Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   542 / 562
(#) granpa válasza mpisti hozzászólására (») Júl 19, 2021 /
 
Nem ám, mert a munkakönyvem szerint akkor dolgoztam a CsőSzer-nél.
(#) korozsi hozzászólása Júl 19, 2021 /
 
Sziasztok.

Megtekertem az erösaramu tekercset, de valami okbol kifolyolag nem allit elö 16 Voltot. A BU508 tranzisztor az meg bitangul melegszig. Szerintetek mi lehet a hiba? Meregettem, a 310 voltot elöallitjak a diodak viszont en BC547.-et tettem a C945 helyere. A masik amit csereltem az a PC817.-et tettem bele az SFH610 helyere. Esetleg ezek vagy valami elkötes.
Felteszem ide a tervet is, nezzetek mar at. Minden hozza szolas erdekel.

Üdv: Gabor
(#) GPeti1977 válasza korozsi hozzászólására (») Júl 19, 2021 /
 
Mi akar ez lenni?
(#) korozsi válasza GPeti1977 hozzászólására (») Júl 19, 2021 /
 
Hat ez. Ez az eredeti terv ami itt van fent a forumon.
Ez probalom utan epiteni.
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2021
(#) mpisti válasza granpa hozzászólására (») Júl 19, 2021 /
 
Tudod, ez azért érdekes, mert az első kapcsolóüzemű hegesztőáramforrást a Kemppinél fejlesztették ki, és 1977-ben mutatták be Németországban. Erősen csodálkoznék ha 1968-ban te kapcsolóüzemű áramforrásról dolgoztál volna, akár benzinmotorosról, akár hálózati táplálásúról. Úgy tudom hogy előbb voltak hálózati táplálású inverterek, s aztán jóval később jelentek meg a belsőégésű motoros inverteres átalakítók. Igen hosszú ideig a tirisztoros szabályozás volt az egyeduralkodó a vontatható hegesztőgépeknél ilyen volt pl. a Genset 350. 400Hz-es áramforrások voltak motoros hajtással, de én ezt nem nevezném nagyfrekvenciásnak. Az első inverteres átalakítóval szerelt belsőégésű motorral hajtott hegesztő áramforrást 1997-ben szabadalmaztatták az USA-ban, meg nem mondom melyik cég volt a szabadalmaztató. Az első inverterek pár kHz-el mentek, nagyon zavaró volt a fütty munka közben, ezért aztán a fejlesztés a frekvencia halláshatár fölé emelésére irányult. 20kHz volt az a frekvencia, amit nagyon sokáig tartott standardként mint a Kemppi, mint az ESAB, és eleinte a Fronius is.
A Fronius által a '80-a évek elején piacra dobott TRANSARC 500 is ezen a frekvencián ketyegett bipoláris tranzisztoros végfokkal, kb. 15-20 kg-os ferrit főtrafóval, nyitóüzemben működött.
Ahol a szakmát kezdtem elsajátítani, ott az első NDK Co hegesztők 1972-ben jelentek meg, és abban még egy szemernyi elektronika sem volt, a tolásszabályozás is egy 200W-os 47 ohmos potival történt, az egyenirányító pedig szelén volt. Akkor még a világnak ezen a felén a germánium tranzisztor volt a menő, a kapcsolóüzemhez viszont -különösen a hegesztéshez szükséges áramok tartományában- ezek a félvezetők nagyon gyengék voltak. Tudom hogy a Mc-Culloch amerikai eredetű, de nem gondolom hogy ott akkor csináltak volna akkora hegesztőaggregátort amekkora ma egy 2 kW-os inverteres HONDA áramfejlesztő.
(#) granpa válasza mpisti hozzászólására (») Júl 19, 2021 /
 
Nem beszéltem kapcsolóüzemű hegesztőről. Hallható tartományban "fütyült" a hegesztőgenerátor. (400 Hz felett, de a TV-s alatt) Sajnos az adataira nem emlékszem, pedig az egyik nagy szakértő (Sz.Nagy Z. ) szakival mértük is. Csak ő értett a szekrény nagyságú argonos aluhegesztőhöz, és az olasz, védőgázos, tolóelektródáshoz is.
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2021
(#) mpisti válasza granpa hozzászólására (») Júl 19, 2021 /
 
Meddő vitába nem akarok belemenni. A TV sorfrekvencia 15625 Hz volt, és ezt a frekvenciát 1968-ban még elektroncsővel állították elő a ferrites sorkimenő trafó számára.
(#) kivancsi4 válasza korozsi hozzászólására (») Júl 20, 2021 /
 
Talán egy kis javítás (fólia átvágás, áthidalás) után használható lesz.
(#) granpa válasza mpisti hozzászólására (») Júl 20, 2021 /
 
Csak összehasonlításképp írtam a TV-st, közel sem volt hozzá. Trafó nem volt benne; generátor.
(#) korozsi válasza kivancsi4 hozzászólására (») Júl 20, 2021 /
 
Igen, köszönöm, atvagtam atkötöttem es mar müködik is. Igaz a terven 16,4 Voltot adott meg viszont nekem 18 Voltot ad le. Szerintem ez teljesen jo, hisz a stab kocka 12,4 Voltra alakitja at es igy mar tökeletes.
Megegyszer köszönöm.

Üdv; Gabor
(#) csersza hozzászólása Aug 10, 2021 /
 
Sziasztok, elnézést ha pont nem ide sorolható a kérdésem, van egy ilyen inverteres hegesztőm: ALmaz AZ-ES002 ami nem működik, egyik IC elég hibásnak tűnik, de pont nem látszik a típusa, van esetleg valakinek ötlete milyen IC lehet ez pontosan? lefényképeztem, pár szám látszik rajta... Köszi előre is.
(#) mateatek válasza csersza hozzászólására (») Aug 10, 2021 /
 
Jó eséllyel lehet egy DIP8-as MOSFET. Nézzed meg a nyákon, ha egy oldalon mind a négy kivezetés össze van kötve, a másik oldalon három, plusz marad egy külön, akkor az lesz.
(#) erbe válasza csersza hozzászólására (») Aug 10, 2021 /
 
Jó eséllyel tucatnyi tápvezérlő közül lehet valamelyik. A hátoldal ismerete nélkül csak 1-2-X lehet a tipp.
(#) pipi válasza csersza hozzászólására (») Aug 10, 2021 /
 
Hali!
Jól körbenézted a dobozt belül? nincs benne a darabja? Jó eséllyel egyben repült le
(#) majkimester válasza csersza hozzászólására (») Aug 11, 2021 / 2
 
A lábak funkciója alapján meg lehet próbálni beazonosítani ITT
(#) pipi válasza majkimester hozzászólására (») Aug 11, 2021 /
 
Szuper jó oldal, köszi. Az uc384x kimaradt bár kompatibilis lehet a ka384x-el, ugyanez a lábbekötés uc284x sincs. Ugy látszik orosz barátainknál az UC sorozat nem divatos, én elég sok készülékben láttam belőlük
(#) majkimester válasza pipi hozzászólására (») Aug 11, 2021 / 2
 
Csak a teljesség kedvéért van DC/DC átalakítókra is ilyen oldal: ITT
(#) Bassmester hozzászólása Aug 20, 2021 /
 
Sziasztok! Varrattisztító gépet csinált már valaki? Főleg az elektromos paraméterei érdekelnének, hogy milyen feszültséget és áramot kell leadnia egy ilyennek. A karbonecset és egyebek viszonylag olcsók hozzá de a gép árát sokallom, így inkáb csinálnék egyet.
http://www.varrattisztitas.hu/smart_cleaner_932.html
(#) dara válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 20, 2021 /
 
Hát ecset helyett elég drága és ezt is lekell utána vizzel mosni.
(#) Gafly válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 20, 2021 /
 
Eddig még hasonlóról sem hallottam.
Köszönöm a felvilágositást. Ezért is szeretek itt lenni.
(#) Klorid válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 20, 2021 /
 
Egy régi, söntös, váltóáramú, 30kg-os Hetrával megoldható. Különböző feszültség kell az üvegszálas tisztításhoz és a szénkeféhez is.
(#) Bassmester válasza Klorid hozzászólására (») Aug 20, 2021 /
 
Tehát sima 50 Hz és valahol 20-50V között? Úgy sejtem hogy ide nem kellenek olyan combos áramok mint hegesztéshez. Csak akkor vajon miért kerül ennyibe, ha ilyen egyszerű...
(#) Phile80 válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 21, 2021 / 1
 
Én Telwin gyártmányt próbáltam. Nem mértem feszültségeket, de egy trafón és kapcsolón kívül nincs más a dobozában. Kloridnak igaza lehet, bár azt nem tudom milyen a karakterisztikája a trafónak. Még annyit tudok, hogy a folyadék kb. kóla szintű savassággal rendelkezik. Lehet foszforsav van benne...
(#) c27 hozzászólása Aug 21, 2021 /
 
Sziasztok!

Egy Dinipro KAB258 inverteres hegesztővel kapcsolatban kérnék egy kis segítséget.
Új állapotú, működik, de nehezen veszi az ívet. Ha vette az ívet utána már használható, de sokszor ütögetés dörzsölés hatására sem hajlandó ívet venni. Van hogy percekig tartó húzogatás odacsapkodás hatására sem.
Üresjárati feszültsége 19V ami szerintem borzasztó kevés.
De azért mellékelek egy furcsa ábrát ami a hegesztőn van.
U0 65V ami konkrétan nem tudom mi, U2-nél van 30V és 27V, amit nem teljesen tudok értelmezni mi az az X.
Egyébként a táblázat tarlamaz egy 20A/20,8V-250A/30V részt is. Lényegében minden féle feszültséget ráírtak, de hogy most melyik érvényes rá nem értem.
Üresjárásban 19,6V-ot mértem akármerre is csavartam az áramértéket nem befolyásolja. Ívfogás közben is lehet mérni kéne, de gondolom nem lesz nagy változás azért nincs ív.
Diódák ok, kimérve az összes, IGBT-k is nagyjából méregetve, gate nincs átütve nem zárlatos, reverse diódák jók, de mitől is ment volna tönkre nincs benne 1 óra üzemidő sem.
Pár képet mellékeltem.
Mit lehet kezdeni vele? Főtrafót tekergetni sem egyszerű. A szekundere mintha ketté lenne osztva, de kapcsolási rajz nélkül biztos nem boldogulok, lehet még rajzzal sem.
(#) c27 válasza c27 hozzászólására (») Aug 21, 2021 / 1
 
Egy dolgot még hozzáfűznék van leragadás elleni védelem is benne. Lehet az zavarna be vagy annak a vezérlésével lenne gond? Bár így látatlanba rajz nélkül pláne nehéz még elindulni is.
(#) Bassmester válasza Phile80 hozzászólására (») Aug 21, 2021 1 /
 
Köszi, sokat segítettél. Az lesz az szerintem is, valami foszforsavas oldat. Furcsa hogy egy csont egyszerű gép és mégis mindegyik gyártó durván túlárazza.
(#) csersza válasza majkimester hozzászólására (») Aug 23, 2021 /
 
Sziasztok, köszi a sok választ, sajnos a darabkája köddé válhatott, az IC kereső oldal bekötés alapján tényleg nagyon szuper, az alapján már közel járok, amúgy az 5, 6, 7, 8 össze vannak kötve, ezek lehetnek a Drain, valamint az 1es a (-) 3as a (+)
(#) mpisti válasza c27 hozzászólására (») Aug 23, 2021 /
 
Az adattábláról leolvasható 20,8 V a 20A íváramhoz tartozó ívfeszültség, a 30V pedig a 250A-es íváramhoz tartozó ívfeszültség. Ennél a géptípusnál (és még mellette egy csomó lidl-es meg tescos csodánál)a nagyobb áramértéket nem kell komolyan venni, mert a gép üzemszerűen ennek felét sem tudja. A lényeg hogy a szabvány szerint ezek a feszültségértékek tartoznak az adott íváramhoz. Üresjárási feszültséget vagy szabványos mérőkapcsolással,vagy analóg műszerrel kell mérni. Pl. ilyennel:
(#) mpisti hozzászólása Aug 23, 2021 / 1
 
Korábban vita folyt arról,hogy kell-e légrés a főtrafóba,avagy nem. Ez a főtrafó egy híres gyártó 230A-es 2T forvard TIG hegesztőjében van:

230A TIG.JPG
    
(#) kivancsi4 válasza csersza hozzászólására (») Aug 23, 2021 /
 
Az általad keresett IC a c27 által csatolt 2.képen megtalálható.
Következő: »»   542 / 562
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem