolás szigorúan tilos!
(#) kaqkk válasza Roni72 hozzászólására (») Júl 9, 2021 /
 
Jól néz ki a rendszer , szupi lett
Idézet:
„A szúnyog problémára egyelőre keresem a hatékony megoldást :-I”
Keress rá a széndioxidos szunyogcsapdára
(#) sargarigo válasza Roni72 hozzászólására (») Júl 9, 2021 /
 
Miféle ízekre szedés?!? Nekem kimondottan tetszik! Főleg az a speciális aranyozott szűzek vérében áztatott négy eres vezeték amivel a delejt adod neki
Viccet félretéve én is így csinálnám ha szükségem és időm lenne rá!
Gratulálok hozzá, remélem sokáig megelégedésedre szolgál majd!
(#) Roni72 válasza Bakman hozzászólására (») Júl 9, 2021 / 1
 
Ott a pont, sajnos :-I Amikor készen lett és büszkén demonstráltam a nejemnek, neki is ez volt az első kérdése. Elárulom, hogy csak gyorsan fejben összeadva is súrolta a projekt a félmilliót: úgy, hogy amit csak lehetett, ismerősökkel "'famentesítettem", és mindez 9 év távlatában értve. A 4x1,5-es "audiofil" kábelt (Made in Ukraine pl. én még fele áron vettem, mint amennyiért most adják. (15-15m minden hangfalhoz.) A miniDSP 2x4HD 90eFt Hollandiából rendelve. A Sony rádióerősítőt a német ebay-ről átlag 20eFt-ért lehet beszerezni. A 620-as mélyközép hangszóró viszont nevetségesen olcsó lenne, bármelyik "nyugati" típushoz képest - ha időközben nem álltak volna le a gyártásával...
Szóval senkit sem beszélnék rá, akit nem "hajt a vér, az örökölt vér", maradjon meg inkább a józan hifinél
(#) Roni72 hozzászólása Júl 10, 2021 / 3
 
A miniDSP 2x4HD-ről még egy pár dicsérő szót engedjetek meg, hogy írjak. Sok hifis ódzkodik a DSP technológiától, a "kolbászból disznó" esetét látják benne. Nekem viszont az a tapasztalatom, hogy a még digitális formájában történő audio jelfeldolgozás sokkal kevésbé nyomja rá a bélyegét a végeredményre, mint ugyanez az analóg szekcióban megejtve. Lineáris beállításokkal akár DAC-ként is lehetne használni a miniDSP-t: és azt kell mondjam, rendkívül korrekt és hallgatható hangminőséget produkál.
A miniDSP-nek egy elég egyszerű beállítófelülete van, és a mellékelt fotókon látszik, hogy a hangfalaimhoz csupán néhány egyszerű beállítást használok (Linkwitz-Riley 12dB/oktáv keresztváltó 3kHz keresztezési frekvenciával): ez a konstrukciót dicséri (amit nem én fejlesztettem). A parametrikus equalizerrel egyáltalán nem boldogultam: a görbét műszeres mérés nélkül beállítani kb. olyan, mint egy elszabadult slagvéget kergetni :-I A "FIR filter" egyáltalán nem mond nekem semmit, úgyhogy nem is próbálkoztam vele.
Még annyit, hogy azért nem egy "mindenható" eszköz: volt egy elég komoly hangszóró pár, amit kipróbáltam ebben a dobozban, de nem sikerült a Videotonokat megközelítő hangzást sem kihoznom belőlük :-I

Ja, és még egy, amiről szintén csak "áradozni" tudok: a foobar 2000 zenelejátszó. Ezt a szoftvert a Winamp fejlesztői között is ott lévő Peter Pawlowski jegyzi. A program telepítője mindössze 4,5MByte körüli: ebben minden benne van, semmi online tartalmat nem húz le mellé. A foobar először feltelepítve iszonyat fapados, de aki elmélyül benne (és ebbe aztán tényleg munkaórák ezreit lehet beletolni), főleg a plugin-ekben, elképesztő dolgokat hozhat ki belőle. Elég nagy zenegyűjteményem van, és a fájlstruktúrát/ID3 tag-eket a foobar-ban való kezelésnek rendeltem alá. Androidos telefonhoz többféle wifis távirányító program is rendelkezésre áll: én ezek közül a FoobarCon nevűt használom (ez is ingyenes, ahogyan maga a foobar is).
Ha valakit esetleg érdekel, küldök linket a foobar konfigomhoz privátban.
(#) Udvari Zsombor válasza Roni72 hozzászólására (») Júl 10, 2021 /
 
Ízlések és pofonok, én régebben jó ideig használtam a Winamp-ot, majd azt hallottam a neten, hogy megszűnt, így már nem tértem vissza hozzá. Amúgy az egyszerű felületű VLC vált be nekem, (egyszerűbb) equalizer modulja is van jópár kész beállítással. Ha az ember beleássa magát a beállításokba, rengeteg beállításra van lehetőség.
Amúgy nekem nagyon egyszerű rendszerem van: számítógépre csatlakoztatott fejhallgató, "élő" equalizer beállítás és "fejhallgató térbesítés" javítás bekapcsolva a hangkártyámon.
(#) Skori válasza Roni72 hozzászólására (») Júl 10, 2021 / 1
 
A foobar2000-et én is felraktam windowsra, és valóban hallhatóan jobb mint a többi zenelejátszó, különösen akkor ha feltelepíted hozzá az ASIO drivert - azaz a közvetlen hozzáférést a hangkártyához, mert ezzel kikerülhető a windows teljes hangfeldolgozó része. Ugyanis a win lebegőpontos matematikát használ a hangfeldolgozáshoz, és konvertál oda-vissza az egész és a lebegőpontos értékek között. Nem hittem volna, hogy itthon is meghallom a különbséget, mert sokkal rosszabb a fülem mint 20 évesen, de simán...
Hozzájutottam pár DSD formátumú felvételhez, (5645kbps), ami össze sem hasonlítható egy sima CD-ről szóló anyaggal, illetve mégis: egyértelműen jobb. Ezt a legtöbb lejátszó nem is tudja lejátszani, a foobar-on kívül talán csak Tuniac tudja, de az nem tud az asio drájverrel együttműködni.
(#) Skori válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 10, 2021 /
 
A VLC nagy előnye, hogy nagyon sokféle formátumot le tud játszani (mondjuk a DSD-t pont nem tudja), és nem kell semmilyen extra kodek-et feltenni hozzá, hogy használható legyen. De hangminőség szempontjából legfeljebb átlagosnak mondható. Sokáig nem hittem a fülemnek, amíg más is meg nem erősített benne, hogy pl. a firefox hanglejátszója sokkal jobb. Először youtube zenéknél tűnt fel, hogy amit lementettem, és később VLC-vel játszottam le, az valahogy nem szólt úgy mint a firefox-ban. Persze ez csak az én tapasztalatom, de az biztosra vehető, hogy van különbség a zenelejátszó szoftverek között, és az oprendszertől is függ a végeredmény, ezért érdemes kísérletezni, hogy az adott rendszeren mi adja a legjobb eredményt (már persze akkor, ha van igény a lehető legjobb hangzás elérésére).
(#) Roni72 válasza Skori hozzászólására (») Júl 10, 2021 / 3
 
Na igen, innen jött nekem is a foobar: Windows hangrendszer kikerülése, aszinkron USB átvitel megjelenése, és hasonlók okán. Ismerőseimnek demonstráltam párszor, hogy elindítok 2-3 foobart (persze ugyanennyi hangeszköz is kell), és mindegyiken más zenét játszok egyszerre Most a mellékelt konfigot használom, de alig várom, hogy találjak új "fícsöröket" hozzá.
Amúgy a hifis életutam során rájöttem, hogy azok a zenék, amiket én szeretek (a '80-as évek újhullámával kezdődött, később jött mindenféle elektronikus zene, aztán a Dead Can Dance, mostanában pedig Buddha Bar / Café del Mar, és ezek koppintásai sorozatokat hallgatok), szóval ezek sokszor katasztrofális hangminőségben lettek rögzítve, és számomra a létező legrosszabb hifis út a tökéletességre való törekvés. Sokáig hallgatható legyen, akár nagy hangerővel, és zenei élmény számba menjen: nekem ma ezek a legfontosabb kritériumai egy hangrendszernek.
Pár éve szerveztem egy nagyobb demózós körutat magamnak különböző audio kereskedőknél, és szomorúan tapasztaltam, mennyire nem a fenti szempontoknak megfelelő módon szólnak a hangfalak: talán a mérési adatoknak (neadj'isten: marketing szempontoknak) mindenáron való megfelelési kényszer okán. Az árcédulák - halkan megjegyzem, akárcsak a jövedelmi viszonyok a valós teljesítmény tükrében - semmilyen módon nem korrelálnak a zenei élménnyel. Volt egy márka, amiből cca. 7-8 modellt is meghallgattam, és egyetlen egy volt köztük az, amelyik tetszett - ráadásul ez egy konszolidált árkategóriájú modell volt, talán az összes többi meghallgatottnál olcsóbb.
Ma a ki tudja, hány munkaórát, hány milliárdot felemésztő fejlesztéseknek köszönhetően kaphatunk a valóságot 100x szebben bemutató tv-t, száguldhatunk hangtalanul luxuskocsiban, lehet sokszázezres telefonunk - de józan áron józan hifit beszerezni továbbra is reménytelen :-I

foobar.gif
    
(#) Gafly válasza Roni72 hozzászólására (») Júl 10, 2021 /
 
Jövő szombaton meghallgatjuk Csabán, ha ott leszel vele.
(#) mnyugger válasza Skori hozzászólására (») Júl 10, 2021 / 1
 
Felraktam a gépre a JRivert. Azóta a Foobar felejtős.
SACD ISO-t direktben lejátssza.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2021

sacd.jpg
    
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Júl 10, 2021 / 2
 
Két régi fém membrános telefon hallgató és két befőttesüveg fedélből ez lett a végeredmény:
‒ a piros egy "dunszt visszajelzős" közepű fedélből van, kissé halk lett, de nem vészes
‒ a zöld egy sima lapos fedőből van, ez már viszonylag jó hangerőt produkál, viszont bizonyos hangerő szinttől már kicsit zörgős
Tulajdonképpen a fedelekből kísérlet képpen új membránt metszettem ki a hallgatókba.
(#) Skori válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 10, 2021 /
 
Miért, a régi membrán nem volt jó?
(#) mnyugger válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 10, 2021 /
 
Hú mennyi ilyet kidobtam.
(#) antiktelefon válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 10, 2021 /
 
Nagyon nehéz régi hallgatóhoz megfelelő membránt találni, ezek a kicsik még nem vészesek, de a kanálhallgatóknál a pótlása nem könnyű. Véletlenszerűen választott konzervdobozzal közelébe sem fogsz érni az eredeti minőségnek.
(#) Udvari Zsombor válasza Skori hozzászólására (») Júl 10, 2021 1 /
 
Az egyik hallgató membránjáról kezdett lejönni a gyári fekete festés, a másik membránja pedig megsérült, voltak pontok, ahol picit meghorpadt, így már nem szólt jól.
Amúgy mit lehetne tenni a zöld membrán alá, hogy ne zörögjön? Esetleg egy vékony réteg papírt?
(#) szs válasza antiktelefon hozzászólására (») Júl 10, 2021 /
 
Azt írta:
Idézet:
„telefon hallgató”

Te meg "minőség"-ről írsz.
Hát, a "telefonhallgató" és a "hangminőség" számomra összeegyeztethetetlen fogalmak. Csinált, amit csinált, rontani nemigen tudott a hang minőségén
.
A fejlécben még mindig fenn van:
Idézet:
„a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.”

Hadd próbálkozzon már, nem itt kell elmondani, hogy hogyan tud bárki jobbat csinálni.

Idézet:
„kísérlet képpen”

Ezt is írta. Ha volt elképzelés, és az eredményből levont következtetés, akkor jó dolog.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2021
(#) pipi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 10, 2021 /
 
Nyomnék alá pici sziloplaszt-ot.
(#) Udvari Zsombor válasza pipi hozzászólására (») Júl 10, 2021 /
 
Azzal csak az a baj, hogy csak a vastagságát növelné, pedig már így se túl könnyű visszatenni a leszorító karima alá a rugós gyűrűt, amit összetartja (folyton valamely része mindig ki akar ugrani).
Végülis betettem a membrán alá egy membrán alakúra metszett szimla réteg fénymásoló papírt, ami mérsékelte a zörgést, így már szinte beszédhangerőt is rá lehet engedni, ugyan vannak frekvenciák (magas tartományban), melyek még mindig kicsit kellemetlenül bezizgetik, de ezzel már nem tudok mit csinálni (némileg jobb, mint volt).
(#) pipi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 10, 2021 /
 
Sziloplaszt vastag? Olyan vastag amennyire összenyomod... vékonyabb tud lenni a papírlapnál, és rugalmasabb
(#) Roni72 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 10, 2021 / 1
 
Persze, a lényeg az, hogy mindenki megtalálja a magának való eszközöket, amivel dolgozni/boldogulni tud. De zenelejátszásra a VLC-t a foobar kenterbe veri, ez nem kérdés. Pl. tudsz keresni az általad meghatározott "media library"-ben keresőszóra: 9 éves kislányommal szoktunk olyat játszani, hogy ötletszerűen beírunk angol szavakat - szinte mindig van találat. Egyéni lejátszási listákat lehet egyszerűen úgy csinálni, hogy egérrel ráhúzzuk bal oldalt arra a listára, amiben szerepeltetni akarjuk az adott zenét (persze attól még a helyén marad, csak bekerül másik listába is). Formátumok konvertálása, ID3 tag kezelés: mindkettő vérprofi módon. A hanglemez borító megjelenítés is nagyon király, és hogy a szám teljes "hanggörbéjét" (vagy minek hívják?) kirajzolja, ebben egérkattintással lehet ugrani adott pontra (mindkettő egy-egy plugin). Ja és persze az SACD ISO formátumot is játssza, de persze az is egy plugin:
https://sourceforge.net/projects/sacddecoder/files/foo_input_sacd/
Még crossover plugint is találtam és használtam hozzá (foo_dsp_xover_dll_0_42.zip): ez a megoldás a szükséges 4-csatornás hangkártyák gyenge hangminőségén vérzett csak el nálam.
A foobarhoz egy DSP plugin equalizert használok nagy ritkán (foo_dsp_xgeq.dll), ez 31 sávos.
És az egészben a legszebb, hogy egy portable telepítést ezekkel fullosan konfigurálva ki tudok tenni valahova, és letöltés után azonnal használható, akár pendrive-ról is
(#) Roni72 válasza mnyugger hozzászólására (») Júl 10, 2021 /
 
Nem Photoshop

Image1.gif
    
Következő: »»   1596 / 1670
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem